Kapustové karbanátky speciál
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Kapustu zbavíme ovadlých listů, opereme, spaříme vřelou vodou a buď celou nebo překrojenou napůl uvaříme skoro doměkka v osolené vodě. Poté ji nasekáme, nakrájíme na drobné proužky, či rozsekáme v robotu.
V míse rozšleháme vajíčka se změklým máslem, solí, mletým kmínem a pepřem.
Rohlík pokrájíme na kostičky a namočíme v mléku.
Oloupanou cibulku nakrájíme na malé kousky, osmahneme jemně na másle, přidáme anglickou slaninu a uzené maso, vše nakrájené na jemné kostičky.
Vše lehce vychladlé vložíme do mísy, dochutíme ještě dle chuti kořením, pořádně promícháme, upravíme konzistenci strouhankou a moukou na těsto, jehož hustota nám vyhovuje a jdeme smažit.
Mokrou rukou vytvarujeme karbanátky, můžeme namočit do rozšlehaného žloutku - není to nutné - a obalujeme ve strouhance, kde se vší pečlivostí a trpělivostí láskyplně tvarujeme konečnou formu karbanátků, které jemně (nejraději dřevěnou lžící) vkládáme do rozpáleného tuku a smažíme jako řízek.
Na talíři obložíme pokrájenou zeleninou, rajčaty, paprikou, okurkou....
Tip k receptu
Není příliš dobré vše mít rozsekané na malé kousky či na kaši. Kazí to chuť jednotlivých ingrediencí, kterou poznáte, když jsou větší kousky masa i kapusty. Dost kořením, kapusta vstřebá hodně do sebe, aby nebyly pak mdlé chti.
V každém případě se ale karbanátky pak pracněji tvarují a drží pohromadě, chce to už trochu cviku, ale jde to a výsledek za to stojí. Opatrně otáčet na pánvi, aby se nerozpadly!
Smažím zásadně po vzoru své babičky na sádle, kterého dám hodně, vše je už vařené, čili karbanátky smažím na vysokou teplotu a nemusí se v tuku máčet dlouho. Vyndavám na kuchyňské papírové utěrky, které omastek vsáknou. Podáváme s brambory.
08. 10. 2010