Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 197

Noky se sýrovou omáčkou a ořechy

Noky se sýrovou omáčkou a ořechy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1-2 balíčky hotových bramborových noků, sůl, 50 g tvrdého sýra (parmazán, pecorino, gran moravia), 200 ml mléka, 100 ml smetany, 100 g Lučiny, 30 g vlašských ořechů

Do hrnce vlijeme dostatečné množství vody, přidáme 1 lžičku soli a vodu uvedeme do varu. Na omáčku nastrouháme tvrdý sýr. Mléko a smetanu na vaření vlijeme do kastrolu a uvedeme do varu, přidáme lučinu a rozmícháme. Nakonec přisypeme strouhaný sýr...

Maková bábovka

Maková bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 150 g hrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 120 g mletého máku, 30 g čokolády, 100 g másla, 130 g cukru, 1 balení vanilkového cukru, tuk a mouka na vymazání a vysypání formy

Oddělíme žloutky a bílky. Do mísy prosijeme hrubou mouku s kypřícím práškem a smícháme je s mletým mákem. Čokoládu najemno nastrouháme. Troubu předehřejeme na 180ºC. Máslo napěníme se 100 g cukru, postupně přidáme žloutky a dobře utřeme. Za stáléh...

Krevetová polévka s noky

Krevetová polévka s noky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks cibule, 1 stroužek česneku, 1 malá mrkev, 1 dílek celeru, 1/2 rajčete, 250 g rybího filé (z tresky), 1 vejce, 5 zrnek černého pepře, 3-4 lžíce dětské krupice, sůl, muškátový květ, čerstvě umletý pepř bílý, 50 g krevet, citrónová šťáva, 2 snítky petrželky

Cibuli, česnek, mrkev, celer a rajče oloupeme a vcelku vložíme do studené vody (asi 1,5 litru), uvedeme do varu, vložíme filé a celý pepř a vaříme na malém ohni asi 30 minut. Mezitím si připravíme noky. Rozšleháme vejce, postupně přidáme dětskou k...

Králičí maso z pánve

Králičí maso z pánve

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g králičího masa, 1 cibule, 1 malá konzerva žampionů v sladkokyselém nálevu, 0,5 dcl olivového oleje, 1 dcl kečupu, 1 kostka masoxu, 1 lžíce chilli omáčky, troška soli, troška pepře mletého

Králičí maso nakrájíme na nudičky, osolíme a opepříme. Cibulku nakrájíme na půl měsíčky, žampiony na kousky. Do pánve(používám elektrickou) dáme olej a maso prudce osmažíme, přidáme cibulku, promícháme a chvilku smažíme. Pak přidáme žampiony, keču...

Pomazánka tří sýrů

Pomazánka tří sýrů

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks Hermelínu, 1 ks romadůru, 100 g Eidamu (Edam), 3 ks vajec, 100 g šunkového salámu, 2 ks jarní cibulky, 150 ml bílého jogurtu, 100 ml majonézy, 2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, troška papriky

Všechny sýry nastrouháme do mísy, přidáme vejce, nasekaná nadrobno, najemno nakrájený salám a nasekanou cibulku. Vše spojíme jogurtem a majonézou, podle chuti dosolíme a opepříme. Pomazánku namažeme na pečivo a navrchu posypeme sladkou paprikou.

Meruňkové kytičky

Meruňkové kytičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g jemného tvarohu, 4 lžíce mléka, 4 lžíce rostlinného oleje, 2 ks vejce, 50 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 250 g polohrubé mouky, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 2-3 lžíce cukru moučky, 1 lžíce rumu, 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku, 12 ks půlek mražených meruněk, 1 sáček bílé čokoládové polevy

Do mísy dáme 125 g tvarohu, mléko, olej, 1 vejce, 50 g cukru krupice a vanilkový cukr a všechno spolu dobře rozmícháme. Do směsi přidáme mouku, smíchanou s pečícím práškem a vypracujeme vláčné těsto. 125 g zbylého tvarohu utřeme s moučkovým cukre...

Vaječná pomazánka s majonézou

Vaječná pomazánka s majonézou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 ks vajec, 250 ml majonézy, 1 cibule, 1 ks sterilované okurky, sůl, pepř, 1 lžička hořčice

Vajíčka uvaříme na tvrdo. V míse smícháme majonézu, na jemno nakrájenou cibuli, nastrouhaný okurek, sůl, pepř, hořčici a na kostičky uvařené vajíčko.

Noky z mouky

Noky z mouky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 vejce, sůl, trochu mléka, trochu vody

Suroviny smícháme. Těsto vhazujeme do vroucí vody polévkovou lžící. Vaříme cca 3-4 minuty. Jeden nok vyndáme, rozkrojíme a zjistíme, zda je už hotový. Pokud ano, tak postupně vyndáme všechny a rychle rozkrájíme, aby se nesrazily. Podáváme k játrov...

Zámecké švestky

Zámecké švestky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 ks sušených švestek, 12 ks mandlí, 50 g kandované pomerančové kůry, špetka pepře, 1 lžička smetany, 12 plátků anglické slaniny, 1 vejce, 1 lžíce bílého vína, 1 lžíce hladké mouky, špetka soli, 1 lžíce oleje

Sušené švestky zbavíme pecek a do každé vložíme jednu praženou mandli. Kůru jemně rozsekáme, hodně opepříme a utřeme se smetanou v pastu, kterou potřeme připravené švestky. Každou švestku zabalíme do tenkého plátku slaniny a po třech napichujeme n...

Rychlý salát

Rychlý salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g brambor ve slupce uvařených, 400 g špekáčků, 1 velká cibule, 100 g sterilované kapie, špetka soli, špetka pepře, trošku octa, trošku hořčice, 3 lžíce oleje, petrželka

Ve slupce uvařené brambory ještě teplé oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme oloupané na plátky nakrájené špekáčky, drobně nasekanou cibuli a kapie. Osolíme, opepříme, přidáme trošku hořčice, olej a nasekanou petrželku. Promícháme a můžeme pod...

Plněné olivy

Plněné olivy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 oliv, 2 ks sardinek, 1 žloutek, 1 sterilovaná okurka

Sardinky i s olejem utřeme, přidáme natvrdo uvařený a nadrobno nakrájený žloutek a nastrouhanou okurku. Dobře promícháme. Nakládáné olivy podélně rozřízneme, vypeckujeme a naplníme připravenou nádivkou. Do každé půlky píchneme párátko.

Plněná rajčata s celerem

Plněná rajčata s celerem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks rajčat, 1/2 bulvy celeru, 2 ks jablek, 100 g majonézy, 2 lžíce smetany, špetka soli, citrónová šťáva, 3 lžíce Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 50 g vlašských ořechů

Tvrdá rajčata omyjeme, seřízneme vršky a vnitřky vydlabeme. Oloupaný celer uvaříme v osolené vodě doměkka. Prochladlý drobně nakrájíme, přidáme oloupaná nastrouhaná jablka, vnitřky z rajčat, zakapeme citrónovou šťávou, podle chuti osolíme, promích...

Papriky plněné salátem z vajec

Papriky plněné salátem z vajec

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks zelených paprik, 2 ks vajec, 1 cibule, 1 rajče, 150 g majonézy, špetka soli, špetka pepře, 2 lžíce Worcesterské (Worcesterové) omáčky

Očištěné zelené papriky podélně rozřízneme, odstraníme semena a spaříme. Natvrdo uvařená vejce drobně nakrájíme, přidáme jemně nasekanou cibuli, oloupaná rajčata a promícháme s ochucenou majonézou. Plníme do připravených paprik.

Plněné zelené papriky

Plněné zelené papriky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks zelených paprik, 200 g Brynzy, 100 ml smetany, špetka soli, 1 rajče

Zelené papriky omyjeme, u stopky seřízneme, podélně rozkrojíme a zbavíme semen. Brynzu ušleháme se smetanou, podle chuti osolíme a naplníme do připravených paprik. Na talířích zdobíme na plátky nakrájeným rajčetem.

Celerový krém se šlehačkou

Celerový krém se šlehačkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g celeru, 60 g másla, 20 g hladké mouky, 150 ml mléka, citrónová šťáva, 2 ks žloutků, 100 g rajčat, špetka soli, špetka pepře, 1 list hlávkového salátu, smetana ke šlehání (šlehačka) na ozdobu

Očištěný celer uvaříme v osolené vodě doměkka. Z másla a z mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem a povaříme. K prochladlé jíšce přidáme uvařený a prolisovaný celer, žloutky, máslo, citrónovou šťávu, osolíme a opepříme. Krém nastří...

Minitortilly s pikantní tofu-rajčatovou směsí

Minitortilly s pikantní tofu-rajčatovou směsí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 minitortilly , 1 cibule, 1 jarní cibulka, 60 g Tofu, 2 lžičky červené kari pasty, 100 ml rajčatového protlaku, půl papriky

Tofu nakrájíme na drobné kousky, dáme do misky, přidáme kari pastu, promícháme a necháme chvíli přijmout chuť. Na pánvičce si necháme zezlátnout cibuli, přidáme tofu, nasekanou jarní cibulku a na kostičky nakrájenou papriku a necháme je chvíli opé...

Dušený lilek

Dušený lilek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks lilků, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 1 malá cibule, 1 rajče, špetka soli, špetka tymiánu, bobkový list, špetka koriandru, pár kuliček černého pepře, citrónová šťáva

Oloupané a očištěné lilky v polovině po délce rozřízneme, protkneme na nudličky nakrájeným česnekem a osolíme. Vložíme na olej, opečeme, mírně podlijeme vodou, přidáme celou cibuli, rajče, koření a dusíme. Měkký lilek vyjmeme, šťávu přecedíme, zak...

Míchaný nápoj Ctiradova smrt

Míchaný nápoj Ctiradova smrt

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 dcl medoviny, 3 dcl černého piva

Vezmeme si sklenici s obsahem 3 dcl, dáme tam velkého panáka medoviny a dolijeme černým pivem. Je to výborné.

Plněné sýrové kornoutky

Plněné sýrové kornoutky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky tvrdého sýra (Gouda, Eidam, apod.), 200 g tvarohu (příp. žervé, brynzy), mléko nebo smetana podle potřeby, špetka soli, 20 g másla, 1 lžíce sekané petrželky

Tenké plátky sýra svineme do tvaru kornoutků. Tvaroh prolisujeme, přidáme máslo, podle potřeby mléko nebo smetanu, osolíme a utřeme do pěny. Okořeníme jemně nasekanou pažitkou a naplníme do připravených kornoutků. Obměny: Pikantní: přidáme sar...

Sýrová pochoutka na jehle

Sýrová pochoutka na jehle

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g Ementalu, 2 lžíce světlého piva, hořčice dle chuti, 2 ks žloutků, špetka pepře, 12 koleček šunkového salámu

Ementál nakrájíme na jemné plátky, zalijeme pivem a nahříváme na ohni, až se sýr začne tavit. Přidáme hořčici, žloutky, pepř, promícháme a natíráme na tenká kolečka oloupaného salámu. Zavineme, napíchneme na jehly a grilujeme asi 6-8 minut.

Plněná vejce

Plněná vejce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 ks vajec, špetka soli, špetka pepře, 160 g másla, mléko nebo smetana podle potřeby, 2 lžíce sekané petrželky

Natvrdo uvařená vejce v polovině podélně rozřízneme. Žloutky vyjmeme, prolisujeme, osolíme a opepříme. Přidáme máslo, podle potřeby mléko nebo smetanu a utřeme do pěny. Ochutíme sekanou petrželkou a naplníme do připravených bílků. Můžeme ozdobit l...

Vejce v páře se sýrem

Vejce v páře se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 ks vajec, špetka soli, 40 g másla, troška petrželky, 80 g tvrdého sýra

Misky vytřeme máslem, vysypeme nasekanou petrželkou, vyložíme plátky tvrdého sýra a na to rozklepneme vejce. Každou misku uzavřeme alobalem, vložíme do vodní lázně, zakryjeme poklicí a vaříme 15 až 20 minut. Vařená vejce osolíme a podáváme přímo v...

Pečený kapr s křenovou šlehačkou

Pečený kapr s křenovou šlehačkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks kapra, citrónová šťáva, olej, smetana ke šlehání (šlehačka), sůl, cukr dle chuti, 3 lžíce strouhaného křenu

Kapra očistíme, nakrájíme na jednotlivé porce, které osolíme, pokapeme citrónem a olejem. Pak je opečeme na grilu. Ušleháme smetanu a do ní zamícháme sůl, cukr a strouhaný křen. Kapra podáváme nejlépe s opečenými brambory a na každou porci dáme kř...

Rybí perkelt rožmberského regenta

Rybí perkelt rožmberského regenta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks kapra, 2 lžíce oleje, 1 cibule, mletá paprika, sůl, citrón, petržel

Kapra očistíme a naporcujeme. Jednotlivé porce zakápneme citrónem, osolíme a necháme půl hodiny odležet na míse nebo na talíři. Na oleji osmažíme cibuli, kterou jsme nakrájeli nadrobno, přidáme papriku, podlijeme trochou vody a necháme povařit. Vl...

Labužnická rybička

Labužnická rybička

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g lososa (popřípadě pangasia nebo filé), 2 ks cibule, 1/2 lžičky cukru, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce Sherry, 1 vejce, 100 g lískových ořechů, 150 g vařené šunky, sůl, 1,5 dcl oleje

Nejprve nastrouháme cibuli (nebo ji pokrájíme velmi najemno) a smícháme ji se sójovou omáčkou, cukrem, moukou, sherry a vejcem, přidáme také špetku soli. Rybu nakrájíme na porce, které obalíme v připravené směsi. Poté je obalíme ještě jednou, tent...

stránka: