Kynuté jablečné lívance s jablíčky v karamelu
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Do mísy prosejeme mouku, do středu vsypeme vanilkový cukr, uděláme důlek, přisypeme droždí a zalijeme ho několika lžícemi vlažného mléka. Necháme na teplém místě asi 15 minut vykynout kvásek.
Pak přidáme špetku soli, vejce a zbývající mléko. Zaděláme těsto, které necháme asi 45 minut kynout.
Do vykynutého těsta vmícháme plátky jablek. V lívanečníku na rozehřátém oleji upečeme lívanečky.
Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na klínky. Do pánve vsypeme cukr, zastříkneme vodou a za stálého míchání necháme cukr rozpustit. Když se cukr začíná barvit dozlatova, přihodíme jablka, promícháme s karamelem, ochutíme rumem a jablka necháme v karamelu lehce podusit. Stále opatrně mícháme a hlídáme, aby se nám karamel nepřipaloval. Zkaramelizovanými jablky obložíme porce lívanečků na talíři a můžeme podávat.
Tip k receptu
K lívanečkům můžeme ještě přidat ušlehanou šlehačku nebo kopeček vanilkové zmrzliny.
Angel 66617. 09. 2012