Roládové dortíky s čokoládovou šlehačkou
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Žloutky a 160 g cukru moučky vyšleháme do pěny, přidáme vodu, prosátou mouku s kypřícím práškem a 1 lžící kakaa. Nakonec lehce vmícháme bílkový sníh. Těsto upečeme na plechu s pečicím papírem. Upečený plát přeložíme na vál, rychle zavineme, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout.
V 300 ml mléka rozpustíme krystalový cukr a nalámanou čokoládu. Vychladíme a uložíme do lednice. Z pudinkového prášku, 150 ml mléka a 1 lžičky krystalového cukru uvaříme pudink, vychladíme a spojíme s máslem vyšlehaným s 50 g moučkového cukru a 1 lžičkou kakaa.
Vychlazenou piškotu rozvineme, potřeme meruňkovým džemem, krémem, zavineme a uložíme na chladné místo. Ztuhnutou roládu nakrájíme na 1 cm plátky, které ozdobíme vyšlehanou práškovou šlehačkou s čokoládovým mlékem. Posypeme strouhanou čokoládou.
Tip k receptu
Za vyskúšanie stojí aj karamelová šľahačka. Kryštálový cukor upálime na karamel, zalejeme mliekom, rozvaríme, schladíme a vyšľaháme.
Rada používam práškovú šľahačku, vždy sa vyšľahá, krásne drží tvar, ani po 2 dňoch sa nerozpúšťa a chuťovo je zrovnateľná so smotanou na šľahanie. Dá sa prichutiť rôzne, prakticky všetkým, čo sa v mlieku rozpustí, alebo vymieša - instantnou kávou, ovocnými sirupmi, spomínaným karamelom, nugátom, rumom...
02. 05. 2010