Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 202

Turecký koláč

Turecký koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks žloutků, 125 g másla, 1 lžíce moučkového cukru, 6 lžic mléka, 1/2 kostky droždí , 500 g polohrubé mouky, 1 sklenka ovocné marmelády, 125 g mletých vlašských ořechů, 1 špetka soli, 4 ks bílků, 300 g moučkového cukru, 1 lžíce citrónové šťávy

Do mouky přidáme cukr, máslo, žloutky, mléko, droždí a vypracujeme těsto. Těsto poté odložíme stranou a necháme ho vykynout. Poté těsto rozválíme na plát, dáme na vymazaný plech, potřeme marmeládou, navrstvíme tuhý ušlehaný sníh z bílků, který jsm...

Mléčná polévka s cibulí

Mléčná polévka s cibulí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g bílé veky, 60 g Eidamu (Edam), 40 g másla, 2 vejce, 100 g cibule, 750 ml mléka, sůl

Na talíře dáme drobně nakrájenou bílou veku osmaženou na másle, zalijeme ušlehanými vejci a posypeme nastrouhaným sýrem. Na másle osmažíme cibuli, zalijeme mlékem, osolíme a vaříme asi půl hodiny. Potom polévku prolisujeme a vařící nalijeme na při...

Smažená jablka

Smažená jablka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks jablek, 125 ml mléka, 4 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce moučkového cukru, 2 ks vajec, 1 lžíce rumu, špetka soli, 1 sklenka slunečnicového oleje na smažení, 1 šálek moučkového cukru na obalení

Jablka oloupeme, omyjeme, vyjmeme jádřince, nakrájíme na plátky, posypeme je moučkovým cukrem a necháme chvilku odležet. Mezitím si v mléce rozšleháme vejce, rum, lžíci moučkového cukru, poté přidáme mouku a vypracujeme řidší těsto, ve kterém násl...

Housky s marmeládou v trojobalu

Housky s marmeládou v trojobalu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 housky, 1/2 sklenky ovocné marmelády, 100 g hladké mouky, 2 ks vajec, 100 ml mléka, 1 sklenka slunečnicového oleje na smažení, 1 hrneček strouhanky

Housky rozkrojíme podélně, potřeme marmeládou, slepíme k sobě, lehce namočíme v mléce, obalíme v mouce, v rozšlehaných vejcích, ve strouhance a dáme péct na rozpálený olej do pánve. Pečeme z obou stran do zlatova. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

Žemlová polévka se sýrem

Žemlová polévka se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g housky - žemle, 40 g mrkve, 40 g celeru, 40 g másla, 500 ml mléka, 1 žloutek, sůl, petrželka, 40 g Ementálu

Drobně nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu osmažíme na kousku másla, zalijeme asi čtvrt litrem vody, osolíme a uvaříme doměkka. Potom přidáme do polévky ve vodě rozvařenou a prolisovanou žemli, mléko s rozšlehaným žloutkem, zbytek čerstvého másl...

Chlebová polévka

Chlebová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g chleba, sůl, kmín, 1/4 l acidofilního (kysaného) mléka, 30 g cibule, 40 g másla, 1 vejce

Starší chleba rozlámeme a dáme vařit do osolené vody s kmínem. Rozvařený chléb prolisujeme, omastíme kouskem másla, dobře rozmícháme s mlékem a s vejcem, podle potřeby osolíme a přidáme dočervena osmaženou, nadrobno nakrájenou cibuli.

Vločková polévka se zeleninou

Vločková polévka se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g ovesných vloček, 50 g zeleninové směsi - mrkev, celer, květák, 40 g másla, 500 ml mléka, 1 žloutek, petrželka

Drobně nakrájenou zeleninu osmahneme na másle, zalijeme vodou, osolíme, přidáme přebrané vločky a uvaříme doměkka. Nakonec vešleháme mléko s rozmíchaným žloutkem a nasekanou petrželkou. Krátce povaříme a můžeme podávat.

Rybí filé s pikantní omáčkou od Roxany

Rybí filé s pikantní omáčkou od Roxany

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg rybího filé, 3 lžíce másla, 3 ks středně velikých cibulí, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1/2 l mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1/2 kostky masoxu, 4 lžíce ostrého či pikantního kečupu, 1 ks citrónu, 1 lžička octa

Filé pokapeme octem, osolíme a opečeme po obou stranách na másle či oleji asi 12 minut. V jiném kastrolu zpěníme na másle pokrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou cibulovou jíšku. Zalijeme ji po částech mlékem, vymícháme dohladka, přidá...

Krupková polévka s bramborem

Krupková polévka s bramborem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g krup, 100 g brambor, vývar z uzeného masa, 20 g cibule, 2 stroužky česneku, 30 g sádla, paprika - koření, sůl, majoránka, 60 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, květák)

Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a papriku, přidáme nastrouhanou nebo nakrájenou zeleninu, osmahneme, zalijeme vodou s vývarem z uzeného masa, osolíme, přidáme přebrané, propláchnuté a spařené krupky a na kostky nakrájené brambory a uvaříme. Pol...

Rychlá polévka

Rychlá polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g droždí (kvasnic), 20 g cibule, 40 g krupice, 40 g másla, sůl, vejce, petrželka, 80 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, květák, hrášek)

Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí, krupici a za stálého míchání osmahneme dorůžova. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme nakrájenou zeleninu a vaříme asi půl hodiny. Do uvařené polévky vešleháme vejce a přidáme nasek...

Polévka z míchané zeleniny

Polévka z míchané zeleniny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g brambor, 100 g rajčat, 20 g másla, 1/2 kostky masoxu, petrželka, 100 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, květák)

Květák rozebereme na růžičky, zeleninu a brambory nakrájíme na větší kousky. Vše osmažíme na másle, zalijeme vodou, osolíme, přidáme půl kostky masoxu a zvolna vaříme. Před dokončením přípravy dáme do polévky krátce povařit oloupaná, na čtvrtky na...

Kapustová polévka

Kapustová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hlávkové kapusty, 1 cibule, 30 g sádla, 30 g hladké mouky, 1 párek, 10 g slaniny, sůl, pepř, česnek

Na nudličky nakrájenou kapustu dáme vařit do osolené vody nebo do vývaru z kostí. Zahustíme tmavší cibulovou jíškou a povaříme. Okořeníme pepřem a utřeným česnekem. Polévku podáváme s párkem nakrájeným na kolečka a osmaženým na slanině.

Smažené růže

Smažené růže

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hladké mouky, 2 lžíce másla, 4 lžíce moučkového cukru, 100 ml mléka, 2 ks žloutků, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce rumu, 1 balení vanilkového cukru, 6 lžic nakyslé smetany, 1 sklenka slunečnicového oleje na smažení, špetka soli, 3 lžíce moučkového cukru na obalení

Moučkový cukr smícháme s moukou, osolíme, přidáme vanilkový cukr, přilijeme vlažné mléko, změklé máslo, víno, přidáme žloutky, rum, šlehačku a vypracujeme těsto, které následně necháme hodinu odpočinout. Poté těsto vyválíme na pomoučeném vále a vy...

Fanky

Fanky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 1,5 lžíce moučkového cukru, 2 ks žloutků, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce másla, 1 lžíce rumu, 1 sklenka slunečnicového oleje na smažení, 1 lžíce skořicového cukru na posypání

Do mouky přidáme změklé máslo, cukr, žloutky, smetanu, rum a vypracujeme těsto. Poté ho přikryjeme utěrkou a necháme hodinu odpočinout. Poté těsto na pomoučeném vále vyválíme, rádýlkem nakrájíme na čtverečky, uprostřed uděláme dva řezy a poté peče...

Smažené báleše

Smažené báleše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g polohrubé mouky, 4 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce másla, 300 ml vlažného mléka, 1/2 balení droždí , 2 ks žloutků, 1 sklenka švestkových povidel, 250 g tvarohu na strouhání, 1 sklenka slunečnicového oleje na smažení, špetka soli, 1 lžíce moučkového cukru na obalení

Z trošky mléka, cukru, mouky a droždí si připravíme kvásek a necháme ho vykynout. Když kvásek vykynul, nalijeme ho do mouky, přidáme změklé máslo, žloutky, mléko a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Poté těsto vyválíme na p...

Modranské koláčky

Modranské koláčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hladké mouky, 50g g másla, 6 lžic bílého vína, 2 ks vajec, 1 žloutek, 1 lžíce moučkového cukru, 1 sklenka slunečnicového oleje na smažení

Do mouky přilijeme víno, přidáme vejce, žloutek, cukr, změklé máslo a vypracujeme těsto, které následně necháme cca 2 hodiny odpočinout. Poté těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme kolečka, která smažíme na oleji dozlatova. Při podávání m...

Tvarohové placičky

Tvarohové placičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla, 250 g měkkého tvarohu, 400 g polohrubé mouky, 1 žloutek, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 1 vejce, špetka soli

Do mouky přidáme prášek do pečiva, změklé máslo, tvaroh, žloutek, osolíme a vypracujeme těsto, které rozválíme a tvarujeme z něj placičky, které dáme na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova, při 180 °C, cca 20 minut.

Brynzová kolečka

Brynzová kolečka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tuku, 250 g Brynzy, 500 g hladké mouky, 1 vejce, 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva, 1 žloutek, 1 lžička mleté sladké papriky, špetka kmínu, špetka soli

Do mouky přidáme změklý tuk, brynzu, vejce, prášek do pečiva, osolíme a vypracujeme těsto, které dáme na 30 minut odležet do chladu. Poté těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme z něj kolečka, která potřeme rozšlehaným žloutkem, okmínujeme...

Paprikové keksy

Paprikové keksy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hladké mouky, 2 lžičky sladké mleté papriky, 1 vejce, 100 g tuku, 1 žloutek, špetka kmínu, špetka soli

Do mouky přidáme mletou papriku, tuk, vejce a vypracujeme těsto, které následně odložíme na cca 1 hodinu do chladu. Poté těsto vyválíme na pomoučeném vále, potřeme žloutkem, okmínujeme, osolíme a rádýlkem vytvoříme čtverce, které naklademe na tuke...

Kuřecí řízek plněný houbovou směsí

Kuřecí řízek plněný houbovou směsí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prsou, 150 g Hlívy ústřičné, 100 g hub- žampiónů, 2 ks jarní cibulky, 30 g trvanlivého salámu (Poličanu), 2-3 lžičky soli, 1 lžička pepře, 2 špetky mletého zázvoru, 1 hrneček hladké mouky, 2 ks vejce, 1 hrneček strouhanky, 1 hrneček rostlinného oleje

Nejdříve si připravíme nádivku: Hlívu i žampióny pokrájíme na plátky, cibulku také nakrájíme najemno. Na pánev dáme lžíci oleje a do rozpáleného vhodíme připravené houby, krátce osmahneme, přidáme cibulku, osolíme, opepříme, okořeníme špetkou záz...

Sýrové tyčinky II.

Sýrové tyčinky II.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 100 g másla, 1 lžíce octa, 6 lžic mléka, 1 ks žloutku, 1/4 balíčku kypřícího prášku do pečiva, 100 g Eidamu, 1 vejce, špetka kmínu, špetka soli

Do mouky přidáme prášek do pečiva, promícháme, dále přidáme změklé máslo, ocet, mléko, žloutky, nastrouhaný sýr a vypracujeme těsto, které následně vyválíme na pomoučeném vále, potřeme rozšlehaným vejcem, okmínujeme a rádýlkem tvoříme tyčinky, kte...

Tyčinky z tvarohového těsta

Tyčinky z tvarohového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tvarohu, 250 g másla, 250 g hladké mouky, špetka kmínu, 1 ks vejce, špetka soli

Do mouky přidáme změklé máslo, tvaroh, osolíme a vypracujeme těsto, které necháme cca 3 hodiny odležet. Poté těsto na pomoučeném vále vyválíme zhruba na tloušťku 5 mm. Plát těsta potřeme rozšlehaným vejcem, okmínujeme, osolíme a rádýlkem tvoříme t...

Lístkové tyčinky

Lístkové tyčinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 250 g másla, 1 ks žloutku, 16 lžic vody, 100 g Eidamu, 1 ks vejce, špetka kmínu, špetka soli

Do mouky přidáme změklé máslo, žloutek, vodu, osolíme a vypracujeme těsto. Poté těsto dáme do chladničky odležet na 24 hodin. Poté těsto vyválíme na pomoučeném vále, rádýlkem tvoříme tyčinky, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nastrouhaným sýrem...

Houbová polévka s rýží

Houbová polévka s rýží

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g čerstvých hub, 1 cibule, 20 g másla, 50 g rýže, 100 g kapusty, sůl, kmín, 40 g parmazánu, 1 kostka masoxu

Drobně nakrájenou cibuli a nakrájené houby osmažíme na másle, přidáme kmín, syrovou spařenou rýži, drobně nakrájenou kapustu, osolíme, zalijeme vývarem, který jsme si připravili z vody a masoxu. Vaříme doměkka. Do hotové polévky nastrouháme sýr.

Celerová polévka

Celerová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g celeru, 100 g brambor, 30 g másla, 1 kostka masoxu, 30 g cibule, 30 g hladké mouky, sůl, pepř, 50 ml mléka, 1 žloutek, celerová nať, 80 g chleba, olej

Nahrubo nastrouhaný celer osmahneme na másle, zalijeme vodou s masoxem, osolíme, přidáme nakrájené brambory, krátce povaříme, zahustíme cibulovou jíškou a dovaříme. Potom polévku prolisujeme, zjemníme žloutkem rozmíchaným v mléce, okořeníme pepřem...

stránka: