Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 8

Kuře pečené v podmáslí

Kuře pečené v podmáslí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 ks kuře, 1 ks citrónu, 10 listů šalvěje, 250 ml podmáslí, 50 g másla

Kuře omyjeme, osolíme a opepříme zvenku i zevnitř. Citrón oloupeme tak, aby na něm nezbyla žádná bílá slupka a dáme dovnitř kuřete. Do pekáčku nalijeme podmáslí, na to dáme kuře, přidáme šalvějové lístky (do podmáslí i na kuře). Citrónovou kůr...

Vepřové kotlety s rajčatovo-fenyklovou omáčkou

Vepřové kotlety s rajčatovo-fenyklovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks vepřové kotlety, 8 stroužků česneku, 2 ks fenyklu, 2 ks cibule, 600 g rajčat, 2 konzervy sterilovaných rajčat, 2 bobkové listy, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce oregana, 1 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžíce rozmarýnu, 1 hrst petrželové natě

Fenykl nakrájíme na tenké plátky, cibule na osminky a obojí opečeme na olivovém oleji. Přidáme 6 stroužků česneku a minutu opékáme. Poté přidáme rajčata v plechovce a bylinky a 15 minut podusíme. Syrová rajčata přepůlíme, osolíme, opepříme a řez...

Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové plece, 300 g brambor, 3 lžíce olivového oleje, 3 ks papriky, 1 ks cukety, 2 lžičky grilovacího koření, 1 lžička soli, 1 lžička rozmarýnu, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 lžička petrželové natě

Co nejmenší brambůrky uvaříme do poloměkka. Maso nakrájíme na kousky a okořeníme. Cuketu a papriky nakrájíme na stejně velké kousky. Vše střídavě napichujeme na špejle a poté potřeme olejem a posypeme bylinkami. Grilujeme ze všech stran za...

Sečuánské krevety

Sečuánské krevety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 lžíce ořechového oleje, 1 lžíce rajčatového protlaku, 3 lžíce koriandru, 3 lžičky chilli omáčky, 2 lžičky aceta balsamica, 2 lžičky třtinového cukru, 2 lžičky sezamového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 troška zázvoru, 2 stroužky česneku, 2 ks jarní cibulky, 450 g krevet

Rozpálíme wok a dáme do něj ořechový olej. Až je velmi horký, přidáme zázvor, utřený česnek a nasekané jarní cibulky. Po 20 sekundách přidáme oloupané krevety. Za jednu minutu přidáme všechny ostatní ingredience a za 3 minuty už máme hotovo. P...

Tortilly plněné hummusem a mrkvemi

Tortilly plněné hummusem a mrkvemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hummusu, 4 ks tortill, 4 ks mrkve, 1 hrst rukoly

Hummus rozdělíme a namažeme na čtyři tortilly. Mrkev nastrouháme a také rozdělíme mezi tortilly. Přidáme hrst rukoly a zarolujeme.

Pizza capricciosa

Pizza capricciosa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2-3 ks rajčat, 3-4 ks žampionů, 1 balení těsta na pizzu, 1 lžíce olivového oleje, 150 g mozzarelly, 150 g šunky, 7 g soli, 7 g pepře

Rajčata spaříme, oloupeme a rozmixujeme je se lžící olivového oleje. Těsto rozprostřeme a pomažeme ho rajčatovým základem. Poté přidáme mozzarellu nakrájenou na plátky, šunku na kostičky a žampiony na plátky. Osolíme a opepříme. Pečeme 10 minu...

Malinové sušenky

Malinové sušenky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

225 g hladké mouky, 50 g másla, 200 ml podmáslí, 100 g malin, 50 g ovocné marmelády, 100 g zakysané smetany, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce cukru krupice

Smícháme máslo a prášek do pečiva. Přidáme cukr a studené máslo. Co nejrychleji z této směsi vypracujeme drobenku. Poté přiléváme vychlazené podmáslí a maliny a vypracujeme těsto – pracujeme rychle, aby těsto nezměklo příliš. Lžící vytvoříme n...

Mexické rybí tacos

Mexické rybí tacos

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g sardinek, 300 g červené cibule, 200 ml aceta balsamica, 1 lžíce kořenící směsi na čínu, 2-3 lžíce včelího medu, 1 lžíce koriandru, 1 lžíce oregana, 1 ks limety, 12 ks tortill, 1 ks avokáda, 2 stroužky česneku, 4 lžíce slunečnicového oleje, 4 lžíce chilli omáčky, 1 lžička soli, 1 lžička pepře

Nejprve si připravíme marinovanou cibuli. Cibuli nakrájíme na proužky a posypeme solí. Počkáme pár minut až pustí šťávu, poté ji slijeme a cibuli propláchneme. Cibuli smícháme s medem, octem nasekaným koriandrem a oreganem a utřeným česnekem. Os...

Kefírové lívance

Kefírové lívance

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 hrnku hladké mouky, 0,5 hrnku kukuřičného škrobu, 2 hrnky kefíru, 2 lžíce cukru krupice, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 1 ks vejce, 1 špetka soli, 50 ml slunečnicového oleje

V jedné míse smícháme mouku, škrob, cukr a prášek do pečiva. Přidáme špetku soli a promícháme. Ve druhé míse smícháme kefír, vejce a tři lžíce oleje. Poté smícháme obě směsi do jedné a necháme 10 minut odpočívat. Rozpálíme pánev nebo lívaneč...

Fazolová pomazánka s cizrnou

Fazolová pomazánka s cizrnou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g fazolí, 400 g cizrny, 100 g řeckého jogurtu, 2 ks citrónu, 2 stroužky česneku, 2 lžičky kmínu

Vařené fazole a cizrnu smícháme s citrónovou šťávou ze dvou citrónů a kůrou pouze z jednoho citrónu, česnekem, kmínem a jogurtem a rozmixujeme na kaši. Je vhodné pár fazolí odložit a pak je vmíchat do pomazánky, vznikne nám tak pomazánka s kousk...

Marinovaný lilek na salátu

Marinovaný lilek na salátu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks lilku, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce aceta balsamica, 2 lžíce soli, 1 hrst rozinek, 50 g ledového salátu, 1 lžička pepře

Lilek nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. Zakápneme je dvěma lžícemi oleje a osolíme a opepříme je. Opékáme v troubě 20 minut na 200 °C. Uvařené přelijeme octem a zbylým olejem. Posypeme rozinkami. Na talíř rozdělíme salát, na to přidáme lilkovo...

Teplý salát s uzenou makrelou

Teplý salát s uzenou makrelou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g fazolek (zelené fazolové lusky), 250 g uzené makrely, 50 g krutonů, 1 ks římského salátu, 1 ks citrónu, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce hořčice z celých semen, 7 g soli, 7 g pepře

Fazolky povaříme 4 minuty v osolené vodě. Poté je přelijeme studenou vodou. Smícháme je se salátovými listy, nakrájenými kousky makrely a krutony. Přelijeme je dresinkem který připravíme tak, že vyšleháme hořčici, olej a citrónovou kůru a šťávu.

Bulharská dršťková polévka

Bulharská dršťková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g drštěk, 0,8 l hovězího vývaru, 200 g zakysané smetany, 1 ks cibule, 1 ks česneku, 7 g soli, 7 g pepře, 1 lžíce hladké mouky

Dršťky pořádně propereme a vaříme 3 hodiny – v průběhu vaření vodu několikrát vyměníme. Poté je nakrájíme na malé nudličky. Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme ji na másle. Zasypeme moukou a připravíme jíšku. Zalijeme vývarem, přidáme dršťky, sůl...

Špagety aglio olio e peperoncino

Špagety aglio olio e peperoncino

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g špaget, 100 ml olivového oleje, 1 lžička soli, 16 stroužků česneku, 2 ks chilli papričky, 1 hrst petrželové natě

Špagety uvaříme v osolené vodě podle návodu. Stroužky česneku nakrájíme na plátky a orestujeme na oleji. Přidáme chilli papričku a petrželku a lehce opečeme. Poté přidáme trochu vody ze špaget a nakonec i samotné špagety. Odstavíme a podáváme.

Ovocné želé

Ovocné želé

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g malin, 50 ml bezového sirupu, 500 ml sektu, 100 g mascarpone, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce třtinového cukru, 4 lžíce máty peprné, 4 g želatiny, 1 balení vanilkového cukru

200 g malin rozdělíme do čtyř skleniček o objemu 150 ml. Zbylé ovoce nakrájíme na kousíčky a zasypeme třtinovým cukrem a zakápneme citronovou šťávou. Necháme chvíli odležet. Želatinu necháme nabobtnat 10 minut ve studené vodě. Smícháme bezový ...

Pizza prosciutto e rukola

Pizza prosciutto e rukola

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení těsta na pizzu, 2-3 ks rajčat, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 150 g mozzarelly, 200 g cherry rajčátek, 150 g parmské šunky, 50 g parmezánu, 2 lžíce olivového oleje, 2 hrsti rukoly

Rajčata spaříme, oloupeme a rozmixujeme je se lžící olivového oleje. Těsto rozprostřeme a pomažeme ho rajčatovým základem. Poté přidáme mozzarellu nakrájenou na plátky, rajčátka na poloviny. Osolíme a opepříme. Pečeme 10 minut na 250 °C. Pot...

Kávové řezy

Kávové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5 ks bílků, 3 g želatiny, 100 g cukru krupice, 150 g mandlí, 30 g kakaa, 200 g hořké čokolády, 60 g másla, 100 ml polotučného mléka, 200 g bílé čokolády, 450 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 2 lžíce kávy

Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh, přidáme mleté mandle, kakao a mletou kávu. Pečeme 30 minut na 180 °C. Smícháme 50 ml smetany, hořkou čokoládu, máslo a mléko a roztavíme to na vodní lázni. Touto směsí potřeme vychladlý korpus a dáme do ledni...

Šunkovo-křenový salát

Šunkovo-křenový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce zakysané smetany, 1 hrst šalvěje, 2 lžičky křenu, 500 g brambor, 6 plátků šunky, 130 g rukoly, 250 g řepy

Smícháme zakysanou smetanu a dvě lžíce vody. Všechny ingredience smícháme dohromady a podáváme je s připraveným dresinkem.

Čekankové rizoto s ovčím sýrem

Čekankové rizoto s ovčím sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 4 lžíce parmezánu, 1 lžička soli, 1 ks šalotky, 100 g ovčího sýru, 320 g kulatozrnné rýže, 200 ml červeného vína, 500 ml drůbežího vývaru, 500 g čekanky štěrbáku (endivie), 150 g másla, 100 ml aceta balsamica, 200 g slaniny

Šalotku nakrájíme na jemno a zpěníme ji na olivovém oleji. Poté přidáme rýži a chvíli restujeme. Zalijeme vínem a necháme odpařit. Poté přidáme naběračku kuřecího vývaru a nakrájenou čekanku (nejlépe červenou). Dusíme za občasného přilévání výva...

Zapečená rajčata s mozzarellou

Zapečená rajčata s mozzarellou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks rajčat, 1 ks ciabatty, 4 kousky sardelky (ančovičky), 1 stroužek česneku, 2 lžíce kaparů, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 50 g mozzarelly, 50 g oliv

Rajčata přepůlíme a zbavíme semínek. Semínka z rajčat a ciabattu nakrájíme na kostičky a smícháme s nakrájenými ančovičkami, přepůlenými olivami a kapary. Vmícháme i utřený česnek a mozzarellu na kostičky a dáme vše do rajčat. Osolíme, opepřím...

Kebabčata

Kebabčata

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězího mletého masa, 400 g vepřového mletého masa, 2 ks cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky saturejky, 50 ml slunečnicového oleje

Smícháme obě mletá masa, najemno nakrájenou cibuli, utřený česnek, sůl, pepř i saturejku. Zakryjeme fólií a necháme přes noc uležet. Druhý den tvarujeme malé válečky, které osmažíme na oleji nebo grilujeme na grilu.

Těstoviny se sladkokyselou omáčkou

Těstoviny se sladkokyselou omáčkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g těstovin, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 3 listy řapíkatého celeru, 1 ks červené cibule, 6-8 lžíc sladkokyselé omáčky

Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Na olivovém oleji opečeme česnek, cibuli a celer, přidáme pepř a omáčku a nakonec vmícháme těstoviny. Prohřejeme a podáváme.

Pampeliškový med podle sonizny

Pampeliškový med podle sonizny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 květů pampelišky lékařské, 2 ks pomeranče, 1 ks citrónu, 1 kg cukru krystalu

Pampelišky zbavíme všech zelených částí a natrháme je do hrnce. Přidáme nakrájené pomeranče – oloupané a zbavené všech bílých částí. Zalijeme litrem vody a 10 minut povaříme. Poté necháme 24 hodin luhovat. Poté přecedíme. Poté přidáme cukr ...

Pizza diavola

Pizza diavola

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení těsta na pizzu, 2-3 ks rajčat, 2 ks chilli papričky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce oregana, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 150 g mozzarelly, 200 g choriza

Rajčata spaříme, olopeme a rozmixujeme je se lžící olivového oleje. Těsto rozprostřeme a pomažeme ho rajčatovým základem. Poté přidáme mozzarellu nakrájenou na plátky, klobásu na plátky, celé chilli papričky (nebo můžeme i nakrájené najemno). Os...

Pečené fazole

Pečené fazole

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g fazolí, 800 g rajčat, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce petrželové natě, 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, 1 špetka skořice, 1 lžička cukru krystalu, 1 lžička oregana

Fazole namočíme přes noc do vody. Poté vaříme 50 minut doměkka. Na olivovém oleji opečeme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme rajčatový protlak a pár minut vaříme na mírném plameni. Poté přidáme ostatní ingredience (rajčata oloupeme a ...

stránka: