Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Olivový olej

Zdravé škvarky z hlívy

Zdravé škvarky z hlívy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg hlívy ústřičné, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, sůl, pepř, drcený kmín, sušený granulovaný česnek

Hlívu opláchneme, osušíme a nakrájíme na čtverečky. Tuhé nožičky odřízneme a schováme do polévky. Na pánvi rozehřejeme olivový nebo řepkový olej, přisypeme cibuli nakrájenou na drobno a osmažíme do sklovita. Pak přidáme nakrájenou hlívu a opékáme...

Bulgurové karbanátky s mrkví

Bulgurové karbanátky s mrkví

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g bulguru, 2 lžíce olivového oleje, 1 ks cibule, 3 stroužky česneku, 1 ks vejce, 100 g strouhaného sýra, 2 ks mrkve, 1 lžíce majoránky, 1 špetka soli, 1 špetka pepře, 50 g strouhanky

Bulgur uvařte podle návodu. Až mírně vychladne, přidejte do něho pokrájenou cibuli, vajíčko, rozmačkaný česnek, nastrouhanou mrkev a sýr. Dochuťte majoránkou, solí a pepřem. Promíchejte a podle potřeby zahustěte strouhankou.

Těstoviny s houbami a sójovou smetanou

Těstoviny s houbami a sójovou smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g těstovin, 150 g žampionů, 120 g mungo výhonků, 40 g slunečnicového semínka, 3 ks jarní cibulky, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička kmínu, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Těstoviny uvaříme podle návodu. Na olivovém oleji orestujeme cibulku a na plátky nakrájený česnek. Přidáme na plátky nakrájené žampiony, sůl, pepř, kmín a sójovou smetanu. Nakonec vmícháme i těstoviny. Rozdělíme na talíře a ozdobíme mungo klíčky...

Rýžový salát s avokádem, rajčátky a granátovým jablkem

Rýžový salát s avokádem, rajčátky a granátovým jablkem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g dlouhozrnné rýže, 1 ks avokáda, 1 hrst špenátu, 150 g cherry rajčátek, 1/2 ks granátového jablka, 1 ks okurky, 70 ml olivového oleje, 1 lžíce aceta balsamica, 1/2 ks červené cibule

Rýži uvaříme den předem. Druhý den si nejdříve připravíme zálivku: vyšleháme olivový olej s octem a najemno nasekanou červenou cibulí. Rýži promícháme s listy špenátu, na kostičky nakrájeným avokádem, přepůlenými rajčátky a na plátky nakrájeno...

Sýrovo-masové kuličky s rajčaty

Sýrovo-masové kuličky s rajčaty

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kuřecích prs, 150 g goudy, 1/2 lžičky soli, 7 g pepře, 2 stroužky česneku, 1 ks chilli papričky, 1 ks vejce, 10 - 100 g strouhanky, 10 - 100 ml slunečnicového oleje, 300 g cherry rajčátek, 3 ks jarní cibulky, 1-2 lžíce olivového oleje, 1-3 lžička citronové šťávy

Kuřecí prsa umeleme na mlýnku na maso. Goudu nastrouháme. Oboje smícháme, osolíme a opepříme. Přidáme utřený česnek, najemno nasekanou chilli papričku a promícháme. Zkusíme ze směsi udělat kuličku. Pokud to nejde, přidáme trochu strouhanky. Kuli...

Kuřecí křídla se zázvorovým glazé

Kuřecí křídla se zázvorovým glazé

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kuřecích křídel, 50 ml olivového oleje, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 250 ml sójové omáčky, 50 g včelího medu, 100 g zázvoru

Kuřecí křídla omyjeme, promícháme se lžící oleje, osolíme a opepříme je. Osmažíme je na zbylém oleji. Sójovou omáčku svaříme s medem a strouhaným zázvorem na polovinu. Přecedíme a omáčkou potřeme křídla. Pečeme 20 minut na 180 °C, občas potírá...

Měsíčky ze sladkých brambor

Měsíčky ze sladkých brambor

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 ks batátů - sladké brambory, 7 g soli, 7 g pepře, 100 g anglické slaniny, 200 g ledového salátu, 4 lžíce rozmarýnu, 4 ks ředkviček, 50 ml olivového oleje, 25 ml vinného octu, 25 g včelího medu

Batáty oloupeme a nakrájíme na měsíčky. 5 minut je povaříme. Poté je osolíme, opepříme, obalíme do plátků slaniny a posypeme rozmarýnem. Pečeme 20 minut na 180 °C. Ledový salát omyjeme, natrháme a smícháme s ředkvičkami nakrájenými na nudličky. ...

Cuketovo-kedlubnové komínky

Cuketovo-kedlubnové komínky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězí roštěnky, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce olivového oleje, 1 ks kedlubnu, 1 ks cukety, 1 balení mozzarelly, 4 lžíce koriandru, 10-30 dcl hovězího vývaru

Roštěnky opečeme 3-4 minuty z každé strany na oleji. Osolíme a opepříme. Kedlubnu a cuketu osolíme a nakrájíme na plátky. Mozzarellu také nakrájíme na plátky. Olej z pánve přelijeme do pekáčku a na spodek dáme dva plátky roštěné. Na každý pl...

Salát se špenátem a provensálským kuřetem

Salát se špenátem a provensálským kuřetem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g anglické slaniny, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1 lžička provensálského koření, 1 ks kuřecího prsa, 1 balení řeckého jogurtu, 1 lžíce sójové omáčky, 1 hrst sojových klíčků, 1/2 ks citrónu, 1 hrst fazolových klíčků, 150 g špenátu, 1 hrst červeného zelí, 7 g pepře

Slaninu nakrájíme na kostičky a nasucho ji opečeme na pánvi. Přidáme dvě lžíce oleje a kuřecí maso nakrájené na nudličky. Osolíme a okořením provensálským kořením. Jogurt smícháme se zbylým olejem, trochou soli, pepře, sójovou omáčkou a citrónov...

Vyprošťovací zelná polévka

Vyprošťovací zelná polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce slunečnicového oleje, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g cibule, 2-3 stroužky česneku, 1 ks ostravské klobásy, 2 ks bobkového listu, 1 sáček kyselého zelí, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 4 lžíce petrželové natě, 1 lžíce olivového oleje, 1,5 l hovězího vývaru

Na oleji opečeme mrkev, celer a cibuli nakrájené na kostičky a poté 10 minut dusíme (podlijeme troškou vývaru) spolu s bobkovým listem a klobásou nakrájenou na kostičky. Zalijeme vývarem, přidáme okapané a nakrájené zelí, osolíme, opepříme a 30 m...

Kachna na fíkovo-houbovém lůžku

Kachna na fíkovo-houbovém lůžku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks kachních prs, 7 g soli, 7 g pepře, 2 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, 200 g hub, 100 ml bílého vína, 6 ks fíků, 2 lžičky hořčice z celých semen, 1 lžíce petrželové natě

Kachní prsa použijeme s kůží, anebo můžeme použít i kachní stehna. Kachní maso tedy potřeme olejem, osolíme, opepříme a pečeme v troubě na 170 °C asi 2 hodiny. První polovinu pečení přikryté, poté odkryté a kůží nahoru. Mezitím si na zbylém olej...

Kreolská omáčka

Kreolská omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 1 ks cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce melasy, 1/2 ks celeru, 1 lžíce oregana, 1 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 100-400 ml drůbežího vývaru, 7 g soli, 7 g pepře, 1 ks papriky (kapie), 100 g rajčatového protlaku, 2 lžíce worcesterské omáčky, 8 ks cherry rajčátek, 1 lžíce bazalky

Na olivovém oleji zpěníme najemno nasekanou cibuli a česnek. Přidáme melasu a nastrouhaný celer. Zasypeme bylinkami a podlijeme dvěma naběračkami vývaru. Dusíme 10 minut. Poté přidáme polovinu papriky nakrájené na kostky, sůl, pepř a rajčatový p...

Steak Ema s krémovou omáčkou

Steak Ema s krémovou omáčkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hovězí svíčkové, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 100 ml olivového oleje, 4 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 3 ks šalotky, 2 lžíce rozmarýnu, 1 lžička nového koření, 75 ml koňaku, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 200 ml omáčky demi glace, 80 g másla

Hovězí maso nakrájíme na čtyři kusy. Osolíme a opepříme ze všech stran a poté opékáme 6 minut z každé strany na olivovém oleji. Na druhé pánvi opékáme najemno nakrájenou šalotku, rozmarýn a mleté nové koření. Až je šalotka zhnědlá, odstavíme z o...

Salsa z pečených rajčat

Salsa z pečených rajčat

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g rajčat, 7 g soli, 7 g pepře, 7 ml olivového oleje, 2 stroužky česneku, 2 ks šalotky, 1 ks chilli papričky, 1 ks limety, 1 lžička třtinového cukru

Rajčata oloupeme, nakrájíme a spolu s česnekem a nakrájenou šalotkou pečeme 1 hodinu na 180 °C. Poté všechnu pečenou zeleninu dáme do mixéru, osolíme, opepříme a rozmixujeme. Přidáme najemno nasekanou chilli papričku, šťávu z limetky a třtinov...

Zelenina na pánvi s rýží a uzeným masem

Zelenina na pánvi s rýží a uzeným masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g uzené krkovice, 1 lžíce olivového oleje, 200 g brokolice, 200 g květáku, 1 ks červené cibule, 7 g soli, 7 g pepře, 100 g hrášku, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 400 g rýže natural (celozrnná)

Rýži uvaříme podle návodu. Uzené maso nakrájíme na kostičky a opečeme je na oleji dozlatova. Přidáme brokolici a květák rozebrané na růžičky a na jemno nakrájenou cibuli. Osolíme, opepříme, podlijeme 100 ml vody a dusíme 10 minut. Poté přidáme...

Kanapky s lososovým tartarem a citrónovým máslem

Kanapky s lososovým tartarem a citrónovým máslem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla, 350 g lososu, 2 špetky soli, 1 špetka pepře, 1 ks citrónu, 1 ks cibule, 4 plátky chleba, 1 lžička dijonské hořčice, 1-2 lžičky olivového oleje

Máslo utřeme se solí, pepřem, citrónovou kůrou a šťávou z jednoho citrónu do pěny. Dáme do lednice vychladit. Mezitím si připravíme lososový tartar – lososa nakrájíme nadrobno, přidáme polovinu cibule nakrájené najemno, trochu citrónové šťávy (s...

Hot dog s domácím lilkovým dipem

Hot dog s domácím lilkovým dipem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks lilku, 4 stroužky česneku, 2 ks chilli papričky, 4 ks frankfurtských párků, 4 ks bagety, 1 hlávka ledového salátu, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 150 g bílého jogurtu, 100 g rajčat

Lilky podélně rozpůlíme, dužinu propícháme vidličkou, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a pečeme 15 minut na 200 °C. Měkkou dužinu lilku vydlabeme lžící, rozmixujeme ji, smícháme s jogurtem, utřeným česnekem, nasekanými chilli papričk...

Paella

Paella

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks cibule, 1 ks mrkve, 4 ks rajčat, 2 ks papriky (kapie), 4 ks česneku, 2 ks tresky, 3 ks langusty, 3 ks krevet, 4 lžičky olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky šafránu, 500 g kulatozrnné rýže, 1 l rybího vývaru

Všechnu zeleninu nakrájíme najemno. Rybí filety nakrájíme na kousky a spolu s krevetami a langustami opečeme na olivovém oleji. Dáme je stranou. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a opékáme na něm cibuli. Po dvou minutách přidáme zbylou zeleninu a...

Cuketové rolky se šunkou, rukolou a sýrem

Cuketové rolky se šunkou, rukolou a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks cukety, 150 g goudy, 200 g rukoly, 12 plátků šunky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžíce rozmarýnu

Cuketu pomocí škrabky nakrájíme na tenké dlouhé proužky. Kolečka šunky si rozložíme vedle sebe a doprostřed každé dáme špalíček sýra. Posypeme rukolou a zarolujeme. Dokola každé šunky zarolujeme cukety a dáme do pekáčku. Osolíme, opepříme a po...

Španělské gazpacho

Španělské gazpacho

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g rajčat, 2 ks papriky (kapie), 1/2 ks okurky, 1-2 stroužky česneku, 1/2 ks šalotky, 2-3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce vinného octu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce estragonu, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Rajčata oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme do mixéru. Přidáme oloupanou okurku nakrájenou na kousky a stroužek česneku. Papriky zbavíme semen, nakrájíme a spolu s olivovým olejem a vinným octem je přidáme do mixéru. Rozmixujeme dohladka, p...

Hovězí pupek s hranolky

Hovězí pupek s hranolky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hovězího pupku, 1 l červeného vína, 50 g másla, 10 dcl olivového oleje, 3 lžíce rozmarýnu, 1 lžíce aceta balsamica, 1 lžíce vinného octu, 3 lžíce rostlinného oleje, 4 lžíce parmezánu, 4 stroužky česneku, 1 ks bobkového listu, 4 ks žampionů, 5 ks brambor, 2 ks rajčat, 1 hlávka ledového salátu, 1 balení dresinku SPAK, 1 lžička soli

Smícháme olivový olej, nasekaný rozmarýn, utřený česnek a bobkový list, balsamico a víno. Do tohoto naložíme maso a žampiony, ideálně přes noc. Brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky. Vaříme je 10 minut v osolené vodě s octem, poté prudce zch...

Grilované kotlety s omáčkou z lesních plodů

Grilované kotlety s omáčkou z lesních plodů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks vepřové kotlety, 4 stroužky česneku, 2 ks jarní cibulky, 1 ks chilli papričky, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce másla, 2 lžíce včelího medu, 1 lžíce zázvoru, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce koriandru, 2 lžíce petrželové natě, 200 g lesního ovoce

Vepřové kotlety osolíme, opepříme a grilujeme 8 minut z každé strany. Na másle osmažíme nadrobno nasekanou jarní cibulku a utřený česnek. Přidáme lesní ovoce, med i zázvor. Nakonec přidáme i rajčatový protlak, nasekanou chilli papričku a bylinky...

Panini s pestem a parmskou šunkou

Panini s pestem a parmskou šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks bagety, 4 ks papriky (kapie), 7 g soli, 7 g pepře, 200 g parmské šunky, 100 g rukoly, 100 ml olivového oleje, 50 g parmezánu, 20 g slunečnicového semínka, 1 stroužek česneku

Nejprve si připravíme rukolové pesto: rukolu rozmixujeme s olivovým olejem a utřeným česnekem a slunečnicí. Osolíme a opepříme podle chuti, vmícháme strouhaný parmezán. Bagetu rozpůlíme, potřeme pestem, naplníme parmskou šunkou a na kousky nakrá...

Plněná rajčata na pekáčku

Plněná rajčata na pekáčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 ks rajčat, 4 ks jarní cibulky, 2 stroužky česneku, 1-2 ks vejce, 100 g rýže natural (celozrnná), 100 g anglické slaniny, 80 g eidamu, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce petrželové natě, 2 lžíce pažitky, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Rajčatům odřízneme vršky a vydlabeme je. Na pánvi osmažíme anglickou slaninu nakrájenou na kostičky, po chvíli přidáme utřený česnek a nasekanou jarní cibulku. Osmahneme dozlatova. Olivový olej promícháme s uvařenou rýží a strouhaným eidamem. ...

Králík na česneku s olivami

Králík na česneku s olivami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks divokého králíku, 1 ks cibule, 1 ks řapíkatého celeru, 3 ks bobkového listu, 2 ks rajčat, 3 lžíce olivového oleje, 500 ml bílého vína, 1 troška rozmarýnu, 2 hrsti oliv, 1 lžička soli, 7 g pepře

Králíka naporcujeme. Cibuli nakrájíme najemno, celer nadrobno a rozmarýn nasekáme. Na oleji opečeme ze všech stran králičí maso a pak je vyjmeme. Do tuku dáme cibuli a celer a osmahneme. Přidáme rozmarýn, sůl a pepř. Po chvilce restování do ...

stránka: