Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 10

Jednoduchý krémový špenát

Jednoduchý krémový špenát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g žervé, 1 kg špenátu, 1 špetka muškátového ořechu, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Žervé rozpustíme na mírném plameni, poté přidáme špenát a dobře promícháme. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a prohřejeme.

Pesto z černých oliv

Pesto z černých oliv

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g oliv, 50 g bazalky, 100 ml olivového oleje, 40 g mandlí, 40 g parmezánu, 7 g pepře, 7 g soli, 2 stroužky česneku

Všechny suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme najemno. Osolíme a opepříme podle chuti. Podáváme s těstovinami.

Mrkvovo kmínový salát

Mrkvovo kmínový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžičky kmínu, 1 ks citrónu, 3 ks šalotky, 5 ks mrkve, 1 troška zázvoru, 5 lžíc olivového oleje, 4 lžíce koriandru, 1 hrst máty peprné

Kmín opražíme nasucho v pánvi. Odstavíme a přidáme k němu kůru a šťávu z citrónu. Přidáme strouhaný zázvor, olivový olej a najemno nakrájené šalotky. Mrkve oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme je ke všemu spolu s nasekaným koriandrem a mátou...

Banán pečený s čokoládou

Banán pečený s čokoládou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks banánu, 64 g čokoládové rýže

Banány i se slupkou podélně nakrojíme – ale abychom nepřekrojili napůl. Dovnitř dáme kousky čokolády a celé to zabalíme do alobalu. Pečeme 25 minut na 200 °C. Slupka banánů se zbarví dočerna.

Salát z grilované kachny s ananasem

Salát z grilované kachny s ananasem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kachních prs, 2 ks chilli papričky, 1 stroužek česneku, 2 ks limety, 1 ks ananasu, 2 ks šalotky, 1 troška zázvoru, 1 lžíce sójové omáčky, 4 lžíce koriandru, 1 lžička včelího medu, 3 hrsti fazolek (zelené fazolové lusky), 1 hrst máty peprné

Pokud máme kachní prsa s kůží, kůži odřízeneme. Chilli papričku nakrájíme najemno a zázvor nastrouháme. Česnek utřeme. Limetky vymačkáme. Ananas nakrájíme na kostičky, šalotky na kroužky. Kachní prsa nakrájíme na plátky tlusté 1 cm. Poté dáme do...

Rychlá celerová pomazánka

Rychlá celerová pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

7 lžíc majonézy, 3 lžíce dijonské hořčice, 1 ks citrónu, 1 ks celeru, 7 g soli, 7 g pepře

V misce smícháme majonézu, hořčici a citrónovou šťávu. Osolíme a opepříme. Celer oloupeme a poté nakrájíme na velmi tenké nudličky. Smícháme ho s majonézovou směsí, vychladíme a podáváme.

Rajčatové špagety

Rajčatové špagety

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks cibule, 1 ks mrkve, 1 list řapíkatého celeru, 1 ks papriky (kapie), 2 lžíce olivového oleje, 100 g červené čočky, 400 g sterilovaných rajčat, 600 ml zeleninového vývaru, 350 g špaget, 2 lžičky oregana, 1/2 lžičky skořice, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Špagety i čočku uvaříme podle návodu. Všechnu zeleninu oloupeme, očistíme a nakrájíme na větší kostky. Poté ji rozmixujeme v mixéru. Vše opečeme na oleji. Po 8 minutách přidáme čočku, rajčata, vývar, oregano a skořici. Dusíme 20 minut. Osolí...

Těstoviny se slávkami

Těstoviny se slávkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 ml olivového oleje, 4 ks šalotky, 4 lžíce petrželové natě, 400 ml bílého vína, 500 ml zeleninového vývaru, 2 kg slávek jedlých, 400 g těstovin, 2 ks chilli papričky

Těstoviny uvaříme podle návodu. Šalotky nakrájíme najemno a osmažíme je na oleji spolu se lžící petrželky. Zalijeme vínem a vývarem a přivedeme k varu. Přidáme slávky a vaříme 6 minut. Poté slijeme a zavřené slávky vyhodíme. Chilli papričky na...

Pizza s krevetami

Pizza s krevetami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

50 ml olivového oleje, 6 stroužků česneku, 4 lžíce koriandru, 1 ks citrónu, 400 g krevet, 200 ml bílého vína, 2 balení těsta na pizzu, 100 g parmezánu, 1 lžička soli, 7 g pepře, 1-2 ks chilli papričky

Z těsta na pizzu si připravíme korpusy na čtyři menší pizzy. Na oleji osmažíme nasekaný česnek, listy koriandru, citrónovou kůru a po chvíli přidáme i krevety. Zalijeme vínem a zredukujeme, osolíme, opepříme. Poté směs přecedíme - šťávou potře...

Těstovinový salát s paprikou a čekankou

Těstovinový salát s paprikou a čekankou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks papriky (kapie), 10 kuliček oliv, 2 ks sardelky (ančovičky), 1 stroužek česneku, 1 ks čekanky obecné, 200 g těstovin, 100 ml olivového oleje, 75 g parmezánu, 2 lžíce petrželové natě, 30 g piniových ořechů, 4 listy ledového salátu

Červenou papriku pečeme 15 minut na 200 °C, poté ji dáme do mikrotenového sáčku zapařit. Mezitím si uvaříme těstoviny podle návodu. Po chvíli papriku oloupeme a nakrájíme na proužky. Tyto proužky smícháme se lžící piniových oříšků, petrželkou,...

Mísa s chřestem a kuřecím masem

Mísa s chřestem a kuřecím masem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prs, 1 lžíce másla, 100 g chřestu, 100 g fazolek (zelené fazolové lusky), 100 g šunky, 100 g zakysané smetany, 50 g strouhanky

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. Chřest nakrájíme na kousky. Kuře opečeme na pánvi dozlatova. Zeleninu povaříme 2-3 minuty. Vše dáme do zapékací misky, přidáme zakysanou smetanu a šunku nakrájenou na proužky a posypeme strouhankou. Pečeme ...

Focaccia s hroznovým vínem

Focaccia s hroznovým vínem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 10 g droždí (kvasnice), 100 ml olivového oleje, 7 g mořské soli, 2 lžíce rozmarýnu, 100 g hroznového vína, 200 ml vody

Smícháme vlažnou vodu, mouku a droždí. Necháme kynout 40 minut. Poté těsto propracujeme, dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 15 min kynout. Poté zalijeme olejem a zapracováváme ho prsty do těsta - zároveň se z bochánku snaží...

Parmský řízek

Parmský řízek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové kýty, sůl, 2 vejce, hladká mouka, strouhanka, 100 g parmezánu, 150 g másla

Řízky tence nakrájíme, zlehka naklepeme, osolíme, obalíme v mouce, vejci a strouhaném sýru, znovu smočíme ve vejci a obalíme ve strouhance. Takto obalené řízky smažíme velmi zvolna na malém plameni na másle do zlatova po obou stranách.

Salát s bramborami a řapíkatým celerem

Salát s bramborami a řapíkatým celerem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g brambor, 100 g fazolků (zelené fazolové lusky), 100 ml olivového oleje, 50 g parmezánu, 1 lžička soli, 1 hrst řeřichy, 2 hrsti bazalky, 2 kousky řapíkatého celeru, 2 ks jarní cibulky, 1 ks okurky, 3 stroužky česneku

Brambory – vybíráme menší kusy (nové neloupeme, staré ano) uvaříme doměkka v osolené vodě. Na poslední tři minuty přidáme fazolky. Slijeme, fazolky ihned přelijeme studenou vodou a brambory rozpůlíme. Celer nakrájíme na kousky, jarní cibulku n...

Domácí pálivý džem k masu a klobáskám

Domácí pálivý džem k masu a klobáskám

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5 ks jablka, 2 ks badyánu, 1 ks skořice, 100 g třtinového cukru, 1 lžička zázvoru, 2 lžíce jablečného octu, 1 lžička chilli koření, 1/2 lžičky kurkumy

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Dáme je do hrnce a zasypeme je cukrem. Přidáme 3 lžíce vody, ocet, šťávu z nastrouhaného zázvoru, chilli koření, kurkumu, skořici i badyán. Vaříme až jablka změknou. Poté vyndáme koře...

Polévka z pečeného česneku s bylinkami

Polévka z pečeného česneku s bylinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

5 ks česneku, 2 ks cibule, 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 stroužky česneku, 6 lžíc řepkového oleje, 5 lžíc hladké mouky, 1 lžíce citronové šťávy, 1/2 svazku pažitky, 25 g anglické slaniny, 50 g másla, 700 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 7 g soli, 7 g pepře

Palice česneku (kromě dvou stroužků) seřízneme nahoře tak, aby čouhaly všechny stroužky. Naskládáme je do pekáčku, pokapeme polovinou oleje a pečeme 40 minut přikryté alobalem na 200 °C. Na lžíci oleje smažíme dva stroužky česneku nakrájené na p...

Saltimbocca z mořského ďasa

Saltimbocca z mořského ďasa

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks mořského ďasa, 12 listů šalvěje, 1 hlávka ledového salátu, 50 g másla, 100 ml bílého vína, 400 g hrášku, 12 plátků parmské šunky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře

Mořského ďasa nakrájíme na 12 kousků, každý osolíme a opepříme. Na každý kousek dáme plátek šunky a šalvěj. Zpevníme párátkem a opečeme krátce na másle (nejprve šalvějí dolů). Poté dáme do trouby na 200 °C po dobu šesti minut. Mezitím do výpeku ...

Houbové lasagne s bešamelem

Houbové lasagne s bešamelem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 2 ks cibule, 6 stroužků česneku, 1 špetka muškátového ořechu, 450 g žampionů, 50 g másla, 750 ml plnotučného mléka, 300 g lasagní, 120 g eidamu

V hrnci rozpustíme máslo a zasypeme ho moukou. Poté přidáme mléko a vytvoříme bílou omáčku, kterou osolíme a ochutíme muškátovým oříškem. Povaříme aspoň 20 minut. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a opečeme na oleji dozlatova. Přidáme žampiony na...

Salát s mangem a papájou

Salát s mangem a papájou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 ks krevet, 1 stroužek česneku, 1 ks limety, 1/2 ks papáje, 1/2 ks manga, 1 ks mrkve, 1/2 ks grapefruitu, 1 ks červené cibule, 1/2 ks chilli papričky, 2 lžičky koriandru, 7 g soli, 7 g pepře, 4 lžičky olivového oleje, 1/2 hrsti řeřichy, 1/2 lžičky třtinového cukru, 1 troška zázvoru

Papáju a mango nakrájíme na kostičky, mrkev a cibuli na tenká kolečka. Grapefruit oloupeme a nakrájíme na plátky. Smícháme šťávu z poloviny limetky a dvě lžičky oleje. Přidáme 50 ml vody a trochu cukru. Nastrouháme zázvor a přidáme ho do zálivky...

Salát s avokádem

Salát s avokádem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks avokáda, 1 ks citrónu, 1 ks broskve, 7 g soli, 7 g pepře, 4 plátky bagety, 150 g kozího sýru, 50 g polníčku, 50 g rukoly, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná)

Avokádo oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Zakápneme citrónovou šťávou. Broskev nakrájíme na měsíčky a opečeme nasucho v pánvi. Kozí sýr nakrájíme na kolečka, potřeme olejem a ogrilujeme nasucho v pánvi. Bagetky opečeme nasucho v pánvi. Z ci...

Nudlové taštičky s pestem

Nudlové taštičky s pestem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 2 ks vejce, 3 ks žloutků, 140 ml olivového oleje, 1/2 lžičky soli, 100 g paprikové pasty, 2 lžíce sýru ricotta, 1 svazek bazalky, 7 g mořské soli, 100 g piniových ořechů, 6 stroužků česneku, 80 g parmezánu, 7 g pepře

Připravíme si těsto na nudlové taštičky: smícháme hladkou mouku, jedno vejce, tři žloutky, lžíci olivového oleje a půl lžičky soli. Podle potřeby můžeme přidat lžíci až dvě vody. Vypracujeme hladké těsto, které necháme 15 minut odpočinout. Na ná...

Bifteky s omáčkou z balsamica

Bifteky s omáčkou z balsamica

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hovězí roštěnky, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 400 g rajčat, 4 ks šalotky, 2 stroužky česneku, 100 ml aceta balsamica, 100 ml červeného vína, 1 ks bobkového listu

Maso nakrájíme na 4 plátky - tak, aby každý měl váhu 200 g. Osolíme, opepříme a potřeme dvěma lžícemi oleje. Promasírujeme. Šalotky nakrájíme na čtvrtky a dáme je do pánve na rozpálený olej. Po dvou minutách přidáme utřený česnek, balsamico, vín...

Lasagne s lososem, špenátem a rajčaty

Lasagne s lososem, špenátem a rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g lososa, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 300 g špenátu, 4 ks rajčat, 400 g mascarpone, 200 ml polotučného mléka, 2 ks vejce, 3 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 květ muškátového květu, 300 g lasagní, 100 g parmezánu, 1 lžíce bazalky

Lososa zbavíme kůže a rozebereme na kousky. Česnek utřeme a smažíme ho na troše olej, přidáme špenát, sůl a pepř. Rajčata nakrájíme na kolečka. Mascarpone smícháme s mlékem, vejce, muškátovým květem, bazalkou a tymiánem. Pekáček vymažeme ol...

Klobásky salsiccia s paprikovou omáčkou a polentou

Klobásky salsiccia s paprikovou omáčkou a polentou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřového mletého masa, 1 lžička chilli papričky, 2 stroužky česneku, 1 lžička fenyklu, 100 ml červeného vína, 2 lžičky soli, 1 lžička pepře, 400 ml vody, 200 g polenty, 50 g másla, 20 g parmezánu, 1 ks chilli papričky, 3 lžíce olivového oleje

Vepřové maso smícháme se lžičkou chilli papričky, utřeným stroužkem česneku, fenyklem, červeným vínem, solí a pepřem. Promícháme a necháme odležet. Vodu přivedeme k varu, nasypeme do ní jáhly a vaříme 10 minut. Poté odstavíme, vmícháme máslo a p...

Barevný salát s malinami

Barevný salát s malinami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce vinného octu, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce pažitky, 1/2 lžičky třtinového cukru, 1 špetka pepře, 1 hrst malin, 1 hrst fazolových klíčků, 6 ks ředkviček, 1/2 ks kedlubnu, 2 ks rajčat, 1/2 ks granátového jablka, 4 listy římského salátu, 2 hrsti hrášku

Připravíme si zálivku: smícháme ocet, olej a třtinový cukr. Do této zálivky dáme najemno nakrájené ředkvičky a kedlubnu na deset minut. Mezitím si natrháme římský salát na kousky, rajčata nakrájíme na kostičky, granátové jablko vyloupeme, pažitku...

stránka: