Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 49

Tuňákovo-okurkové sushi

Tuňákovo-okurkové sushi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g sushi rýže, 375 ml vody, 2 lžíce rýžového octa na sushi, 1 lžíce cukru moučka, trochu soli, 3 plátky mořské řasy, 1 lžíce pažitky, 1 okurka, 1 mrkev, 2 lžíce majonézy, 1 konzerva tuňáku, sójová omáčka na podávání

Rýži dáme do síta a proplachujeme pod tekoucí vodou, až teče čirá voda. Pak ji zalijeme vodou a na mírném plameni vaříme 15 minut. Pak ji zalijeme zálivkou, kterou jsme připravili smícháním octa, cukru a soli. Necháme vychladnout. Tuňáka necháme o...

Tvarohové noky s medem

Tvarohové noky s medem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení jemného tvarohu, 2 vejce, 1 hrnek hrubé mouky, špetka soli, 8 lžic strouhanky, 1 hrst vlašských ořechů, 4 lžíce včelího medu

Tvaroh utřeme s vejci, přidáme osolenou mouku a vypracujeme tuhé těsto. Lžící namočenou ve vodě vykrajujeme noky a vaříme v osolené vodě 5 minut. Na talíři je posypeme nasucho opraženou strouhankou promíchanou s ořechy a polijeme medem.

Lívance s borůvkami

Lívance s borůvkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

650 ml plnotučného mléka, 270 g hladké mouky, 20 g droždí (kvasnice), špetka soli, 30 g cukru moučka, 2 žloutky, 1 hrnek mražených zahradních borůvek, 20 g kukuřičného škrobu, 2 lžíce cukru krupice, 1 - 2 lžičky citronové šťávy, 300 ml vody, 1 balení zakysané smetany, 1 lžička cukru moučka

Mouku prosejeme do mísy a osolíme. V trošce mléka rozšleháme žloutky. Kvasnice rozdrobíme do trochy mléka, přidáme cukr, rozmícháme a necháme nakynout. Vše přilijeme do mouky a vymícháme řidší těsto, které necháme asi 1 hodinu v teple kynout. Těst...

Spišská roštěná

Spišská roštěná

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hovězí roštěnky, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 30 g hladké mouky, 50 g másla, 30 g slunečnicového oleje, 2 žluté nebo červené papriky, 1 cuketa, 2 bílky, 50 g strouhaného sýru, 1 snítka tymiánu na ozdobení

Hovězí maso nakrájejte na stejně velké plátky. Po obou stranách je naklepejte, osolte, ochuťte pepřem a lehce poprašte hladkou moukou. Na pánvi rozehřejte máslo a roštěnky z obou stran opečte. Podlijte je trochou vody a poduste doměkka. Během duše...

Mrkvová polévka s mlékem

Mrkvová polévka s mlékem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g mrkve, 20 g másla, 15 g hladké mouky, 100 ml plnotučného mléka, 1/4 lžička soli, 1 lžička petrželové natě, 500 ml vody

Oškrábanou a na hrubo nastrouhanou mrkev krátce osmahneme na másle. Přidáme mouku, chvíli orestujeme a zalijeme vodou. Mrkev povaříme asi 10 minut a poté osolíme. Na závěr do polévky přidáme mléko, nakrájenou zelenou petrželku a odstavíme.

Hovězí guláš z tlakáče

Hovězí guláš z tlakáče

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hovězího plecka, 2 velké cibule , 2 lžíce sádla, 5 stroužků česneku, 5 lžiček koření Maďarský guláš, 1 lžička mleté papriky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce hladké mouky

Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno a česnek nasekáme na malé kousky. Omyté maso nakrájíme na kostky. V tlakovém hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a maso. Na velkém plameni za stálého míchání opékáme tak dlouho, dokud se tuk nezačne oddělov...

Kokosový pudink

Kokosový pudink

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml plnotučného mléka, 1 sáček pudinkového kokosového prášku, 2 lžíce cukru krupice, 4 lžíce kokosové moučky

Do části studeného mléka nasypeme kokos, cukr a dáme vařit. Ve zbylé části studeného mléka rozmícháme pudinkový prášek a vlijeme do mléka s kokosem. Povaříme asi 2 minuty a odstavíme. Uvařený pudink rozdělíme do misek a dáme vychladit.

Hříbečky

Hříbečky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrnek hladké mouky, 1/3 hrnek cukr moučka, 3 lžíce rumu, 1 balení mandlí, 1/2 kostky Hery, 1 balení čokoládové polevy, 1 sklenka ovocné marmelády

Mouku smícháme s cukrem a oloupanými a nastrouhanými mandlemi. Přidáme tuk a rum a vypracujeme hladké těsto. Necháme chvíli odpočinout. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme hříbečky. Pečeme pomalu v mírné troubě dorůžova. Vychladlé spojíme marmelád...

Jablkové lívance

Jablkové lívance

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg jablek, 3 vajec, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička skořicového cukru, 400 ml bílého vína, špetka soli, 100 ml slunečnicového oleje

Jablka oloupeme, vyndáme z nich jádřince a nastrouháme do mísy. Přidáme rozkvedlané vejce, polohrubou mouku, skořicový cukr, bílé víno a špetku soli. Důkladně rozkvedláme. Na pánvi rozpálíme olej a smažíme na něm malé placičky z obou stran dozlato...

Houby na smetaně

Houby na smetaně

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg čerstvých hub, 2 cibule, 2 balení smetany ke šlehání (šlehačka), špetka soli, troška pepře

Houby očistíme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. Dáme je do pekáče a posypeme je nadrobno pokrájenou cibulí. Zalijeme smetanou a posypeme solí a pepřem. Dáme zapéct do trouby.

Mišmaš ze zbytků

Mišmaš ze zbytků

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení bramborového knedlíku nebo zbytky knedlíku/špalíčky, 4 buřtíky, 1-2 cibule, 50 ml slunečnicového oleje

Knedlík pokrájíme na kousky. Já mám nejraději bramborový, ale jde to i s houskovým. Cibuli pokrájíme na ne úplně drobno. Buřtíky nebo jinou uzeninu pokrájíme na kostičky. Na pánvi rozpálíme olej a přidáme cibuli. Necháme zesklovatět a přidáme pokr...

Domácí chléb bez hnětení

Domácí chléb bez hnětení

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrnek žitné mouky, 1 hrnek hladké mouky, 2 hrnky polohrubé mouky, 1,5 lžičky soli, 1 lžička kmínu, 0,5 lžičky instantního droždí, 1 lžička jablečného octa, 2 hrnky studené vody

Do větší mísy nasypeme všechny 4 hrnky mouky, instantní droždí, lžičku kmínu drceného a 1,5 lžičky soli. Promícháme a přidáme ocet a studenou vodu. Všechno promícháme, až vznikne řidší těsto, posypeme moukou a necháme kynout při pokojové teplotě a...

Kachna po šumavsku

Kachna po šumavsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2000 g kachny, 1500 g kyselého zelí, 50 g sádla, 150 g cibule, 200 ml bílého vína, 200 g uzeného libového masa, špetka kmínu, 1 lžička petrželové natě

Vykuchanou kachnu osolíme, okmínujeme a upečeme jen napolovic. Potom ji rozporcujeme a dusíme v kyselém zelí, do něhož jsme zamíchali kostky uzeného, zpěněnou rozkrájenou cibuli, vše ochuceno bílým vínem a osoleno. Při podávání sypeme zelenou petr...

Kapr v bramborách

Kapr v bramborách

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g staženého a vykostěného kapra, 200 ml slunečnicového oleje, 500 g brambor, 1 cibule, 1/2 lžičky kari koření, 1/2 lžičky mleté sladké papriky , 1 bobkový list, troška skořice mleté

Kapra bez kůže a kostí pokrájíme na malé kousky, osolíme a prudce opečeme na oleji. Přidáme pokrájené syrové brambory, nastrouhanou cibuli, koření, osolíme, podlijeme vodou a asi 15 minut dusíme.

Kližka s řapíkatým celerem

Kližka s řapíkatým celerem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kousky řapíkatého celeru, 300 g hovězí klížky, 1 cibule, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžíce kremžské hořčice, 1 lžíce hladké mouky, 1 mrkev

Maso nakrájíme na plátky a oloupanou cibuli na drobno. Plátky naklepeme, osolíme a opepříme. Na oleji usmažíme cibuli dorůžova a přidáme maso. Dusíme nejprve ve vlastní šťávě a vydusíme na tuk. Podlijeme vodou a přidáme hořčici a za občasného podl...

Palačinky s mákem

Palačinky s mákem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g polohrubé mouky, 500 ml plnotučného mléka, 1 lžíce máku, špetka soli, 2 žloutky, 50 ml slunečnicového oleje

Z mouky, mléka, žloutků a soli vymícháme těstíčko. Nakonec přidáme mletý mák a necháme asi 30 minut odležet. Na pánvi vytřené olejem usmažíme palačinky. Potřeme je marmeládou nebo ochuceným tvarohem a stočíme. Dle chuti posypeme moučkovým cukrem.

Tvaroh s kousky banánů

Tvaroh s kousky banánů

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g jemného tvarohu, 2 banány, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce cukru moučka, 1 žloutek

Tvaroh našleháme s cukrem a žloutkem. Oloupané banány rozmačkáme vidličkou, pokapeme citrónovou šťávou, promícháme a smícháme s tvarohem. Podáváme mírně vychlazené.

Špagety s nivou

Špagety s nivou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení špaget, 150 g Nivy, 4 lžíce másla, 5 stroužků česnku, 1 lžíce bazalky, 1 lžíce petrželové natě, špetka soli, 100 g tvrdého sýru

Špagety dáme vařit do osolené vařící vody. Mezitím do velké mísy nastrouháme nivu. Přidáme rozetřený česnek, na drobno nasekanou bazalku a petrželku a rozehřáté máslo. Do tohoto základu dáme horké a scezené špagety, promícháme. Porce posypeme nast...

Velikonoční muffiny

Velikonoční muffiny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 70 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 100 g rostlinného oleje, 225 g polohrubé mouky, 1 balení prášku do pečiva, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička citronové kůry, 1 sáček čokoládové polevy, 1 sáček cukrářského zdobení, 2 lžíce plnotučného mlékao, 1 balení ovocné marmelády

Z vajec a cukrů vyšleháme hustou pěnu, postupně přidáváme olej a nakonec zamícháme mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou a šťávou. Pokud je těsto husté rozředíme jej trochou mléka. Papírové košíčky dáme do pevné formy na dno každého košíčku...

Grónská pomazánka

Grónská pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva sardinek, 250 g jemného tvarohu, 1 cibule, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu, dle chuti troška citronové šťávy, dle chuti troška pepře, dle chuti sůl

Sardinky, tvaroh a cibuli rozmixujeme. Dochutíme hořčicí, kečupem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Podáváme s pečivem.

Citrónová dobrota

Citrónová dobrota

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g másla, 2 lžičky jemně nastrouhané citrónové kůry, 1/3 hrnek citronová šťáva, 1 a 1/2 hrnečku cukru krupice, 3/4 šálku hl. mouky, kypřící prášek do pečiva, 1 a 1/2 hrnečku mléka, 2 rozdělené vajíčka, cukr moučka

Předem si vymažeme zapékací mističky. Smícháme máslo, citrónovou šťávu, mléko, cukr, kůru, mouku a žloutky. Vyšleháme tuhý sníh a vmícháme do směsi. Hotovou směs dáme do mističek, které umístíme do pekáče s vodou. Pečeme v předehřáté troubě 25-30 ...

Sýrová lízátka

Sýrová lízátka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení smetanového sýru, lžíce mléka, 1 šálek strouhaného sýra, jarní cibulka, jemně nasekané burské oříšky

Ingredience smícháme a utvoříme kuličky, které obalíme v oříškách a napíchneme na tyčinku.

Čokoládový tvaroh se smetanou

Čokoládový tvaroh se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce cukru krystal, 100 g čokolády na vaření, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 250 g jemného tvarohu

Do smetany na šlehání nalámeme čokoládu a přidáme cukr. Uvedeme do varu, krátce povaříme a dáme vychladit. Do vychlazené přidáme tvaroh a elektrickým šlehačem vyšleháme.

Knedlíky z rohlíků

Knedlíky z rohlíků

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 syrový brambor, 1 starší rohlík

Rohlík z předešlého dne nakrájíme na kostičky. Brambor oškrábeme a rozmixujeme na kaši. Obojí dáme do mísy a spojíme. Potom stlačením v dlani utvoříme malé knedlíčky, které vaříme v osolené vodě asi 5 minut.

Krůtí nudličky s hráškem

Krůtí nudličky s hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml vody, 1/2 kostky drůbežího bujónu, 1/2 lžičky mleté papriky , 1/2 lžičky Mexického koření, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička plnotučné hořčice, 2 špetky kari koření, 1/2 lžičky bramborového škrobu, 1 stroužek česneku, 50 ml vody, 250 g krůtích prsou, 2 lžíce hrášku, 2 lžíce slunečnicového oleje

Den předem si připravíme marinádu. Ve vlažné vodě rozpustíme bujón, vmícháme papriku, mexické koření, sójovou a worčestrovou omáčku,hořčici a kari. Poté přidáme maso nakrájené na nudličky, promícháme, dáme do misky s víčkem a uložíme do chladničky...

stránka: