Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 46

Kuře u moře

Kuře u moře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1300 g kuřete, sůl, 70 g másla, 3 lžičky koření Zlatavé kuře, 1/2 jablka

Kuře omyjeme a utěrkou osušíme. Vnitřek kuřete osolíme, vyplníme 1/2 jablka zbaveného jádřince a prdelku zašijeme nití. Z alobalu si vystřihneme tvar podprsenky a na kalhotky širší proužek. Vystřižené části přitiskneme na suché kuře. Máslem vymaže...

Medailonky z vepřové panenky na blanšírovaném chřestu

Medailonky z vepřové panenky na blanšírovaném chřestu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

150 g vepřové chlazené panenky, 2 g hrubozrnné soli, pepř, 120 g čerstvého zeleného chřestu, 120 g sladkých lusků cukrového hrášku, hrudka másla, 1 dcl kuřecího vývaru, slupky a spodky zeleného chřestu, chilli, 1 šalotka, 3 stroužky česneku, 1 dcl smetany

Vepřovou panenku si očistíme, osolíme hrubozrnnou solí a pepřem a necháme odstát v pokojové teplotě. Rozkrojíme na tři stejné části a dlaní lehce stlačíme proti pracovní desce. Svazek zeleného chřestu oloupeme škrabkou na brambory od hlavičky (v c...

Cuketa s cizrnou

Cuketa s cizrnou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cukety, 1 konzerva cizrny, 1 konzerva sekaných rajčat, 1/3 lžička kmín, 1/3 lžička skořice, 1/3 lžička koriandr, 1/3 lžička kurkuma, sůl a pepř dle chuti, 2-3 lžíce olivového oleje, 1-2 cibule, 3-4 stroužky česneku

Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Cibuli necháme na oleji změknout a přihodíme česnek. Chvíli smažíme, dokud se česnek nerozvoní. Poté přihodíme všechno koření kromě soli a pepře a ani ne minutku smažíme, vhodíme cuketu nakrájenou na plátky a n...

Velké fazole pečené na plechu

Velké fazole pečené na plechu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg velkých bílých fazolí, 3 rajčata, 2 cibule, 5 - 6 stroužků česneku, 2 konzervy rajčatového protlaku, 2 dcl olivového oleje, oregano, sůl, pepř, petrželová nať

Rajčata a cibule nakrájejte na větší kusy a společně s fazolemi je umístěte na plech s vyššími stěnami a vše promíchejte. Petrželovou nať nakrájejte nadrobno a přilijte olivový olej. Opepřete, osolte, přidejte protlak. Hmotu pořádně promíchejte ru...

Telecí špíz s grilovaným chřestem

Telecí špíz s grilovaným chřestem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

Telecí špízy: 500 g telecí kýty, 8 plátku anglické slaniny, mořská sůl na dochucení, pepř na dochucení , Omáčka: 0,6 l olivového oleje, 0,3 dcl vinného octa, 1 červená cibule, 1 stroužek česneku, 0,05 kg natě plocholisté petržele, pepř na dochucení , mořská sůl na dochucení, chilly papričku na dochucení, Chřest: 200 g čerstvého bílého chřestu, 150 g čerstvého zeleného chřestu, 50 g čerstvého fialového chřestu, 0,015 l slunečnicového oleje, olivového oleje, sezamového oleje na marinádu, 1 stroužek česneku, sezamová semínka

Postup špízy: Smícháme nať plocholisté petržele společně s octem, solí a pepřem. Přidáme olej, jemně nakrájenou červenou cibuli a prolisovaný česnek a necháme 2 hodiny odpočívat v chladu. Maso nakrájíme na větší kousky, ochutíme solí a ovoníme pep...

Kvasnicová polévka s vločkami

Kvasnicová polévka s vločkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml ovesných vloček, 2 kostky kvasnic, 1 kostka hovězího bujónu, 2 hrnky řapíkatého celeru, 1 plátek másla, 1 malá mrkev, sůl, petrželová nať

Vločky zalijeme studenu vodou a necháme stát. Řapíkatý celer nakrájíme na menší kousky a oškrábanou mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle. Na rozehřátém másle pomalu rozpustíme rozdrobené kvasnice a mícháme tak dlouho, dokud nezhoustnou. Poté ...

Bylinkový chřest s pošírovaným vejcem a celerovou strouhankou

Bylinkový chřest s pošírovaným vejcem a celerovou strouhankou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 zelené chřesty, tymián, 1 vejce, 100 g celeru, olej, 5 g másla, troška octu

Potřebujeme 3 ks zeleného chřestu, ze kterých odkrojíme dřevnatý konec, svážeme provázkem k sobě s tymiánem a dáme vařit do osolené vody na cca 3 – 5 minut. Po uvaření dáme zchladit do ledové vody pro udržení zelené barvy. Do osolené a s troškou o...

Chřestový krém s křupavou pancettou a domácím pestem ze zeleného chřestu

Chřestový krém s křupavou pancettou a domácím pestem ze zeleného chřestu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cibule , 300 g chřestu, 50 g másla, 250 g smetany, 150 ml bílého vína, muškátový oříšek, sůl, pepř bílý, Chřestové pesto: 200 g chřestu, 100 g citrónu, 15 g česneku, 50 g parmezánu, 30 g piniových oříšků, 100 - 150 ml olivového oleje, pepř čtyřbarevný, sůl

Oloupaný chřest si uvaříme v osolené vodě do měkka. V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém si necháme zesklovatět nakrájenou cibuli na kostičky. Podlijeme bílým vínem a necháme trochu vyvařit, přidáme uvařený chřest, smetanu, pepř, muškátový oříšek ...

Banánová rýže

Banánová rýže

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

sáčky po 100 g sáček rýže, 2 banány, 200 g 12% smetany

Rýži vaříme v osolené vodě po dobu 10 minut. Banány vidličkou rozmačkáme na kaši. Do vroucí smetany přidáme banány, necháme přejít varem a odstavíme. Ihned do ní nasypeme rýži, promícháme a přiklopíme poklicí. Po 15 minutách rýži rozdělíme do 4 mi...

Medová krkovička se šalotkami dle Apetitu

Medová krkovička se šalotkami dle Apetitu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřové krkovice, 300 g šalotky, 2-4 lžíce medu, 500 ml světlého piva, 2 lžičky soli, 1 lžička pepře barevného

Krkovičku necháme vcelku a omyjeme ji a osušíme. Vložíme do malého pekáčku. V hrníčku smícháme 2 lžíce medu a 6 lžíc piva a přidáme sůl. Pořádně zamícháme a touto směsí krkovičku přelijeme. Marinádu do masa pořádně vetřeme. Zbytek piva nalijeme ok...

Malinová marmeláda s meruňkami

Malinová marmeláda s meruňkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg malin, 0.5 kg meruněk, troška pektinu, 1-2 lžíce citronové šťávy

Maliny protlačíme přes jemný cedník, meruňky nakrájíme na malé kousíčky a necháme 5 minut povařit. Poté přidáme cukr a vaříme ještě deset minut. Následně přidáme pektin, citrónovou šťávu a necháme projít varem. Plníme do skleniček a zavaříme.

Džem z kiwi

Džem z kiwi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kiwi, 1 kg cukru krystal, 1 balení želírovacího cukru

2 lžíce cukru smícháme s želírovacím, přidáme nakrájené kiwi, dobře promícháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté přidáme zbytek cukru a znovu za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme 3 minutky. Vzniklou pěnu odstraníme a ještě teplý d...

Marmeláda z kiwi

Marmeláda z kiwi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kiwi, 5 jablek, 1 pomeranč, 1,5 kg cukru krystal, 1 lžíce kyseliny citronové, 100 g rozinek

Oloupeme kiwi a nakrájíme na kousky. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle, pomeranč nakrájíme a vše dáme vařit. Při vaření mícháme a hlídáme. Vaříme až do rozpadu ovoce na kaši. Přidáme hrozinky, kyselinu citrónovou a cukr. Ještě teplé plníme do...

Marmeláda z melounu

Marmeláda z melounu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg vodního melounu, 2 kg želírovacího cukru, 6 citrónů

Nakrájený melou bez pecek dáme do hrnce spolu s želírovacím cukrem, kůrou a šťávou z citrónů a necháme uležet asi čtyři hodiny. Poté za stálého míchání převedeme k varu a vaříme 3-4 minuty. Ještě teplé plníme do sklenic.

Brusinkový džem dle babičky

Brusinkový džem dle babičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g brusinek, 400 g pomerančové dužiny, 500 g želírovacího cukru, 25 g pomerančové kůry

Pomerančovou kůru nakrájíme na tenké plátky. Pomerančovou kůru, dužinu a brusinky promícháme s cukrem a za stálého míchání přivedeme rychle k varu. Vaříme asi 3 minutky. Vytvořenou pěnu odebereme a ještě teplé plníme do skleniček.

Višňová marmeláda

Višňová marmeláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g višní, 200 ml vody, 300 g cukru krupice, 5 lžic rumu, 1 balení Gelfix Super 3:1, 2 balení vanilkového cukru

Rozmixované višně smícháme s vodou, vanilkovým cukrem, cukrem a Gelfixem Super 3:1. Přivedeme k varu a necháme vařit 5 minutek. Po uvaření přidáme rum. Plníme do skleniček.

Džem z jahod a banánů

Džem z jahod a banánů

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g jahod, 300 g banánů, 1 balení želírovacího cukru, 1 lžička kyseliny citronové

Ovoce nakrájíme na malé kousky, přidáme cukr, kyselinu citrónovou a dobře zamícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu. Poté vaříme asi 3 minuty. Odebereme vzniklou pěnu a ještě teplé plníme do skleniček.

Jahodová marmeláda s limetkou

Jahodová marmeláda s limetkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

850 g jahod, 150 ml limetové šťávy, 500 g želírovacího cukru

Nakrájené jahody smícháme se šťávou z limety, želírovacím cukrem a 3 minuty prudce vaříme. Ještě teplou marmeládu naplníme do skleniček.

Citrónový džem

Citrónový džem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 citrónů, 2 limetky, 250 ml vody, kousek troška zázvor, 1 kg želírovacího cukru

Povaříme kousek zázvoru ve vodě asi 5 minut. Přidáme dužinu z citrusů, želírovací cukr a přivedeme varu. Vaříme 3 minutky. Ještě horký plníme do sklenic, které postavíme dnem vzhůru.

Banánový džem s pomerančem

Banánový džem s pomerančem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 banánů, půl hrnek voda, 1 hrnek pomerančové šťávy, 1/2 hrnku citronové šťávy, 2 hrnky želírovacího cukru

Vše kromě banánů vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Následně přidáme rozmačkané banány a chvíli povaříme, ještě horké lijeme do skleniček.

Bezinková povidla

Bezinková povidla

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cukru krystal, 3 lžíce včelího medu, 50 g perníku na strouhání, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce rumu

Rozvaříme si 1 kg bezinek na kaši, propasírujeme a přidáme cukr, nastrouhaný perník, rum, med a šťávu z citrónu. Vaříme dokud nejsou povidla hustá. Ještě teplé nalijeme do sklenic a zavaříme na 80°C po dobu 15 minut.

Jablečný moučník s kokosem

Jablečný moučník s kokosem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cukru moučka, 350 g jablek, 2 vejce, 1/2 hrnku oleje, 250 ml mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, 250 g hrubé mouky, kokos na posypání, 100 g másla, 2 lžíce vody, 2 lžíce sypkého capuccina (kakaa), 100 g cukru moučka

Jablka nahrubo nastrouháme, přidáme cukr, vejce, olej. Přilijeme mléko a nakonec přidáme prášek do pečiva s moukou. Vylijeme na plech, který jsme vymazali olejem a vysypali hrubou mouku. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 20 - 25 m...

Telecí řízek s pošírovaným chřestem a citrónovou omáčkou

Telecí řízek s pošírovaným chřestem a citrónovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 zelené chřesty, 2 bílé chřesty, 150 g telecí kýty, 15 g hladké mouky, 1 vejce, 180 ml 30% smetany ke šlehání, 50 g strouhanky, 150 g přepuštěného másla, 1 citrón, 5 g másla

Potřebujeme 2 ks zeleného chřestu, ze kterých odkrojíme dřevnatý konec a dáme pomalu táhnout do osolené vroucí vody s bílým chřestem 2 ks, který se musí oloupat od tvrdé slupky a odříznout od dřevnatého a hořkého konce. Vaříme cca 5-6 minut. Uvaře...

Koláčky z listového těsta s jahodovým rozvarem a pepřem

Koláčky z listového těsta s jahodovým rozvarem a pepřem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

70 g listového těsta, 100 g jahod, 30 g cukru, černý pepř

Z listového těsta 70 g vyválíme plát cca 5 mm silný a vykrojíme 2 kolečka, která upečeme na 180°C, 10 – 15 minut. Čerstvé jahody 100 g s cukrem 30 g rozvaříme na mírném ohni, až změknou a zhoustnou. Na ještě teplý koláček položíme celou omytou jah...

Jemná chřestová polévka s hoblinami sýru grana padano

Jemná chřestová polévka s hoblinami sýru grana padano

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvého bílého chřestu, 1 jarní cibulku i s natí, 1,5 l vývaru z drůbeže, 50 g českého čerstvého másla, 100 ml čerstvé smetany, mořská sůl, čerstvě umletý bílý pepř, 2 vaječné žloutky , čerstvá nasekaná pažitka na ozdobu, 100 g hoblin Grana Padano sýru, olivový olej, pár kapek na ozdobu

Chřest očistíme a odkrojíme děrnaté konce, následně nakrájíme na kousky. Na rozpuštěném a nahřátém másle osmahneme jarní cibulku, aby změkla a nechytila hnědou barvu. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu, následně přidáme chřest a vaříme asi 20 min...

stránka: