Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Děti do 5 let - stránka 9

Lokše s povidly

Lokše s povidly

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 brambory, hrubá mouka, sůl, švestková povidla

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemno. Přidáme hrubou mouku a vypracujeme nelepivé těsto. Vyválíme placky velké jako palačinky a pečeme na rozehřáté pávni nasucho! Až se začnou tvořit černé flíčky. Pomaže...

Polévka z červené řepky

Polévka z červené řepky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí stehna, 3 větší mrkve, 8 lžic červené řepy, Vegeta, sůl, 1 lžíce cukru, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 1 lžíce hladké mouky, 150 ml smetany

Ze stehen odstraníme kůži, a uvařime je doměkka v asi 1,5-1,8 l vody, do které dáme asi 2 lžičky vegety. Po uvaření maso vykostíme a nakrájíme na menší kousky. Do vývaru vložíme na kostičky nebo na měsíčky nakrájenou mrkev, přidáme řepu i s trocho...

Brokolice extra

Brokolice extra

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 brokolice, 1 zakysaná smetana, 2 vejce, 2 rajčata, 200 g Nivy, mléko, sůl, pepř, muškátový ořech, kečup, máslo

Brokolici uvaříme v osolené vodě a pokrájenou vložíme do máslem vymaštěné zapékací mísy. Na brokolici dáme na kolečka nakrájená rajčata. Zakysanou smetanou smícháme s mlékem (trošku na zředění), vajíčkem, kečupem, přidáme sůl, pepř, oříšek a nastr...

Zapečené malé kapustičky

Zapečené malé kapustičky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g růžičkových kapustiček, 2 lžíce másla, 200 g tvrdšího taveného sýra, 5 lžic olivového oleje, 1 lžička cukru, špetka soli, špetka pepře

Kapustičky dáme podusit do mírně osolené vody. Poté je vyjmeme, necháme okapat, opepříme, přidáme cukr. Pekáček si vymastíme máslem a naskládáme do něj kapustičky. Povrch kapustiček pokapeme olivovým olejem, posypeme nastrouhaným sýrem, a dáme péc...

Špenátový nákyp

Špenátový nákyp

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g špenátového protlaku, 250 ml smetany, 250 g strouhaného Eidamu (Edamu), 6 vajec, 5 lžic másla, špetka soli, 1 lžíce olivového oleje

Špenátový protlak promícháme se smetanou, žloutky a s 200 g nastrouhaného eidamu, osolíme a vmícháme tuhý sníh, který jsme si ušlehali z bílků. Zapékací misku vymažeme máslem, směs dáme do zapékací misky, posypeme zbytkem nastrouhaného sýra, pokap...

Lívance

Lívance

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g polohrubé mouky, 2 vrchovaté lžíce ovesných vloček, 1/4 l mléka, 20 g cukru krupice, 15 g droždí, špetka soli

Droždí rozdrobíme do hrnku, přidáme trochu mléka, lžíci cukru, lžíci mouky a necháme vykynout kvásek. Ovesné vločky, zbytek mouky a cukru dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek a zbytek mléka a zaděláme lité těsto. Necháme asi 20 minut kynout a pot...

Sladká mléčna polévka

Sladká mléčna polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 150 g hladké mouky, 3/4 l mléka, včelí med, sůl

Spojíme vejce s moukou a drobíme do vroucí osolené vody. Chvíli drobení povaříme a zalijeme mlékem. Potom osladíme medem.

Bylinková polévka s chlebem

Bylinková polévka s chlebem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 stroužek česneku, 40 g másla, 50 g hladké mouky, 1 l zeleninového vývaru, 2 svazky čerstvých bylinek (bazalka, petržel, pažitka, ...), sůl, pepř, 1 plátek bílého chleba nebo rohlík

Česnek oloupeme a jemně nasekáme. Rozehřejeme 30 g másla a česnek na něm osmahneme. Zaprášíme moukou a za stálého míchání ji opražíme. Zalijeme zeleninovým vývarem, uvedeme do varu a několik minut povaříme. Čerstvé bylinky omyjeme a osušíme. Troch...

Rajská omáčka na zelenině

Rajská omáčka na zelenině

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce ztuženého pokrmového tuku, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 malá cibule, 500 g rajčat nebo 80 g protlaku, cukr krupice, rostlinný olej, sůl, několik kuliček pepře, pár kuliček nového koření, 1 bobkový list, 1 citrón, 5 dcl zeleninového vývaru, ocet

Na tuku osmažíme očištěnou a na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a nahrubo nakrájenou cibuli. Když je zeleninový základ stejnoměrně dozlatova osmažen, přisypeme hladkou mouku, osmahneme a vmícháme rajčatový protlak nebo opraná rozkrájená rajča...

Piškotový pamls

Piškotový pamls

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 4 lžíce horké vody, 150 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 75 g hladké mouky, 50 g Solamylu, špetka kypřícího prášku do pečiva, 2 vanilkové pudinkové prášky, ovoce podle chuti, 4 dcl vody, 4 dcl sirupu

Piškotové těsto: vejce a horkou vodu šleháme šlehačem do pěny při nejvyšší rychlosti a postupně přidáváme cukr a vanilkový cukr. Pomalu přisypáváme mouku, solamyl a prášek do pečiva a šlehéme zvolna. Těsto rozetřeme asi do 1 cm vrstvy na vymaštěný...

Vitamínový salát

Vitamínový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 větší jablka, 1 salátová okurka, 6 rajčat, 1 malý celer, 1 mrkev, hrst čerstvých vypeckovaných višní, cukr moučka, citrónová šťáva, 1 zakysaná smetana, kopr, sůl, mletý pepř

Očistíme a do mísy nastrouháme mrkev, celer, nakrájíme okurku, jablka, rajčata a višně. Vše osolíme a ochutíme vymačkaným citrónem, zamícháme s kysanou smetanou, opepříme a ozdobíme nasekaným koprem. Salát můžeme podle chuti jemně poprášit moučkov...

Jogurtový ovocný salát

Jogurtový ovocný salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g bílého jogurtu, 2 jablka, 2 pomeranče, 2 banány, 1 lžíce včelího medu, rozinky, ořechy

Ovoce oloupeme. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle, banány a pomeranče nakrájíme na kostky a vložíme do mísy. Přidáme med, trochu hrozinek, ořechy podrcené nahrubo, vlijeme jogurt a vše lehce promícháme. Salát servírujeme v kompotových miskách...

Jahodový salát

Jahodový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g zmrazených jahody, 1 lžíce cukru krupice, 1 pomeranč, 1 jablko, 1 banán, citrónová šťáva, zakysaná smetana nebo šlehačka

Zmrzlé jahody překrájíme a promícháme s cukrem. Pomeranč oloupeme a ostrým nožem z něj nakrájíme tenké výseče (filé). Pracujeme nad miskou s jahodami, abychom zachytili šťávu. Jablko opláchneme, očistíme a nakrájíme na kostičky, přidáme k jahodám ...

Tropický letní salát

Tropický letní salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hroznového vína, 200 g broskví, 200 g hrušek, 100 g jahod, 450 ml jablečného moštu, cukr krupice

Omyté a nakrájené ovoce vložíme do mísy, zalijeme jablečným moštem, dle chuti osladíme a důkladně promícháme. Podáváme dobře vychlazené.

Krémová hrášková polévka

Krémová hrášková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g másla, 50 g hladké mouky, 1,5 l drůbežího vývaru, 400 g vařeného zeleného nebo konzervovaného hrášku, 30 g pórku, muškátový květ, sůl

Ze 60 g másla a mouky zhotovíme jíšku, zalijeme vývarem a vzniklou bílou polévku povaříme. Očištěný pórek nakrájíme na tenká kolečka a v kastrolu na 20 g másla trochu osmahneme, k němu přidáme scezený zelený hrášek, osolíme, podlijeme trochou vody...

Jogurtový sýr

Jogurtový sýr

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

225 g bílého nízkotučného jogurtu, 2 lžičky limetkové nebo citrónové šťávy, 1/4 hrnku posekané pažitky, 1/4 hrnku posekané petrželky, 1/4 lžičky soli, troška pepře

Cedník vyložíme plátnem a položíme ho nad misku. Do cedníku dáme jogurt a necháme ho po několik hodin stát při pokojové teplotě. Poté slijeme nahromaděnou tekutinu. Jogurt dáme do mixeru, přidáme bylinky a vše rozmixujeme na kaši. Osolíme a opepří...

Květákový nákyp s kuřecím masem

Květákový nákyp s kuřecím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 květák, 3 dcl mléka, 60 g másla, 50 g Eidamu (Edamu), 4 vejce, 2 upečená kuřecí stehna, 2 lžíce polohrubé mouky

Květák rozebereme na růžičky a zpola jej uvaříme v osolené vodě - scedíme a necháme vychladnout. Pečené či vařené kuřecí maso nakrájíme na kousky, stejně tak vychladlý květák. Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši, osolíme, do horké přidáme máslo, d...

Rýžové bábovičky

Rýžové bábovičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 ml mléka, 100 g čokolády, 150 g rýže, 1 pudingový prášek čokoládový, 150 ml mléka na puding, 1 lžíce cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru

Rýži uvaříme do měkka. Mléko svaříme, přidáme polámanou čokoládu, oba druhy cukru a promícháme. Dále přidáme puding rozmíchaný ve 150 ml mléka, povaříme do zhoustnutí a vmícháme rýži. Směs nalijeme do báboviček nebo misek vypláchnutých studenou vo...

Dušený hrášek

Dušený hrášek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hrachu, 200 ml smetany, 1 lžíce másla, 30 g hrubé mouky, 4 lžíce olivového oleje

Vylúpaný hrášok opražíme na oleji. Osolíme (osladíme), podlejeme a udusíme. Zaprášime múkou, opražíme, pridáme lyžicu masla a zalejeme smotanou.

Čaj s citrónem

Čaj s citrónem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 šálek ovocného čaje, kousek citrónu, kousek pomeranče

K čaju pripravenému bežným spôsobom pridáme štvrťku citróna alebo pomaranča a cukor. V čaji najskôr rozpustíme cukor a po čiastočnom vychladnutí pridáme citrónovú šťavu.

Zmrzlina podle Verči

Zmrzlina podle Verči

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 l mléka, 1/2 kostky ztuženého pokrmového tuku (omega), 1/2 kostky másla, 1 vanilkový cukr, 7 dkg cukru, 2 ks žloutky

Mléko, tuk a máslo rozpustíme ve vodní lázni. Horké mixujeme asi 3 minuty a za stálého mixování přidáváme vanilkový cukr, cukr a žloutky. Mixujeme další 3 minuty. Potom dáme vychladit do ledničky na 8 hodin. Po osmi hodinách chlazení vše důkladně...

Perníkové flamery

Perníkové flamery

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 4 lžíce dětské krupice, 2 lžíce strouhaného perníku, 4 lžíce medu, čokoládové hobliny, špetka soli

Z mléka, krupice a soli uvaříme kaši. Do horké kaše vmícháme asi 2 lžíce strouhaného perníku. Dobře rozmícháme a vlijeme do formiček. Necháme vychladit, pak vyklopíme na talíř a dozdobíme medem a hoblinkami čokolády.

Banánový rychlý mls

Banánový rychlý mls

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení piškotů dětských, 2 banány, 1 čokoládovou polevu

Banány oloupeme a nakrájíme na kolečka. Kolečko banánu vložíme mezi 2 piškoty, polijeme čokoládovou polevou a necháme 1-2 hodiny stát.

Domácí termix

Domácí termix

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 3 lžíce cukru krupice, 1 pudink vanilkové příchuti, 250 g tučného tvarohu

Pudink důkladně rozmícháme v mléce, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí dle návodu na obalu. Poté stáhneme z plamene a necháme skoro vychladnout. Vlijeme do mixéru a po kouskách přidáváme tvaroh. Nakonec vše rozmixujeme.

Fíkové podkovičky

Fíkové podkovičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g perníku na pečení, 120 g sušených fíků, 280 g cukru moučky, 120 g vlašských ořechů, 1/2 lžičky perníkového koření, 6 lžic rumu, 1/2 lžičky citrónové kůry, 1 vejce, 2 lžíce citrónové šťávy, 50 g čokolády na vaření

Perník nastrouháme a fíky umeleme na masovém strojku. 70 g cukru promícháme s perníkem a přidáme fíky, nastrouhané ořechy, perníkové koření, 4 lžíce rumu a citrónovou kůru. Vypracujeme pevné a hladké těsto. Pracovní desku posypeme 30 g cukru a těs...

stránka: