Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 14

Citrónové těstoviny s krevetkami a brokolicí

Citrónové těstoviny s krevetkami a brokolicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g těstovin, 200 g krevet, 7 g pepře, 1 ks brokolice, 3 lžíce zakysané smetany, 1/2 ks citrónu, 1 lžička soli

Těstoviny uvaříme podle návodu. Část vývaru si dáme stranou. Brokolici rozebereme na růžičky a nakrájíme na malé kousky a tři minuty povaříme v osolené vodě. Těstoviny i brokolici smícháme v hrnci se zakysanou smetanou a vařenými krevetkami, př...

Kukuřičná salsa s paprikou

Kukuřičná salsa s paprikou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek jarní cibulky, 140 g kukuřice, 7 g soli, 7 g pepře, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce včelího medu, 1 lžička kmínu, 1 stroužek česneku, 1 ks limety

Zeleninu nakrájíme na jemno, kukuřici rozmrazíme. Na dresink smícháme olej, med, utřený česnek, kmín a šťávu z limetky. Osolíme a opepříme podle chuti. Necháme stát v pokojové teplotě aspoň 20 minut, aby se chutě propojily.

Fazolové burgery

Fazolové burgery

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 tortilly, 1 ks červené cibule, 1 ks vejce, 4 lžíce slunečnicového oleje, 50 g piniových ořechů, 425 g fazolí, 85 g strouhanky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná)

Oříšky opečeme nasucho v pánvi dozlatova. Fazole rozmixujeme najemno. Přidáme nahrubo nasekané piniové oříšky, nasekanou cibuli a rajčatový protlak. Zahustíme strouhankou a dochutíme tymiánem. Přidáme vejce, sůl a pepř. Vše promícháme dohromad...

Kuřecí a květákový pilaf

Kuřecí a květákový pilaf

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prs, 1 ks citrónu, 1 balení koriandru, 1 lžíce kari koření, 2 lžíce olivového oleje, 500 ml drůbežího vývaru, 200 g rýže basmati, 200 g květáku, 200 g fazolků (zelené fazolové lusky)

Kuřecí prsa opečeme na olivovém oleji – nejprve kůží dolů. Poté kuře vyjmeme a do výpeku dáme kari koření a rýži a minutu mícháme. Poté zalijeme vývarem. Přidáme květák, fazolky, plátky citrónu a kuře. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu ...

Teplý houbový salát s čočkou

Teplý houbový salát s čočkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octu, 250 g žampionu, 400 g čočky, 100 g kozího sýru, 2 lžičky dijonské hořčice, 2 ks červené cibule, 1/2 ks papriky (kapie), 1 ks římského salátu

Žampiony nakrájíme na plátky. Čočku použijeme konzervovanou, nebo si ji namočíme den předem a uvaříme ji. Na dvou lžících oleje osmahneme žampiony. Když začnou měknout odstavíme je z ohně, přidáme zbylý olej a vmícháme i ocet a hořčici. Dobře ...

Teplý salát z červeného zelí

Teplý salát z červeného zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks červeného zelí, 1 ks jablka, 1 ks bobkového listu, 3 ks hřebíčku, 25 g másla, 100 ml jablečného octu, 25 g hnědého cukru, 1 hrst vlašských ořechů

Červené zeli nakrouháme na tenké nudličky. Jablko oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo. Do hrnce dáme zelí, jablko, máslo, bobkový list a hřebíček. Za stálého míchání vaříme. Až začne zelí měknout, přilijeme ocet (snažíme se moc ne...

Thajské tofu s chřestem

Thajské tofu s chřestem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g rýžových nudlí, 300 g tofu, 2 ks limety, 10 ks chřestu, 6 ks jarní cibulky, 3 stroužky česneku, 1 balení fazolových klíčků, 1 lžíce kari pasty, 2 lžíce chilli omáčky, 3 lžíce koriandru, 1 hrst arašídů (burské ořechy, buráky)

Jednu limetku nakrájíme na čtvrtiny, z druhé vymačkáme šťávu. Tofu nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. Chřest nakrájíme na 2 cm velké kusy. Krájíme diagonálně. Jarní cibulky nakrájíme na jemno. Rýžové nudle uvaříme podle návodu na obalu. S...

Teplý chřestový salát se slaninou

Teplý chřestový salát se slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 plátků anglické slaniny, 5 ks vajec, 500 g chřestu, 50 g lískových ořechů, 2 lžičky francouzské hořčice, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce jablečného octu, 3 lžíce oříškového (ořechového) oleje

Plátky slaniny opečeme dokřupava a poté nalámeme na kousky. Dáme stranou. Vejce uvaříme na tvrdo. Připravíme si dresing: vyšlehám oba oleje, jablečný ocet a hořčici. Osolíme, opepříme podle chuti. Chřest povaříme 5 minut v osolené vodě. Ve...

Superzdravá pizza

Superzdravá pizza

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 125 ml vody, 200 g sterilovaných rajčat, 25 g mozzarelly, 1 lžička droždí (kvasnice), 1 lžička kaparů, 1 stroužek česneku, 12 ks cherry rajčátek, 1 ks cukety, 50 g oliv, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce petrželové natě

Rajčata nakrájíme na plátky. Cherry rajčata rozpůlíme. Cuketu nakrájíme na tenké plátky – nejlépe pomocí struhadla. Mozzarellu nakrájíme na kousky. Smícháme mouku, droždí a vodu. Vypracujeme těsto, které necháme hodinu kynout. Poté rozválím...

Superzdravý coleslaw

Superzdravý coleslaw

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hlávky bílého zelí, 1 ks jablka, 2 ks mrkve, 1/2 ks červené cibule, 1/2 ks citrónu, 100 g řeckého jogurtu, 7 g soli, 7 g pepře, 2 lžičky vinného octu, 2 lžičky dijonské hořčice

Zelí nakrouháme na proužky. Jablko nastrouháme nahrubo. Mrkev nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Smícháme zelí, jablka, mrkev a cibuli. Připravíme si zálivku: smícháme jogurt, citrónovou šťávu, ocet a hořčici. Osolíme a op...

Salát z řeřichy, ředkviček a okurky

Salát z řeřichy, ředkviček a okurky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks okurky, 1/4 lžičky kopru, 1 lžička dijonské hořčice, 200 g řeřichy, 300 g ředkviček, 6 lžíc bílého jogurtu, 1 stroužek česneku, 1 lžíce vinného octu

Ředkvičky podle velikosti rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Kopr nasekáme, česnek utřeme. Obojí smícháme s hořčicí, jogurtem a vinným octem. Získáme tak dresink. Okurky oloupeme a zbavíme je semenatého vnitřku. Nakrájíme je na kostičky, smícháme s ř...

Salát z máty, limetky a okurky

Salát z máty, limetky a okurky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks okurky, 2 ks limety, 1 lžíce vinného octu, 1/2 lžíce třtinového cukru, 1 hrst máty peprné, 1 ks chilli papričky

Okurku nakrájíme na kousky a dáme do misky. Přidáme limetkovou šťávu, ocet a cukr. Pořádně promícháme, přikryjeme a dáme do lednice. Těsně před podáváním přidáme mátu a chilli papričky. Podáváme s vinným octem na dochucení.

Brokolice s parmazánem a bylinkovou krustou

Brokolice s parmazánem a bylinkovou krustou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 g másla, 50 g strouhanky, 25 g parmazánu, 700 g brokolice, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 ks citrónu, 7 g soli, 7 g pepře

Strouhanku opečeme na směsi z másla a olivového oleje dozlatova. Po vychlazení přidáme tymián a parmazán. Brokolici povaříme 4 minuty, zastříkneme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Posypeme bylinkovou strouhankou. Podáváme se skrojky citrónu.

Kořeněné kuře s mangovým salátem

Kořeněné kuře s mangovým salátem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prs, 1 ks manga, 1/2 ks okurky, 1/2 ks červené cibule, 1/2 ks limety, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička garam masaly, 4 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce koriandru

Kuře potřeme olejem, osolíme, posypeme garam masalou a osmažíme 6 minut z každé strany. Mango nakrájíme na tenké měsíčky. Okurku a cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Smícháme to dohromady a posypeme koriandrem. Rozdělíme na talíře. Smícháme jog...

Tuňákovo-fazolový salát

Tuňákovo-fazolový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks mrkve, 1 ks papriky (kapie), 3 lžíce dressingu SPAK, 100 g hrášku, 410 g fazolí, 130 g ledového salátu, 200 g tuňáku

Mrkev nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na tenké nudličky. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Tuňáka slijeme a smícháme ho s ostatními ingrediencemi. Podáváme s oblíbeným dresinkem.

Jambalaya z mikrovlnky

Jambalaya z mikrovlnky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g sterilovaných rajčat, 140 g zakysané smetany, 1 ks papriky (kapie), 2 ks choriza, 2 hrsti kukuřice, 1 hrst petrželové natě

Rajčata dáme do mísy vhodné do mikrovlnky. Přidáme rýži , papriku nakrájenou na kostky, chorizo nakrájené na kolečka, kukuřici, osolíme a opepříme. Zamícháme. Přikryjeme a vaříme v mikrovlnce 10 minut na 750 W. Poté dobře zamícháme a ještě 10 m...

Kořeněná singapurská ryba

Kořeněná singapurská ryba

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks chilli papričky, 2 ks šalotky, 1 stroužek česneku, 2 ks tresky, 30 g zázvoru, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce koriandru, 1/4 lžičky třtinového cukru

Chilli papričky, šalotku i česnek nakrájíme na jemno. Zázvor nastrouháme. Smícháme to dohromady a přidáme sójovou omáčku a cukr. Směs povaříme 2 minuty. Rybu potřeme vytvořenou marinádou a opečeme z obou stran. Smažíme tak 10 minut na oleji. P...

Hráškovo-mátová polévka

Hráškovo-mátová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek jarní cibulky, 1 ks brambory, 1 stroužek česneku, 850 ml zeleninového vývaru, 900 g hrášku, 150 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 4 lžíce máty peprné, 1 lžíce citrónové šťávy, 1/4 lžičky třtinového cukru

Jarní cibulku nakrájíme na kousky a dáme ji do hrnce s nakrájenou bramborou, česnekem a vývarem. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a vaříme 15 minut. Poté přidáme hrášek a pět minut ho povaříme. Přidáme mátu, cukr a citrónovou šťávu a r...

Tresčí filety s pomerančovým kuskusem

Tresčí filety s pomerančovým kuskusem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks tresky, 1 ks cibule, 1 citrón, 1 hrst petrželové natě, 2 lžíce ras al-hanout, 400 g kuskusu, 25 g másla, 50 g piniových ořechů, 50 g rozinek

Filety okořeníme. Kuskus zalijeme 500 ml horké vody a necháme 5 minut stát. Cibuli smažíme na másle asi 5 minut dozlatova. Poté odstavíme z ohně a přidáme oříšky a rozinky. Kuskus natřeseme vidličkou a přidáme cibulovou směs, kůru a šťávu z ...

Fazole s chilli a rajčatovým salátem

Fazole s chilli a rajčatovým salátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

540 g fazolí, 500 g rajčat, 1 ks chilli papričky, 1 hrst bazalky, 1 stroužek česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce aceta balsamica

Fazole slijeme, rajčata nakrájíme na kousky. Osolíme, opepříme. Chilli papričku a bazalku nakrájíme najemno, přidáme prolisovaný česnek a smícháme ho s fazolemi a rajčaty. Zalijeme olivovým olejem a octem a promícháme.

Marinovaný cuketový salát

Marinovaný cuketový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks cukety, 1 citrón, 4 lžíce olivového oleje, 7 g soli, 7 g pepře

Cukety pomocí loupací škrabky nastrouháme na dlouhé plátky. Zastříkneme olivovým olejem a citrónovou šťávou, osolíme a opepříme. Necháme stát 15 minut před podáváním.

Vepřové s kořeněnou meruňkou

Vepřové s kořeněnou meruňkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g vepřové kotlety, 15 g másla, 7 g soli, 7 g pepře, 2 lžíce slunečnicového oleje, 4 ks meruněk sušených, 1 ks chilli papričky, 2 lžičky třtinového cukru

Maso rozdělíme na dva steaky, potřeme olejem, osolíme a opepříme. Meruňky rozpůlíme a potřeme máslem, cukrem a drcenou chilli papričkou. Na grilovací pánvi smažíme maso i meruňky po dobu 15 minut.

Bylinkové brambory

Bylinkové brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brambor, 1 hlávka ledového salátu, 4 lžička Dijonské hořčice, 4 lžičky vinného octu, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce petrželové natě, 2 lžíce pažitky

Brambory uvaříme doměkka. Nakrájíme je na plátky. Ve velké míse smícháme hořčici, vinný ocet, olivový olej, sůl, pepř a nasekané bylinky. Vmícháme brambory. Podáváme ozdobené salátovými listy.

Pečená kuřecí křidélka se smetanovým špenátem

Pečená kuřecí křidélka se smetanovým špenátem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 ks kuřecích křídel, sůl, koření na kuře, Country koření, 1 lžíce másla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 300 g špenátu, 100 ml sladké smetany

Kuřecí křidélka osolíme, okořeníme kořením na kuře, country kořením, podlijeme vodou a upečeme v remosce (pekáčku) do zlatova. Na másle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme sekaný (čerstvý) špenát, osolíme a prohřejeme. Nakonec zj...

Rajčatovo-cuketové těstoviny

Rajčatovo-cuketové těstoviny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g těstovin, 1 lžička soli, 7 g pepře, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce kaparů, 1 špetka cukru moučky, 1 cuketa, 8 rajčat, 2 stroužky česneku, 1 hrst petrželové natě

Cuketu a rajčata nakrájíme na kostičky, česnek na plátky. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Na oleji opékáme 5 minut cuketu. Osolíme, opepříme. Přidáme česnek a cukr a smažíme další 2 minuty. Přidáme rajčata, kapary a petrželku, pro...

stránka: