Višňový koláč s jogurtem
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Ohřejeme mléko. Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přilijeme vlažné mléko a přidáme 1/2 lžičky cukru. Přihrneme trochu mouky a promícháme. Přikryjeme, dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Rozehřejeme máslo a necháme ho vychladnout. Do mísy s kváskem přidáme zbývající cukr, vejce, sůl, citronové aroma a tekuté máslo. Z přísad vypracujeme hladké vláčné těsto. Přikryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě vykynout, až dvojnásobně nabude. Na pomoučeném vále z těsta vyválíme čtvercový plát, vyložíme jím vymazanou koláčovou formu nebo jej přeneseme na vymazaný plech. Zvýšíme okraje. Troubu předehřejeme na 180°C.
Na citronový krém necháme okapat kompotované višňě (čerstvé - pokud je máme, omyjeme, necháme okapat, očistíme a vypeckujeme). Rozmícháme jogurt s citronovou šťávou, cukrem, vejci a škrobovou moučkou. Přimícháme višně. Hmotu naneseme na těsto a urovnáme povrch. Pečeme asi 45 minut. Ještě před koncem pečení koláč přikryjeme alobalem, aby povrch příliš neztmavl.
Koláč vyjmeme z trouby. Meruňkovou marmeládu rozehřejeme s 1 lžící vody a prolisujeme sítem. Koláč potřeme marmeládou a necháme vychladnout. Přeneseme ho na podnos, ozdobíme červenými višněmi, snítkami levandule a pocukrujeme.
19. 01. 2010
Ingredience
- 1 kg čerstvých višní nebo 2 sklenice višňového kompotu (po 350g)
- 1 vejce
- 2 vejce
- 200 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 50 g cukru
- 50 g másla
- 300 g jogurtu
- 150 g cukru
- 50 g škrobové moučky
- 100 g meruňkové marmelády
- 75 ml mléka
- citrónová šťáva - z 1 citronu
- 1-2 lžíce moučkového cukru
- 1/2 balení citronového aroma