Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 195

Zapečené špagety se smetanou

Zapečené špagety se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení špaget, 25 dkg šunky, 70 g másla, 250 ml sladké smetany, 20 dkg tvrdého sýra, sůl podle chuti, pepř podle chuti, olej

Oddělíme polovinu másla a osmahneme na něm nakrájenou šunku. Pak zalijeme smetanou, opepříme a necháme povařit. Mezitím uvaříme špagety podle návodu, do vody přidáme kapku oleje, aby se neslepily. Když jsou hotové a okapané, vmícháme do nich zbyte...

Kuřecí fajitas

Kuřecí fajitas

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks kuřecích prsou, špetka chilli koření, 2 lžíce olivového oleje, 1 žlutá paprika, 2 ks rajčat, 1 ks listového salátu, 4 ks moučných tortil (tortilla), 1 balení zakysané smetany, špetka soli, špetka pepře

Omyté a osušené kuře lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Plátky potřeme z každé strany olejem a grilujeme po každé straně asi 5 minut. Pak kuře rozkrájíme na proužky. Omytou papriku rozkrojíme na půlky a zbavíme semínek. Grilujeme je spolu s kuře...

Tvarohová pomazánka s křenem

Tvarohová pomazánka s křenem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g tvarohu, 200 g jablek, 1 lžíce strouhaného křenu, 2 lžíce zakysané smetany, špetka soli, špetka pepře, citrónová šťáva

Prolisovaný tvaroh smícháme s oloupanými nahrubo nastrouhanými jablky, přidáme rozšlehanou kysanou smetanu a jemně nastrouhaný křen. Osolíme, opepříme, zakapeme citrónovou šťávou a dobře promícháme.

Sýrové pečivo

Sýrové pečivo

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 250 g Hery (rostlinného tuku), 2 lžičky soli, 1 dcl mléka, 20 g droždí (kvasnic), 1 kostka cukru, 100 g uzeného sýra, 1 vejce

Z mouky, tuku, soli, poloviny strouhaného sýra a droždí vypracujeme těsto, které zformujeme do válečku, rozřežeme ho na 6 dílů a každý díl vyválíme na tenkou placku. Každou placku potom rozřežeme rádýlkem na 16 stejných dílů jako dort a jednotlivé...

Kélovník

Kélovník

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hlávky hlávkové kapusty, 5 brambor, 1 cibule, 3-4 stroužky česneku, 100-150 g libové anglické slaniny, 1 balení zakysané smetany, 4-6 lžic mléka, 2-3 lžičky soli, 1 lžička pepře, 1 lžička muškátového květu, 1 lžička kmínu, 1 lžíce rostlinného oleje

Kapustu pokrájíme na nudličky, brambory na kostičky a dáme je spolu vařit do osolené vody s kmínem. Slaninu, cibuli a česnek drobně nakrájíme a vše dáme osmahnout na olej. Uvařené brambory s kapustou scedíme a promícháme s osmaženou směsí. Do br...

Levná šunková pochoutka

Levná šunková pochoutka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg uzeného kolena, 2 lžičky želatiny, 3 dcl smetany ke šlehání (šlehačka), 1 ks hlávkového salátu, 1 vejce, 1 hrst petrželky

Uzené kolínko necháme přes noc ve studené vodě a druhý den ho v tlakovém hrnci uvaříme do měkka. Potom ho vykostíme a bez hrubé kůže umeleme. V 1,5 dl vody na sporáku rozpustíme želatinu za stálého míchání, potom ji vychladíme a zlehka promícháme ...

Játrová omáčka

Játrová omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g játry, 2 ks cibule, 1 stroužek česneku, 3 lžíce rostlinného oleje, 30 g ztuženého pokrmového tuku, 30 g hladké mouky, troška kmínu, troška majoránky, 2 lžíce sojové omáčky, špetka soli, špetka pepře

Játra omyjeme a nakrájíme na větší kousky, které osmahneme na oleji. Na rozpáleném tuku necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme narůžovělou jíšku. Do jíšky nalijeme šťávu z jater, sójovou omáčku, rozředíme několika lžícemi v...

Štika pečená se zeleninou

Štika pečená se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 porcí štiky, sůl, 4 lžíce oleje, 1 cibule, 1/2 červené papriky, 1/2 zelené papriky, 100 g hrášku, 150 g fazolek, 150 g květáku, 1 fenykl, 2 rajčata, 1 citrón, petrželka

Rybu osolíme. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme papriky, hrášek, osolíme, poklademe porcemi ryby a dusíme 20 minut. Fazolky, květák a fenykl uvaříme v osolené vodě a vyjmeme. Rybu dáme na talíř, obložíme zeleninou, přelijeme šťávou, zdobíme osmi...

Makrela po polsku

Makrela po polsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 makrely, 2 vejce, 1 cibule, sůl, mletý pepř, máslo, zelená petrželka

Vejce uvaříme natvrdo a společně s cibulí nahrubo nasekáme. Ryby vykostíme, omyjeme, vysušíme, osolíme, opepříme a upečeme v troubě. Na másle osmahneme vejce se solí a dáme na ryby. Sypeme zelenou perželkou.

Jadranské topinky

Jadranské topinky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g vepřové kýty, sůl, pepř, 1 cibule, 1 - 2 lžíce plnotučné hořčice, kečup - dle chuti, strouhaný sýr

Vepřovou kýtu nakrájíme na nudličky, na oleji orestujeme, přidáme nakrájenou cibulku, osolíme, opepříme, přidáme hořčici. Kečup namažeme na topinky (nemusí se - záleži na chuti), posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme kapií nebo petrželkou.

Houbová směs na topinky

Houbová směs na topinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g čerstvých hub, 200 g papriky, 150 g rajčat, 150 g cibule, 1 palička česneku, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce hořčice, 1 kostka masoxu, 200 g šunky, 2 lžíce sádla, pepř, sůl

Na sádle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájené houby, rajčata, papriky a kostku masoxu. Za častého míchání dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Před dokončením přidáme kečup, hořčici, sojovou omáčku a dochutíme. T...

Mandarinkové řezy

Mandarinkové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g polohrubé mouky, 1 hrneček cukru moučka, 125 g Hery, 1 vejce, 5 lžic mléka, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 2 konzervy mandarinek, 2 jablka, čokoládová poleva

Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, zaděláme mlékem s rozšlehaným vejcem, přidáme cukr a vlažný tuk. Oloupaná jablka nastrouháme a smícháme s okapanými mandarinkami a přidáme do těsta. Promícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plec...

Kočičí oči

Kočičí oči

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g Hery, 100 g cukru, 3 vejce, 3 lžíce kakaa, 150 g hrubé mouky, 1 lžíce rumu, 10 lžíc mléka, piškoty dětské, marmeláda - dle chuti, kokos - na posypání, čokoládová poleva

Heru, cukr, žloutky a kakao utřeme do pěny. Do ní přimícháme mouku, rum, mléko a tuhý sníh z bílků. Do vymazané a vysypané formy na srnčí hřbet nalijeme polovinu těsta. Na těsto naskládáme do dvou řad piškoty slepené po dvou marmeládou. Za...

Bábovka s kávou a skořicí

Bábovka s kávou a skořicí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 150 g másla, 150 g práškového cukru, 3 lžičky kávy (nejlépe rozpustné), špetka soli, 1/2 lžíčky strouhané pomerančové kůry, 1/2 lžíčky mleté skořice, 300 g polohrubé mouky, 3/4 balení kypřícího prášku do pečiva, 2 dcl mléka

Žloutky, cukr, máslo ušleháme do pěny. Přidáme kávu, skořici, pomerančovou kůru a špetku soli a zašleháme. Pak přidáme mouku s kypřícím práškem, mléko a promícháme. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků a dáme péct do vyhřáté trouby. Píchnutí...

Žampionové špagety

Žampionové špagety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g žampionů, 300 g špaget, 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, 1 konzerva rajčatového protlaku, 150 g měkkého salámu, 100 g strouhaného sýra, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička Vegety, 2 lžíce slunečnicového oleje

Špagety uvaříme ve slané vodě a scedíme. Na oleji osmažíme nakrájenou cibulku a česnek, na plátky nakrájené žampiony a na nudličky nakrájený salám. Přidáme vegetu, trochu podlejeme vodou a dusíme do měkka, potom přidáme protlak. Zahustíme hl.mouko...

Sterilované bílé zelí

Sterilované bílé zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg bílého zelí, 0,3 l vody, 0,1 l octa, 3 ks nízkoenergetického sladidla - sacharinu, 15 dkg cibule, 2 dkg soli, 1/2 lžičky kmínu, 1 lžička pyrosulfitu

Cibuli a zelí nakrájíme, přidáme všechny ingredience a na každých 5 kg směsi dáme kávovou lžičku pyrosulfitu, dobře promícháme a necháme 24 hodin odležet. Dáváme do sklenic a 20 minut sterilujeme při 80ºC.

Kroupová kaše

Kroupová kaše

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g krup, 5 velkých brambor, sůl, 200 g uzené slaniny

Jačmenné krúpy si namočíme v miske s vodou.Ošúpeme zemiaky a dáme variť do väčšieho hrnca.Keď sú zemiaky napoly uvarené pridáme soľ podľa chuti a dáme do hrnca jačmenné krúpy.Spolu varíme za stáleho miešania. Až sa voda vyparí kaša je hotová.Dáme ...

Bramborové lívance se sýrem

Bramborové lívance se sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 30 g polohrubé mouky, 200 g tvrdého sýra, 150 g ztuženého pokrmového tuku, 3 ks vajec, 1 lžíce soli, 1 lžička kmínu

Brambory oloupeme, nastrouháme, osolíme, přidáme rozšlehané žloutky, trošku kmínu, mouku a vypracujeme řídké těsto. Přidáme nastrouhaný sýr a do těsta vmícháme sníh z bílků. Na pánvi rozpálíme tuk, řídké těsto opatrně naléváme a pečeme menší lívan...

Žampionové koláčky

Žampionové koláčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 8 ks větších žampionů (hlavičky), bylinkové máslo, 1 konzerva sardelek (ančoviček), 1 vejce, semínka dle chuti na posypání

Žampionům odlomíme nožičky a kloboučky očistíme - doporučuji je sloupnout. Takto očištěné kloboučky pak po jejich obvodu omotáme listovým těstem, které jsme podle velikosti žampionových kloboučků nakrájeli na pásky. Bylinkové máslo trochu prošlehá...

Terezčiny vločkové lívance

Terezčiny vločkové lívance

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky ovesných vloček, 2 hrnečky mléka, 2 vejce, 50 g cukru krupice, 6 lžic hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva

Večer namočíme vločky do mléka. Ráno přidáme zbývající suroviny a hned smažíme na vymaštěném lívanečníku malé lívanečky. Dáváme málo těsta - hodně nabydou. Smažíme do zlatova. Hotové ozdobíme tvarohem, šlehačkou, marmeládou, zakysanou smetanou, sk...

Špekáčky v pivním těstíčku

Špekáčky v pivním těstíčku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4-6 ks špekáčků, trocha hladké mouky, 3 dcl piva (černé je nejlepší), 1 velké vejce, sůl, olej nebo jiný tuk na smažení

Nejprve si připravíme těstíčko - v pivu rozšleháme vejce, postupně přidáváme mouku, až dokud nám nevznikne hustější těstíčko (přibližně "palačinkové" konzistence), mírně osolíme. Chvíli necháme odpočinout, aby se mouka dobře spojila s pivem a nabo...

Tatranské kotlety

Tatranské kotlety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g (5 ks) vepřových kotlet, 5-7 lžic zeleninového leča, 150 g šunky nebo šunkového salámu, 150 g strouhaného sýru (Eidamu), 1 balení smetany, sůl, pepř, olej

Naklepané kotlety osolíme a opepříme. Pak je zprudka opečeme na oleji a naskládáme na pekáček. Na každou kotletu dáme polévkovou lžíci leča, přiklopíme nakrájenou šunkou a navrch dáme strouhaný sýr. Vše zalijeme smetanou a dáme do trouby zapéci.

Pomazánka z vajec a salámu

Pomazánka z vajec a salámu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks vajec, 100 g měkkého salámu, 100 g másla, 1 lžíce plnotučné hořčice

Vejce uvaříme natvrdo, necháme je ve studené vodě vychladnout a pak je oloupeme. Takto uvařená vejce a salám umeleme na masovém strojku, přidáme hořčici a ještě chvíli dobře promícháváme.

Rumové koláčky

Rumové koláčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 120 g hladké mouky, 120 g másla, 80 g cukru moučka, 60 g mletých lískových ořechů, 50 g pražených lískových ořechů na ozdobení, Rumový krém: 150 g másla, 100 g cukru moučka, 2 lžíce rumu, Rumová poleva: 250 g cukru moučka, 3 lžíce rumu

Všechny přísady na rumový krém utřeme dohladka. Do prosáté mouky, cukru a umletých oříšků rozsekáme máslo, zpracujeme těsto a dáme je do studena ztuhnout. Těsto vyválíme na plát a vykrajujeme malé koláčky. Srovnáme je na suchý plech a upečeme. Stu...

Rumové kroužky

Rumové kroužky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 120 g cukru moučka, 250 g másla, 50 g mletých ořechů, 2 ks žloutků, 100 ml rumu, 100 g cukru moučka na obalení, 1 sáček vanilkového cukru na obalení

Z mouky, cukru, másla, ořechů a žloutků vypracujeme těsto a necháme 10 minut v chladu odpočinout. Vyválíme váleček, nakrájíme na kousky, spojíme do kroužků a upečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova. Rum zahřejeme a cukr smícháme s vanilkovým cukre...

stránka: