Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 239

Cottage s kukuřicí a česnekem

Cottage s kukuřicí a česnekem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva kukuřice, 1 balení sýru Cottage, 2-3 stroužky česneku, toustový chleba

Do misky dáme sýr, přidáme okapanou kukuřici a utřený česnek. Zamícháme, necháme chvíli odležet a podáváme s toustovým chlebem, který jsme opekli v topinkovači.

Horká vánoční čokoláda

Horká vánoční čokoláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g čokolády s obsahem kakaa nad 60%, 250 ml mléka, 1 zarovnaná lžička Solamylu

1. V nádobě s dvojitým dnem rozehřejte čokoládu na teplou přibližně 50 °C. Ve druhé nádobě přiveďte k varu mléko a za stálého míchání jím zalijte rozehřátou čokoládu. 2. V malé trošce vody rozpusťte solamyl, přidejte k čokoládě na zahuštění a neu...

Burek a pita - balkánské speciality

Burek a pita - balkánské speciality

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení balkánského sýru, 1 balení listového těsta, 6 lžic olivového oleje

Listové těsto necháme rozmrznout, rozdělíme ho na tři díly a ty pak vyválíme na tenké pláty. Těsto pokapeme olejem a posypeme rozdrobeným balkánským sýrem. Pokud těsto rolujeme jako na štrúdl, připravujeme tak balkánskou specialitu - tzv. burek. ...

Vepřová žebírka

Vepřová žebírka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

vepřová žebra, 4 dcl Hoisin omáčky, 3 dcl včelího medu, 1 dcl sladké chilli omáčky, 1 lžička chilli koření, troška čerstvého zázvoru, 1 lžička čínského koření, 2,5 dcl sladového octu, pražená sezamová semínka

Žebírka naporcujeme a vložíme do pekáče. Na větší pánvi(nebo v hrnci) promícháme a zahřejeme Hoisin omáčku, med, sladkou chilli omáčku, ostré chilli, činské koření, sladový ocet a nastrouháme na jemno zázvor. V omáčce rukou dokonale obalíme žebí...

Litý koláč

Litý koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

TĚSTO: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku rostlinného oleje, 1/2 hrnku vlažné vody, 1 vejce, NÁPLŇ: 2 polotučné tvarohy, 2 vejce, cukr podle chuti, 1 sáček vanilkového cukru, mléko podle potřeby

Smícháním uvedených surovin na těsto získáme řidší těsto. Na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem nalijeme 2/3 těsta, pokryjeme tvarohovou náplní a zalijeme zbytkem těsta. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme.

Masové kuličky s ananasem

Masové kuličky s ananasem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g mletého vepřového masa, 6 ks jemně nakrájených jarních cibulek, 2 vejce, 1 konzerva ananasu, hladká mouka, strouhanka, sůl, pepř, 1 cibule, 1 stroužek česneku, rostlinný olej, 1 malý rajčatový protlak, 1 bobkový list, snítka tymiánu, 300 g rajčat

Smícháme maso, nakrájené cibulky, koření, žloutky z vajec a zahustíme strouhankou. Vždy kousek směsi rozplácneme na placičku, vložíme dobře okapaný kousek ananasu, uzavřeme a zakulatíme. Jednotlivé kuličky obalíme v mouce, rozšlehaných bílcích a s...

Sladká mléčna polévka

Sladká mléčna polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 150 g hladké mouky, 3/4 l mléka, včelí med, sůl

Spojíme vejce s moukou a drobíme do vroucí osolené vody. Chvíli drobení povaříme a zalijeme mlékem. Potom osladíme medem.

Ptáčí mléko

Ptáčí mléko

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l mléka, 6 vajec, 15 dkg cukru krupice, 2 lžíce hladké mouky, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli

Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Z bílků, soli a 5 dkg cukru ušleháme tvrdou pěnu. Do široké nádoby dáme vařit asi 1/3 mléka. Když se mléko mírně vaří, z bílkové pěny vykrajujeme malou lžičkou noky, které vaříme v mléce z obou stran asi 1 minutu...

Studená rajčatová polévka

Studená rajčatová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 velkých rajčat, 8 ks drobně rozsekaných šalotek, 1/2 lžičky cukru krupice, 1/2 lžičky soli, špetka pepře, oregano, tymián, 2 lžičky citrónové kůry, šťáva z 1 citrónu, 125 ml smetany ke šlehání, špetka kari koření, nasekaná petrželová nať

Rajčata oloupeme a hrubším sítem propasírujeme. K propasírovaným rajčatům přidáme veškeré koření, citrónovou šťávu a kůru, a ochutíme cukrem, solí a pepřem. Dobře zamícháme a postavíme nejméně na 2 hodiny do chladničky. Do každého talíře vložíme l...

Vinná polévka

Vinná polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 dcl červeného vína, 100 g másla, špetka šafránu, 1/2 lžičky muškátového květu, 1 lžička skořice, 1 lžička zázvoru, 100 g strouhanky, 3 dcl neslaného vývaru, cukr krupice

Na pánvi orestujeme na másle strouhanku dozlatova. Zalijeme vínem, neslaným vývarem a vaříme. Postupně přidáme všechno koření a před dokončením podle chuti přisladíme.

Bylinková polévka s chlebem

Bylinková polévka s chlebem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 stroužek česneku, 40 g másla, 50 g hladké mouky, 1 l zeleninového vývaru, 2 svazky čerstvých bylinek (bazalka, petržel, pažitka, ...), sůl, pepř, 1 plátek bílého chleba nebo rohlík

Česnek oloupeme a jemně nasekáme. Rozehřejeme 30 g másla a česnek na něm osmahneme. Zaprášíme moukou a za stálého míchání ji opražíme. Zalijeme zeleninovým vývarem, uvedeme do varu a několik minut povaříme. Čerstvé bylinky omyjeme a osušíme. Troch...

Pivní polévka

Pivní polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l piva, 3 žloutky, 3 lžíce másla, šálek smetany, 1 lžíce hladké mouky, sůl, cukr krupice, muškátový květ, ocet, několik plátků chleba

Pivo povaříme a sesbíráme pěnu. Rozmícháme smetanu se žloutky, moukou, máslem, cukrem, solí a muškátovým květem. Tuto směs vlijeme do vařícího piva a necháme přejít varem. Podle chuti můžeme přidat trochu octa. Na talíře položíme nakrájený chléb a...

Rychlá italská polévka

Rychlá italská polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sklenka kečupu, 1 l vody, 1 kostka masoxu, 1 středně velká cibule, hrst těstovin, rostlinný olej

Do 1 litru vody vylijeme láhev kečupu a rozdrobíme kostku masoxu. Na pánvi necháme na oleji zesklovatět cibuli nakrájenou na drobné kostičky a přidáním hladké mouky vytvoříme tzv. cibulovou jíšku. Tu přimícháme do polévky a povaříme. Na závěr přid...

Eidamová pomazánka

Eidamová pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200-300 g Eidamu, trochu mléka, 3-4 lžíce tatarské omáčky, 3-4 stroužky česneku, špetka soli, pepř

Eidam nastrouháme najemno a zalijeme troškou mléka, aby sýr nasákl. Přidáme utřený česnek a tatarku a dobře promícháme. Dochutíme solí a pepřem.

Rajská omáčka na zelenině

Rajská omáčka na zelenině

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce ztuženého pokrmového tuku, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 malá cibule, 500 g rajčat nebo 80 g protlaku, cukr krupice, rostlinný olej, sůl, několik kuliček pepře, pár kuliček nového koření, 1 bobkový list, 1 citrón, 5 dcl zeleninového vývaru, ocet

Na tuku osmažíme očištěnou a na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a nahrubo nakrájenou cibuli. Když je zeleninový základ stejnoměrně dozlatova osmažen, přisypeme hladkou mouku, osmahneme a vmícháme rajčatový protlak nebo opraná rozkrájená rajča...

Závitky s pohankou

Závitky s pohankou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g pohanky, 2 vejce, 25 g sušených hub, 1 hlávka bílého zelí, 1 cibule, rostlinný olej, 1 konzerva rajčatového protlaku, sůl

Cibuli nakrájíme a opražíme na oleji, přidáme houby, osolíme, přidáme pohanku, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Necháme vychladnout, pak vmícháme vejce. Listy zelí spaříme, naplníme pohankovou náplní a zabalíme. Závitky klademe do vymazaného pek...

Králík na víně

Králík na víně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 králík, 80 g anglické slaniny, 100 g másla, 5 kuliček černého pepře, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 40 g hladké mouky, 1 citrón, 1 lžíce octa, sůl, 50 g švestkových povidel, 20 g cukru moučka, 100 g cibule, 100 g kořenové zeleniny, 500 ml červeného vína, 100 ml vývaru

Očištěného králíka omyjeme a rozkrájíme na větší kousky. Maso protáhneme částí slaniny, potom rozehřejeme máslo a kousky králíka opečeme, Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a v kastrůlku rozpustíme, k tomu přidáme zbytek másla, přisypeme nakráje...

Ďábelská pomazánka

Ďábelská pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg paprik, 1 kg rajčat, 2 dcl slunečnicového oleje, 2 cibule, 1 palička česneku, 6 ks feferonek, 1 konzerva hovězí ho masa, 1 konzerva vepřového masa

Rajčata a papriky nakrájíme na menší kousky a chvíli dusíme na nadrobno nakrájené cibuli. Tuto směs necháme vychladnout a potom spolu s masovými konzervami umeleme na masovém strojku. Všechno řádně promícháme a dáváme do malých sklenic a sterilizu...

Kaštanové kostky

Kaštanové kostky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

440 g polohrubé mouky, 220 g cukru krupice, 110 ml rostlinného oleje, 220 ml vlažného mléka, 2-3 lžíce kakaa, 1 kypřící prášek do pečiva, 3 vejce, 2 smetany ke šlehání, 2 čokolády ledových kaštanů, 1 čokoláda Margot na ozdobení

Náplň: Na plotně svaříme šlehačku s nalámanými kaštany a dáme vychladnout do lednice do druhého dne. Těsto: Elektrickým šlehačem vypracujeme těsto a dáme péct do vymazaného a vysypaného plechu. Po vychladnutí korpusu natřeme krém, který jsme v...

Tyčky k čaji

Tyčky k čaji

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce převařeného másla, 2 vejce, 20 g droždí (kvasnice), půl lžíce cukru moučka, sůl, 250 ml mléka, půl kila hladké mouky, vejce na potření

Rozpustíme 4 lžíce převařeného másla a vlijeme do vlažného mléka. Přidáme vejce, cukr a kvasnice rozetřené se solí. Všechno dobře rozkvedláme. Vlijeme do mouky a zaděláme tuhé těsto. Těsto dáme na vál a z kousků vypracujeme asi 20 cm dlouhé tyčky ...

Ořechový závin

Ořechový závin

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg polohrubé mouky, 2 dcl mléka, 42 g droždí (jedna kostka), 80 g cukru krystal, sůl, 200 g másla, 150 g sádla, 1 vejce, 350 g mletých ořechů, 2 dcl vody, troška skořice, cukr krupice

Těsto: droždí necháme v mléce vykynout a spolu s ostatními ingrediencemi vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do alobalu a přes noc necháme v lednici. Nasledujíci den rozdělíme těsto na 6 stejných dílů, které tence vyválíme na obdélníky. Náplň: z...

Piškotový pamls

Piškotový pamls

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 4 lžíce horké vody, 150 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 75 g hladké mouky, 50 g Solamylu, špetka kypřícího prášku do pečiva, 2 vanilkové pudinkové prášky, ovoce podle chuti, 4 dcl vody, 4 dcl sirupu

Piškotové těsto: vejce a horkou vodu šleháme šlehačem do pěny při nejvyšší rychlosti a postupně přidáváme cukr a vanilkový cukr. Pomalu přisypáváme mouku, solamyl a prášek do pečiva a šlehéme zvolna. Těsto rozetřeme asi do 1 cm vrstvy na vymaštěný...

Sváteční špenátová roláda

Sváteční špenátová roláda

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, sůl, mletý barevný pepř, 150 g listového špenátu, 100 g anglické slaniny, grilovací koření, rostlinný olej

Kuře zbavíme kůže a vykostíme. Plát zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Ze špenátu odkrojíme stonky, spaříme a necháme okapat. Na plát masa rozložíme plátky slaniny, kterou poklademe listy špenátu. Maso pevně zavineme a ovážeme nití. Roládu potř...

Škvarkové placky

Škvarkové placky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hladké mouky, 1 kostka droždí, 1 vejce, 0,5 kg škvarků, 2 lžíce rozehřátého sádla, 750 ml mléka

Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Uděláme menší bochánky, trochu je zplacatíme a na každé placičce nožem naznačíme mřížky. Trochu je potřeme rozpuštěným sádlem. Dáváme do horké trouby, když jsou shora upečené, obrátíme je na druhou stranu a ...

Mé fánky

Mé fánky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg polohrubé mouky, 4 žloutky, 1 lžíce mléka, sůl, půl lžičky cukru moučka, 50 ml rumu, 2 pochoutkové smetany, rostlinný olej

Z těsta uděláme 4-5 bochníků, které postupně vyválíme na tenký plát. Pokrájíme radýlkem na obdélníky - čtverečky, uprostřed přejedeme 3 až 4 krát radýlkem (ale nepřekrojíme okraj) a smažíme v horkém oleji do zlatova (ne do hněda). Klademe na savý ...

stránka: