Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 53

Těstovinový salát s krabími tyčinkami

Těstovinový salát s krabími tyčinkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g těstovin - kolínka, 4 vejce, 1 balení majonézy, 5 sterilovaných okurek, 2 cibule, 100 g oliv, 250 g krabích tyčinek, špetka pepře, špetka soli, troška citronové šťávy

Těstoviny si uvaříme doměkka ve vroucí osolené vodě. Vajíčka uvaříme natvrdo. Těstoviny i vejce necháme vychladnout. Do mísy dáme těstoviny a vejce nakrájená na kostičky. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a najemno nakrájené okurky. Olivy scedím...

Sojový segedínský guláš

Sojový segedínský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g sojových kostek, 1 cibule, 3 lžíce oleje, 1 lžička drceného kmínu, 2 lžičky mleté sladké papriky, 500 g kyselého zelí, 2 lžíce hladké mouky, 1 balení zakysané smetany, 1 kostka drůbežího bujónu, 3 stroužky česneku, 1 troška pepře, špetka soli

Připravíme si marinádu z kostky bujonu, lžíce oleje, cibule, česneku trochu pepře a soli. Sojové kostky v marinádě povaříme a pak je necháme 30 minut odstát. Mezitím osmahneme na rozpáleném oleji najemno nakrájenou cibuli, přidáme kmín a papriku a...

Dvoubarevné tlapky

Dvoubarevné tlapky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

270 g hladké mouky, 250 g ztužený pokrmový tuk, 300 g cukru moučka, 2 lžíce kakaa, 160 g cukru moučka, 250 g másla, 2 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa

Z mouky a 300 g cukru a tuku zpracujeme těsto a do jeho poloviny zapracujeme i kakao. Vezmeme formičky na ořechy a ty naplníme kombinací tmavého a světlého těsta a nebo pečeme světlé a tmavé. Upečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Necháme vyc...

Chřestové ragout s pastiňákem, fazolemi, omáčkou Beurre Blanc a lanýži

Chřestové ragout s pastiňákem, fazolemi, omáčkou Beurre Blanc a lanýži

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

75 g chřestu, 75 g fazolek (zelené fazolové lusky), 25 g pastiňáku, 50 g másla, 100 ml bílého vína, 45 g šalotky, 1 g lanýžů

Chřest, fazolky a pastiňák očistíme. Pastiňák nakrájíme na malé kostičky, chřest na kolečka a fazole necháme v celku. Na másle orestujeme nejdříve pastiňák, po chvilce přidáme chřest a nakonec zelené fazolky. Cca minutu restujeme, osolíme, opepřím...

Šlehačkové cukroví

Šlehačkové cukroví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 250 g másla, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 sáček vanilkového cukru, 4 lžíce cukru moučka

Na vál prosijeme mouku, do ní nastrouháme tuk, přilijeme smetanu a rychle zpracujeme v těsto. Vyválíme ho na plát cca 0,5 cm tlustý. Vykrajujeme z něj různé tvary. Ty rozložíme na plech pokrytý pečícím papírem a v předehřáté troubě upečeme dozlato...

Rozmarýnové housky

Rozmarýnové housky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky , 175 - 200 g polohrubé mouky , 1 balíček sušeného droždí , 1 lžička cukru , 250 ml vlažné vody , 2 lžíce rozmarýnu , 1 lžíce olivového oleje , 1 lžička soli , pepř dle chuti, 1 žloutek na potření, trocha vody

V míse promíchejte obě mouky, droždí, cukr, sůl, pepř, olej a rozmarýn. Přidejte vlažnou vodu. Vypracujte důkladně, alespoň pět minut, hladké těsto, které nechejte hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Z vykynutého těsta vyválejte tenké v...

Slezský guláš

Slezský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřové kýty, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 250 g žampionů, 125 g hrášku, 1 sklenka zeleninového leča, špetka soli, troška pepře, troška mleté sladké papriky

Na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme k ní maso nakrájené na nudličky, osolíme jej, opepříme a za stálého míchání osmahneme. Přidáme zeleninové lečo, nakrájené žampiony, hrášek a celé poprášíme mletou paprikou. Podlijeme vodou a du...

Vepřový bůček s BBQ omáčkou, grilovanou zeleninou a bramborovým puré

Vepřový bůček s BBQ omáčkou, grilovanou zeleninou a bramborovým puré

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g vepřového boku, 2 g mleté paprikay, 10 g česneku, 15 g cibule, 1 g rozmarýnu, 1 g tymiánu, 25 ml olivového oleje, 15 g lilku, 25 g cukety, 50 g brambor, 20 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 15 g másla

Česnek, zázvor, cibuli očistíme a nakrájíme na hrubé kusy. Vše dohromady rozmixujeme v mixéru s olivovým olejem, chilli a bylinkami na hladkou marinádu, kterou osolíme a opepříme. Do marinády naložíme bůček na alespoň 24 hodin. Poté bůček vyjmeme ...

Plátky kachních prsou plněné foie gras se zázvorovým želé a zázvorovým sorbetem

Plátky kachních prsou plněné foie gras se zázvorovým želé a zázvorovým sorbetem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

0,01 l olivového oleje, 0,09 kg kachny, 0,001 kg soli, 1 g pepře, 5 g zázvoru, 2 g želatiny, 0,025 l jablkového džusu, 0,025 g kostkového cukru, 0,005 g listového salátu, 0,015 g kachních jater

Kachní prsa osolíme, opepříme a jemně nařežeme kůži, poté přidáme nasekaný tymián. Na rozpálené pánvičce opečeme z obou stran do zlatavé barvy. Poté v troubě dopečeme na 180°C cca 7 minut. Poté kachní prso necháme v ledničce vychladnout a pomocí ú...

Polární treska

Polární treska

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g tresky, 1 banánový list, 120 g bílé ředkve, 25 ml sojové omáčky Kikkoman, 10 g zázvoru, 30 ml saké, 80 g chřestu, 60 g zelených fazolí

Filet tresky osolíme, opepříme, pokapeme sojovou omáčkou Kikkoman a v páře pošírujeme cca 6 minut, poté rybu zabalíme do banánového listu a propíchneme napichovátkem. Zázvor nakrájíme na slabé plátky a povaříme cca 5 minut v osolené vodě, poté vlo...

Špagety se špenátem

Špagety se špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špaget, 300 g čerstvého špenátu, 200 g kuřecích prsíček, 1 balení sladké smetany, 3 stroužky česneku, špetka soli, troška oregana, špetka muškátového oříšku, 2 lžíce másla

Ve vroucí osolené vodě vaříme špagety 8 minut. Během vaření špaget si připravíme špenátovou omáčku. V pánvi rozpálíme máslo a na něm podusíme spařený a na kousky pokrájený špenát, přilijeme smetanu, osolíme, ochutíme oreganem a špetkou muškátového...

Plněný chléb

Plněný chléb

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malý bochník chleba , 80 g tyrolské slaniny, 300 g apetina (nebo jiný sýr balkánského typu), 2 vejce, 100 ml smetany, 1 trs cherry rajčátek, 30 g parmazánu

Troubu předehřejte na 180°C. Vrchní část chleba tence seřízněte, vnitřek pomocí lžíce vydlabejte a vyložte plátky slaniny. Sýr prošlehejte s vejci a smetanou. Směsí naplňte chleba, ozdobte rajčátky a posypte parmazánem. Plněný chléb pečte 35–45 mi...

Špagety s pórkem

Špagety s pórkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špaget, 1 balení smetany ke šlehání (šlehačka), 2 velké porky, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička sladké mleté papriky, troška pepře, špetka soli, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 100 g strouhaného sýra

Špagety uvaříme podle návodu na balení na skus. V pánvi rozehřejeme máslo, a vložíme na kolečka nakrájené pórky a orestujeme je. Přidáme sojovou omáčku, mletou papriku, osolíme a opepříme. Zaprášíme hladkou moukou, promícháme a přidáme smetanu. Ne...

Sýrové kapsy se špenátem a chilli

Sýrové kapsy se špenátem a chilli

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hladké mouky, 125 ml vlažné vody, 250 g listového špenátu, 1 houska, 1 Camembert, 1 chilli paprička, 1 hrst petrželové natě, 2 vejce, 100 g cibule, špetka muškátového ořechu, 1 l zeleninového vývaru

Z mouky se solí, vody, octa a trochy oleje uhněteme těsto, které necháme 20 minut odpočinout v předehřáté nádobě. Špenát očistíme, obereme a necháme tři minuty spařit ve vroucí vodě. Můžeme místo čerstvého špenátu použít mražený listový. Housku na...

Tvarohové karbanátky

Tvarohové karbanátky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g měkkého tvarohu, 150 g dietního salámu, 4 vejce, 2 stroužky česneku, 30 g másla, 150 g strouhanky, pažitka dle chuti

Tvaroh, na kostičky nakrájený dietní salám, vejce, pažitku, česnek, máslo a strouhanku smícháme a uděláme tužší těsto. Vytvarujeme karbanátky a obalíme v trojobalu a smažíme.

Tymiánový chléb

Tymiánový chléb

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

60 g droždí , 1 kostka cukru , 3 lžíce mléka na kvásek , 1 kg hladké mouky, 3 lžičky soli , 2 lžíce tymiánu , 2 lžičky kmínu , 500 ml vody , 1 lžíce octa, 2 snítky tymiánu na ozdobu, voda a lžíce octa na potření

Promíchejte cukr, vlažné mléko a rozdrobené droždí na hladkou kašičku a nechejte vzejít kvásek. Do mísy dejte mouku smíchanou s tymiánem, solí a kmínem, přidejte vzešlý kvásek a postupně přilévejte vlažnou vodu s octem. Vypracujte hladké těsto, kt...

Ravioly se šalvějí

Ravioly se šalvějí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení raviol s libovolnou náplní, 200 g jemného tvarohu, 100 g strouhaného sýra, 4 stroužky česneku, špetka soli, troška pepře, špetka šalvěje

Ve vroucí osolené vodě povaříme ravioly asi 10 minut - než vyplavou nahoru. Mezitím si v misce smícháme jemný tvaroh se solí, pepřem, prolisovaným česnekem a špetkou šalvěje. Pozor šalvěj je velmi aromatický, raději tedy méně. Hotové ravioly rozdě...

Dragounský guláš

Dragounský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího zadního, 2 cibule, 300 g bílých fazolí, 2 stroužky česneku, 80 g slaniny, 50 g sádla, 80 g rajčatového protlaku, 1 lžíce hladké mouky, 1,5 lžíce sladké mleté papriky, 1/2 lžičky kmínu, 1 lžička majoránky, špetka soli, troška pepře

Bílé fazole si namočíme den předem na noc do studené vody. Druhý den je v té samé vodě uvaříme doměkka. Slaninu si nakrájíme na kostičky a ve vyšší pánvi jí vyškvaříme, přidáme sádlo a nasekanou cibuli a osmahneme. Poté přidáme maso pokrájené na m...

Sojové kostky se zeleninou

Sojové kostky se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g sojových kostek, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 větší pórek, 1 červená paprika, troška kari koření, troška mletého zázvoru, 1 kostka drůbežího bujónu, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, troška pepře, špetka soli

Připravíme si marinádu z kostky bujonu, lžíce oleje, nadrobno nakrájené cibule, utřené stroužky česneku, pepře a soli. Sojové kostky v marinádě povaříme a potom necháme chvíli odstát. Na oleji osmahneme na kolečka nakrájený pórek a na kostičky pok...

Sojové řízky

Sojové řízky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g sojových plátků, 150 g hladké mouky, 2 vejce, 150 g strouhanky, 500 ml slunečnicového oleje na smažení, 1 kostka bujonu, 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, troška pepře, špetka soli

Nejdříve si připravíme marinádu. Vezmeme asi 500 ml vody a přivedeme ji k varu, přidáme kostku bujonu, utřený česnek a cibuli nakrájenou nadrobno, lžíci oleje, trochu pepře a soli. Krátce povaříme a přidáme sojové maso, povaříme ho asi tak 20 minu...

Závitky ze sojového masa

Závitky ze sojového masa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sáček sojových plátků, 2 kostky hovězího bujonu, 1 cibule, 50 ml slunečnicového oleje, 4 lžíce plnotučné hořčice, 4 kyselé okurky, 4 vařené vejce, 150 g uzeniny

Plátky uvaříme asi 30 minut ve 1,2 l vody s rozpuštěnými 2 bujonovými kostkami. Po uvaření doměkka plátky scedíme a vymačkáme. Poté je naplníme jako klasické ptáčky. Každý plátek potřeme hořčicí. Poklademe je okurkou, vařeným vejcem a kouskem uzen...

Těstovinové placičky

Těstovinové placičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g těstovin, 2 vejce, 100 ml mléka, 100 g strouhaného sýra, 3 stroužky česneku, špetka kmínu, špetka soli, troška majoránky, 1 lžička pažitky, 150 ml slunečnicového oleje

Těstoviny (nejlépe špagety) uvaříme ve vroucí osolené vodě na-skus. Poté je nasekáme na malé kousky. Dáme nasekané špagety do mísy a přidáme žloutky rozkvedlané v mléce, strouhaný sýr, prolisovaný česnek, trochu kmínu, majoránky, nasekanou pažitku...

Fleky se zelím

Fleky se zelím

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší hlávka zelí, 1 balení fleků, 3 lžíce slunečnicového oleje, špetka soli, špetka pepře

Zelí nastrouháme a osolíme. Necháme asi 1 hodinu odležet, aby pustilo šťávu, tu slijeme a dáme stranou. Na pánvi rozpálíme olej a na něm osmažíme zelí dozlatova. Fleky uvaříme v osolené vodě do měkka. Fleky v hrnci smícháme se zelím a dochutíme so...

Sojová sekaná

Sojová sekaná

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g sojového granulátu, 2 rohlíky, 4 stroužky česneku, 2 vejce, 1 cibule, 2 lžíce hrubé mouky, 3 lžíce strouhanky, 1 kostka masoxu, troška kmínu, troška pepře, troška majoránky, 50 ml slunečnicového oleje

Sojový granulát necháme v horké vodě bobtnat cca 20 minut a potom z něj vymačkáme vodu. Do hrnce dáme jednu malou naběračku vody, rozpustíme v ní masox, přidáme kmín, pepř a majoránku. Promícháme se sojovým granulátem a nechám stát v teple. Mezití...

Cukroví ze sádla

Cukroví ze sádla

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 250 g mletých ořechů, 250 g vepřového sádla, 150 g cukru moučka, 1 žloutek, 2 lžíce sádla do formiček, 5 lžic cukru na obalení

Ze všech uvedených surovin zpracujeme těsto na vále a necháme chvilku odpočinout. Sádlo rozpustíme a vymažeme s ním formičky jako na pracny. Kousky těsta vtlačíme do formiček a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Ještě teplé obalujeme v cu...

stránka: