Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 97

Česnekové knedlíky

Česnekové knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 syrový brambor, 1 rohlík, 1 stroužek česneku, 1 vejce, špetka soli, dle potřeby hrubá mouka

Syrový brambor jemně nastrouháme, přidáme na kostičky nakrájený rohlík, rozetřený česnek, vejce a osolíme. Přidáme hrubou mouku, tolik aby vzniklo polotuhé těsto. Tvarujeme malé knedlíčky, které vaříme v osolené vroucí vodě asi 20 minut. Podáváme ...

Grilovaný ananas s ovčím sýrem

Grilovaný ananas s ovčím sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ananas, 10 lžic ovčího sýra (brynzy), 10 menších rajčat

Ananas oloupeme a nakrájíme na asi deset 1/2 - 1 centimetrových plátků. Rajčata omyjeme a rozpůlíme. Na grilu nebo vroubkované pánvi zprudka opečeme ananas a rajčata. Měl by být na povrchu zbarvený od pečení, ale v podstatě syrový. Plátky opečené...

Vepřová panenka plněná marinovanými švestkami s ostrou švestkovou omáčkou

Vepřová panenka plněná marinovanými švestkami s ostrou švestkovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové panenky, 150 g sušených švestek, 150 ml portského vína, 100 g anglické slaniny, 1 pomeranč, 150 g švestkových povidel, 0,5 dcl rostlinného oleje, 1 hrst pražených rozdrcených mandlí, 30 g soli, 10 g pepře, 1 lžička chilli koření, 1 dcl masového vývaru, 50 g másla, 1 lžíce cukru krystal

Švestky naložíme na hodinu do části portského (lepší je přes noc - doba naložení švestek není započítána v době přípravy). Protáhneme jimi panenku (50 g odložíme), ochutíme solí a pepřem, pokapeme olejem a dáme odležet 5-10 min. Maso zprudka ope...

Knedlíčky z tvarohu s jahodovou omáčkou

Knedlíčky z tvarohu s jahodovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g jemného tvarohu, 250 g hrubé mouky, 2 vejce, 3 lžíce cukru moučka, mléko dle hustoty těsta - cca 300 ml, špetka soli, Omáčka: 1 sáček mražených jahod, 3 lžíce cukru moučka (dle chuti), 1 dcl vody, 1 lžíce Solamylu (dle požadované hustoty)

Všechny ingredience na knedlíčky promícháme abychom měli hutnější těsto. Těsto se trochu lepí, na vytváření knedlíčků je dobré si ruce obalit v mouce. Poté z těsta tvarujeme malé knedlíčky, které klademe na talíř. Mezitím si dáme vařit vodu do hrn...

Frankfurtská vepřová kýta

Frankfurtská vepřová kýta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g vepřové kýty, 4 nožky frankfurtských párků, 1 velká cibule, 3 lžíce oleje, mletá paprika , sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky, 100 ml sladké smetany

Maso prošpikujeme třemi nožkami párků. Nejlépe se to dělá tak, že párky dáme na chvíli do mrazáku, pak je ztuhlé snadno zasuneme do zářezů v mase. Připravený špalík masa opečeme ze všech stran na rozehřátém oleji. Maso vyndáme, odložíme stranou a...

Salát z párků

Salát z párků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 nožiček dietních párků, 1 cibule, 1/2 skleničky sterilované papriky (kapie), sůl, dle chuti mletý pepř, dle chuti cukr krupice, dle chuti ocet, 200 ml majonézy

Párky ohřejeme ve vařící vodě, oloupeme a nakrájíme na drobná kolečka. Dáme do mísy a necháme vychladnout. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené kapie. Promícháme, dochutíme solí, pepřem, cukrem a octem a nakonec vmícháme majo...

Vepřové řízky obalené v polentě a sýru

Vepřové řízky obalené v polentě a sýru

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové řízky, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 5 lžic polenty, 3 lžíce nastrouhaného parmazánu, sůl, rostlinný olej na smažení

Řízky lehce naklepeme, osolíme a obalíme v hladké mouce. Protáhneme rozšlehaným vejcem a nakonec obalíme ve směsi polenty a parmazánu. Smažíme na rozpáleném oleji a dáváme pozor, aby se sýr moc neroztekl. Podáváme s bramborovou kaší nebo dietním z...

Pečený bůček na zelí

Pečený bůček na zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřového boku, 1 sáček kyselého zelí, 1 lžíce cukru, 1 červená cibule, 5 šalotek, kmín, sůl, pepř

Zelí propereme, necháme okapat a dochutíme cukrem a solí. Rozprostřeme na dno pekáče. Na zelí klademe osolený, opepřený a nakmínovaný bůček. Úplně nahoru pak naskládáme na kolečka nakrájenou červenou cibuli a šalotky. Pečeme, dokud není maso měkké...

Ledvinky na smetaně s česnekem

Ledvinky na smetaně s česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 ledvinky, 1 cibule, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 hlávka česneku, 1 zeleninový bujón, 3 lžičky polohrubé mouky, 250 ml sladké smetany 10%

Středně velkou cibuli usmažíme do růžova na lžíci oleje, přidáme očištěné a nakrájené ledvinky a česnek nakrájený na plátky. Dusíme pod pokličkou doměkka. Ochutíme bujónem a zahustíme polohrubou moukou, rozmíchané v troše studené vody. Povaříme, d...

Vepřové medailonky pečené s pikantní zálivkou

Vepřové medailonky pečené s pikantní zálivkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové kýty, sůl, 2 stroužky česneku, 1 velká cibule, Zálivka: 2 lžíce oleje, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžičky worcesterské omáčky, 3 lžíce kečupu, lžička mleté papriky , 1/2 lžičky pepře, 100 ml vody

Z vepřové kýty nakrájíme menší medailonky, dva na porci. Lehce je naklepeme a potřeme česnekem utřeným se solí. Připravené medailonky naskládáme do pekáčku vymazaného olejem. Na maso dáme cibuli nakrájenou na půlkolečka. Ze všech ingrediencí vym...

Vepřové ledvinky s hlívou

Vepřové ledvinky s hlívou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg ledvinek, 30 dkg hlívy ústřičné, 1 větší cibule, 1 - 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička sojové omáčky, 2 špetky kmínu, 2 špetky mletého pepře, 1 kostka zeleninového bujónu

Ledvinky opláchneme pod tekoucí vodou. Rozřízneme je na polovinu a vykrojíme nežádoucí vnitřek. Nakrájíme je na kousky, opět opláchneme a necháme okapat. Oloupeme cibuli a nakrájíme omytou hlívu nadrobno. Cibuli nakrájíme najemno a usmažíme na ole...

Jablková bábovka s pudinkem

Jablková bábovka s pudinkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g nahrubo nastrouhaných jablek, 300 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 2 vejce, 150 ml rostlinného oleje, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček pudinkového prášku karamelového, podle potřeby mléko, dle chuti rozinky

Do mísy dáme mouku, cukr, prášek do pečiva, pudink a smícháme. Přidáme nahrubo nakrájená jablka, olej, vejce, dle chuti rozinky a tolik mléka, aby vzniklo středně husté těsto. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě ...

Medvídci pro dospělé

Medvídci pro dospělé

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

hrst gumových medvídků, 2 dcl vodky, 1 dcl horké vody

Hrst medvídků dáme do skleničky a zalijeme horkou vodou, kterou po půl minutě slijeme. Do rozteklých medvídků nalijeme vodku, zamícháme a dáme přes noc do ledničky ztuhnout. Můžeme podávat přímo ve skleničce nebo pro slavnostní příležitost želé...

Roštěná v ostré směsi

Roštěná v ostré směsi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězí roštěnky, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, hrst sušených hub, talířek čerstvých hub, 1 červená paprika , 1 zelená paprika , 1-2 chilli papričky, 2-3 lžíce ostrého kečupu, 2-3 lžíce hladké mouky, 1 velká cibule

Sušené houby předem namočíme. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji prudce opečeme, aby se zatáhlo. K masu přidáme nakrájenou cibuli a ještě chvíli restujeme. Opečené maso zastříkneme kečupem, promícháme a podlijeme. Přimícháme...

Jogurtový salát z krabích tyčinek

Jogurtový salát z krabích tyčinek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 střední cibule, 150 g smetanového bílého jogurtu, 250 g krabích tyčinek, 100 g tatarské omáčky

Celý nerozmrazený balíček surimi tyčinek vložíme do vroucí vody a zvolna vaříme 5 minut. Necháme vychladnout a potom odstraníme obal na jednotlivých tyčinkách. Do mísy dáme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme tatarskou omáčku, smetanový jogurt a z...

Jednoduché kuřecí závitky

Jednoduché kuřecí závitky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí řízky, 4 plátky sendvičové šunky, 4 plátky sýra, dle chuti sojová omáčka, špetka koření na kuře, lžíce rostlinného oleje

Kuřecí řízky jemně naklepeme, okořeníme, pokapeme sojovou omáčkou a olejem a necháme aspoň 2 hodiny uležet. Pak na každý plátek dáme šunku a sýr, pevně stočíme do závitků a smažíme na oleji. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší a zeleninovým sal...

Masové kuličky v cuketové omáčce

Masové kuličky v cuketové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g míchaného mletého masa, 2 kostky bujónu, 2 lžičky polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, pepř, 2 lžičky sušené petrželky, 300 g cukety, 2 hrsti nakrájeného ledového salátu, jíška dle potřeby, 2 lžíce cukru , 2 lžičky octa

Nejprve si připravíme masové kuličky. Mleté maso smícháme s vejcem, mletým pepřem, necelou lžičkou soli, sušenou petrželkou a polohrubou moukou. Utvoříme asi 14 - 16 kuliček, které vaříme jenom mírně potopené ve vodě s bujóny 30 minut. Oloupeme c...

Buchty z vesnice

Buchty z vesnice

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 25 g droždí, 80 g cukru krupice, 80 g rostlinného oleje, 2 vejce, špetka soli, 250 ml mléka

Z droždí, lžičky cukru a lžíce vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Mouku osolíme, přidáme cukr, olej, připravený kvásek a vlažným mlékem zaděláme vláčné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Necháme v teple vykynout. Z těsta vyválíme plát vysoký...

Kuřecí ragů s hříbky a pečenými brambory

Kuřecí ragů s hříbky a pečenými brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,9 kg kuřecích prsou, 0,5 kg hřibů, 250 ml smetany, 200 ml zakysané smetany, 100 g másla, 200 ml drůbežího vývaru, asi 2 lžíce Solamylu, 50 ml oleje, 1 kg malých brambor, 100 g papriky (kapie), 100 g pórku, 100 ml Sherry, 3 dkg soli, 1 lžíce kmínu drceného, 3 špetky pepře, hrst ploché petrželové natě

Brambory dobře omyjeme a zlehka povaříme dopoloměka. Rozkrájíme na čtvrtky a vložíme na vymaštěný plech, osolíme, okmínujeme přidáme na drobné kousky nakrájenou kapii a pórek. Asi 10 minut grilujeme na 250°C. Na závěr posypeme nahrubo rozsekanou p...

Šunka chudých

Šunka chudých

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg bůčku, 500 g Kabanosu, 8 vajec, špetka majoránky, špetka pepře, sůl, 4 stroužky česneku

Bůček umeleme. Čtyři vejce uvaříme natvrdo, nakrájíme spolu s kabanosem na kostičky a přidáme k bůčku. Osolíme, opepříme. Přidáme prolisovaný česnek a čtyři syrová vejce a dobře promícháme. Ochutíme majoránkou. Dáme do tlačenkového střeva a vaříme...

Maková omáčka

Maková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g máku, 1 l mléka, 2 lžíce perníku na pečení, troška skořice, troška citronové kůry, 4 lžíce cukru krupice

Mák jemně umeleme a uvaříme v mléce, okořeníme, osladíme a zahustíme strouhaným perníkem. Podáváme místo krému k dukátovým buchtičkám nebo s kynutými knedlíky. Do omáčky můžeme přidat rozinky nebo zavařené vypeckované třešně. Studenou ji můžeme jí...

Mlsná mrkev

Mlsná mrkev

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mrkve, 100 g másla, 1 balení tvarohu, 100 g cukru krupice, 4 lžíce smetany ke šlehání (šlehačka)

Mrkev nakrájíme na kolečka a podusíme na másle doměkka. Přidáme tvaroh, rozmícháme a osladíme. Nakonec přimícháme šlehačku. Podáváme s pečivem nebo vánočkou.

Sambaro - indický zelný salát

Sambaro - indický zelný salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g bílého zelí, 1 mrkev, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce hořčičného semínka, 3 listy citronové trávy, 1 lžíce rozsekaných zelených chilli papriček, lžíce soli (dle chuti), 2 lžíce citronové šťávy, hrst listů koriandru, 1 lžíce asafoetidy - čertova lejna nebo worcesterové omáčky

Zelí rozsekáme nadrobno, mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme hořčičná semínka, když vyprskají - (jako popcorn) přidáme čertovo lejno nebo worcester, citronovou trávu a rozsekané zelené čili papričky a ...

Vepřová játra s cuketou

Vepřová játra s cuketou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg vepřových jater, 1 velká cibule, 1 bílá paprika , 1 vrchovatá lžíce strouhané mrkve, 1 hrnek cukety, 1 lžička instantní tmavé jíšky, 2 lžičky kořenící směs na Čínu, 2 lžíce slunečnicového oleje

Játra nakrájíme na menší kousky, cibuli a papriku na proužky. Mrkev a cuketu nastrouháme na hrubé nudličky. Na oleji pomalu orestujeme játra, cibuli a papriku. Podlijeme vodou a dusíme asi 30 minut, až jsou játra skoro měkká. Přidáme vrchovatou ...

Rýže s pórkem

Rýže s pórkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti rýže, 1-2 vejce, 1-2 pórky, 1-2 lžíce oleje na smažení, sůl dle potřeby, mletý kmín dle chuti

Na pánev s trochou oleje dáme uvařenou rýži, zpravidla se osvědčí, když uvaříme větší množství a zbude. Předtím si na jiné pánvi dáme zesklovatět jemně nakrájený pórek, pozor, ne dohněda, jen zesklovatět! Smícháme na jedné pánvi a podle množství ...

stránka: