Prezidentský guláš
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Uzený bůček nakrájíme na drobné kostičky a hodíme do většího hrnce. Prudce škvaříme do doby, až se vyškvaří hodně sádla a z bůčku zbudou jen středně hnědé škvarečky. Cibuli nakrájíme na kostičky a vhodíme do takto připraveného tuku. Za stálého míchání vyčkáme, až bude sklovitě zlatá. Pak přidáme na kostky nakrájenou kližku, zamícháme, chvilku necháme nepodlité, pak začneme
podlévat červeným vínem.
Nastává nejdůležitější fáze, to jest samo vaření guláše.
Hotový je, až je kližka zcela měkká, ale nerozpadá se. Čím pomaleji se vaří, tím je guláš lepší. Asi deset minut před koncem vaření přidáme jednu nadrobno nakrájenou chlebovou kůrku a jednu nastrouhanou bramboru (obojí na zahuštění) a nadrobno nakrájenou uzenou klobásu a lžičku hladké
mouky.
Současně možno na velké pánvi vyrábět kašičku na dochucení - Dělá se takto: na rozpálený olej se dá nejprve nadrobno nakrájená nebo nastrouhaná mrkev a trochu podobně připravené petržele a celeru. Když je to víceméně usmaženo, přidá se další ingredience - sůl, hodně červené sladké papriky, rozdrcené čili papričky, rozdrcený pepř, jalovec, majoránku, rybízovou marmeládu, citrónovou kůru a
kečup. To vše dohromady se několik málo minut za stálého míchání smaží na oleji, čímž se otevřou všechny chutě a splynou s olejem. Obsah pánve se pak přidá do hrnce s gulášem, dvě minuty se to na
mírném ohni intenzívně míchá, pak se guláš odstaví a nechá chladnout. Když je úplně studený, zamíchá se do něj jedna ušlehaná šlehačka.
Den se nechá odpočívat a druhý den se ohřáté jí.
10. 11. 2009
Ingredience
- 1 kg cibule
- 1 kg hovězí klížky
- 1 brambor
- chlebovou kůrku z 1 bochníku
- 1 ostravskou klobásu
- 1 mrkev
- 3 čili papričky
- 300 g uzeného bůčku
- 500 ml červeného vína
- 200 ml smetany ke šlehání (šlehačky)
- 1 lžíci rybízové marmelády
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžičku hladké mouky
- 5 lžiček sladké mleté papriky
- 1/2 lžičky jalovce
- 1/2 lžičky drcené majoránky
- 1/2 lžičky citrónové kůry
- 1 lžičku kečupu
- sůl
- 5 kuliček pepře
- 1/2 kořene petržele
- 1/4 bulvového celeru