Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 13

Cizrnová polévka s citrónovou kůrou

Cizrnová polévka s citrónovou kůrou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cizrny, 50 g sýru ricotta, 10 g kopru, 1 stroužek česneku, 1 ks citrónu, 1 l zeleninového vývaru, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce máty peprné, 1 lžička soli, 7 g pepře, 1 lžíce petrželové natě

Cizrnu necháme přes noc namočenou ve vodě. V hrnci na olivovém oleji orestujeme česnek (neoloupaný, jen trochu rozplácnutý), petrželku a slitou cizrnu. Zalijeme vývarem a vaříme 8 minut doměkka. Mezitím vyšleháme ricottu s nasekaným koprem a...

Kuře pečené s bylinkami

Kuře pečené s bylinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 2 ks citrónu, 1 ks cibule, 2 ks česneku, 60 g másla, 1 lžička soli, 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 svazek rozmarýnu, 1 hrst máty peprné, 1 hrst řeřichy, 2 lžíce olivového oleje

Kuře omyjeme a osolíme zvenku i zevnitř. Nastrouháme kůru z jednoho citrónu, kůru z druhého jen okrájíme nožem. Tři lžíce másla smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou a nasekanými bylinkami. Touto směsí potřeme kuře zevnitř a pod kůží na prso...

Carpaccio z hovězího, ředkviček a kedlubny

Carpaccio z hovězího, ředkviček a kedlubny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kedluben, 10 ks ředkviček, 1 ks citrónu, 1 ks pomeranče, 400 g hovězí svíčkové, 100 ml olivového oleje, 50 g parmazánu, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička soli, 1 lžička třtinového cukru, troška petrželové natě, kousek bazalky, troška rozmarýnu, troška tymiánu (Mateřídouška obecná)

Kedlubnu nakrájíme na tenké nudličky, ředkvičky na tenká kolečka a svíčkovou ostrým nožem na co nejtenčí plátky. Plátky hovězí lehce naklepeme mezi dvěma potravinářskými fóliemi a osolíme. Na talíře rozdělíme maso, ředkvičky a zeleninu. Z citr...

Karbanátky s kedlubnovým zelím a bramborami

Karbanátky s kedlubnovým zelím a bramborami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřové plece, 500 g brambor, 2 ks cibule, 2 ks česneku, 2 ks vejce, 2 ks kedlubny, 1 lžička majoránky, 1 lžička kmínu, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky cukru krupice, 2-3 lžíce strouhanky, 4 lžíce másla, 4 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1-2 lžíce octu

Vepřové maso umeleme, smícháme s jedním vejcem, jednou nasekanou cibulí a česnekem, majoránkou a podle chuti osolíme a opepříme. Dáme stranou odležet. Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme je na kolečka a vaříme 20 minut doměkka. V ještě teplýc...

Wrap z králičí panenky

Wrap z králičí panenky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g králičí panenky, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 ks chilli papričky, 3 ks tortill, 9 lžíc ajvaru, 75 g špenátu, 6 ks cherry rajčátek, 1 svazek ředkviček, 3 ks sterilované okurky

Panenku nakrájíme na kousky a necháme přes noc marinovat v oleji s pepřem a chilli papričkou nasekanou najemno. Poté zprudka opečeme na pánvi. Tortilly potřeme ajvarem a obložíme zeleninou a masem a zarolujeme.

Křehký závin s bylinkovým tvarohem

Křehký závin s bylinkovým tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g jemného tvarohu, 100 g zakysané smetany, 1 hrst petrželové natě, 5 lžíc pažitky, 5 lžíc tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky soli, 7 g pepře, 1 balení křehkého těsta

Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou a nasekanými bylinkami. Ochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Na vyválené křehké těsto naneseme tuto směs. Okraje těsta nařízneme tak, aby nahoře až směs těstem připojíme, jsme mohli těsto ozdobně z...

Candátová roláda

Candátová roláda

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kousky candátu, 3 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kmínu, 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 lžíce másla, 1,5 kg brambor, 600 g hrubé mouky, 1 ks vejce, 2 lžíce slunečnicového oleje

Brambory si uvaříme i ve slupce doměkka, poté je necháme vychladnout a oloupeme je. Nastrouháme je do mísy najemno. Přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto. Necháme 5 minut odpočinout. Mezitím si osolíme a opepříme filety candáta, pokmínuje...

Kolínkoto

Kolínkoto

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg těstovin (nejlépe kolínka), 300 g vepřového masa (plecko), 300 g cibule, sůl, pepř, 3-4 lžíce worcesterové omáčky, 1-2 lžíce sójové omáčky, 1 hrst petrželové natě, 2 lžíce rostlinného oleje

Maso nakrájíme na drobné kousky, osolíme a opepříme. Na oleji osmahneme do sklovita cibuli, pak přidáme maso. Zastříkneme troškou vody a dusíme skoro do měkka. Pak přilijeme worcesterovou omáčku, sójovou omáčku a dodusíme. Nakonec vmícháme nasekan...

Salát z tresky a krevet

Salát z tresky a krevet

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tresky, 175 g krevet, 175 g bramborové kaše, 50 g strouhanky, 200 g fazolek (zelené fazolové lusky), 100 g cherry rajčátek, 7 g soli, 7 g pepře, 1 ks citrónu, 5 ks vejce, 1 svazek pažitky, 2 lžičky olivového oleje, 1 lžíce vinného octu

Filetu tresky a krevety dusíme na troše vody asi 4 minuty. Po vytažení by mělo být vše již hotové – nebudeme to dále tepelně zpracovávat. Uvařené krevety smícháme s bramborovou kaší a většinou pažitky, citrónovou kůrou a osolíme, opepříme. Nechá...

Thajské závitky s papájou a krevetami

Thajské závitky s papájou a krevetami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g rýžových nudlí, 1 lžička rybí omáčky, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžička limetové šťávy, 2 lžíce máty peprné, 2 lžíce bazalky, 1 špetka mletého zázvoru, 1 ks mrkve, 1/4 ks papáji, 4 ks rýžového papíru, 20 g arašídů (burské ořechy, buráky), 4 ks krevet, 1 lžíce slunečnicového oleje

Nejprve si připravíme omáčku k podávání: smícháme chilli omáčku, rybí a sójovou omáčku, limetkovou šťávu a mletý zázvor. Pořádně promícháme. Rýžové nudle zalijeme horkou vodou a po změknutí je slijeme a nakrájíme na menší kousky. Mrkev a papáju...

Řeřichovo-hráškové těstoviny

Řeřichovo-hráškové těstoviny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g těstovin, 300 g hrášku, 100 g řeřichy, 7 g soli, 7 g pepře, 1 stroužek česneku, 1 ks citrónu, 2 lžíce mascarpone, 20 g špenátu

Těstoviny uvaříme podle návodu. Hrášek a česnek povaříme v osolené vodě asi 5 minut. Osušíme, část vývaru uchováme. Hrášek, česnek a řeřichu rozmixujeme na pastu a zředíme dvěme lžícemi vývaru. Hráškovou směs smícháme s těstovinami a prohřej...

Bramborový hořčičný salát

Bramborový hořčičný salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg brambor, 7 g soli, 7 g pepře, 3 ks jarní cibulky, 1 ks citrónu, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce hořčice z celých semen

Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kusy a uvaříme v osolené vodě doměkka. Smícháme olivový olej, hořčici, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Brambory necháme pět minut stydnout, poté je smícháme s nasekaným jarními cibulkami. Vmícháme dresing a ...

Avokádový salát s chilli

Avokádový salát s chilli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks avokáda, 1 ks limety, 1 ks chilli papričky, 3 lžíce olivového oleje

Připravíme si dresink – z limetky nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Obojí smícháme s olivovým olejem a nasekanou chilli papričkou. Avokádo nakrájíme na plátky a smícháme se salátovými listy. Rozdělíme na čtyři talíře a zastříkneme dresinkem.

Karotka s koriandrem

Karotka s koriandrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mrkve, 3 lžíce olivového oleje, 1 kořen koriandru, 1/2 ks citrónu

Karotky nakrájíme diagonálně na 2 cm dlouhé kousky. Povaříme je 5 minut, poté osušíme. Smícháme olivový olej, nasekaný koriandr a šťávu z citrónu a zastříkneme tím karotky. Osolíme, opepříme.

Bylinkové kuřecí špízy

Bylinkové kuřecí špízy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 500 g kuřecích prs, 3 lžíce petrželové natě, 10 lžíc olivového oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce vinného octu, 1 ks červené cibule, 1 ks papriky (kapie), 1 ks citrónu, 8 ks rajčat, 2 ks chilli papričky, 2 stroužky česneku

Brambůrky používáme nové a co nejmenší, aby měly průměr tak 3 cm. Pokud máme jen velké brambory, na tuto velikost je nakrájíme. Povaříme je 12 minut do poloměkka. Petrželku nasekáme najemno, smícháme se 6 lžícemi olivového oleje, citrónovou šťáv...

Krémová špenátová polévka

Krémová špenátová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g špenátu, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 100 g parmazánu, 7 g soli, 7 g pepře, 3 lžíce másla, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 ks šalotky, 2 stroužky česneku

Špenát spaříme horkou vodou a necháme ho okapat v sítu. Šalotku a česnek nakrájíme najemno a osmažíme je na másle. Zalijeme je vývarem, přidáme špenát a vaříme 10 minut. Poté rozmixujeme dohladka. Osolíme, opepříme, přidáme smetanu a prohřeje...

Těstoviny s fazolemi

Těstoviny s fazolemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 ks cibule, 1 ks jablka, 400 g sterilovaných rajčat, 300 ml rajčatového pyré, 290 g fazolí, 300 g těstovin, 7 g soli, 7 g pepře

Jablko i cibuli nakrájíme najemno. Cibuli smažíme 3 minuty na oleji. Poté na další 3 minuty přidáme jablko. Poté vmícháme rajčata, passatu a fazole. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Vmícháme rajčatový protlak a uvařené těstoviny a dobře p...

Salát s modrým sýrem

Salát s modrým sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

140 g fazolek (zelené fazolové lusky), 25 g vlašských ořechů, 7 g pepře, 7 g soli, 1 ks čekanky obecné, 1/2 ks citrónu, 1 ks šalotky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce estragonu, 20 g gorgonzoly

Připravíme si dresink – smícháme šťávu a kůru z citrónu, nasekaný estragon, olivový olej, nasekanou šalotku a rozdrobený modrý sýr dle výběru. Steak osolíme a opepříme. Smažíme ho 2-3 minuty z každé strany. Po deseti minutách odpočinku ho nakráj...

Panna cotta z farmářského jogurtu

Panna cotta z farmářského jogurtu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g bílého jogurtu, 500 g jemného tvarohu, 2 lžíce včelího medu, 1 ks mléčné čokolády, 2 lžíce máty peprné, 200 g jahod, 200 g medového müsli

Tvaroh vyšleháme s jogurtem a ochutíme medem – podle chuti. Müsli rozdělíme do pohárků, na to nalijeme tvarohovou směs a ozdobíme rozpuštěnou čokoládou, jahodami a mátou. Podáváme dobře vychlazené.

Dušené kuřecí maso se zeleninou a celozrnným kuskusem

Dušené kuřecí maso se zeleninou a celozrnným kuskusem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 7 g pepře, 1 stroužek česneku, 2 ks kuřecích prs, 1 ks cibule, 1 špetka mleté papriky, 1 špetka šafránu, 50 g kukuřice, 50 g chřestu, 50 g hrášku, 50 g cherry rajčátek, 150 ml drůbežího vývaru, 140 g kuskusu

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a opečeme na pánvi. Dáme stranou. Ve výpeku z kuřete osmahneme cibuli, po dvou minutách přidáme utřený česnek a zbylou zeleninu včetně rajčat. Po dvou minutách vrátíme kuře do pánve, zalijeme v...

Britský pudink z bílého chleba

Britský pudink z bílého chleba

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 plátky toastového chleba, 3 ks vejce, 4 lžíce pažitky, 7 g soli, 7 g pepře, 45 g másla, 50 g čedaru , 50 g žervé, 175 ml plnotučného mléka, 150 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

Plátky chleba namažeme máslem a rozkrojíme na trojúhelníčky. Do malé zapékací misky dáme na dno chléb, posypeme čedarem, zase chleba – posypeme nadrobeným žervé a tak vrstvíme do spotřebování surovin. Vejce rozšleháme se solí a pepřem, s mléke...

Zeleninové závitky v řase Nori

Zeleninové závitky v řase Nori

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 ks avokáda, 1 lžíce citrónové šťávy, 1/2 ks okurky, 1/2 lžičky včelího medu, 1 hrst řeřichy, 1 lžička plnotučné hořčice, troška koriandru, 1 lžíce sójové omáčky, 4 ks řasy Nori

Z medu, koriandru, sójové omáčky a nasekaného koriandru si připravíme omáčku k podávání. Avokádo nakrájíme na tenké proužky a zakápneme citrónovou šťávou. Necháme chvíli stát. Mezitím si nakrájíme okurku na tenké nudličky. Na řasu Nori dáme ...

Salát z divoké rýže

Salát z divoké rýže

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g rýže natural (celozrnná), 1 ks červené cibule, 3 ks mrkve, 1 ks citrónu, 1 hrst rozinek, 1 lžíce včelího medu

Rýži uvaříme podle návodu. Cibuli a rozinky krátce povaříme. Po minutě vmícháme rýži a mrkev. Slijeme a zakápneme šťávou z citrónu a vmícháme kůru a med.

Raw čokoládové muffiny

Raw čokoládové muffiny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/4 hrnku vlašských ořechů, 3 lžíce raw kakaa, 1 hrst kakaových bobů v kokosovém cukru, 1/2 šálek moruše (sušené), 1 hrst datlí, 2 lžíce kakaových bobů, 6 lžíc kokosového tuku, 4 lžíce sirupu z Agáve, 3 lžíce karobu, 3 lžíce kakaa

Pohanku, vlašské ořechy a raw kakao dáme do mixéru a rozmixujeme na prach. Poté přidáme sušené moruše (pár si necháme na ozdobu) a kakaové boby v kokosovém cukru. Datle rozmixujeme bez pecky s trochou vody na kaši a smícháme je s připravenou smě...

Domácí rýžové rolky

Domácí rýžové rolky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g rýžových nudlí, 400 g čínské zeleninové směsi, 140 g krevet, 100 g kečupu, 2 stroužky česneku, 2 lžičky zázvoru, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžička koření na čínu, 8-10 ks Filo těsta, 1 ks vejce, 1 špetka třtinového cukru, 3 lžíce sezamu, 1 lžíce vinného octu

Podle chuti smícháme různé ingredience – do jedné rolky může být dáno kuřecí maso a zelenina, do další zelenina a nudle, dále krevety a nudle, nebo všechno dohromady…Právě tyto variace můžeme připravovat pro děti. Do každé rolky přidáme ještě tr...

stránka: