Perník s vůní Vánoc
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Na vál dáme mouku, sodu, kypřící prášek do perníku,vejce, cukr, 4 lžíce medu a perníkové koření. Ze všech surovin vypracujeme těsto, které dáme do chladu uležet.
Připravíme náplň: med nahřejeme, vmícháme rum, rozinky, najemno nasekané švestky a meruňky, okapanou a najemno nasekanou dýni a mleté ořechy a mandle.
Odpočinuté těsto vyválíme na placku, silnou asi 1 cm, potřeme ji náplní a zavineme jako roládu. Vložíme do dobře tukem vymazané formy na chlebíček a dáme do trouby, vyhřáté na 180 stupnů Celsia. Pečeme asi 45-55 minut dozlatova. Špejlí vyzkoušíme, zda je dost upečený, v opačném případě ještě chvíli dopečeme. Podáváme nakrájený na plátky.
Tip k receptu
Perník je nejlepší druhý den po upečení. Do náplně můžeme přidat i jiné sušené ovoce, nasekané na menší kousky, dobré jsou hrušky, broskve nebo brusinky. Důležitá je dýně, v perníku se skoro rozpeče, ale dodává moučníku vláčnost.
Angel 66614. 12. 2009