Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 52

Strouhaný smažený sýr

Strouhaný smažený sýr

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g tvrdého sýra, 4 vejce, 100 g strouhanky, 250 ml slunečnicového oleje

Tvrdý sýr nastrouháme a poté v míse smícháme s vejci- nesolíme. Důkladně promícháme a ze směsi vytvoříme 8 placiček. Každou placičku obalíme ve strouhance a necháme chvíli odležet v chladničce. Rozpálíme olej a placičky na něm osmažíme dozlatova z...

Zapékanky

Zapékanky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 bageta, 50 g másla, 200 g šunky, 200 g eidamu, 1 pórek, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce tatarské omáčky

Bagetu rozkrojíme nejprve příčně napůl a pak ještě každou půlku rozkrojíme podélně. Všechny 4 části tence pomažeme máslem, obložíme šunkou a posypeme strouhaným sýrem. Dáme do trouby zapéct cca na 5 minut na 250°C. Pak posypeme nadrobno nakrájeným...

Chlebový knedlík

Chlebový knedlík

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky chleba, 250 ml vody, 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 balení prášku do pečiva, 1 lžička soli

Chléb nakrájíme na menší kostičky, přidáme mouku, sůl, prášek do pečiva, a vodu. Z hmoty uděláme těsto a z něj vyválíme 2 stejné šišky. Vaříme 25 minut. V půlce vaření obrátíme.

Čerstvá domácí hořčice

Čerstvá domácí hořčice

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g hořčičné semínko, 300 ml ocet, 3 lžíce cukr krupice

Nejprve si necháme projít varem ocet a necháme vychladnout. Hořčičná semínka umeleme na mlýnku na mák a mícháme s cukrem. Za stálého míchání do směsi přidáme trochu octa, jen tolik, aby vznikla hustá pasta. Dáme na hodinku do lednice a poté přilij...

Huspenina

Huspenina

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vepřová kolena, 2 vepřové jazyky, 2 vepřové nožičky, 3-4 bobkové listy, 3 nové koření, 8 kuliček pepře barevného, 1/2 cibule, 2 hrsti majoránky, špetka pepře

Vepřové kolena, jazyky a nožičky dáme vařit s veškerým kořením mimo majoránky (nesolím vůbec, jelikož kolena bývají v dnešní době velmi slaná již od výrobců) a necháme vařit až do doby než maso odpadá od kosti. Vodu během vaření do hrnce doléváme....

Rizoto se šafránem

Rizoto se šafránem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí prsa, 1 hrnek dlouhozrnné rýže, 0,5 g šafránu, špetka barevného pepře , špetka chilli, špetka Vegety, 1/4 sáčku mražené zeleninové směsi, cca 3 lžíce olivový olej

Nejdříve si klasickým způsobem uvaříme rýži a scedíme ji. Na pánvi na olivovém oleji osmahneme dvě kuřecí prsa, které jsme předtím nakrájeli na menší kostičky nebo nudličky. Přidáme všechna koření dle chuti kromě šafránu. Přidáme trochu směsi čers...

Dýňové risotto se šalvějí a cuketou

Dýňové risotto se šalvějí a cuketou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g dýně, 50 g cukety, 2 listy šalvěje, rýže Arborio, 1 šalotka, zeleninový vývar, 20 g másla, parmezán, lanýžový olej, sůl, pepř

Očištěnou dýni a cuketu nakrájíme na kostky velké cca 1 až 2 cm. Na rozehřáté pánvi restujeme na olivovém oleji se šalotkou až do změknutí, poté přidáme zeleninový vývar a šalvěj. Připravenou uvařenou rýži Arborio přidáme na pánev a necháme povaři...

Žampiony plněné provensálskou zeleninou

Žampiony plněné provensálskou zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g žampiónů, 15 g cukety, 15 g papriky, 15 g cibule, 15 g Gorgonzoly, 5 g kapary, 1 lžíce majonézy a bílého jogurtu, sůl, pepř, rozmarýn

Žampiony očistíme a zbavíme nožiček. Necháme si předehřát troubu na 180°C, mezitím na drobno nakrájíme provensálskou zeleninu, orestujeme na olivovém oleji cca 3 min a nakonec přidáme na jemno nakrájený rozmarýn a dochutíme solí a pepřem. Orestova...

Masopustní koláčky

Masopustní koláčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubá mouka, špetka soli, 1 balení droždí (kvasnice), 70 g másla, 70 g cukru moučka, 1 slepičí vejce, 200 ml polotučného mléka, 1 balení švestkových povidel, 10 meruněk, 1 balení mandlí

Uděláme kvásek ze soli, cukru, mléka a droždí a necháme vzejít. Přidáme mouku, cukr, máslo a uděláme těsto. Necháme vykynout. Rozdělujeme na kuličky, děláme placky s důlky, plníme mákem, povidly, doprostřed dáme meruňku a ozdobíme mandlemi. Pečeme

 Thajské kari s cuketou

Thajské kari s cuketou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g cukety, 1 cibule, 4 lžička kari pasty, 4 dcl kokosového mléka, 1,5 dcl rostlinného oleje, 1 lžíce bramborového škrobu, 4 lžíce rybí omáčky, 20 listů koriandru, 1 paprika (kapie), dle chuti špetka sůl, 2 dcl vody

Cuketu nakrájíme na kostky asi 2x2 cm, osolíme a opepříme – necháme chvíli odležet. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme kari pastu a chvíli opékáme. Přidáme cuketu a vše ještě chvilku opékáme. Podlijeme vodou (vývarem) a necháme ...

Pohankové palačinky

Pohankové palačinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g pohankové mouky, 125 g hladké mouky, 3 vejce, 150 ml mléka, 100 ml jablečného octa, 250 ml vody, 50 ml olivového oleje

Ve větší míse smícháme obě mouky, přidáme vejce, mléko, jablečný ocet a vodu. Vyšleháme ručně hladké těsto a necháme chvíli odstát. Kvalitní pánev potřeme olejem a na něm opečeme z obou stran slabé palačinky. Podáváme buď na sladko nebo s pórkovo...

Placičky z vloček

Placičky z vloček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g ovesných vloček, 1 kostka zeleninového masoxu, 3 stroužky česneku, 1 vejce, 1 lžíce pažitky, 4 lžíce strouhanky, špetka soli, špetka pepře, 150 ml slunečnicového oleje

V horké vodě rozpustíme kostku masoxu, vločky zalijeme a necháme nabobtnat nejlépe přes noc. Pak druhý den přidáme prolisovaný česnek, jedno vejce, zelenou pažitku, trochu osolíme, opepříme a zahustíme strouhankou. Strouhanky dáme tolik, aby šly z...

Debrecínský guláš

Debrecínský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového maso, 2 cibule, 50 g slaniny, 2 papriky, 5 rajčat, 500 g brambor, 1 lžíce hladké mouky, troška pepře, špetka soli

Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme jí rozškvařit a poté na ní osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme pokrájené papriky, rajčata a maso nakrájené na menší kostky. Vše podusíme společně. Když je maso skoro měkké, přidáme na kost...

Pohanková kaše

Pohanková kaše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g pohanky, 150 g anglické slaniny, 1 větší cibule, špetka soli

Pohanku uvaříme v osolené vodě doměkka. Mezitím si nakrájíme slaninu na kostičky a necháme jí v pánvi rozpustit, na ní přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Hotovou kaši dáme do talíře a na kaši dáme směs cibule se slaninou.

Tuňáková vejce

Tuňáková vejce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 50 g tuňáka, 50 g másla, špetka mletého bílého pepře, lžička petrželové nati

Vejce uvaříme 10 minut natvrdo, oloupeme a necháme vychladnout. Poté rozkrojíme a vyjmeme žloutky. Změklé máslo vyšleháme v misce do pěny, přidáme prolisované žloutky, tuňáka a pepř a promícháme. Vzniklou pěnou naplníme vejce a ozdobíme petrželkou.

Domácí taveňák

Domácí taveňák

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení odtučněného tvarohu, 2 lžička másla, 1 lžička sody bikarbóna

Do misky si vyklopíme tvaroh a přidáme lžičku jedlé sody. Necháme 10 minut stát. Mezitím si v kastrůlku rozpustíme máslo a nalijeme do tvarohové směsi. Důkladně promícháme. Výsledkem je hmota chuťově podobná kupovaným taveným sýrům, avšak bez jaké...

Pórkovo-sýrová směs na palačinky

Pórkovo-sýrová směs na palačinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 200 g slaniny, 5 pórků, 125 g tvrdého sýra, 3 lžíce zakysané smetany, špetka pepře, špetka soli

Na pánvi rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, utřený česnek a na tenká kolečka nakrájené pórky. Restujeme dohromady asi 10 minut. Poté osolíme,opepříme a přimícháme strouhaný tvrdý sýr a zakysanou smetanu. Ideální jak o náplň pr...

Pohankové placičky

Pohankové placičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g pohanky, 1 vejce, 1 lžička majoránky, 1 stroužek česneku, 3 kapky sójové omáčky, 100 g strouhanky, 250 ml slunečnicového oleje

Pohanku uvaříme v osolené vodě doměkka. Necháme ji chvíli stát v klidu. Pak do ní rozklepneme jedno vejce, přidáme majoránku, utřený stroužek česneku, 3 kapky sojovky nebo maggi a 1 lžíci strouhanky. Dobře všechno promícháme. Směs nabíráme lžící,...

Kynuté bramborové placky

Kynuté bramborové placky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 2 lžíce Solamylu, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 vejce, 3 vařené brambory, 42 g droždí (kvasnice), 250 ml mléka, 1 lžička cukru krystal, 2 lžíce másla, špetka soli

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme klasický kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít. Do mísy dáme mouku, přilijeme vzešlý kvásek, přidáme solamyl, vejce, olej, rozmačkané vařené brambory a trochu soli. Vypracujeme těsto a necháme ho ch...

Těstoviny s fazolkami

Těstoviny s fazolkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špaget, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 200 g konzervovaných červených fazolí, 1 pórek, 50 ml olivového oleje, 150 g parmazán/parmezánu, 1 lžička petrželové nati

Špagety uvaříme ve vroucí osolené vodě na skus, cca 8-10 minut. Uvařené špagety scedíme a necháme okapat. Mezitím na rozpáleném oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájený pórek, utřený česnek a fazole. Restujeme jen chv...

Pašerácký prejt

Pašerácký prejt

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 100 g sádla, 40 g strouhanky, 2 vejce, 1 cibule, 1 hlávka česneku, špetka soli, troška majoránky, troška pepře

Brambory ve slupce uvaříme doměkka. Necháme vychladnout a oloupeme. Nastrouháme do mísy. Na rozpuštěném sádle osmažíme na hrubo nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek. Promícháme a necháme vychladnout. Poté přidáme k nastrouhaným bramborám,...

Srbská vejce

Srbská vejce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 300 g rajčat, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce strouhanky, 1 lžíce citronové šťávy, špetka soli, špetka pepře, 1 lžička petrželové natě

Rajčata spaříme ve vroucí vodě a oloupeme je. Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm strouhanku. Rajčata propasírujeme přes cedník a přidáme do pánve ke strouhance. Chvíli dusíme a když směs zhoustne přidáme rozkvedlaná vejce a nasekanou petrž...

Be be střecha

Be be střecha

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení BEBE sušenek, 250 ml mléka, 2 balení měkkého tvarohu, 500 g másla, 2 banány, 5 sáčků vanilkového cukru, 1 balení čokoládové polevy

Do misky dáme 2 měkké tvarohy a smícháme je s máslem a vanilkovým cukrem . Pokud je to moc husté, můžeme lehce rozředit mlékem. A pořádně zamícháme. Na talíř si položíme alobal a na něj budeme pokládat celé BEBE sušenky, které vždy namočíme v mlé...

Rizoto s mungo klíčky, mrkví a pórkem

Rizoto s mungo klíčky, mrkví a pórkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 hrnky rýže, 2 pórky, 1 mrkev, 2 lžíce másla, sůl a pepř dle chuti, 1/2 konzervy mungo výhonků, 2 lžičky kari koření, 1/2 lžičky kurkumy, 3 hřebíčky, 1 cibule najemno

Ve woku si na másle zpěníme cibulku, vhodíme omytý a na nudličky nakrájený pórek a smažíme. Jakmile nám začíná pórek hnědnout,vhodíme nadrobno nakrájenou mrkev a ještě chvíli smažíme. Poté přisypeme rýži a smažíme, dokud nám nezačne rýže trosku pr...

Myslivecké brambory

Myslivecké brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g brambor, 1 menší hlávka zelí, 100 g slaniny, 500 ml zakysané smetany, 30 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžíce jablečného octa

Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na nudličky. Přelijeme je vroucí vodou, osolíme a dáme vařit. Když voda začne znovu vařit, přidáme na nudličky nakrájené zelí, trochu soli a trochu octa. Vaříme až jsou brambory a zelí měkké. Mezitím si na pán...

stránka: