Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 174

Děrovaný koláč

Děrovaný koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

45 dkg polohrubé mouky, 2 ks vajec, 16 dkg rozpuštěné Hery, 20 dkg cukru, 1 a 1/2 sklenky mléka, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, oříšky, kandované ovoce, rozinky, Poleva: 15 dkg rozpuštěné Hery, 2 lžíce kakaa, 15 dkg cukru moučka, 2 lžíce mléka, 2 lžíce vanilkového pudinku

Mouku, vejce, Heru, cukr, mléko a prášek do pečiva smícháme a můžeme přidat oříšky, rozinky i ovoce. Vše pak nalijeme na vymazaný a vysypaný pekáč a upečeme. Všechny přísady na polevu smícháme na hladkou hmotu. Když je buchta upečená, vezmeme vidl...

Řapíkatý celer v šunce

Řapíkatý celer v šunce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg řapíkatého celeru, sůl, 50 g másla, 30 g strouhanky, 1/4 l mléka, 200 g strouhaného sýra, 3 ks vajec, 4 lžíce smetany, 4-8 plátků šunky, 4 lžíce petrželky

Řapíky nakrájíme na 15 cm dlouhé kousky a vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Vyjmeme, dáme okapat. V hrnku připravíme z másla a mouky světlou jíšku a rozšleháme ji s mlékem a troškou vody. Povaříme, přidáme nastrouhaný sýr a sejmeme z ohně. Vejce...

Artyčoky plněné mletým masem

Artyčoky plněné mletým masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks artyčoků, 150 g anglické slaniny, 3 lžíce oleje, 3 větší cibule, 300 g mletého masa, 1 hrneček strouhanky zvlhčené mlékem, 1 vejce, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 lžíce nasekané petrželky

Nejprve připravíme nádivku. Nakrájené cibule osmahneme na lžíci oleje, přidáme mleté maso a opečeme. Rozmačkáme vidličkou a přidáme lisovaný česnek, petrželku, strouhanku, vejce, sůl a pepř. Vytvoříme tvárnou nádivku. Omyté artyčoky zbavíme nejedl...

Jablečné lasagne s oříšky

Jablečné lasagne s oříšky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g lasagní, 4 čerstvé fíky, 50 g rozinek, 100-150 g mletých ořechů, 50 g strouhanky, 600 g nakyslých jablek, 100 g másla, 0,5 lžičky soli, špetka pepře, citronová kůra, olivový olej

V osolené vodě uvaříme dle návodu plátky lasagni,rozložíme je, aby se neslepily. Čerstvé fíky nakrájíme na malé kousky a nahrubo nasekáme vlašské ořechy. Rozinky namočíme do vlažné vody. Omytá jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. V hrn...

Dušená jablka s mletým masem

Dušená jablka s mletým masem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

130 g cibule, 500 g sladkých jablek, 1 lžička majoránky, 500 g hovězího mletého masa, 200 g strouhaného sýra, 200 g cherry rajčátek, sůl, pepř, olej

Cibuli nakrájíme na kolečka. Omytá jablka neloupeme, jen bez jádřinců nakrájíme na plátky. V pánvi rozpálíme olej a cibulové kroužky na něm dozlatova opečeme. Přidáme mleté maso a opečeme ho. Osolíme, opepříme a dochutíme majoránkou. K masu přidám...

Jessy koláč

Jessy koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg hladké mouky, 1 Hera, 40 dkg cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 3 dkg kakaa, 1 lžička mléka (do těsta), 1 sklenka mléka (do náplně), 2 tvarohy, 2 vejce, 1 pudinkový prášek

Heru smícháme s 20 dkg cukru krupice (zbytek půjde do náplně), přidáme mouku, kypřící prášek, lžíci mléka, žloutek a kakao (stačí 2 kávove lžičky) a vše dobře promícháme. Pro lepší zpracování těsta doporučuji si pomoct rukama :-) Po zpracování vlo...

Ananasovo - ořechový koláč

Ananasovo - ořechový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1 konzerva ananasu, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 soda bikarbóna, 1 hrnek mletých ořechů, 1 kelímek pomazánkového másla, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 vanilkový cukr, 1 smetana ke šlehání (šlehačka), 1 čokoláda na vaření

Vejce ušleháme s hrnkem cukru do pěny, přidáme plechovku rozmixovaného ananasu (i se šťávou- když nemám dám domácí zavařené broskve), 2 hrnky polohr. mouky, 2 káv. lžičky jedlé sody a hrnek mletých ořechů - vše promícháme a dáme upéct. Mezitím roz...

Ovocný koláč z kefíru

Ovocný koláč z kefíru

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g Hery, 250 ml kefíru, 300 g hladké mouky, 200 g cukru krupice, 300 g ovoce (meruňky, hrušky, jablka, třešně,...), 2 vejce, 1 prášek do pečiva

Kefír nalijeme do mísy a vmícháme cukr, rozpuštěnou Heru a mouku s práškem do pečiva. Přidáme 2 celá vejce a vypracujeme řídké těsto. Plech s vyšším okrajem vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Na takto připravený plech nalijeme těsto. Povrch uhladí...

Kávová bábovka

Kávová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 250 g Hery nebo Lukany, 320 g cukru moučka (já dávám méně), 375 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 4 lžičky instantní kávy, kakao, ořechy

Uvaříme instantní kávu do 2 dcl hrnečku. Necháme vychladnout. Ušleháme v míse žloutky, tuk, cukr, pak přidáme mouku, ořechy, prášek, kakao - nemusí být, přiléváme vychladlou kávu a nakonec sníh. Dáme do bábovky a pečeme zvolna asi 60 minut - musí ...

Klobásy zapečené v kynutém těstě

Klobásy zapečené v kynutém těstě

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, sůl, 2 žloutky, 80 g tuku nebo 2 lžíce oleje, 20-30 g droždí, 500-600 g ostravské nebo moravské klobásy, mléko

Připravíme si a vypracujeme slané kynuté těsto jako na buchty a necháme ho vykynout. Z vykynutého těsta tvoříme asi 1 cm vysoké čtverečky, balíme do nich po jedné nožce klobásy, necháme ještě chvíli vykynout, potřeme tukem nebo vejcem a zvolna peč...

Smetanové cibulové pyré

Smetanové cibulové pyré

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg cibule, 50 g másla, 250 ml smetany, špetka soli, špetka pepře

Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka a spaříme vroucí vodou. Na pánvičce rozehřejeme máslo, dáme cibuli a vložíme doměkka. Osolíme, opepříme, dolijeme smetanou a ještě krátce povaříme. Nakonec rozmixujeme a podáváme.

Mastná stehýnka

Mastná stehýnka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 kuřecích spodních stehen, 20 ml pomerančového džusu, 2 lžíce plnotučné hořčice, 20 ml sojové omáčky, 2 lžíce tekutého včelího medu

Kuřecí paličky poklademe na dno pekáčku. Z ostatních surovin dobře umíchéme marinádu a nalijeme na stehna. Maso v marinádě několikrát obrátíme. Pečeme v troubě rozpálené na 210°C asi 35 minut. Během pečení často obracíme (min. 5 - 6x).

Kuře s houbami a medem

Kuře s houbami a medem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, sůl, 100 ml olivového oleje, 250 g žampionů, 20 ml kečupu, 2 lžíce včelího medu, 1 kostka drůbežího bujónu, rozmarýn

Kuřecí prsa nakrájíme na kousky, osolíme a zprudka osmahnneme na olivovém oleji. Dáme stranou. Do pánve vhodíme nakrájené žampiony a rozmarýn a smažíme dozlatova. V hrnku vody rozmícháme bujón, med a kečup a nalijeme na žampiony. Vložíme maso a na...

Kuře se zeleninovou rýží

Kuře se zeleninovou rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cibule, 500 g rajčat, 0,5 kg paprik, 2 hrnečky dlouhozrnné rýže, 4 kuřecí čtvrtky, sůl

Pekáč vymažeme a nakrájíme do něj cibuli. Maso osolíme a poklademe do pekáče na cibuli. Navrch nasypeme nakrájená rajčata a papriky. Dolijeme vodou, aby vše bylo potopené. Pečeme asi 20 minut. Poté nasypeme rýži a pečeme dalších 15 minut.

Kuřecí játra v kečupové směsi

Kuřecí játra v kečupové směsi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g játry, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 50 ml kečupu, 50 g šunky, sůl, pepř

Očištěná játra nakrájíme na kousky a opečeme na oleji. Osolíme, opepříme a dáme stranou. Na pánvičce zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek, nakrájenou šunku a kečup. Trošičku podlijeme a necháme přejít varem. Játra vrá...

Majonézové kuře

Majonézové kuře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 250 ml majonézy, 1 palička česneku, sůl

Kuře naporcujeme a naskládáme do pekáčku. Potřeme prolisovaným česnekem a vydatně posolíme. Potřeme majonézou a uložíme minimálně na 2 hodiny do lednice (ale lepší je přes noc). Pečeme 45 min až hodinu. Podáváme s brambory.

Rybí filé z Burgasu

Rybí filé z Burgasu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 rybí filé, 2 cibule, 6 rajčat, 4 papriky, 3 lžíce hladké mouky, sůl, olej

Rybí filé osolíme, obalíme v mouce a osmahneme na oleji. Rybu odebereme a na zbylém tuku orestujeme nasekanou cibuli, proužky paprik a kolečka rajčat. Vše podlijeme 50 ml vody a dusímě asi 8 minut. Přidáme rybu a vše produsíme. Podáváme s rýží.

Brambory z mikrovlnky

Brambory z mikrovlnky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 větší brambory, 1 lžička soli

Brambory omyjeme a důkladně osušíme. Pak je po celém povrchu propícháme vidličkou. Do mikrovlnky dáme čtverec pečícího papíru a na něj brambory. Vaříme na nejvyšší výkon 8 - 10 minut, pak ještě necháme minutu odstát. Osolíme a podáváme.

Hrníčková smetanová bublanina

Hrníčková smetanová bublanina

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrnek smetany ke šlehání, 2 hrnky polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru moučka, 1 prášek do pečiva, 30 ml rumu, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, ovoce, máslo na vymazani plechu, mouka na vysypání plechu

Očištěné ovoce buď vypeckujeme (např. třešně), nebo nakrájíme na menší kousky (např. jahody) a dáme stranou. Ostatní suroviny smícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech (případně jen vyložíme pečícím papírem). Pak těsto poklademe ovocem a dá...

Sýroví ježci

Sýroví ježci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g šunky nebo jiného měkkého salámu, 100 g ementalu nebo jiného tvrdého sýra, 1-2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 1 dcl mléka, 1 paprika (kapie), 1 cibule, sůl, 5-7 lžic strouhanky

Šunku, sýr, papriku a cibuli nakrájíme na malé kostičky. Vše smícháme s hladkou moukou, rozšlehanými vejci, mlékem a strouhankou. Dle chuti osolíme a můžeme přidat i koření dle chuti. Tvarujeme kuličky a ve fritovacím hrnci jemně opečeme do zlatov...

Kuřecí řízečky v jogurtu

Kuřecí řízečky v jogurtu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg drůbežího masa, 1 bílý jogurt, strouhanka, sůl, koření dle chuti

Drůbeží jemně naklepeme, osolíme a okořeníme, ponoříme do bílého jogurtu a zhruba na 3 hodiny necháme v lednici odležet. Poté obalíme už jen ve strouhance (jogurt z masa nestíráme) a smažíme jako klasické řízky. Tyto řízečky jsou velice jemné a st...

Guláš zahuštěný perníkem

Guláš zahuštěný perníkem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hovězího masa, 100 g slaniny, 1 malá mrkev, 0,5 kořenu petrželky, kousek celeru, 150 ml octa, 2 větší cibule, 1 velký bobkový list, 500 ml hovězího bujón, 1 lžíce soli, celý pepř, 100 g nastrouhaného perníku na pečení, 1 lžíce cukru, 250 ml zakysané smetany

Příprava nálevu na marinování masa: do 250 ml vody přilijeme trochu octa, přidáme bobkový list, sůl, cukr, zrnka pepře a najemno nasekanou cibuli. Vytvořený nálev krátce povaříme, aby se všechny chutě dobře propojily. Marinádu necháme vychladnout ...

Kuřecí polévka s citrónem

Kuřecí polévka s citrónem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vody, 2 kostky drůbežího bujónu, 230 g kuřecího masa, 110 g rýže natural (celozrnná), 2 celá vejce pokojové teploty, 100 ml citronové šťávy

Vodu, kuřecí bujón a kuřecí maso (pokrájíme na malé kostičky) přivedeme k varu, pomalu přidáme rýži (já si ji nejdříve předvařím v mikrovlnce tak, aby byla napůl uvařená), a vaříme cca 10-15 minut. Jakmile je maso a rýže uvařená, sundáme hrnec z p...

Jessyčin rajčatový salát

Jessyčin rajčatový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g rajčat, 300 g okurky, 150 g zelené papriky, 150 g cibule, ocet, sůl, mletý pepř, čerstvá bazalka, čerstvá nať koriandru, nať petrželky

Omytá rajčata a oloupané okurky nakrájíme na plátky, očištěnou papriku a cibuli na kolečka. Zeleninu střídavě prokládáme na mísu, osolíme, opepříme, přidáme cibuli, zalijeme octem, já raději používám citrónku nebo trošku citrónu nebo limetky a pos...

Masopustní koblížky

Masopustní koblížky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mouky, 50 g másla, 50 g cukru moučka, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce rumu, 2 žloutky, špetka soli, 50 g droždí, 2 dcl mléka, zavařenina

Nejprve si připravíme kvásek - do 1 dl mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžíci cukru a lžíci mouky. Do mísy dáme mouku, rozpuštěné máslo, citronovou štávu, rum, žloutky, sůl, cukr, rozmícháme a přidáme vykynutý kvásek. Pak po částech vmícháme mlék...

stránka: