Jehněčí plec s fazolkami a zapečenými rajčaty
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Bramborky pořádně umyjeme a nejlépe okartáčujeme. Poté je vaříme ve slupce asi 15 minut. Vodu slijeme a brambory necháme vychladnout. Oloupeme.
Rozehřejeme 30 g másla a oloupané brambory na něm opečeme dozlatova. Osolíme a opepříme.
Cibuli i česnek oloupeme. Jednu cibuli rozčtvrtíme, česnek utřeme. Maso omyjeme, osušíme a zbavíme tuku, potřeme česnekem, osolíme a opepříme. Vložíme jej do pekáče a zalijeme 100 ml vody, přidáme nakrájené mrkve a cibuli. Přikryjeme a v troubě při 200°C dusíme asi 45 minut. Poté maso odklopíme a pečeme dokud nezměkne. Dle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme na talíř a mrkve, cibuli i šťávu slijeme do hrnce.
Omyté fazolky povaříme ve slané vodě 15-20 minut, dokud nezměknou. Poté je necháme vychladnout a rozdělíme na svazky, které omotáme slaninkou. Na pánvi rozehřejeme zbytek másla a přidáme nadrobno nakrájenou cibulku. Svazky fazolek na ni osmahneme ze všech stran. Pak v cibulce krátce prohřejeme nakrájený a omytý řapíkatý celer. Vše z pánve přidáme do hrnce ke šťávě a pořádně zamícháme.
Rajčata omyjeme, rozpůlíme a posypeme parmazánem. Vložíme do grilu a zapékáme zhruba pět minut.
Jakmile máme rajčata ugrilované, můžeme podávat. Pečeni naporcujeme a položíme na mísu, obložíme brambůrkami a grilovanými rajčaty s fazolkami. Šťávu podáváme zvlášť.
12. 03. 2012