Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 189

Pikantní salát s oříšky

Pikantní salát s oříšky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kuřecího masa, 1 bílá ředkev, 2 cibule, 2 ks sterilovaných okurek, 2 ks červené řepy, 200 g tvrdého sýra, 250 g majonézy, rostlinný olej, solené arašídy, jarní cibulka

Maso uvaříme a nakrájíme nadrobno. Ředkev nastrouháme nahrubo, cibuli nasekáme nahrubo a osmahneme. Okurky pokrájíme na kostičky. Vařenou řepu a sýr nastrouháme. Na mísu navrstvíme jednotlivé suroviny a každou vrstvu potřeme majonézou. Poslední v...

Slepice pro děti

Slepice pro děti

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 slepice, 50 ml smetany na vaření, 1 cibule, 1 lžíce sladké mleté papriky, 2 ks bobkových listů, 3 kuličky pepře, 5 kuliček nového koření, instantní světlá jíška, olej

Slepici opláchneme a naporcujeme na menší kousky. V hrnci osmahneme cibulku. V témže hrnci opečeme ze všech stran i kusy slepice. Podlijeme vařící vodou, osolíme, přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř. Nakonec zaprášíme sladkou paprikou a ...

Královský salát

Královský salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mořských ryb, 1 mrkev, 1 cibule, 1 vejce, 300 g nakládaných hub, 300 g majonézy, olej

Ryby uvaříme, vychladíme a odkostíme. Mrkev nastrouháme nahrubo. Cibuli pokrájíme a obojí osmahneme. Vejce uvaříme a pokrájíme. Nasekáme houby. Připravené suroviny vrstvíme a každou vrstvu potřeme majonézou. První vrstva-polovina masa, druhá vrstv...

Domácí čokoláda

Domácí čokoláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení ztuženého pokrmového tuku, 35 g holandského kakaa, 125 g cukru moučka, 1 lžíce škrobové moučky

Do hrnce vložíme tuk rozkrájený na kousky. Hrnec položíme nad větší hrnec s trochou vody tak, aby se nedotýkal dnem vody. Vše se musí připravovat v páře, nesmí se vařit. Rozpustíme tuk a přidáme moučkový cukr, postupně přisypeme kakao a škrobovou ...

Těstoviny s chilli

Těstoviny s chilli

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení zakysané smetany, 5 ks rajčat, 10 dkg šunky, čerstvá petrželka, chilli koření, těstoviny (nejlépe se osvědčily mašličky), cukr, sůl, pepř

Těstoviny uvaříme podle návodu. Zatím do mísy nakrájíme rajčata a šunku na kostičky a nadrobno posekáme petrželovou nať. Přidáme zakysanou smetanu a půl čajové lžičky chilli koření. Dochutíme cukrem, pepřem, solí a smícháme s těstovinami. Necháme ...

Tvarohový dezert s Lučinou

Tvarohový dezert s Lučinou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g tvarohu, 350 g Lučiny, 3 lžíce rumu, 90 g cukru moučka, 1 hrneček silné kávy, 1 balení piškotů dětských, 4 ks banánů, kakao

Smícháme tvaroh s Lučinou, osladíme asi polovinou cukru a přidáme rum. Uvaříme silnou kávu, kterou osladíme zbytkem cukru. Připravíme formu na biskupský chlebíček. Na dno formy klademe piškoty namočené do kávy. Na piškoty naneseme vrstvu tvarohu a...

Vepřová polévka s estragonem

Vepřová polévka s estragonem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového masa, 2 ks mrkve, 1 kořen petržele, 1 bulvový celer, 1 cibule, 75 g rýže, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 svazek čerstvého estragonu, 1 citrón, 1 svazek petrželové natě, sůl

Vepřové maso opláchneme a nakrájíme na menší kostičky. Kousky vepřového vaříme zvolna ve vodě se solí a průběžně odebíráme z hladiny vývaru pěnu. Mezitím oloupeme cibuli a očistíme kořen petržele, celeru, mrkve a vše nakrájíme na malé kousky. Když...

Tyrolské ovocné řezy

Tyrolské ovocné řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1 lžička mleté skořice, 3 ks umletých hřebíčků, 100 g cukru moučka, 140 g másla, 3 ks vajec, 150 g kandované citrónové a pomerančové kůry, 100 g rozinek, 50 g kandovaných třešní, 50 g mandlí, 50 g čokolády, 5 cl rumu, citronová šťáva z 1 plodu, čokoládová poleva, hrubá mouka a máslo na vymazání a vysypání formy

Ovoce propláchneme vodou, odkapané podle potřeby překrájíme, přidáme mandle, zalijeme rumem, citronovou štávou štávou a necháme nejlépe do druhého dne rozležet. Několik kousků ovoce si schováme na ozdobu. Utřeme do pěny máslo s cukrem a žloutky, v...

Smetanovo-zeleninová pomazánka

Smetanovo-zeleninová pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g másla, 2 ks vajec uvařená natvrdo, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 ks mrkve, 2 ks paprik, 2 ks rajčat, 1 ks cibule, 4 lžíce smetany, špetka pepře, špetka soli

Do mixéru dáme máslo, hořčici, vejce, smetanu, najemno nastrouhanou mrkev, na menší kousky nakrájenou papriku, na menší kousky nakrájené rajče, přidáme cibuli, opepříme, osolíme a umixujeme. Potíráme na bílé pečivo.

Pomazánka z parmezánu

Pomazánka z parmezánu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g másla, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička mleté sladké papriky, 3 lžíce mléka, 1 ks cibule, špetka kmínu, špetka soli, 50 g nastrouhaného parmazánu/parmezánu

Do mixéru dáme máslo, přidáme nastrouhaný parmezán, rajský protlak, okmínujeme, osolíme, přidáme sladkou papriku, mléko, cibuli a umixujeme. Podáváme s pečivem.

Chřest posypaný strouhankou

Chřest posypaný strouhankou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g chřestu, 100 g másla, 100 g strouhanky, špetka soli

Chřest oloupeme, omyjeme a dáme do vroucí osolené vody uvařit doměkka. Když je chřest měkký, vyjmeme ho, polijeme rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou. Podáváme s brambory.

Plněný celer

Plněný celer

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 ks celerů, 500 g vepřového masa, 100 g tuku, 1 ks cibule, 4 ks rohlíků, 1 sklenka mléka, 4 ks vajec, špetka pepře, špetka soli

Celer omyjeme a oloupeme, poté ho dáme do vroucí osolené vody a uvaříme ho do poloměkka. Když je celer poloměkký, vyjmeme ho, necháme vychladnout a poté vydlabeme vnitřek. Maso nakrájíme na kostičky a umeleme na mlýnku na maso. Cibuli oloupeme, na...

Plněné okurky posypané Eidamem

Plněné okurky posypané Eidamem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks okurek, 250 g telecího masa, 40 g cibule, 1 bobkový list, 4 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, 2 ks vajec, 40 g másla, 50 g strouhanky, 40 g Eidamu, špetka soli

Okurky omyjeme, rozkrojíme podélně na polovinu a vydlabeme jadérka. Maso dáme do hrnce, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, bobkový list, pepř, nové koření, osolíme, zalijeme vodou tak, aby maso bylo potopené a uvaříme doměkka. Když je maso uvařené...

Brambory plněné vejci

Brambory plněné vejci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks brambor, 4 ks vajec, 50 g salámu, špetka pepře, špetka soli

Brambory oloupeme, omyjeme, vydlabeme vnitřek, naskládáme do zapékací misky a dáme zapéct do trouby. Mezitím si najemno nakrájíme salám. Když jsou brambory zapečené, vyjmeme je z trouby a dáme do nich kousek másla, vejce, osolíme, posypeme nakráje...

Pikantní tokáň na cibuli

Pikantní tokáň na cibuli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g libového masa dle libosti (vepřové, hovězí, krůtí), 4 ks cibule, 100 g žampionů, 3 stroužky česneku, mletá paprika, petrželová nať, sůl, pepř celý i mletý, olej, troška smetany

Maso omyjeme, nakrájíme na tenčí plátky, které pak osmažíme prudce na oleji. Když jsou plátky lehce osmažené, vyndáme je z pánve a na stejném oleji podusíme cibuli, kterou zalijeme hrnkem studené vody. Když cibule změkne, přidáme sloupnuté, umyté ...

Zelný závin se sýrem

Zelný závin se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, hladká mouka na vál, 350 g kyselého zelí, 200 g balkánského sýra, bazalka, tymián, oregano, rozmarýn, 1 vejce, 1 hrst sezamových semínek

Těsto rozdělíme na 2 části. Každou vyválíme. Kysané zelí vymačkáme a smícháme s balkánským sýrem, přidáme koření dle výběru a chuti a vše promícháme. Dáme na vyválené těsto, které pečlivě zavineme. Přendáme na plech a oba záviny potřeme rozšlehaný...

Dušené kedlubny se zakysanou smetanou

Dušené kedlubny se zakysanou smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 ks kedlubnů, 3 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 balení zakysané smetany, ocet, cukr, sůl, zelená petrželka

Kedlubny okrájíme, omyjeme a pak nakrájíme na tenčí nudličky. Vložíme do hrnce a zalijeme 200 ml vody. Vše osolíme a necháme pod pokličkou dusit do změknutí. Když kedlubny změknou, přebytečnou vodu slijeme a přidáme 3 lžíce másla. Zaprášíme hladko...

Svačinový perník

Svačinový perník

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení Perníku - instantní sypké směsi, 1 vejce, 100 ml oleje, 250 ml mléka, hrubá mouka a tuk na vymazání a vysypání formy, ovocná marmeláda na ozdobu, čokoládová poleva na ozdobu, smetana ke šlehání (šlehačka) na ozdobu

Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme těsto. Vlijeme ho do vymazaného a vysypaného pekáče a upečeme. V elektrické troubě pečeme při 160°C asi 25 minut, v plynové na nižší stupeň asi 25 minut, v horkovzdušné při 150°C zhruba 20 minut...

Citrónové želé

Citrónové želé

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 sáčku instantní želatiny, 1 citrón, citronová kůra, pomerančová kůra, 100 g cukru krupice

Želatinu necháme nabobtnat ve 300 ml vody. Citrón omyjeme, šťávu vymačkáme a kůru nastrouháme. Želatinu zahřejeme a smícháme s cukrem a citrónovou šťávou. Přidáme několik proužků kůry a vše nalijeme do předem vypláchnutých formiček. Necháme vychla...

Zapékané houby se sýrem

Zapékané houby se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g klouzků, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 50 g másla, sůl, pepř bílý, 200 ml smetany, 2 ks žloutků, 2 lžíce nasekané pažitky, 80 g strouhaného parmazánu/parmezánu

Houby očistíme, zbavíme nožek a klobouky nakrájíme na plátky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. V pánvi rozehřejeme 40 g másla a cibuli s česnekem na něm necháme zesklovatět. Přidáme houby a dusíme, dokud se neodpaří voda. Zapékací form...

Kuřecí polévka s vejcem

Kuřecí polévka s vejcem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l drůbežího vývaru, 1 balení kuřecích drobů, 6 ks šalotky, 2 lžíce jemně nasekané nati koriandru, 4 lžíce sojové omáčky (můžeme nahradit vegetou), 4 ks vajec, sůl, pepř

Ve vývaru bychom měli mít kuřecí drůbky(nebo maso), mírně osolíme, opepříme a vmícháme jemně pokrájenou šalotku smíchámou s koriandrem a sójovou omáčkou, krátce povaříme a stáhneme z plotny. Do polévky pomalu vléváme rozšlehaná vejce a mícháme je ...

Kuře se slaninou

Kuře se slaninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prsou (můžou být i stehna), 60 g slaniny, 40 g másla nebo sádla, troška kečupu, 4 ks vajec, sůl

Prsíčka osolíme a pečeme na tuku z obou stran. Slaninu bychom měli mít na silnější plátky, které taky opečeme z obou stran. Z vajec si uděláme volská oka. Při podávání dáme na každou porci prsíček plát opečené slaniny, 1 volské oko a pokapeme keču...

Papriky plněné špenátem a sýrem

Papriky plněné špenátem a sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 menších paprik, 500 g čerstvého špenátu, 4 stroužky česneku, 1 cibule, sůl, pepř, 200 g Nivy, 6 lžic ovesných vloček, 2 lžíce piva

Opatrně skrojíme vršky paprik a odstraníme rovněž jádřince. Lusky pečlivě omyjeme a necháme okapat. Opereme také listy špenátu a necháme je okapat. Odkrojíme z nich silná žebra. Oloupeme čtyři stroužky česneku a jednu cibuli a vše nakrájíme na dr...

Krůtí závitky s čerstvým sýrem

Krůtí závitky s čerstvým sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vykostěné krůtí stehno (800 - 1000 g), 1 pórek, 75 g sušených meruněk, čerstvý mletý pepř, sůl, 75 g čerstvého sýra s bylinkami

Vykostěné krůtí stehno nejprve pečlivě omyjeme a osušíme. Poté z něj vytvoříme plát, který vložíme mezi dvě vrstvy potravinové fólie. Paličkou na maso ho dobře naklepeme. Pórek očistíme a dobře omyjeme, zbavíme ho kořínků. Pak oddělíme jednotlivé...

Rajčatové lasagne

Rajčatové lasagne

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg rajčat, 1 stroužek česneku, 100 g cibule, 1 svazek polévkové zeleniny, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, muškátový oříšek, 60 g másla, 50 g hladké mouky, 750 ml mléka, 220 g strouhaného Eidamu, 50 g strouhané goudy, 15 plátků lasagní, 400 g vařené šunky (kostky), 200 g cherry rajčátek

Rajčata pečlivě omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky. Oloupeme stroužek česneku a cibuli a posekáme najemno. Nadrobno pokrájíme i omytou a oloupanou polévkovou zeleninu. Česnek, cibuli osmahneme na oleji, vmícháme rajčata s polévkovou zeleninou ...

stránka: