Obrácený banánový koláč s omáčkou z javorového sirupu a karamelu
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Budeme potřebovat pečící formu (čtverec) asi 20 cm velkou. Tu vyložíme pečícím papírem. Na něj nalijeme 100 ml javorového sirupu a rozprostřeme ho po celém dnu.
Tři banány oloupeme a podélně rozpůlíme a dáme je do pečící formy řeznou stranou dolů.
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, poté přidáme 100 g másla, 100 g namletých pekanových ořechů a vanilkový extrakt.
Zbylý banán (nejlépe přezrálý) rozdrtíme vidličkou na talíři a také ho přidáme do těsta.
Vmícháme i mouku smíchanou se sodou a skořicí, řecký jogurt a nakonec opatrně vmícháme vyšlehané bílky.
Těsto vrstvíme jednu lžící podruhé do pečící formy na banány.
Pečeme 45 minut až 1 hodinu na 160°C.
Mezitím si připravíme omáčku: 100 g pekanových ořechů vcelku opečeme nasucho na pánvi. Přidáme 100 g másla, osolíme, 100 ml javorového sirupu a 100 ml šlehačky. Vaříme asi 5 minut – směs by měla zhoustnout.
Koláč po upečení necháme zchladnout a pak ho vyklopíme. Podáváme přelité omáčkou.
Tip k receptu
Podáváme s řeckým jogurtem a vanilkovou zmrzlinou.
sonizna27. 11. 2015
Další recepty
Recenze
Přidat recenziJana Smidži 27. 11. 2015, 17:00