Mandlový dort s jahodovým krémem
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Z jahod, cukru moučky, másla a polohrubé mouky si připravíme krém (viz související recepty). Mandle dáme do vody a necháme projít varem. Vaříme tak dlouho, až se hnědá slupka nezačne odloupávat. Mandle oloupeme, rozsekáme a smícháme s hladkou moukou. Bílky smícháme s cukrem krupice a vyšleháme do tuhé hmoty. Pomalu (na nejnižším stupni rychlosti) postupně zašleháváme mixerem žloutky a mandle s moukou. Přidáme vodu a olej. Vše pomalu důkladně promícháme. Těsto vlijeme do vymazané, moukou vysypané formy o průměru 24 cm a pečeme 45 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Korpus necháme vychladnout. Poté ho podélně rozkrojíme na tři plátky, které slepíme jahodovým krémem. Vrh a boky dortu namažeme zbývajícím jahodovým krémem a ozdobíme jahodami nebo nasekanými mandlemi.
Milena02. 06. 2009