Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 99

Rybí polévka z konzervy

Rybí polévka z konzervy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 1 velká cibule, 1 hrneček nahrubo nastrouhané cukety, 1/2 hrnku nahrubo nastrouhané mrkve, 2 lžíce hladké mouky, kousek másla, 1,5 l vody, 1 lžička plnotučné hořčice, 2 kostky libovolného bujónu, 1 konzerva rybiček v tomatě, 1 sterilovaná kapie, sůl a pepř dle chuti, polévkové tekuté koření dle chuti, špetka petrželky

Na 2 lžících oleje usmažíme 1 větší cibuli do růžova. Přidáme cuketu a mrkev. Odkryté pomalu opékáme asi 10 minut. Potom zahustíme trochou jíšky, kterou jsme udělali z másla a hladké mouky, přidáme 1,3 l vody a chvíli povaříme. Ve 2 dcl vody si ro...

Pochoutkové papriky

Pochoutkové papriky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 paprikových lusků, 100 g taveného sýra, 150 g másla, 100 g junioru, 2 stroužky česneku, špetka soli, špetka pepře

Papriky omyjeme, zbavíme jader a podélně rozkrojíme. Salám nakrájíme na malé kousky, česnek oloupeme a prolisujeme. Z másla, sýru, salámu a česneku utřeme hladkou pomazánku, kterou necháme asi 30 minut vychladit. Naplníme papriky a podáváme s toasty.

Mrkvový salát s mandarinkou

Mrkvový salát s mandarinkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g strouhané mrkve, asi 50 g cukru krupice, 1 konzerva mandarinkového kompotu, 1-2 lžíce citronové šťávy, 1/2 konzervy ananasového kompotu

Mrkev omyjeme, oškrábeme a z horní části odkrojíme vše nazelenalé. Nastrouháme jí najemno a promícháme s cukrem. Necháme jí 10 minut odstát, aby pustila šťávu. Mezitím si připravíme ovoce. Mandarinky a ananas rozdělíme na menší kousky. Do mrkve v...

Ředkvičková polévka s vejci

Ředkvičková polévka s vejci

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 dkg ředkviček, 2 lžíce másla, 1 vrchovatá lžíce polohrubé mouky, 2 vejce, 1,5 l vody, 2 kostky zeleninového bujónu, 5 dkg strouhaného sýra Eidam, 1 lžička petrželové natě, 1 rohlík, 5 dkg uzeniny

Ředkvičky oloupeme (nemusíme) a nakrájíme na kostičky, které osmažíme na másle asi 3 minuty. Přidáme polohrubou mouku a smažíme dále do lehkého zrůžovění. Potom vmícháme rozšlehaná vejce a usmažíme jako míchaná vajíčka. Zalijeme vodou a vaříme asi...

Salát ze zelí s mandarinkou

Salát ze zelí s mandarinkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g pekingského zelí, 1 balení husté zakysané smetany, 1 konzerva mandarinkového kompotu, špetka soli, 3 lžičky cukru moučka

Zelí nakrájíme na nudličky. Do husté zakysané smetany vmícháme špetku soli a cukr. Mandarinky rozdělíme na menší kousky a necháme je dobře okapat, potom je přidáme do mísy k zelí. Vmícháme ochucenou smetanu a dáme vychladit.

Polévka s ovesnými vločkami a zeleninou

Polévka s ovesnými vločkami a zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g másla, 150 ml ovesných vloček, 2 l vody, 250 ml strouhané kedlubny , 250 ml strouhané mrkve , 1/2 většího bramboru , troška majoránky, troška petrželové nati, 2 kostky zeleninového bujónu, špetka mletého pepře

Na 1/2 cm plátku másla opražíme 150 ml ovesných vloček. Zalijeme 2 litry vody a vaříme asi 30 minut. Očistíme a nastrouháme nahrubo kedlubnu a mrkev, obojí po 250 ml. Zeleninu osmahneme na 1 cm plátku másla. Půlku bramboru nastrouháme, nebo romixu...

Vepřové plátky v sýrovém těstíčku

Vepřové plátky v sýrovém těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 plátků vepřového masa, 200 g strouhaného sýru, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, troška mleté papriky, špetka soli

Řízky naklepeme a osolíme. Sýr nastrouháme a smícháme s moukou a paprikou, aby vzikla sypká směs. Maso obalíme v sypké směsi, potom v rozšlehaných vejcích a znovu v sypké směsi. Smažíme jako klasické řízky. Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.

Miso polévka nejen na zimu

Miso polévka nejen na zimu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce Miso pasty, 4 houby shiitake, 60 g kořenové zeleniny, 1 svazek natí z jarní cibulky, 2 lžíce čerstvého zázvoru nastrouhaného najemno, 800 ml zeleninového vývaru, 4 lžíce sezamového oleje

Nejprve si očistíme houby a zeleninu. Houby shiitake si nakrájíme na malé kousky a stejně tak si nakrájíme kořenovou zeleninu na tenké nudličky. Ve větším hrnci orestujeme na sezamovém oleji zeleninu a zalijeme ji vývarem (ne z kostky - ten je m...

Ovesná polévka

Ovesná polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 hrnečků vody, 1/4 hrnečku ovesných vloček, 1 hrneček kořenové zeleniny, 1 lžíce másla, špetka soli, troška pažitky

Ovesné vločky a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu orestujeme na másle. Zalijeme vodou a vaříme do měkka. Osolíme a dochutíme pažitkou. Můžeme zjemnit bílým jogurtem.

Šunkový dip

Šunkový dip

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 uvařené vejce, 130 g másla, 50 g taveného sýra, 1/2 balení bílého jogurtu, 80 g šunky, špetka soli, špetka pepře

Máslo ušleháme s taveným sýrem a jogurtem. Šunku nakrájíme na nudličky, vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme najemno. Vše smícháme, osolíme a přidáme nadrobno nasekanou petrželku. Všechny ingredience můžeme rozmixovat, podáváme s bílým pe...

Rajčatová polévka s uzeninou a sýrem

Rajčatová polévka s uzeninou a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 lžic slunečnicového oleje, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 l studené vody, 2 velká rajčata, 1 - 2 měkké pikantní klobásy, 2 lžíce sladkého nebo ostrého kečupu, 2 kostky hovězího bujónu, 5 dkg strouhaného sýra, troška petrželové natě

Připravíme si růžovou jíšku z 5 lžic oleje a 2 lžic polohrubé mouky. Zalijeme jí 1 litrem studené vody, přidáme oloupaná a na kostičky nakrájená 2 velká rajčata a vaříme asi 5 minut. Nakrájíme 1 - 2 klobásky a přidáme do polévky. Vmícháme 2 lžíce ...

Bramborové noky s houskou

Bramborové noky s houskou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení směsi na bramborové knedlíky/špalíčky, 1 středně velká cibule, 1 starší houska, 100 g syrových brambor , 100 g vařených brambor ve slupce, 4 lžíce slunečnicového oleje

Nejprve si na 4 lžících oleje osmažíme nakrájenou cibuli a starší housku. Než nám to vychladne, tak si připravíme sypké bramborové těsto v prášku podle návodu na obalu. Nastrouháme syrové i vařené brambory a vmícháme do těsta, potom ještě zapracu...

Kuřecí prsíčka s mangem

Kuřecí prsíčka s mangem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsíčka, 1 středně velké mango, 40 ml rostlinného oleje, 40 g másla, sůl a pepř dle chuti, sušené bylinky dle našeho výběru (oregano,tymián, bazalka,petržel)

Kuřecí prsa omyjeme a očistíme. Povrch každého prsíška lehce nakrájíme (uděláme zářezy) a osolíme a opepříme. Maso posypeme připravenými bylinkami dle naší chuti a pokapeme trochou oleje. Vložíme do mísy a necháme takto alespoň hodinku odležet. Me...

Povidlové pěry

Povidlové pěry

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, špetka soli, voda vlažná spíše dle hustoty těsta, 1 balení švestkových povidel, 250 g strouhanky, 2 lžíce cukru moučka, 1 lžíce másla, špetka kypřícího prášku do pečiva

V míse prosejeme mouku, přidáme špetku soli a prášku do pečiva. Nakonec přidáváme vlažnou vodu a mícháme až vznikne hladké nelepivé těsto. Hotové těsto vyválíme na pomoučeném vále a nakrájíme rádelkem na čtverečky do kterých plníme povidla a vytvo...

Rajčatová marmeláda s rumem

Rajčatová marmeláda s rumem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

necelé 2 kg rajčat, 1 sáček Želírfixu 2:1, 60 dkg cukru krystal, 3 sáčky vanilkového cukru (vanilínového), 1 lžička kyseliny citronové, 25 ml rumu

Rajčata odšťavníme v mlýnku na ovoce. Na marmeládu potřebujeme 1 litr šťávy. Želírfix promícháme s trochou cukru. Do vařící šťávy vsypeme Želírfix promíchaný s cukrem a povaříme 5 minut, potom po částech přidáme cukr a vaříme dalších 5 minut. Přid...

Kořeněné Lassií

Kořeněné Lassií

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml bílého jogurtu, 1 hrst čerstvé máty, 10 listů koriandru, sůl dle chuti, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1 lžička garam masala nebo chat masala, 1/2 sklenky ledu, 1 čerstvé zelené chilli

Do mixeru vložíme mátu, koriandr a ½ dávky jogurtu a dobře promixujeme. Přidáme zbytek jogurtu a koření a znovu mixujeme nakonec přidáme led a na kousky překrájené zelené čili a dobře rozmixujeme. Ihned podáváme nejlépe v tumbleru nebo ve skleni...

Zeleninový salát sterilovaný

Zeleninový salát sterilovaný

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg paprik, 1 kg cibule, 1 kg rajčat, 1 kg salátových okurek, 750 ml vody, 250 ml octa, 25 dkg cukru krupice, 5 dkg soli, 1 hrneček oleje

Nejprve si nakrájíme zeleninu na takovou velikost, jakou chceme mít. Ve větším hrnci, kde nám vleze všechna zelenina si uvaříme zálivku. Do vroucí zálivky vsypeme nejprve cibuli a necháme přejít varem. Přidáme papriku a opět necháme přejít varem a...

Domácí ovocné želé

Domácí ovocné želé

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml bílého jogurtu, 1 vanilkový cukr, 1 sklenka broskovového kompotu, 1 sáček pudinkového prášku

Do misek vyrovnáme kompotované broskve. Nálev z broskví doplníme vodou na 500 ml, přidáme vanikový puding, uvařenou hmotou přelijeme broskve a necháme vychladnout. Do jogurtu zamícháme vanilkový cukr a přelijeme již vychladlé ovoce s pudinkem. Ovo...

Tvarohová pomazánka s mrkví

Tvarohová pomazánka s mrkví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g mrkve, 250 g tučného tvarohu, 300 g Lučiny, 50 g másla, 1 jablko

Očištěnou mrkev jemně nastrouháme a vyšleháme s měkkým tvarohem, lučinou, máslem a nastrouhaným jablkem. Dle chuti osolíme a promícháme.

Mrkev v sýrové omáčce

Mrkev v sýrové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g mrkve, 60 g másla, 1 cibule, 50 g slaniny, 20 g hladké mouky, 3 dcl smetany, 150 g tvrdého sýra, špetka soli, 1 lžíce cukru krupice, špetka muškátového květu

Opláchnutou mrkev pokrájíme na nudličky. Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli a slaninu, přidáme mrkev, osmahneme a zalijeme trochou vody. Přidáme sůl a cukr. Pod pokličkou dusíme doměkka a do vypaření vody. Ze zbytku másla a mouky připravíme...

Kuřecí prsa Tikka Masala

Kuřecí prsa Tikka Masala

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích prsou, 6 lžíc rostlinného oleje, 3-4 cm skořice celé, 2 cibule větší, 3 lžičky drceného česneku, 3 lžičky strouhaného zázvoru, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička mleté chilli papričky, 1 lžička mleté papriky, 2 lžičky garam masala, 1 lžíce rajčatového protlaku, 2 rajčata, sůl, 2,5 dcl kokosového mléka, hrst čerstvých listů koriandru, 1 zelené chilli, 2-3 kardamony

Kuřecí prsa nakrájíme na větší kostky(asi jako na guláš), osolíme. V kastrolu na malém plameni ořejeme olej a přidáme do něj celou skořici a kardamon a chvilku mícháme, aby se olej provoněl. Pak přidáme maso a opečeme, stačí jen chvíli, aby se z...

Játrová polévková zavářka

Játrová polévková zavářka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězích nebo vepřových jater, 1 vejce, 100 g polohrubé mouky, sůl a pepř dle chuti, majoránka dle chuti, česnek dle chuti, hovězí nebo drůbeží vývar dle potřeby

Hovězí nebo vepřová játra pomeleme i s oloupaným česnekem. Přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku a po promíchání polohrubou mouku. Játrovou směs dáme na síto s většími otvory (na halušky) a necháme pomalu prokapat do vařícího vývaru. Můžeme použít i...

Dobračka

Dobračka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 tácek kořenové zeleniny, 1 lžíce másla, 1 l vody, 3 lžíce instantní světlé jíšky, 1 lžíce Vegety

Všechnu zeleninu očistíme a nahrubo postrouháme. Zelené bylinky dáme stranou. Rozehřejeme máslo a zeleninu na něm osmažíme do voňava. Zasypeme Vegetou nebo podobnou směsí, ještě necháme znovu restovat. Zalijeme vodou, uvedeme do varu. Jíšku sype...

Kypré podmáslové lívanečky

Kypré podmáslové lívanečky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 l podmáslí, 2 vejce, 3 lžíce cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, 1 sklenka ovocné marmelády, 0,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva

Podmáslí rozšleháme se žloutky, cukrem, moukou, práškem do pečiva a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Pečeme na menším množství tuku a ihned podáváme. Zdobit můžeme dle chuti - marmeládou skořicovým cukrem, nutelou, šlehačkou.

Nadívané rumbakoule

Nadívané rumbakoule

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g rozinek, 240 g piškotů, 1 lžička mleté kávy, 1 dcl rumu, 200 g másla, 150 g lískových jader, 1 balení kokosu

Umeleme rozinky a piškoty, přidáme kávu, rum a máslo a vypracujeme na tuhou hmotu. Hmotou obalujeme lísková jádra a uválíme do koule asi o průměru 2 cm. Do mísy nasypeme trochu kokosové moučky, vložíme hotové koule a obalíme. Upravíme ještě tvar, ...

stránka: