Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 175

Sladké pirožky

Sladké pirožky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g hrubé mouky, 2 vejce, 40 g droždí , 0,5 l mléka, 70 g tuku, 1 lžíce teplého mléka, špetka soli, cukr moučka na obalení

Do rendlíku vložíme tuk, mléko a špetku soli a zahříváme. Za stálého míchání přisypeme hrubou mouku a mícháme tak dlouho, až se těsto přestane lepit. Pak je přendáme do mísy a mícháme do vychladnutí. Vmícháme postupně 2 vejce a kvasnice rozpuštěné...

Křehké rohlíčky z brambor

Křehké rohlíčky z brambor

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g cukru krupice, 60 g Hery/tuku, 2 ks vajec, 250 g studených vařených brambor, 250 g polohrubé mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, mák nebo zavařenina

V míse utřeme tuk s cukrem, přidáme vejce a utřeme vše do pěny. Pak přidáme prolisované brambory a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto na vále vypracujeme, vyválíme asi 1 centimetr silný plát a nakrájíme rádýlkem na čtverce 10-12 c...

Žďárský koláč

Žďárský koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g polohrubé mouky, 240 g cukru moučka, 100 g Hery, 3 ks vajec (z tohho 1 na potření), 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, strouhaná citronová kůra, mléko na zadělání, maková nebo tvarohová náplň

Nastrouháme tuk a na vále zpracujeme s ostatními přísadami těsto, které necháme v chladu odpočinout nejméně hodinu. Pak asi ze 3/4 těsta vyválíme placku, kterou válečkem přeneseme na vymazaný plech. Okraje upravíme a naplníme makovou nebo tvarohov...

Ryba se špenátem

Ryba se špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g sladkovodní ryby, filet (candát, kapr), 1 ks citrónu, 1 lžička zázvoru, 1 stroužek česneku, 1 ks cibule, 1 ks bílku, 3 lžíce kukuřičného škrobu (Maizeny), 2 lžíce sojové omáčky, 1,5 l drůbežího vývaru, 500 g špenátu, 1 červené papriky (kapie), sůl, pepř, olej

Nakrájené rybí maso pokapeme citrónem a dáme na 1/2h do chladu. Nakrájíme česnek, cibuli, přidáme zázvor, lžíci maizeny, bílek, sůl, lžíci oleje, přidáme rybí maso a nahrubo rozmixujeme. Tvoříme malé knedlíčky, které pomocí lžičky obalíme v maize...

Kopřivačka

Kopřivačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g vršků mladých kopřiv, 40 g hladké mouky, 40 g másla, 2 dcl mléka (zakysané smetany), 1 vejce, 40 g cibule, 3 stroužky česneku, 1 ks rohlíku, sůl, špetka muškátového květu

Na části másla zpěníme nakrájenou cibuli a utřený česnek, přisypeme mouku a osmahneme, vše zalijeme vývarem z kopřiv, dobře rozmícháme, osolíme, přidáme špetku muškátu a povaříme. Pak přidáme posekané kopřivy, polovinu mléka a necháme přejít varem...

Recept na ovocné želé

Recept na ovocné želé

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kolečka konzervovaného ananasu + 100 ml nálevu z kompotu, 10 dílků konzervovaných mandarinek + 100 ml nálevu z kompotu, 2 poloviny konzervované broskve + 100 ml nálevu z kompotu, 5 ks červených kandovaných třešní, 10 g práškové želatiny, 3 lžíce ovocného sirupu, 100 ml vody

Želatinu smícháme s ovocnými šťávami a necháme ji rozpustit. Rozpuštěnou želatinu pak přecedíme přes sítko, aby tekutina byla zcela bez kousků ovoce a ve vodní lázni želatinu zahřejeme, až začne houstnout. Do hliníkových misek ve tvaru košíčků neb...

Cibulovo - ořechový koláč

Cibulovo - ořechový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 200 g polohrubé mouky, 100 g másla, 1 žloutek, 3 lžíce vody, Náplň: 4 ks cibulí, 10 lžic smetany ke šlehání (šlehačky), 50 g Eidamu (Edam), 50 g Nivy, 50 g másla, 2 ks vajec, 100 g vlašských ořechů, muškátový ořech, sůl, pepř

Z mouky, žloutku, másla, vody a špetky soli vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Cibuli nakrájíme nadrobno, podusíme v trošce vody, přidáme máslo, vejce, smetanu, nivu a eidam nakrájené na kostičky, muškátový oříšek a dobře prohře...

Filé z tresky s pomeranči

Filé z tresky s pomeranči

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 porce filé z tresky, 2 ks pomerančů, 25 g másla, 1 lžička sladké chilli omáčky, 1/2 citrónu, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 1 cibule, 1 lžička pomerančové kůry, sůl, pepř, rukola na ozdobu

Do kastrolu vložíme filé, zakapeme je šťávou z citrónu, přidáme celou oloupanou cibuli, nové koření, špetku soli a bobkový list. Zalijeme vše vroucí vodou, aby byla treska těsně ponořená. Postavíme na vařič a velmi zvolna vaříme 15-20 minut. Mezit...

Bramboráky s nivou a kapustou

Bramboráky s nivou a kapustou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hlávkové kapusty, 800 g brambor, 150 g šunky, 2 lžíce hladké mouky, 1 vejce, 4 stroužky česneku, mletý pepř, sůl, 100 g Nivy, olej na smažení, rajčata na ozdobu, petrželka na ozdobu

Kapustu omyjeme, spaříme v horké vodě a necháme okapat. Potom ji nakrájíme na malé kostičky. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zasypeme je hladkou moukou, přidáme vejce, nakrájenou kapustu, prolisovaný česnek, pepř, sůl a vše do...

Závitky s gorgonzolou

Závitky s gorgonzolou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 plátků šunky, 250 g Gorgonzoly, příp. plísňového sýra, 70 g vlašských ořechů, 60 ml smetany, 2 lžíce majonézy, 16 listů hlávkového salátu

Salátové listy velmi krátce spaříme a necháme oschnout. Omáčku (krémovou) připravíme z nastrouhaného sýru, ořechů, majonézy, smetany a osolíme. Na plátky šunky poklademe salát, rozetřeme omáčku a zarolujeme. Trubičky rozřízneme na půl a klademe na...

Krekry plněné špenátem

Krekry plněné špenátem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g čerstvého špenátu, 1 balení slaných krekrů, 40 g fety, příp. balkánského, 1 lžíce bílého jogurtu, 1 ks jarní cibulky (asi 10 cm)

Špenát operte, zalijte horkou vodou a nechte asi minutu odstát. Pak sceďte a vymačkejte. Vychladlý špenát, rozdrobený sýr, jogurt a cibulkovou nať rozmixujte. Směsí slepujte vždy dva krekery k sobě.

Kapr s jablečným moštem

Kapr s jablečným moštem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 porcí kapra, 200 g strouhaného perníku, 1 celá cibule, 4 ks hřebíčků zapíchnutých v cibuli, 100 g pokrájené kořenové zeleniny, 70 g cukru krupice, 1 bobkový list, několik kuliček pepře celého, několik kuliček nového koření, 1 l jablečného moštu, 100 g másla

Jednotlivé porce kapra nasolíme a necháme 1 hodinu v lednici odležet. Do vhodné nádoby na vaření vložíme všechny suroviny kromě másla. Směs uvedeme do varu a krátce povaříme. Potom teprve přidáme máslo a vložíme porce kapra. Společně pošírujeme...

Dýně v listovém těstě

Dýně v listovém těstě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g listového těsta, 500 g dýně, 1/2 l mléka, celá skořice, hřebíček, 200 g cukru krupice, 20 g vanilkového cukru, špetka mletého zázvoru, 20 g pudinkového prášku, 1 žloutek, 25 g medu, 30 g plátků mandlí

Polovinu listového těsta vložíme do zapékací misky. Nakrájenou dýni povaříme v mléce se skořicí a hřebíčkem. Přidáme cukr krupici i vanilku, puding, dochutíme zázvorem. Směsí naplníme těsto v zapékací misce. Kraje potřeme žloutkem, přiklopíme druh...

Mexické medailonky

Mexické medailonky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g vepřového masa (kýty), Mexické koření, olej, 1 vejce

Maso si nakrájíme na jednolité medailonky, naklepeme, potřeme olejem a posypeme kořením - necháme chvíli v chladu odležet. Pak si rozpálíme olej, maso na něm zprudka opečeme z obou stran a pak zvolna dopékáme. Z vejce si připravíme volské oko, kte...

Těstovinová  rýže Tarhoňa

Těstovinová rýže Tarhoňa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg hrubé mouky, 2 vejce, 2 lžíce sádla, 1 lžíce mleté papriky, 300 ml vody

Z mouky a vajec uhněteme těsto, které nastrouháme na struhadle s velkými oky - jako drobení do polévky. Necháme chvíli oschnout. Potom na rozehřátém sádle pražíme drobení dozlatova, přidáme mletou papriku a sůl, zalijeme vodou tak, aby byla asi 1 ...

Argentina

Argentina

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kuřecí prsa, 1 velká cibule, olej, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžíce Worcesterské (Worcesterové) omáčky, jarní cibulka, kořenící směs Domácí sekaná Rossk

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, prosypeme kořením a necháme chvíli odležet. Mezitím si nakrájíme cibuli na tenká půlkolečka a nať jarní cibulky nadrobno. Rozpálíme olej a maso na něm zprudka orestujeme, pak přidáme cibuli a zmírníme plamen. Při...

Delikatesní kuřecí játra

Delikatesní kuřecí játra

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích jater, 4 lžíce škrobové moučky, 1 hrst mandlí, 4 stroužky česneku, špetka chilli koření, 2 pórky, 20 ml sojové omáčky

Očištěná kuřecí játra obalíme ve škrobové moučce a prudce osmahneme. Přidáme oloupané mandle, pokrájené na hrubší nudličky, chilli a prolisovaný česnek a znovu osmahneme. Zmírníme plamen a mírně podlijeme. Dusíme asi 8 minut, poté vložíme na koleč...

Kuře na jablkách

Kuře na jablkách

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, sůl, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 4 jablka, olej

Kuře naporcujeme, posolíme a potřeme prolisovaným česnekem. Jablka nakrájíme na čtvrtky a cibuli na kolečka. Dáme do pekáčku a pokapeme trochou oleje. Na směs položíme porce kuřete a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 50 minut.

Krutony Rossk

Krutony Rossk

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězího mletého masa, Domácí sekaná Rossk - koření, 1 vejce, trocha strouhanky, olej

Mleté maso smícháme s kořením a s vejcem, podle potřeby zahustíme strouhankou. Vytvarujeme dva krutony a necháme je 15 minut odležet, aby se chuť koření "vsákla" do masa. Necháme rozehřát olej a krutony na něm opečeme. Podáváme s čímkoliv - nejlép...

Křehoučký ovocný mřížovník

Křehoučký ovocný mřížovník

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

600 g hladké mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 150 g Hery, 3 vejce, 700 ml mléka, 100 g cukru moučky, špetka soli, 150 dkg míchaného ovoce z konzervy /jahody, meruňky, ananás/, 2 lžíce mletých piškot dětských, 1 hrst mletých vlašských ořechů, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 1 lžíce cukru krystal

Do preosiatej múky pridáme práškový cukor, kypriaci prášok, štipku soli, heru, 2 vajcia, 200 ml mlieka a vypracujeme vláčne cesto. Rozdelíme ho na dve polovice. Jednu časť vyvaľkáme, dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a posypeme mletými pišk...

Nakládané maso na pánev

Nakládané maso na pánev

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 1 lžíce majoránky, 1 lžička pepře, 1 lžička kmínu, sůl, 8 lžic plnotučné hořčice, 100 ml slunečnicového oleje

Maso nakrájíme na kousky velikosti sousta. Mletý pepř, drcený kmín a ostatní ingredience smícháme a nalijeme na maso. Ručně promícháme, omáčku do masa jakoby vtlačujeme. Uložíme na 12h (lépe na 24 hodin) do lednice. Poté jen osmažíme a podáváme s ...

Kuřecí nudličky s nivou

Kuřecí nudličky s nivou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 1 lžička mletého pepře, sůl, 2 hrnečky škrobové moučky, 30 ml slunečnicového oleje, 150 g Nivy, 1 lžíce Worcesterské omáčky

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, okořeníme, smícháme se škrobou moučkou a prudce osmahneme. Zakapeme worchsterovou omáčkou a lehce podlijemem vodou. Do měkkého masa přidáme nastrouhanou nivu a podáváme nejlépe s pečenými brambory.

Jednoduchý krémeš

Jednoduchý krémeš

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g listového těsta, 150 g cukru krystal, 7 bílků, 2 sáčky pudinkového prášku, 1 sáček vanilkového cukru, 400 ml vody, 150 g čokoládové polevy

Cesto rozdelíme na 2 časti, vyvaľkáme a upečieme na vodou navlhčenom plechu zo spodnej strany. Z bielkov a 100 g cukru vyšľaháme tuhý sneh. Z vody, zvyšného cukru, vanilky a vanilkových práškov /Zlatý klas/ uvaríme puding. Ešte horúci puding všľa...

Kuře na citrónu a medu

Kuře na citrónu a medu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 2 lžíce včelího medu, 2 citróny, pepř, sůl

Kuřecí prsa omyjeme a rozložíme do zapékací nádoby. Připravíme si marinádu z medu, jemně trouhané kůry ze dvou citrónů a šťávy z jednoho, soli a pepře. Marinádu nalijeme na maso a to v ní několikrát důkladně obalíme. Pečeme asi 20 minut, poté maso...

Hedvábné cibulkové zelí

Hedvábné cibulkové zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g cibule, 3 lžíce sádla, 1 lžička cukru krupice, 10 ml octa, 1 lžička kmínu, 1 lžička soli

Na sádle zpěníme jednu na jemná kolečka nakrájenou cibuli. Ostatní také nakrájíme na tenká kolečka a povaříme v osolené vodě. Po chvíli scedíme a přidáme k osmažené cibuli. Osolíme, osladíme, přidáme kmín a dusíme doměkka. Nakonec dochutime octem....

stránka: