Vepřová roláda
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Maso rozkrojíme na plát (nebo o to požádáme řezníka již při jeho nákupu) a naklepeme, lehce posolíme, opepříme, potřeme hořčicí. Pak poklademe plátky šunky (není nezbytné, ale je to užitečné zejména tam, kde se nám nepodařilo maso rozkrojit, aniž bychom ho uchovali vcelku) a dále vejci nakrájenými na čtvrtky, stejně tak párky a okurkami. Kapii rozložíme mezi vložené suroviny, čímž pak na řezu dosáhneme pěkného barevného efektu. Roládu pevně zarolujeme a buď sepneme jehlicemi či svážeme. Lehce okořeníme, vložíme do pekáčku, podlijeme trochou vody, poklademe máslem nakrájeným na plátky a přidáme česnek nakrájený na plátky. Přiklopíme a zvolna při 18O stupních pečeme asi 1,5 hodiny (zejména u bůčku), v průběhu pečení podléváme vypečenou šťávou. Pak odklopíme a takto dopečeme asi ještě 2O minut, než maso získá zlatou kůrčičku. Podáváme s bramborovými medailemi, slaninovými bramborami, s vařenými či opékanými brambory, bramborovou kaší, chutná i po studenu a s pečivem.
Ajaja05. 01. 2010