Křehký meruňkový koláč
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Z pudinkových prášků, 750ml mléka a 50g cukru uvaříme pudink podle návodu na obale. Bílek ušleháme dotuha, vmícháme do horkého pudinku a náplň necháme trochu zchladnout. Vmícháme zakysanout smetanu a necháme vychladnout. Meruňky omyjeme a vypeckujeme.
Na přípravu těsta smícháme v míse mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl. Přidáme vodu, máslo a ručně vypracujeme hladké těsto. Polovinu těsta vyválíme na plát 30x40cm a pomocí válečku přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Potřeme náplní a obložíme meruňkami oblou stranou nahoru. Druhou polovinu těsta vyválíme na stejně velký plát a opatrně přeneseme na meruňky. Pomocí štětce nebo mašlovačky potřeme vrchní plát žloutkem rozšlehaným v mléce (1 lžíce). Posypeme skořicovým cukrem a mandlovými lupínky. Vložíme do trouby a pečeme cca 30min na 180°C.
29. 02. 2012