- Požadavkem chutného a hygienického jídla je samozřejmě práce s očištěnými plodinami. Ale člověk by neměl nic přehánět, protože právě pod slupkou se nachází významné vitamíny a látky, které se často odříznou. V mnoha případech by mělo stačit důkladné omytí plodin, zbylé bakterie se zničí při pozdějším vaření.
- Před úpravou musíme mnohé plodiny rozkrájet, vzhledem k jejich velikosti a také pro dosažení rychlého a stejnoměrného vaření. Abychom u zeleniny snížili ztrátu vitamínů, tak před krájením ji omyjeme a přikryjeme utěrkou. Nenecháme ji volně ležet na vzduchu.
- Strouhání citrónové kůry: Citrón důkladně omyjeme a necháme okapat. Mezitím kousek pergamenového papíru omotáme kolem struhadla, aby příliš mnoho kůry nezůstalo přilepeno na struhadle. Citrón strouháme tak dlouho, až je slupka kolem dokola citrónu ostrouhaná. Pergamenový papír opatrně sundáme ze struhadla a ostrouhanou kůru stáhneme nožem.
- Odzrnění a loupání rajčat: Špičatým nožem klínovitě vyřízneme lůžko stopky. Slupku jemně křížem nařízneme, rajče položíme na děrovanou naběračku a dáme do vroucí vody. Rajče vyjmeme a prudce zchladíme pod tekoucí studenou vodou, aby nezměklo. Slupku opatrně stáhneme malým nožíkem a rajče rozpůlíme. Lžičkou opatrně vyškrábeme zrnka z půlek rajčete. Půlky přitlačíme naplocho a nakrájíme na proužky nebo kostičky.
- Krájení a loupání česneku: Česnekovou hlavičku silně shora stlačíme, aby se rozdělila na jednotlivé stroužky. Odřízneme špičku a lůžko kořínku a slupku sloupneme ze stroužku. Stroužek nakrájíme na plátky a jemně rozsekáme. Širokým nožem rozmačkáme a jemně rozetřeme. Nebo stroužek dáme do lisu na česnek a prolisujeme.
- Krájení a loupání cibule: Malým nožíkem odřízneme lůžko kořínku a špičku cibule. Špičkou nože stáhneme hnědé slupky cibule. Cibuli rozřízneme na půlky a každou půlku několikrát nakrájíme vodorovně až ke kořínku, ale tak aby zůstal vcelku. Každou půlku ještě několikrát nakrájíme kolmo. Čím jsou řezy hustší, tím jsou kostičky jemnější. Prsty přidržíme povrch půlky cibule, aby se nám nerozjížděla, a důkladně nakrájíme.
- Krájení a loupání celeru: Nejprve bulvu rozpůlíme a postupně odkrajujeme slupku tenkými proužky shora dolů. Oloupanou bulvu celeru krájíme na tenké nebo tlusté plátky. Čím hustší řezy, tím jemnější hranolky nebo kostičky. Nakrájené plátky položíme zpět na sebe a nakrájíme na hranolky. Hranolky můžeme nakrájet na jemné nebo hrubé kostky. Nakrájenou celerovou bulvu pokapeme citrónovou šťávou, aby nám nezhnědla.
- Odvláknění a mytí zelených fazolí: Zelené fazolky důkladně omyjeme pod tekoucí studenou vodou a necháme dobře okapat. Fazolky mají často vlákna, která je nutno odstranit. To uděláme tak, že konce lusků nakrojíme tak, že vlákno zůstane viset. Vlákna stáhneme podélně z lusku a konce dořízneme. Fazolky necháme v celku nebo nakrájíme na kousky.
- Sekání a mytí petrželky: Petrželku opláchneme pod studenou tekoucí vodou a dobře osušíme, tak že ji vložíme do utěrky a zatočíme. Dobře vysušenou petrželku nasekáme na drobno. Stonky při tom pevně držíme.
- Krájení a čištění brokolice: Z brokolice odlomíme lístky a rozevřené nebo žluté růžičky. Růžičky s tenkým stonkem odřízneme od tlustého košťálu, který oloupeme. Tenké stonky od růžičky odřízneme, nebo slupku sloupneme až k růžičce. Stonky nakrájíme a můžeme je jíst společně s růžičkami. Velké růžičky podélně rozkrojíme na půl, aby byly uvařené zároveň s těmi menšími.
- Krájení a čištění červeného a bílého zelí: Košťál odřízneme od hlávky, odstraníme vnější zvadlé listy a velkým nožem hlávku rozkrojíme na půl. Nejprve trochu nařízneme a potom stlačíme nůž. Polovičky rozřízneme ještě napůl a ty větší rozřízneme na osminky. U každé čtvrtky nebo osminky odřízneme bílý tvrdý košťál, tím nám zůstane pouze tvrdá vrstva listů. Takto připravenou hlávku krájíme na stejnoměrné proužky.
- Krájení a čištění pórku: Od pórku odřízneme kořínky a poškozené vnější listy stáhneme. Aby nám zbyla pouze nejjemnější část pórku, tak ještě odřízneme tmavě zelené listy. Stonek podélně rozřízneme a omyjeme pod tekoucí studenou vodou. Takto připravený pórek nakrájíme podélně nebo na kousky.
- Čištění květáku: Od květáku odřízneme košťál, zelené listy a malé zelené lístky otrháme. Květák košťálem vzhůru namočíme na určitou dobu do studené slané vody. Tím si vyčistíme růžičky od malých housenek, které v nich často bývají. Růžičky odřízneme od košťálu a větší růžičky rozkrojíme na půl, aby byly uvařené zároveň s těmi menšími.
- Loupání a mytí brambor: Brambory loupeme škrabkou, která je velice úsporná a zanechá nám v bramborech více vitamínů. Tmavé nebo zelená místa a očka vykrojíme vypichovačem, který je na druhé straně škrabky, nebo nožíkem. Brambory opláchneme pod tekoucí studenou vodou a ponoříme je do studené vody, aby nám nezešedly. Velké brambory před přípravou rozpůlíme.
- Loupání a dělení vařených brambor: Uvařené brambory ve slupce tzv. na loupačku, napíchneme na vidličku, slupku nařízneme a špičatým nožíkem stáhneme. Podle potřeby takto upravené brambory protlačíme lisem nebo rozmačkáme v hrnci šťouchadlem. Aby se nám lépe šťouchaly, přidáme trochu másla a mléka.
Ajaja 23. 11. 2009, 22:49
veerac 24. 11. 2009, 19:54
Ajaja 05. 12. 2009, 16:29
Roxana 16. 12. 2009, 22:23
Ajaja 17. 12. 2009, 22:28
Roxana 17. 12. 2009, 23:17
veerac 18. 12. 2009, 20:22
veerac 18. 12. 2009, 20:24
Roxana 18. 12. 2009, 21:01
veerac 19. 12. 2009, 01:09
Roxana 19. 12. 2009, 11:26
Ajaja 19. 12. 2009, 16:54
Roxana 19. 12. 2009, 18:01
veerac 20. 12. 2009, 23:24
Roxana 21. 12. 2009, 14:26
veerac 22. 12. 2009, 19:15
Roxana 22. 12. 2009, 20:09
veerac 22. 12. 2009, 20:22
Roxana 22. 12. 2009, 21:15
veerac 23. 12. 2009, 20:32
Roxana 23. 12. 2009, 21:34
veerac 23. 12. 2009, 23:34
Ajaja 11. 02. 2010, 20:15
závitek 07. 02. 2010, 01:08
Ajaja 07. 02. 2010, 18:24
veerac 08. 02. 2010, 00:35
veerac 08. 02. 2010, 00:37
veerac 11. 02. 2010, 19:02
Roxana 08. 02. 2010, 11:06
veerac 08. 02. 2010, 19:04
Roxana 08. 02. 2010, 20:32
Ajaja 09. 02. 2010, 17:24
Roxana 09. 02. 2010, 22:27
veerac 10. 02. 2010, 09:44
veerac 10. 02. 2010, 09:54
veerac 10. 02. 2010, 09:57
Roxana 10. 02. 2010, 12:03
Ajaja 10. 02. 2010, 17:45
Roxana 10. 02. 2010, 19:01
Roxana 11. 02. 2010, 21:18
Ajaja 11. 02. 2010, 22:12
veerac 12. 02. 2010, 22:17
Ajaja 13. 02. 2010, 19:49
veerac 13. 02. 2010, 21:02
veerac 15. 02. 2010, 20:52
Roxana 15. 02. 2010, 01:10
Ajaja 15. 02. 2010, 19:07
veerac 15. 02. 2010, 20:58
Ajaja 15. 02. 2010, 21:41
Roxana 15. 02. 2010, 22:06
Roxana 15. 02. 2010, 22:07
Roxana 15. 02. 2010, 22:13
Ajaja 15. 02. 2010, 22:26
Roxana 15. 02. 2010, 22:29
veerac 16. 02. 2010, 20:34
Ajaja 17. 02. 2010, 17:59
Roxana 17. 02. 2010, 21:42
veerac 17. 02. 2010, 23:02
Roxana 18. 02. 2010, 00:13
Roxana 18. 02. 2010, 00:13
Ajaja 18. 02. 2010, 17:39
veerac 18. 02. 2010, 20:38
Roxana 18. 02. 2010, 22:01
veerac 19. 02. 2010, 09:29
Ajaja 19. 02. 2010, 18:53
veerac 20. 02. 2010, 20:27
Roxana 21. 02. 2010, 13:59