Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 162

Provensálské listové taštičky

Provensálské listové taštičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g listového těsta, 20 dkg šunkového salámu, 200 g plátkového sýra, 1 vejce, provensálské koření

Těsto rozdělíme na polovinu. Každou rozválíme na pomoučeném vále na tenko a rozkrájíme na obdélníky. Na každý obdélník položíme 2 kolečka salámu, kousek sýra a posypeme kořením. Přehneme na poloviny a okraje dobře přimáčkneme k sobě. Skládáme na s...

Listový závin s Lučinou

Listový závin s Lučinou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 300 g šunky nebo šunkového salámu, 260 g sýru Lučina, kousek pórku, 1 vejce, sezamová nebo jiná semínka

Těsto rozdělíme na poloviny a na pomoučeném vále rozválíme každou část na obdélník. Poklademe ho kolečky salámu, doprostřed rozdrobíme Lučinu a posypeme na kousky pokrájeným pórkem. Okraje přehneme přes sebe, přeneseme na plech vyložený papírem na...

Perníkové flamery

Perníkové flamery

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 4 lžíce dětské krupice, 2 lžíce strouhaného perníku, 4 lžíce medu, čokoládové hobliny, špetka soli

Z mléka, krupice a soli uvaříme kaši. Do horké kaše vmícháme asi 2 lžíce strouhaného perníku. Dobře rozmícháme a vlijeme do formiček. Necháme vychladit, pak vyklopíme na talíř a dozdobíme medem a hoblinkami čokolády.

Obalovaná hlíva na česneku

Obalovaná hlíva na česneku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg hlívy ústřičné, 3 stroužky česneku, 3 lžíce hladké mouky, olej na smažení

Kloboučky hlívy omyjeme ve studené vodě, osušíme papírovou utěrkou. Česnek rozdrtíme lisem a kloboučky hlívy zespoda potřeme směsi lisovaného česneku se solí. Takto připravenou hlívu obalíme v hladké mouce a smažíme v rozpáleném oleji na pánvičce.

Mladé kuřátko s mrkví

Mladé kuřátko s mrkví

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 4 plátky anglické slaniny, 10 dkg másla, 1/2 mrkve, voda, ocet, sůl, pepř, olej, hladká mouka na jíšku

Omyté kuře osolíme a dáme do pekáčku. Poklademe slaninou, přidáme máslo a podlijeme vodou. Pečeme asi 45 minut. Jakmile je kuře téměř hotové, rozporcujeme ho a dopečeme do zlatova. Při dopékání podléváme šťávou. Mrkev nakrájíme na kolečka, dáme do...

Sladký okurkový salát

Sladký okurkový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 salátová okurka, 2 lžíce octa, 3-4 lžíce cukru

Okurku oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Dolijeme troškou vody a přidáme ocet a cukr. Mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a chutě nespojí. Necháme trošku vychladit.

Červené zelí k huse či kachně

Červené zelí k huse či kachně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka červeného zelí, 0,5 l červeného vína, 1 jablko, sůl, mletý nebo drcený kmín, 10 dkg na kostičky nakrájené anglické slaniny

Červené zelí si na jemno nakrájíme a přidáme k na jemno nastrouhané (oloupané a vyjádřené) jablko. Podlijeme vínem a trošičkou vody. Osolíme a okmínujeme a necháme vařit. Až je zelí měkké, opět zkusíme dochutit kmínem nebo solí a pro lepší chuť př...

Bramboračka

Bramboračka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6-8 ks brambor, 2 mrkve, 1-2 kořeny petržele, 1/3 celeru, 1 větší cibuli, kousek květáku, česnek podle chuti, houby, lžíci majoránky, pepř, celý kmín, petrželová nať, 2 lžíce másla, 1-2 lžíce hladké mouky, 1,5 l vody

Na zpěněném másle osmahneme cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, květák a houby. Osmažíme a zaprášíme hladkou moukou. Mícháme, až mouka chytí zlatavou barvu, a zalijeme asi litrem a půl vroucí vody. Osolíme, okmínujeme a lehce opepříme...

Gratinované kuřecí nudličky

Gratinované kuřecí nudličky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kuřecích prsou, 15 dkg šunky v celku, 150 g nastrouhaného tvrdého sýru, 15 dkg žampionů, 2 slepičí vejce, 1/2 kelímku smetany ke šlehání, špetka soli, 1 lžíce oleje, 1 větší cibule

Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji (nebo na másle), přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso a šunku, osolíme a necháme osmahnout. Jako poslední přidáme na plátky nakrájené žampiony, které necháme asi 4 minuty smažit do změknutí. Mezitím v misc...

Sojový salát

Sojový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzervu sterilizované soji, 1 menší cibuli, 1 sójovou tatarskou omáčku, 1 lžičku čtvero koření, 1 lžičku kečupu, 1 lžičku plnotučné hořčice, 1/2 lžíce petrželové natě

Všetky suroviny zmiešame a podávame s tmavým celozrnným chlebom alebo pečivom.

Šlehačkový dort

Šlehačkový dort

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

10 vaječných bílků, 32 dkg cukru moučky, 15 dkg hrubé mouky, 15 dkg mletých vlašských ořechů, 4 smetany ke šlehání (šlehačky), 1/4 lžičky vanilky

Z bílků ušleháme tuhý sníh, pak do něj zamícháme cukr, mouku, pomleté ořechy a trošku vanilky. Na vymaštěné a hrubou moukou vysypané kulaté dno formy uděláme z připraveného těsta tenkou placku, dáme na dno formy a pečeme do růžova. Ještě za tepla ...

Prošívaná deka

Prošívaná deka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 1 hrneček cukru krupice, 1/2 hrnečku rostlinného oleje, 2 hrnečky polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, 1 hrneček mléka, 2 tučné tvarohy, 1 pudink vanilkové příchuti, cukr moučku dle chuti

Pozor! Pudink se přidává v prášku, žádný se nevaří. Smícháme tvarohy, 1 vejce, pudink, kapičku mléka a cukr moučku dle chuti. Náplň nesmí být moc řídká. Hustota, aby šla zdobit pytlíkem. Když máme připravenou náplň, připravíme si lité těsto. Smí...

Rajská omáčka s karbenátkem

Rajská omáčka s karbenátkem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového mletého masa, 1 vejce, 4 lžíce strouhanky, 2 lžičky soli, pepř, 2 rajčatové protlaky, 1 střední cibule, 1/2 lžičky mletého nového koření, 3 bobkové listy, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce cukru krystalu, rostlinný olej na smažení, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 l vařící vody

Maso dáme do misky, přidáme vejce, strouhanku, 1 lžičku soli, pepř a dobře promícháme. Vytvoříme vetší kuličky, splácneme je na silnější placky a osmažíme v pánvi na oleji dozlatova. Dáme okapat od tuku. Během smažení karbenátků si nakrájíme na k...

Tiramisu a la diabetik

Tiramisu a la diabetik

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení tučného tvarohu, 2 lžičky nízkoenergetického sladidla, 2 balení šlehačky v prášku bez cukru, 1 balení piškotů dia celozrnných, 2 lžíce hořkého kakaa, 1 šálek silné kávy, mléko dle potřeby

Tvaroh smícháme se sladidlem. Šlehačku dle návodu ušleháme dotuha a smícháme s tvarohem. Uvaříme kávu a osladíme ji. Piškoty namáčíme do kávy a klademe na dno dortové formy tak, aby byly těsně vedle sebe. Poté je pokryjeme částí připraveného krému...

Babiččiny kapustové karbanátky

Babiččiny kapustové karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g růžičkové kapusty, 1 mrkev, 20 g Eidamu (Edamu), 100 g cibule, 100 g slaniny, 3 stroužky česneku, 1 vejce, 1 lžičku drcené majoránky, pepř, sůl, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce Solamylu, 1 lžíci strouhanky, 1 rohlík, 50-100 ml mléka, rostlinný olej na smažení

Podle základního předpisu připravíme kapustu a mrkev. Uvaříme kapustu, mrkev v osolené vodě téměř doměkka a nakrájíme ji najemno. Vychladlou kapustu, mrkev, slaninu vložíme do mísy a přidáme najemno nakrájenou cibuli, utřený česnek, vejce, nastrou...

Plněné papriky ve šlehačkové omáčce

Plněné papriky ve šlehačkové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového mletého masa, 6-8 paprik, 1 česnek, 2 lžičky koření na mleté maso, 2 smetany ke šlehání (šlehačky), 1 menší láhev ostrého kečupu, sůl

Maso osolíme, okořeníme a smícháme s utřeným česnekem. Paprikám uřízneme vršek se stopkou, naplníme je mletým masem a vložíme do pekáčku nebo zapékací misky, ve které jsme promíchali šlehačku s kečupem. Pečeme při 200 °C, asi 45 minut. Část této ...

Bramborákový řízek

Bramborákový řízek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí stehenní řízky, 6 velkých brambor, 2 vejce, 4-5 lžic hrubé mouky, 1 lžičku drcené majoránky, 1/2 lžičky kmínu, sůl, rostlinný olej na smažení

Z brambor, česneku, vejcí, mouky, majoránky, kmínu a soli si připravíme těsto na bramboráky /viz související recepty). Řízky naklepeme na tenčí plátky, obalíme v těstu na bramboráky a pozvolna osmažíme na pánvi, aby řízek nebyl syrový.

Mančina zemlbába

Mančina zemlbába

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení toastovacího chleba , 500 g tučného tvarohu, 100 g rozinek, 100-200 g cukru moučky, 200 ml mléka, 1 vejce, 100 g strouhanky, rostlinný olej na smažení

Rozinky, cukr a tvaroh utřeme, pomažeme toustový chléb a přiklopíme. Obalíme v mléce s rozšlehaným vejcem, poté ve strouhance a osmažíme.

Kakaovník

Kakaovník

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg polohrubé mouky, 50 dkg cukru moučky, 4,5 dkg kakaa, 1 kypřící prášek do pečiva, 1/4 l mléka, 25 dkg másla, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 vejce, 2 lžíce rumu

Mouku smícháme s 25dkg moučkovým cukrem, 4dkg kakaa a kypřícím práškem do pečiva. Přidáme mléko, 10 dkg rozpuštěného másla, oleje a vejce. Vše důkladně promícháme v hladké těsto, a dáme péct na vymazaném a moukou vysypaný plech. Mezitím v té sam...

Čína a lá Pavla

Čína a lá Pavla

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kuřecích prsou, 1 větší červenou papriku, 1 větší rajče, 1/2 salátové okurky, 3 lžičky směsi koření na Čínu, 2 lžíce olivového oleje, 1 větší cibulie

Na rozpáleném oleji osmahneme cibulku, přidáme na kostičky nakrájené maso a pečlivě osmahneme. Mezitím si nakrájíme zeleninu na kostičky. Když je maso osmahnuté ze všech stran vložíme zeleninu a přidáme koření na Čínu. Přikryjeme pokličkou a dusím...

Štrůdl lenivé hospodyňky

Štrůdl lenivé hospodyňky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hladké mouky, 1 Heru, 125 ml kefíru, 1 vejce, 2 lžíce strouhanky, 3 hrsti mletých vlašských ořechů, 2 skořicové cukry, 1 hrst rozinek, 6 jablek

Z mouky, Hery a kefíru (kyselého mléka) vypracujeme těsto a rozdělíme na tři díly. Každý tence vyválíme, potřeme rozpuštěnou Herou, strouhankou, posypeme strouhanými ořechy a poklademe krouhanými nebo strouhanými jablky. Ochutíme skořicovým cukrem...

Katův šleh

Katův šleh

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cibule, 100 ml rostlinného oleje, 500 g vepřového mletého masa, 4 rajčata, 2 papriky, 1 lžičku chilli koření, 1 lžičku mletého pepře, 1 lžíci včelího medu, 1 konzervu žampionů, 5 stroužků česneku, 3 lžíce kečupu, 100-200 ml vody, sůl, 1/4 lžičky drcené bazalky, 1/4 lžičky drceného tymiánu

Rajčata a papriky nakrájíme na nudličky, přidáme žampiony, koření, med a kečup. Zakapeme olejem a necháme chvilku spojit. Mezitím na oleji zpěníme cibulku a přidáme mleté maso, necháme podusit. Poté přimícháme připravenou zeleninu, podlijeme troš...

Kuřecí soté

Kuřecí soté

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kuřecích prsou, 1 lžičku plnotučné hořčice, 1 lžíci bramborového škrobu, 200 ml rostlinného oleje, 1 lžíci sojové omáčky, 1 lžíci Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 1 malou sklenku leča, 1 malou konzervu žampionů, 1 konzervu drcené kukuřice, 1 sklenku nakládané řepy, pepř, sůl, 100-200 ml vody

Kuřecí prsa si nakrájíme na kostičky a smícháme s plnotučnou hořčicí, bramborovým škrobem, olejem, černým mletým pepřem, trochou soli, sojovou a worcesterovou omáčkou. Směs odložíme do ledničky na 24 hodin. Další den dáme na hlubší pánvičku r...

Ořechová placka

Ořechová placka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček smetany ke šlehání (šlehačky), 2 hrnečky hladké mouky, 4 vejce, 2 hrnečky cukru krupice, 1 kypřící prášek do pečiva, špetku soli, 1 lžičku citrónové kůry, 13 dkg másla, 4 lžíce vlažného mléka, 20 dkg vlašských ořechů

Ze smetany na šlehání (šlehačky), mouky, vajec, 1 hrnečku cukru, kypřícího prášku do pečiva, citrónové kůry a soli vypracujeme hladké tuhé těsto, které rozložíme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v předehřáté troubě asi na 15 minut. Mezitím si...

Solamylové cukroví

Solamylové cukroví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg hladké mouky, 20 dkg Solamylu, 20 dkg cukru moučky, 30 dkg Hery, 2 žloutky, 3 lžičky citrónové šťávy, rybízovou marmeládu na slepování, 10 dkg čokolády na vaření

V míse smícháme rukou mouku, Solamyl a cukr. Přidáme nakrájenou Heru, žloutky a citrónovou šťávu. Zpracujeme ve vláčné těsto - má velmi příjemnou konzistenci, barvu i vůni. Zabalíme do sáčku nebo fólie a necháme nejméně dvě hodiny odpočinout (vůbe...

stránka: