Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 162

Listový špenátový koláč

Listový špenátový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g listového těsta, 450 g čerstvého špenátu nebo 150 g špenátového protlaku, 250 g jemného tvarohu, 1 lžíce nastrouhané Nivy, 1 cibule, 1 lžíce oleje, sůl, pepř, 1 lžička mletého kmínu, 4 vejce, celý kmín, hladká mouka na vál

Listové těsto rozdělíme na poloviny a obě postupně rozválíme na pomoučeném vále. Jednu část těsta vložíme do hlubšího plechu tak, aby po stranách trochu přesahovalo. Špenát umyjeme, odstraníme stonky, nakrájíme, mražený špenát necháme trochu rozmr...

Hermelínové karbanátky

Hermelínové karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 Hermelíny, 2 dcl mléka, 40 g hrubé mouky, 1 vejce, pepř, sůl, kmín, strouhanka, hladká mouka na obalení, olej na smažení

Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši, do které vmícháme nastrouhaný Hermelín. Okořeníme, osolíme, vmícháme celé vejce a zahustíme strouhankou. Necháme vychladnout, z těsta tvarujeme karbanátky, které obalujeme v hladké mouce a smažíme v rozpáleném ...

Provensálské listové taštičky

Provensálské listové taštičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g listového těsta, 20 dkg šunkového salámu, 200 g plátkového sýra, 1 vejce, provensálské koření

Těsto rozdělíme na polovinu. Každou rozválíme na pomoučeném vále na tenko a rozkrájíme na obdélníky. Na každý obdélník položíme 2 kolečka salámu, kousek sýra a posypeme kořením. Přehneme na poloviny a okraje dobře přimáčkneme k sobě. Skládáme na s...

Listový závin s Lučinou

Listový závin s Lučinou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 300 g šunky nebo šunkového salámu, 260 g sýru Lučina, kousek pórku, 1 vejce, sezamová nebo jiná semínka

Těsto rozdělíme na poloviny a na pomoučeném vále rozválíme každou část na obdélník. Poklademe ho kolečky salámu, doprostřed rozdrobíme Lučinu a posypeme na kousky pokrájeným pórkem. Okraje přehneme přes sebe, přeneseme na plech vyložený papírem na...

Perníkové flamery

Perníkové flamery

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 4 lžíce dětské krupice, 2 lžíce strouhaného perníku, 4 lžíce medu, čokoládové hobliny, špetka soli

Z mléka, krupice a soli uvaříme kaši. Do horké kaše vmícháme asi 2 lžíce strouhaného perníku. Dobře rozmícháme a vlijeme do formiček. Necháme vychladit, pak vyklopíme na talíř a dozdobíme medem a hoblinkami čokolády.

Obalovaná hlíva na česneku

Obalovaná hlíva na česneku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg hlívy ústřičné, 3 stroužky česneku, 3 lžíce hladké mouky, olej na smažení

Kloboučky hlívy omyjeme ve studené vodě, osušíme papírovou utěrkou. Česnek rozdrtíme lisem a kloboučky hlívy zespoda potřeme směsi lisovaného česneku se solí. Takto připravenou hlívu obalíme v hladké mouce a smažíme v rozpáleném oleji na pánvičce.

Mladé kuřátko s mrkví

Mladé kuřátko s mrkví

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 4 plátky anglické slaniny, 10 dkg másla, 1/2 mrkve, voda, ocet, sůl, pepř, olej, hladká mouka na jíšku

Omyté kuře osolíme a dáme do pekáčku. Poklademe slaninou, přidáme máslo a podlijeme vodou. Pečeme asi 45 minut. Jakmile je kuře téměř hotové, rozporcujeme ho a dopečeme do zlatova. Při dopékání podléváme šťávou. Mrkev nakrájíme na kolečka, dáme do...

Sladký okurkový salát

Sladký okurkový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 salátová okurka, 2 lžíce octa, 3-4 lžíce cukru

Okurku oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Dolijeme troškou vody a přidáme ocet a cukr. Mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a chutě nespojí. Necháme trošku vychladit.

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka červeného zelí, 0,5 l červeného vína, 1 jablko, sůl, mletý nebo drcený kmín, 10 dkg na kostičky nakrájené anglické slaniny

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijeme vínem a trošičkou vody. Osolíme a okmínujeme a necháme vařit. Až je zelí měkké, opět zkusíme dochutit kmínem nebo solí a pro lepší chuť př...

Bramboračka

Bramboračka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6-8 ks brambor, 2 mrkve, 1-2 kořeny petržele, 1/3 celeru, 1 větší cibuli, kousek květáku, česnek podle chuti, houby, lžíci majoránky, pepř, celý kmín, petrželová nať, 2 lžíce másla, 1-2 lžíce hladké mouky, 1,5 l vody

Na zpěněném másle osmahneme cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, květák a houby. Osmažíme a zaprášíme hladkou moukou. Mícháme, až mouka chytí zlatavou barvu, a zalijeme asi litrem a půl vroucí vody. Osolíme, okmínujeme a lehce opepříme...

Gratinované kuřecí nudličky

Gratinované kuřecí nudličky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kuřecích prsou, 15 dkg šunky v celku, 150 g nastrouhaného tvrdého sýru, 15 dkg žampionů, 2 slepičí vejce, 1/2 kelímku smetany ke šlehání, špetka soli, 1 lžíce oleje, 1 větší cibule

Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji (nebo na másle), přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso a šunku, osolíme a necháme osmahnout. Jako poslední přidáme na plátky nakrájené žampiony, které necháme asi 4 minuty smažit do změknutí. Mezitím v misc...

Sojový salát

Sojový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzervu sterilizované soji, 1 menší cibuli, 1 sójovou tatarskou omáčku, 1 lžičku čtvero koření, 1 lžičku kečupu, 1 lžičku plnotučné hořčice, 1/2 lžíce petrželové natě

Všetky suroviny zmiešame a podávame s tmavým celozrnným chlebom alebo pečivom.

Šlehačkový dort

Šlehačkový dort

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

10 vaječných bílků, 32 dkg cukru moučky, 15 dkg hrubé mouky, 15 dkg mletých vlašských ořechů, 4 smetany ke šlehání (šlehačky), 1/4 lžičky vanilky

Z bílků ušleháme tuhý sníh, pak do něj zamícháme cukr, mouku, pomleté ořechy a trošku vanilky. Na vymaštěné a hrubou moukou vysypané kulaté dno formy uděláme z připraveného těsta tenkou placku, dáme na dno formy a pečeme do růžova. Ještě za tepla ...

Prošívaná deka

Prošívaná deka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 1 hrneček cukru krupice, 1/2 hrnečku rostlinného oleje, 2 hrnečky polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, 1 hrneček mléka, 2 tučné tvarohy, 1 pudink vanilkové příchuti, cukr moučku dle chuti

Pozor! Pudink se přidává v prášku, žádný se nevaří. Smícháme tvarohy, 1 vejce, pudink, kapičku mléka a cukr moučku dle chuti. Náplň nesmí být moc řídká. Hustota, aby šla zdobit pytlíkem. Když máme připravenou náplň, připravíme si lité těsto. Smí...

Rajská omáčka s karbenátkem

Rajská omáčka s karbenátkem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového mletého masa, 1 vejce, 4 lžíce strouhanky, 2 lžičky soli, pepř, 2 rajčatové protlaky, 1 střední cibule, 1/2 lžičky mletého nového koření, 3 bobkové listy, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce cukru krystalu, rostlinný olej na smažení, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 l vařící vody

Maso dáme do misky, přidáme vejce, strouhanku, 1 lžičku soli, pepř a dobře promícháme. Vytvoříme vetší kuličky, splácneme je na silnější placky a osmažíme v pánvi na oleji dozlatova. Dáme okapat od tuku. Během smažení karbenátků si nakrájíme na k...

Tiramisu a la diabetik

Tiramisu a la diabetik

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení tučného tvarohu, 2 lžičky nízkoenergetického sladidla, 2 balení šlehačky v prášku bez cukru, 1 balení piškotů dia celozrnných, 2 lžíce hořkého kakaa, 1 šálek silné kávy, mléko dle potřeby

Tvaroh smícháme se sladidlem. Šlehačku dle návodu ušleháme dotuha a smícháme s tvarohem. Uvaříme kávu a osladíme ji. Piškoty namáčíme do kávy a klademe na dno dortové formy tak, aby byly těsně vedle sebe. Poté je pokryjeme částí připraveného krému...

Babiččiny kapustové karbanátky

Babiččiny kapustové karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g růžičkové kapusty, 1 mrkev, 20 g Eidamu (Edamu), 100 g cibule, 100 g slaniny, 3 stroužky česneku, 1 vejce, 1 lžičku drcené majoránky, pepř, sůl, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce Solamylu, 1 lžíci strouhanky, 1 rohlík, 50-100 ml mléka, rostlinný olej na smažení

Podle základního předpisu připravíme kapustu a mrkev. Uvaříme kapustu, mrkev v osolené vodě téměř doměkka a nakrájíme ji najemno. Vychladlou kapustu, mrkev, slaninu vložíme do mísy a přidáme najemno nakrájenou cibuli, utřený česnek, vejce, nastrou...

Plněné papriky ve šlehačkové omáčce

Plněné papriky ve šlehačkové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového mletého masa, 6-8 paprik, 1 česnek, 2 lžičky koření na mleté maso, 2 smetany ke šlehání (šlehačky), 1 menší láhev ostrého kečupu, sůl

Maso osolíme, okořeníme a smícháme s utřeným česnekem. Paprikám uřízneme vršek se stopkou, naplníme je mletým masem a vložíme do pekáčku nebo zapékací misky, ve které jsme promíchali šlehačku s kečupem. Pečeme při 200 °C, asi 45 minut. Část této ...

Bramborákový řízek

Bramborákový řízek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí stehenní řízky, 6 velkých brambor, 2 vejce, 4-5 lžic hrubé mouky, 1 lžičku drcené majoránky, 1/2 lžičky kmínu, sůl, rostlinný olej na smažení

Z brambor, česneku, vejcí, mouky, majoránky, kmínu a soli si připravíme těsto na bramboráky /viz související recepty). Řízky naklepeme na tenčí plátky, obalíme v těstu na bramboráky a pozvolna osmažíme na pánvi, aby řízek nebyl syrový.

Mančina zemlbába

Mančina zemlbába

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení toastovacího chleba , 500 g tučného tvarohu, 100 g rozinek, 100-200 g cukru moučky, 200 ml mléka, 1 vejce, 100 g strouhanky, rostlinný olej na smažení

Rozinky, cukr a tvaroh utřeme, pomažeme toustový chléb a přiklopíme. Obalíme v mléce s rozšlehaným vejcem, poté ve strouhance a osmažíme.

Kakaovník

Kakaovník

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg polohrubé mouky, 50 dkg cukru moučky, 4,5 dkg kakaa, 1 kypřící prášek do pečiva, 1/4 l mléka, 25 dkg másla, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 vejce, 2 lžíce rumu

Mouku smícháme s 25dkg moučkovým cukrem, 4dkg kakaa a kypřícím práškem do pečiva. Přidáme mléko, 10 dkg rozpuštěného másla, oleje a vejce. Vše důkladně promícháme v hladké těsto, a dáme péct na vymazaném a moukou vysypaný plech. Mezitím v té sam...

Čína a lá Pavla

Čína a lá Pavla

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kuřecích prsou, 1 větší červenou papriku, 1 větší rajče, 1/2 salátové okurky, 3 lžičky směsi koření na Čínu, 2 lžíce olivového oleje, 1 větší cibulie

Na rozpáleném oleji osmahneme cibulku, přidáme na kostičky nakrájené maso a pečlivě osmahneme. Mezitím si nakrájíme zeleninu na kostičky. Když je maso osmahnuté ze všech stran vložíme zeleninu a přidáme koření na Čínu. Přikryjeme pokličkou a dusím...

Štrůdl lenivé hospodyňky

Štrůdl lenivé hospodyňky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hladké mouky, 1 Heru, 125 ml kefíru, 1 vejce, 2 lžíce strouhanky, 3 hrsti mletých vlašských ořechů, 2 skořicové cukry, 1 hrst rozinek, 6 jablek

Z mouky, Hery a kefíru (kyselého mléka) vypracujeme těsto a rozdělíme na tři díly. Každý tence vyválíme, potřeme rozpuštěnou Herou, strouhankou, posypeme strouhanými ořechy a poklademe krouhanými nebo strouhanými jablky. Ochutíme skořicovým cukrem...

Katův šleh

Katův šleh

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cibule, 100 ml rostlinného oleje, 500 g vepřového mletého masa, 4 rajčata, 2 papriky, 1 lžičku chilli koření, 1 lžičku mletého pepře, 1 lžíci včelího medu, 1 konzervu žampionů, 5 stroužků česneku, 3 lžíce kečupu, 100-200 ml vody, sůl, 1/4 lžičky drcené bazalky, 1/4 lžičky drceného tymiánu

Rajčata a papriky nakrájíme na nudličky, přidáme žampiony, koření, med a kečup. Zakapeme olejem a necháme chvilku spojit. Mezitím na oleji zpěníme cibulku a přidáme mleté maso, necháme podusit. Poté přimícháme připravenou zeleninu, podlijeme troš...

Kuřecí soté

Kuřecí soté

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kuřecích prsou, 1 lžičku plnotučné hořčice, 1 lžíci bramborového škrobu, 200 ml rostlinného oleje, 1 lžíci sojové omáčky, 1 lžíci Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 1 malou sklenku leča, 1 malou konzervu žampionů, 1 konzervu drcené kukuřice, 1 sklenku nakládané řepy, pepř, sůl, 100-200 ml vody

Kuřecí prsa si nakrájíme na kostičky a smícháme s plnotučnou hořčicí, bramborovým škrobem, olejem, černým mletým pepřem, trochou soli, sojovou a worcesterovou omáčkou. Směs odložíme do ledničky na 24 hodin. Další den dáme na hlubší pánvičku r...

stránka: