Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 201

Šunkové knedlíčky se sýrem

Šunkové knedlíčky se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

70 g střídky z bílé veky, trocha mléka, 20 g šunky, 40 g hrubé mouky, 20 g tvrdého sýra, 1 vejce, troška soli, 1 muškátový ořech, petrželka dle potřeby, 20 g morku

Střídku z bílé veky zvlhčíme mlékem, vymačkáme, dáme do misky, přidáme rozsekanou šunku, nastrouhaný morek a sýr, trošku soli, nasekanou petrželku, žloutek, trochu mouky a sníh z bílků. Z těsta tvoříme malé knedlíčky a obalujeme je v mouce a zavař...

Morkové knedlíčky

Morkové knedlíčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, špetka soli, muškátový květ, 4 lžíce strouhanky, mléko dle potřeby, petrželka, 50 g morku

Morek utřeme se solí a s muškátovým květem, přidáme strouhanku, petrželku, vejce a podle potřeby mléko. Dobře promícháme. Z těsta děláme rukama potřenýma mlékem knedlíčky a zavaříme je do polévky.

Drožďové nočky

Drožďové nočky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g droždí (kvasnic), 20 g másla, 1 menší cibule, 5 lžic strouhanky, 1 vejce, trocha mléka, špetka soli, špetka pepře

Rozdrobené droždí opražíme na zpěněné cibuli dorůžova, zalijeme asi třemi lžícemi mléka, osolíme, opepříme, přidáme strouhanku a vejce, těstíčko dobře rozmícháme. Lžičkou vykrajujeme nočky a vaříme je v polévce asi 4 minuty.

Smažené kuličky z odpalovaného těsta

Smažené kuličky z odpalovaného těsta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

7 lžic mléka, 20 g másla, 30 g hladké mouky, 20 g hrubé mouky, 1 vejce, 1 žloutek, olej na smažení

Do vařícího mléka s máslem vsypeme hladkou i hrubou mouku a mícháme na ohni tak dlouho, až se těsto nechytá stěn nádoby. Do prochladlého těsta vmícháme vejce a žloutek. Z těsta uděláme malé kuličky a usmažíme je dočervena na rozpáleném oleji.

Krupicové nočky

Krupicové nočky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g krupice, 1 vejce, 6 lžic másla, špetka soli

Máslo utřené se solí zalijeme teplým mlékem, přidáme krupici, rozšlehané vejce, zamícháme a necháme 30 minut odpočinout. Potom lžičkou vykrajujeme nočky a vaříme je v polévce 4 minuty. Jiný postup: Z krupice, ze soli, z másla a z mléka uvaříme hu...

Piškotový svítek

Piškotový svítek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 40 g hrubé mouky, špetka soli, tuk a mouka na pánev

Z bílků ušleháme tuhý sníh, zlehka vmícháme žloutky s hrubou moukou a se solí. Na tukem vymazanou a hrubou moukou vysypanou pánev rozetřeme těsto a v troubě pečeme dorůžova. Upečený, prochladlý svítek nakrájíme na čtverečky.

Omeletové nudle

Omeletové nudle

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 4 lžíce mléka, 50 g polohrubé mouky, špetka soli, tuk na pánev

V hrnečku rozmícháme vejce s mlékem a s moukou a osolíme. Těsto lijeme v tenké vrstvě na rozpálenou, tukem vymazanou pánev a po obou stranách osmažíme dorůžova. Studené omelety stočíme a nakrájíme na tenké nudle.

Sedlina

Sedlina

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 4 lžíce mléka, sůl, petrželka, máslo

Vejce s mlékem dobře rozšleháme, osolíme, přidáme nasekanou petrželku a nalijeme do porcelánového hrnku vymazaného tukem, příklopíme pokličkou nebo kouskem alobalu a vaříme ve vodní lázni asi 20 minut. Uvařenou sedlinu vyklopíme a nakrájíme na dro...

Omeletové trhance s pudinkem

Omeletové trhance s pudinkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks vajec, 150 g polohrubé mouky, 650 ml mléka, 1 lžíce rumu, 40 g másla, 5 lžíc cukru krupice, 1 lžíce cukru moučka, 30 g pudinkového prášku

Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom. Z bielkov a 3 lyžíc krupicového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Múku premiešame s 250 ml mlieka, vmiešame vymiešané žĺtky, posekané mandle, rum a tuhý sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na 2 časti. Vo väčšej panvici roz...

 Tofučína

Tofučína

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g Tofu, 1 hrneček mungo výhonků(klíčků), 2 ks mrkve, 1 ks cibule, 1 lžička olivového oleje, lžíce sojové omáčky, 1 lžíce směsi koření na Čínu

Na pánvi si rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibulku. Přidáme na kostičky nakrájený tofu, který jsme si předem nakořenili směsí na čínu a necháme chvíli smažit.Dále přidáme na tenké nudličky nakrájenou mrkev a omyté a okapané mungo vý...

Dušená brokolice

Dušená brokolice

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g brokolice, 2 cibule, 4 lžíce rostlinného oleje, 300 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce Solamylu, špetka soli, troška pepře, 120 g zeleninové směsi

Brokolicu rozoberieme na ružičky a naparíme. Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme zeleninu, prudko opečieme a zalajeme teplým zeleninovým vývarom. Dusíme 5 minút, potom vložíme naparené kúsky brokolice. Podusíme, osolíme, okoreníme...

Rychlé koblížky

Rychlé koblížky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 slepičí vejce, 1 lžíce cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 25 dkg polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, 125 ml kravské mléka, 1 hrst rozinek, 0.5 l rostlinného oleje

Připravíme si olej na smažení do vyšší nádoby(nebo fritovací hrnec).Ze zbylých surovin umícháme těsto,ze kterého tvoříme lžící malé kousky.Po osmažení obalíme v moučkovém cukru.

Žraločí plátek na citrónu, limetce a tymiánu

Žraločí plátek na citrónu, limetce a tymiánu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 citrón, 1 limetka, 1 lžíce tymiánu, lžička olivového oleje, 350 g žraloka

Plátky ze žraloka si 2h před přípravou omyté vložíme do misky, do které jsme dali kousky citronové kůry a limetky(pečlivě umyté), čímž maso získá zajímavou chuť a zároveň tím trochu potlačíme chuť rybiny. Před samotným pečením si plátky masa dů...

Kuřecí válečky na černém pivu

Kuřecí válečky na černém pivu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 ks kuřecích prsou, 6 plátků anglické slaniny, 2 ks cibule, 300 ml černého piva, 3 lžíce plnotučné hořčice, 2-3 lžičky soli, 2 lžičky pepře, 3 lžičky drceného kmínu, 3 lžičky grilovacího koření, 1 lžíce rostlinného oleje

Kuřecí prsa rozřízneme napůl tak, abychom dostali dva dlouhé válečky. Maso osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí. Každý váleček masa zabalíme do plátku anglické slaniny. Pekáček vymažeme olejem a na dno rozložíme půlkolečka cibule. N...

Strouhání do polévky

Strouhání do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 120 g hrubé mouky

Připravíme velmi tuhé nudlové těsto. Bochánek těsta nastrouháme na struhadle. Strouhaní rozložíme a necháme trochu proschnout. V polévce vaříme asi 3 minuty.

Nudle

Nudle

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 80 g polohrubé mouky

Mouku prosijeme na vál. Do mouky uděláme důlek, do něho rozklepneme vejce a nejprve nožem spojujeme vejce s moukou, potom rukama vypracujeme hladké tužší těsto. Z těsta uděláme 2 bochánky a rozválíme je na slabě pomoučeném vále nebo na utěrce na t...

Třešňový trhanec

Třešňový trhanec

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 6 ks vajec, 200 g moučkového cukru, 500 g hrubé mouky, 500 g třešní, 1 balení vanilkového cukru

V mléku si rozšleháme žloutky, moučkový cukr, mouku a vypracujeme těsto, poté přimícháme tuhý sníh, který jsme ušlehali z bílků a toto těsto rozetřeme na tukem vymazaný plech, dáme na něj třešně vypeckované a upečeme. Pečeme při 200 °C, cca 20 min...

Nudle s dušenými jablky

Nudle s dušenými jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g nudlí, 6 ks jablek, 125 g rozpuštěného másla, 125 g moučkového cukru, 100 g mletých vlašských ořechů, 2 lžíce bílého víno, 1 balení vanilkového cukru

Nudle uvaříme dle návodu na obalu, scedíme a dáme do misky, přelijeme rozpuštěným máslem. Jablka oloupeme, omyjeme, nakrájíme na plátky, dáme do hrnce, podlijeme vínem, přidáme vanilkový cukr a dusíme doměkka. Při podávání na nudle dáme porci duše...

Zapékané nudle s jahodami

Zapékané nudle s jahodami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g nudlí, 125 g rozpuštěného másla, 120 g mletých vlašských ořechů, 150 g moučkového cukru, 2 konzervy jahod, 1 lžíce mleté skořice

Nudle uvaříme dle návodu na obalu, scedíme a dáme do misky, přelijeme rozpuštěným máslem, posypeme mletými ořechy, moučkovým cukrem a promícháme. Jahody scedíme, pokrájíme na menší kousky, posypeme mletou skořicí. Zapékací mísu vymažeme máslem, vy...

Rychlá sýrová polévka

Rychlá sýrová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kostka masoxu, 1 l vody, 100 g Eidamu (Edam), 2 rohlíky, olej na smažení, petrželka

Slané rohlíky nakrájíme na tenká kolečka a po obou stranách osmažíme. Ve vodě rozpustíme a krátce povaříme masox. Na talíře rozdělíme nastrouhaný sýr, osmažená kolečka rohlíků, sekanou petrželku a zalijeme vařící polévkou.

Nákyp z ovesných vloček

Nákyp z ovesných vloček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g ovesných vloček, 300 ml mléka, 125 g moučkového cukru, 2 lžíce másla, 4 ks vajec, 4 ks jablek, 1 balení vanilkového cukru, špetka soli

Ovesné vločky namočíme na hodinu do teplého mléka, mezitím si žloutky ušleháme s moučkovým cukrem, máslem, osolíme, poté přidáme namočené vločky a přišleháme tuhý sníh, který jsme ušlehali z bílků. Máslem vymažeme pekáč, strouhankou ho vysypeme a ...

Tvarohový nákyp s jahodami

Tvarohový nákyp s jahodami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 konzervy jahod, 1 ks citrónu, 250 g měkkého tvarohu, 125 g moučkového cukru, 4 ks vajec, 5 lžic dětské krupice, 125 g mletých vlašských ořechů, 50 g másla, 1 lžíce moučkového cukru na posypání

Jahody scedíme, nakrájíme na menší kousky, přidáme citrónovou šťávu z celého citrónu a 1 lžíci citrónové kůry a promícháme. Žloutky ušleháme s moučkovým cukrem, přidáme tvaroh, krupici, promícháme. Ušleháme z bílků tuhý sníh a přidáme k ušlehaným ...

Syrovátková polévka

Syrovátková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 ml syrovátky, 250 ml mléka, 400 g brambor, 1 žloutek, 40 g cibule, 40 g másla, pažitka

Oloupané na kostky nakrájené brambory uvaříme v malém množství osolené vody. Polovinu brambor prolisujeme do osolené syrovátky, přidáme drobně nakrájenou a na másle dozlatova osmaženou cibuli, kostičky brambor a krátce povaříme. Do hotové polévky ...

Bramborové lokše s mákem

Bramborové lokše s mákem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 ks uvařených brambor, 500 g hladké mouky, 125 g másla, 1 sklenka švestkových povidel, 150 g namletého máku, 125 g moučkového cukru, 1 sklenka slunečnicového oleje na smažení

Uvařené brambory ve slupce oloupeme, propasírujeme, osolíme, přidáme mouku a vypracujeme těsto. Těsto si na pomoučeném vále vypracujeme do válečku, ze kterého nakrájíme stejně velké díly. Každý díl poté vyválíme na lokši a na rozpáleném oleji usma...

Polévka z kysaného mléka-studená

Polévka z kysaného mléka-studená

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l acidofilního (kysaného) mléka, sůl, 150 g šunky, 4 vejce, pažitka

Dobře vychlazené kysané mléko rozšleháme metlou, osolíme, přidáme drobně nakrájenou šunku, natvrdo uvařená nakrájená vejce a hodně pažitky.

stránka: