Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 15

Pomalu pečená letní směs

Pomalu pečená letní směs

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

15 ks paprik (kapie), 2 stroužky česneku, 6 lžíc olivového oleje, 1 lžíce třtinového cukru, 3 lžíce vinného octu, 3 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 3 hrsti bazalky, 7 g soli, 7 g pepře

Vše kromě bazalky opečeme na pánvi. Poté dáme zeleninu do trouby a pečeme dvě hodiny na 160 °C. Poté necháme vychladnout. Podáváme posypané bazalkou.

Dušená ryba z misky

Dušená ryba z misky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce sójové omáčky, 1 brambor, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 800 g sterilovaných rajčat, 400 g fazolí, 500 g rybího filé, 1/2 lžičky soli, 7 g pepře, 1/2 lžičky tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 hrst petrželové natě

Bramboru oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Cibuli a česnek nakrájíme na jemno. Rybu nakrájíme na větší kusy. Brambory smažíme přikryté asi 5 minut na oleji dozlatova. Poté přidáme cibuli a česnek. Po čtyřech minutách přidáme rajčata, pro...

Letní polévka s pestem

Letní polévka s pestem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cuketa, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce parmazánu, 7 g soli, 7 g pepře, 200 g hrášku, 250 g rýže basmati, 100 g špenátu, 4 lžíce bazalkového pesta, 1 kostka masoxu

Cuketu nakrájíme na tenká půlkolečka. Spolu s hráškem ji povaříme 3 minuty. Rýži uvaříme do měkka. 600 ml vody smícháme s masoxem nebo pro vegetariánskou verzi se zeleninovým bujónem. Přidáme rýži a špenát a dvě minuty povaříme. Přidáme i cuke...

Kořeněné singapurské nudle s květákem

Kořeněné singapurské nudle s květákem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 ks citrónu, 2 lžíce kari koření, 300 g květáku, 100 g kuřecích prs, 100 g jarní cibulky, 200 g bílého zelí, 25 g chilli papričky, 100 g nudlí, 50 g krevet, 5 g koriandru, 1 lžíce sójové omáčky, 1/2 lžičky třtinového cukru

Kuřecí maso nakrájíme na kousky velikosti sousta. Cibulku a chilli nakrájíme na jemno. Bílé zelí nakrouháme. Citrónovou šťávu smícháme s ½ lžící kari koření a do směsi namočíme květák. Vše dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 30 minut...

Medovo-mandlové fíky

Medovo-mandlové fíky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks fíků, 2 lžíce řeckého jogurtu, 1 lžíce včelího medu, 1 lžíce mandlí, 4 špetky skořice

Mandle použijeme nejlépe plátky (můžeme je nasucho opéct v pánvi, chceme-li). Fíky rozpůlíme a naskládáme je na talíř, řezem nahoru. Ozdobíme jogurtem a pokapeme medem. Posypeme skořicí a posypeme mandlemi. Podáváme.

Těstovinový salát s avokádem a krevetami

Těstovinový salát s avokádem a krevetami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g těstovin, 400 g krevet, 250 g cherry rajčátek, 4 lžíce olivového oleje, 1 ks citrónu, 1 stroužek česneku, 1 ks avokáda, 2 ks jarní cibulky, 1 balení polníčku, 1 hrst bazalky

Těstoviny uvaříme podle návodu. Těsně před koncem přidáme krevetky a prohřejeme je. Avokádo nakrájíme na kostičky, cherry rajčátka přepůlíme. Jarní cibulku nakrájíme na proužky. Smícháme olej, citrónovou šťávu a kůru, sůl, pepř a utřený česnek...

Zdravý lososový salát

Zdravý lososový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g kuskusu, 200 g brokolice, 50 g polníčku, 1 lžíce olivového oleje, 40 g dýňových semínek, 2 plátky lososu, 1 ks citrónu, 1/2 ks granátového jablka, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Kuskus připravíme podle návodu. Poté ho smícháme se lžičkou olivového oleje. Brokolici a lososa připravíme v páře. Trvá to tak 5 minut. Zbylý olej smícháme s citrónovou šťávou. Smícháme brokolici se semínky z granátového jablka, dýňovými semí...

Losos en croûte

Losos en croûte

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce kopru, 1 lžíce pažitky, 2,5 lžíce smetany ke šlehání (šlehačka), 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 ks šalotky, 3 stroužky česneku, 1/2 ks citrónu, 140 g žampionů, 100 g polníčku, 125 g Filo těsta, 700 g lososu

Na dvou lžících olivového oleje smažíme nasekané šalotky a po třech minutách přidáme žampiony nakrájené na plátky a utřený česnek. Smažíme 4 minuty. Přidáme šťávu z citrónu a odstavíme. Vmícháme polníček, pažitku a kopr, osolíme, opepříme. Nec...

Ananas se skořicovou omáčkou

Ananas se skořicovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks limety, 1 ks ananasu, 2 lžíce včelího medu, 200 g zakysané smetany, 2 špetky skořice, 2 špetky muškátového ořechu, 2 lžičky cukru moučky, 2 lžičky másla

Ananas nakrájíme na 8 měsíčků, odkrájíme dřevnatý vnitřek a slupku. Smícháme limetkovou kůru a šťávu s 1 lžící medu, špetkou skořice a špetkou muškátového oříšku. V jiné misce smícháme zakysanou smetanu se špetkou skořice a cukrem. V pánvi n...

Čočkový salát s uzeným tofu

Čočkový salát s uzeným tofu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžička olivového oleje, 1,5 lžičky mleté papriky, 1 ks cukety, 1 ks červené cibule, 1 ks papriky (kapie), 100 g tofu, 250 g čočky, 35 g polníčku, 1,5 lžíce aceta balsamica

Olejem potřeme pánev a opečeme na něm cuketu nakrájenou na kolečka, tofu na kostičky a nakonec i mletou papriku. Pár minut smažíme. Poté vmícháme ocet a necháme ho zredukovat. Cibuli nakrájíme na jemno. Papriku nakrájíme na proužky. Obojí smíc...

Sezamový kuřecí salát

Sezamový kuřecí salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks kuřecích prs, 1 ks mrkve, 4 ks jarní cibulky, 4 ks bobkového listu, 1 ks limety, 74 g sójy, 140 g cherry rajčátek, 2 lžíce koriandru, 1 lžička sezamu, 1 lžička rybí omáčky, 1 lžička sezamového oleje, 2 lžičky chilli omáčky

Mrkev a jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Rajčátka rozpůlíme. Koriandr a bobkový list nasekáme. Kuřecí prsa zalijeme vodou a spolu se sójou je vaříme 8 minut. Poté maso natrháme. Nyní si připravíme dresink – smícháme rybí omáčku, sezamový ...

Kuřecí maso s rýží na čínský způsob

Kuřecí maso s rýží na čínský způsob

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce zázvoru, 3 stroužky česneku, 1 lžička pepře, 3 lžíce sójové omáčky, 8 ks kuřecích stehen, 10 ks jarní cibulky, 1 sáček špenátu, 1 lžička soli, 3 lžíce sezamového oleje, 500 g dlouhozrnné rýže

Jednu lžíci zázvoru nastrouháme, zbytek nakrájíme na tenké plátky. Smícháme zázvor na plátky, pepř celý a lžíci sójové omáčky. Přidáme kuřecí stehna, dáme na pánev a zalijeme vodou tak, aby bylo vše potopené. Trošičku osolíme. Vaříme 30 minut. ...

Zdravé vejce s bramborem na plechu

Zdravé vejce s bramborem na plechu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 200 g žampionů, 2 ks šalotky, 4 vejce, 1 lžíce olivového oleje, 3 lžičky oregana

Brambory nakrájíme na meší kusy (okolo 2 cm velké) a žampiony podle potřeby necháme vcelku nebo rozpůlíme. Šalotku nakrájíme na plátky. Smícháme brambory, šalotku, olej a oregano a pořádně promícháme. Pečeme 45 minut na 200 °C. Poté přidáme ...

Zdravé fish & chips

Zdravé fish & chips

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g brambor, 1 lžíce olivového oleje, 3 lžíce petrželové natě, 1 lžíce kaparů, 2 lžíce řeckého jogurtu, 1 lžička soli, 2 kousky pstruhu, 2 ks citrónu

Brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky či chipsy – jak máme rádi. Naskládáme je na plech a zalijeme olejem. Osolíme. Pečeme 40 minut na 200 °C. Rybu osolíme, zastříkneme citrónovou šťávou a pečeme 10 minut. Poté posypeme petrželkou a citrónov...

Kořeněný kuřecí salát s brokolicí

Kořeněný kuřecí salát s brokolicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks brokolice, 5 ks šalotek, 4 ks kuřecích prs, 2 ks chilli papričky, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 lžíce olivového oleje, 40 g oliv

Brokolici rozkrájíme na růžičky, podusíme 4 minuty, poté osolíme a opepříme. Na olivovém oleji smažíme na dvě minuty pokrájené šalotky a poté přidáme chilli papričky a utřený česnek. Po čtyřech minutách smažení smícháme s brokolicí. Přidáme pře...

Zdravé lososové koule s mrkvovým salátem

Zdravé lososové koule s mrkvovým salátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kousky lososu, 2 lžíce kari pasty, 1 lžíce zázvoru, 4 lžíce koriandru, 2 lžíce vinného octu, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžička slunečnicového oleje, 1 lžička třtinového cukru, 1 citrón, 2 ks mrkve, 1 ks okurky

Lososa rozmixujeme spolu s kari pastou, strouhaným zázvorem, sójovou omáčkou a koriandrem. Ze směsi vytvarujeme 4 karbanátky. Ty opečeme na oleji (4-5 minut z každé strany). Mrkev a okurek ukrajujeme podélně škrabkou tak, aby nám vznikly dlouhé ...

Perlička ve slaninovém kabátku

Perlička ve slaninovém kabátku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 prsa z perličky, 1 lžička soli, 100 g anglické slaniny, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 400 g brambor, 5 lžíc másla, 4 lžíce petrželové natě, 1/4 ks celeru, 3 ks mrkve, 1 ks kořenové petržele

Maso osolíme ze všech stran, pokud máme prsa s kůží, nemusíme kůži odstraňovat. Pokud máme slaninu v celku, nakrájíme ji na špalíčky a maso jí prošpikujeme. Pokud máme slaninu na plátky, maso v ní obalíme (můžeme zkombinovat i obě možnosti). M...

Zavářka do polévky – smažený hrášek

Zavářka do polévky – smažený hrášek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks vejce, 100 ml plnotučného mléka, 1 špetka soli, 2 lžíce hladké mouky, 150 ml slunečnicového oleje

Všechny suroviny vyšleháme dohladka. Rozehřejeme olej a přes hrubé ploché struhadlo necháme těsto do oleje protéct. Zamícháme, aby se hrášky neslepily a smažíme dozlatova. Podáváme v polévce.

Smetanová játrová omáčka

Smetanová játrová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřových nebo krůtích jater, 1 cibule, pepř, drcený kmín, drůbeží vývar, 1 lžička vegety, sůl, 250 ml sladké smetany, olej, 1 lžíce hladké mouky

200 g jater rozmixujeme. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozmixovaná játra a orestujeme, až změní barvu. Opepříme, okmínujeme a zalijeme vývarem. Dochutíme vegetou a chvíli povaříme (zhruba 15 minut). Pak osolíme a zahustíme sme...

Obrácený banánový koláč s omáčkou z javorového sirupu a karamelu

Obrácený banánový koláč s omáčkou z javorového sirupu a karamelu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla, 200 g třtinového cukru, 200 g hladké mouky, 200 g pekanových ořechů, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 200 ml javorového sirupu, 200 g řeckého jogurtu, 4 banány, 4 vejce, 2 lžičky vanilkové esence, 1 lžička sody bikarbóny, 1 lžička skořice

Budeme potřebovat pečící formu (čtverec) asi 20 cm velkou. Tu vyložíme pečícím papírem. Na něj nalijeme 100 ml javorového sirupu a rozprostřeme ho po celém dnu. Tři banány oloupeme a podélně rozpůlíme a dáme je do pečící formy řeznou stranou dol...

Pomerančový koláč s granátovým jablkem

Pomerančový koláč s granátovým jablkem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 ks pomerančů, 4 vejce, 1 ks granátového jablka, 250 g másla, 50 g včelího medu, 300 g třtinového cukru, 200 g hladké mouky, 100 g mandlí, 140 g řeckého jogurtu, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva

Ze tří pomerančů vymačkáme šťávu. Jeden celý pomeranč dáme do vody vařit na pár minut. Poté vodu slijeme a nalijeme novou – nyní vaříme 40 minut. Pomeranč bude měkký. Až nebude horký, oloupeme ho a zbavíme všech jader. Rozmixujeme ho na kaši. Na...

Švestky pošírované v medu a pomeranči

Švestky pošírované v medu a pomeranči

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g švestek, 140 g včelího medu, 300 ml pomerančového džusu

Švestky dáme do hrnce, nalijeme vodu tak, aby všechny švestky byly ponořené. Poté nalijeme med a džus. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a vaříme 15 minut. Poté švestky s pomocí lžíce vyjmeme z nálevu a dáme stranou. Nálev vaříme dokud nemá s...

Jednoduchý rybí vývar

Jednoduchý rybí vývar

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 1 lžička fenyklu, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 2 ks mrkve, 1 ks řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 2 ks pórku, 400 g sterilovaných rajčat, 500 ml rybího vývaru, 200 g tresky, 85 g krevet

Mrkev a dva řapíky celeru nakrájíme na plátky. Pórek nakrájíme na tenké plátky. Fenyklová semínka, mrkev, celer a utřený česnek smažíme 5 minut na oleji. Poté přidáme pórek, rajčata, vývar, sůl a pepř. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme...

Lehké kuřecí cacciatore

Lehké kuřecí cacciatore

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce rozmarýnu, 1 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce petrželové natě, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 45 g parmské šunky, 550 g kuřecích prs, 150 ml bílého vína, 400 g rajčat, 225 g žampionů, 1 ks cibule, 2 listy šalvěje, 2 stroužky česneku

Prosciutto a cibuli nakrájíme na kostičky. Prosciutto smažíme na oleji, poté vyndáme z pánve, ale bez tuku, na kterém osmažíme cibuli, česnek a bylinky – smažíme asi 4 minuty. Poté v pánvi uděláme místo na osolená a opepřená kuřecí prsa. Smaží...

Kuřecí salát s brokolicí a avokádovým pestem

Kuřecí salát s brokolicí a avokádovým pestem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g brokolice, 100 g řeřichy, 175 g řepy, 25 g vlašských ořechů, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička slunečnicového semínka, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 3 ks kuřecích prs, 1 červená cibule, 1 ks avokáda, 1/2 stroužku česneku, 1 citrón, 2 lžičky řepkového oleje, 3 lžíce bazalky

Červenou cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a řepu na tenké nudličky. Brokolici povaříme 2 minuty, poté okamžitě zchladíme ve studené vodě. Poté ji zakapeme řepkovým olejem (stačí jen půl lžičky) a smažíme 2-3 minuty. Kuřecí prsa potřeme zby...

stránka: