Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 268

Kapary zálivka

Kapary zálivka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml majonézy, 50 ml zakysané smetany, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce nasekaných kaparů, 2 lžíce nasekané petrželové natě, 4 ks sterilovaných okurek, špetka pepře, špetka soli

Majonézu smícháme se smetanou, přidáme hořčici, nasekané kapary, na kostičky nakrájené okurky, opepříme, osolíme, promícháme. Při podávání posypeme nasekanou petrželovou natí.

Dressing z bylinek

Dressing z bylinek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 stroužky česneku, 1 lžička bazalky, 1 lžíce octa, 4 lžíce olivového oleje, špetka pepře, špetka soli

Česnek oloupeme, dáme do mixéru, přidáme bazalku, ocet, olivový olej, opepříme, osolíme a rozmixujeme. Poté dle chuti ještě dosolíme a dopepříme. Vhodné k zeleninovým salátům.

Těstoviny s kysaným zelím

Těstoviny s kysaným zelím

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g těstovin, 500 g kyselého zelí, 100 g klobásového kabanosu, příp. klobásy, 150 g anglické slaniny

Na kostičky nakrájíme kabanos a anglickou slaninu, pak mírně osmahneme na malém množství oleje a přidáme kysané zelí. Toto vše řádně promícháme a dusíme pod pokličkou, až je zelím měkké. Do takto připraveného základu vmícháme těstoviny uvařené ve ...

Kuře na pomerančích s ořechy

Kuře na pomerančích s ořechy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí čtvrtky, 4-6 pomerančů se štávou i dužninou, 2 lžíce másla, špetka mletého kmínu, 2 lžíce sušeného tymiánu, 1 lžíce soli, 2-3 hrst sekaných vlašských ořechů, 1 lžíce medu

Pokud nemáme rovnou kuřecí čtvrtky, celé kuře rozčtvrtíme. Posolíme a z obou stran prudce opečeme na pánvi na troše másla. Pak je naskládáme do pekáčku, mírně pokmínujeme a posypeme tymiánem (já jím tedy nešetřím, ale to musíte vyzkoušet), po...

Vepřové kapsičky

Vepřové kapsičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 větší plátky z vepřové kýty, 4 menší sterilované okurky, 2 vejce, 1 špekáček, mletá sladká paprika, mletý pepř, sůl, 1 cibule

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme. Na každý plátek položíme vejce (půlku natvrdo uvařeného), čtvrtku podélně rozkrojeného špekáčku a 1 okurku. Plátky zabalíme a okraje sepneme párátkem. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme mletou papriku a p...

Pomazánka na jednohubky

Pomazánka na jednohubky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček strouhané sýru nahrubo, 1 sklenka majonézy nebo jogurtu, 5 stroužků česneku, špetka mleté sladké papriky, sůl

Sýr smícháme s jogurtem anebo majolkou, přidáme česnek (utřený), dochutíme paprikou.

Vepřový plátek s nivou a žampiony

Vepřový plátek s nivou a žampiony

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky z vepřové kýty, 5 žampionů, 1 cibule, 1 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, kousek nivy dle chuti, 5 lžic bílého vína, mletý pepř, sůl

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Vyjmeme a odložíme do tepla. Do výpeku přidáme trochu oleje a necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Přidáme k ní plátky žampionů,podusíme, zalijeme vínem, uvedeme do varu, přidám...

Čočková kaše

Čočková kaše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky čočky, 2 ks jarní cibulky, 2 lžíce sádla, 1 lžíce strouhané housky, 2 lžíce másla, 4 lžíce sladké smetany, sůl

Čočku přebereme, opereme a dáme vařit. Až je čočka uvařená, prolisujeme ji sítkem, přidáme k ní předem osmaženou cibulku, lžici nastrouhané osmažené housky, kousek másla, 4 lžíce smetany, osolíme ji, zamícháme a povaříme.

Jehněčí ragú

Jehněčí ragú

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnky jehněčí kýty nakrájené na kostky, 1/2 hrnku vývaru, 1/2 hrnku bílého vína, 1/2 hrnku sladké smetany, 2 lžíce oleje, 1 lžička solamylu, citrónová šťáva z 1 plodu, kopr

Jehněčí maso opečeme na oleji, zalijeme je vývarem, přidáme víno a smetanu. Vaříme asi 10 minut, osolíme, opepříme a poté dusíme asi 30 minut. Před dokončením přilijeme citronovou šťávu a přidáme část sekaného kopru. Šťávu zahustíme solamylem rozm...

Teplé chlebíčky pro nečekanou návštěvu

Teplé chlebíčky pro nečekanou návštěvu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg strouhaného sýra, 3-4 vejce, špetka soli, špetka pepře, 1 balení veky, 1 hrneček mléka

Veku nakrájíme na plátky jako chlebíčky, pokud ji nemáme již v balíčku zakoupenou pokrájenou. Strouhaný sýr dobře promícháme s vejci, osolíme, opepříme a mažeme na plátky veky. Rozpálíme si tuk (nejraději sádlo) na pánvičce, druhou stranu namaz...

Omáčka ze žloutků

Omáčka ze žloutků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 ks žloutků, 2 lžíce másla, 1 ks cibule, 1 lžíce octa, 1 lžíce moučkového cukru, špetka pepře, špetka soli, 1/2 sklenky vody

Cibuli nakrájíme na drobno, podlijeme vodou, přidáme ocet, opepříme, osolíme, přidáme cukr a krátce povaříme. Poté přidáme žloutky, máslo, povaříme 10 minut a podáváme.

Višňová omáčka

Višňová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g višní, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, 250 ml vody

Višně vypeckujeme, namixujeme v mixéru. Z másla a mouky uděláme jíšku, do které přidáme rozmixované višně, přilijeme vodu a povaříme krátce. Poté přidáme moučkový cukr, citrónovou omáčku, povaříme 5 minut a podáváme.

Mandarinková omáčka

Mandarinková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g mandarinek, 4 lžíce másla, 2 ks vajec, špetka pepře, špetka soli

Připravíme si vodní lázeň. Do hrnce dáme vejce, namixované mandarinky a mícháme, přidáme máslo, opepříme, osolíme a krátce povaříme.

Avokádová omáčka II.

Avokádová omáčka II.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks zázvoru, 1 ks chilli papričky, 1 lžička koriandru, 500 g avokáda, 50 g cukru, špetka soli

Avokádo oloupeme, nakrájíme na kostičky a namixujeme. Zázvor nasekáme nadrobno. Namixované avokádo dáme do misky, přidáme nadrobno nasekanou chilli papričku, nadrobno nasekaný zázvor, koriandr, cukr, osolíme. Podáváme ke studeným pokrmům.

Čertova omáčka

Čertova omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g kečupu, 1 ks cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžička chilli koření, špetka bazalky, špetka soli, 3 lžíce olivového oleje

Cibuli oloupeme, orestujeme na rozpáleném oleji, přidáme kečup, podlijeme troškou vody, přidáme chilli koření, utřený česnek se solí, bazalku, osolíme, zahustíme trochou hladké mouky, povaříme a podáváme. Vhodné k houskovým knedlíkům.

Meruňkové rizoto

Meruňkové rizoto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g rýže, 500 g meruněk, trochu moučkového cukru, 250 g mletého masa, 1 ks cibule, špetka soli, 5 lžic olivového oleje

Rýži uvaříme dle návodu na obalu. Olej rozpálíme, cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, orestujeme na oleji dozlatova. Poté přidáme maso, osmahneme, podlijeme troškou vody, přidáme omyté, rozpůlené meruňky a dusíme doměkka. Když jsou meruňky měkké,...

Plněné papriky po španělsku

Plněné papriky po španělsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 ks paprik, 500 g mletého masa, 1 ks cibule, špetka majoránky, špetka soli, 2 stroužky česneku, 2 ks vajec

Z paprik vyndáme jádřince a omyjeme. Maso dáme do misky, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, špetku majoránky, utřený česnek se solí, vejce, promícháme, uděláme směs a touto směsí plníme papriky. Poté je naskládáme na tukem vymazaný plech a dáme p...

Mleté řízky s banánem

Mleté řízky s banánem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mletého masa, 4 ks vajec, 2 ks rohlíků, 2 sklenky mléka, 1 ks cibule, 4 ks banánů, 5 lžic hladké mouky, 5 lžic strouhanky, 5 lžic olivového oleje, 4 stroužky česneku, špetka soli

Rohlík nakrájíme na kostičky, namočíme do mléka, aby rohlíky nasákly mléko. Mleté maso dáme do misky, přidáme v mléce namočené rohlíky, 2 vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, rozmačkané banány, česnek utřený se solí a pořádně promícháme a vytvoříme ...

Mandlové placičky

Mandlové placičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky hladké mouky, 1/8 másla, 3 lžíce cukru moučka, 1 vejce, 1 balení mandlových lupínků

Z mouky, cukru, žloutku a másla vypracujeme těsto a necháme v chladnu odpočinout. Poté rozválíme na sílu asi půl centimetru, vykrájíme placičky, důkladně potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme mandlovými lupínky a upečeme dorůžova.

Houbový výtěžek

Houbový výtěžek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g žampionů, 60 g másla, 1 ks citrónu (šťávy)

Houby omyjeme a rozsekáme hodně na drobno (můžeme použít i jiné houby než žampiony), přikryjeme a dusíme s máslem a se šťávou z citronu do měkka. Poté vymačkáme přes jemné síto. Získaná šťáva z hub se používá do omáček jako ochucovadlo. Uchovává s...

Mrkvová polévka s droždím

Mrkvová polévka s droždím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g másla, 30 g cibule, 42 g droždí (kvasnice), 80 g mrkve, 2 l vody, špetka soli, 1 lžička Vegety, troška petržele, 1 list petržele

Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na masle, pridáme droždie a za stáleho miešania ho pražíme tak dlho, až kým sa nezačne pripekať. Potom zlajeme horúcou vodou, pridáme nadrobno postrúhanú mrkvu, vegetu, dosolíme a uvaríme domäkka. Hotovú polievku...

Linecké hvězdičky s kakaem

Linecké hvězdičky s kakaem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 160 g másla, 100 g cukru moučka, 1 lžička kakaa, 0,5 balení kypřícího prášku do pečiva, 1 balení vanilkového cukru, 1 žloutek, 1 vejce na potření, 50 g vlašských ořechů sekaných

Do hladkej múky preosejeme cukor s kypriacim práškom a kakaom. Pridáme maslo, vanilkový cukor a so žĺtkom zamiesime hladké cesto. Potom ho rozvaľkáme asi na 0,5 cm, vykrajujeme malé hviezdičky, potrierame ich vajcom, posypeme posekanými orechmi a ...

Nudle s míchanými vejci

Nudle s míchanými vejci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hrubé mouky, 6 vajec, 0,5 sklenky vody, 60 g slaniny, 20 g sádla, 30 g cibule, špetka soli, troška pažitky

Z múky, 1 vajca a vody urobíme na doske dosť tuhé rezancové cesto, rozvaľkáme ho natenko a necháme trochu uschnúť. Pokrájame na pruhy široké asi 4 cm, poskladáme na seba a krájame rezance široké asi 0,5 cm. Chvíľu povaríme v mierne osolenej vode. ...

Smažený hovězí jazyk

Smažený hovězí jazyk

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hovězí jazyk, 4 lžíce hladké mouky, 1 slepičí vejce, špetka soli, 4 lžíce strouhanky, 200 ml rostlinného oleje na smažení

Uvarený a vychladnutý jazyk pokrájame na plátky hrubé asi 0,7 cm, obalíme v múke, v rozšľahanom vajci a v strúhanke a na oleji vypražíme. Podávame s opekanými zemiakmi alebo so zemiakovou kašou a so zeleninovým šalátom.

Maková náplň

Maková náplň

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 šálek máku, 1 šálek mléka, 1/2 šálku cukru , 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžičky rumu, 1 špetka skořice, 1 špetka citrónové kůry

Mák umeleme, zalijeme mlékem, přidáme cukr a máslo a za stálého míchání podusíme, až náplň zhoustne. Pak ji okořeníme a ochutíme rumem.

stránka: