Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 94

Smažený kuřecí španělský ptáček

Smažený kuřecí španělský ptáček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g kuřecích prsou, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 sterilovaná okurka, 1 natvrdo vařené vejce, 1 kousek slaniny, 1 plátek šunky, sůl a pepř dle chuti, 1 šálek hladké mouky, 1 vejce, 1 šálek strouhanky

Kuřecí prsa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a naplníme stejně jako klasického španělské ptáčka. Zamotáme a obalíme v těstíčku z vajec, mouky , soli a nálevu z okurek a nakonec ve strouhance. Smažíme pomalu v oleji rozpáleném na 150-1...

Quiche lorraine (Slaný koláč podle Mirky Slavíkové)

Quiche lorraine (Slaný koláč podle Mirky Slavíkové)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 90 g hladké mouky, 90 g celozrné mouky, špetka soli, voda dle potřeby, Náplň: 100 g anglické slaniny, 1 menší červená cibule, 100 g ementalu, 300-400 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř dle potřeby, špetka muškátového oříšku, 2 vejce

Ingredience na těsto, kromě vody, smícháme v míse a pořádně rukama propracujeme. Přilijeme trošinku vody, aby těsto bylo krásně hladké. Vodu přidáváme jen podle potřeby, aby se těsto nelepilo. Dáme do potravinové fólie a necháme v lednici asi 15...

Guláš Petra Voka

Guláš Petra Voka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hovězí klížky, 250 g vepřové plece, 80 g sádla, 150 dkg cibule, 40 g hladké mouky, 180 g leča, 3 lžičky mleté papriky, troška pepře, špetka soli, 1 dcl červeného vína, 2 l vody

Lehce usmažíme na sádle cibulku nakrájenou na velmi jemno, přidáme papriku a přidáme kostky hovězího masa. Maso zprudka na cibulce osmahneme a pak ztlumíme plamen a hrnec přiklopíme. Maso dusíme a podle potřeby přidáváme horkou vodou. Dusíme asi 2...

Biftek Samson

Biftek Samson

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězí svíčkové, 200 g šunky od kosti, 1 šálek rostlinného oleje, špetka soli, troška pepře, 4 lžíce tatarské omáčky, 1 dcl červeného vína, troška kečupu

Očištěnou svíčkovou nakrájíme na plátky, které zprudka na oleji osmažíme (z každé strany cca 5 minut, záleží, jak kdo má rád bifteky). Osmažené plátky dáme na talíř, na každý plátek dáme silný plátek šunky a přelijeme směsí z vína, tatarské omáčky...

Kachna po staročesku

Kachna po staročesku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kachny, 150 g ostravské klobásy, špetka soli, 1/2 lžíce kmínu, 1 cibule, 120 g slaniny, 2 hrnečky vody, 3 lžíce ztuženého pokrmového tuku

Omytou kachnu osolíme a pokmínujeme. Dáme na pekáč a přidáme vodu a tuk. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C po dobu 30 minut, pak ztlumíme na 180°C a pečeme 40 minut. Asi tak 20 minut před dopečením přidáme do pekáče cibuli na kostičky, klobásu n...

Bryndzový koláč se škvarky

Bryndzový koláč se škvarky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 30 g droždí (kvasnic), 1 lžička cukru krupice, 250 ml vlažné vody, špetka soli, kousek tuku na vymazání plechu, 1 vejce na potření, troška kmínu na posypání, Náplň: 150 g uvařených brambor, 150 g masitých škvarků, 120 g Brynzy, 60 g vepřoveho sádla, špetka soli

Z 1PL múky, cukru, droždia a 50 ML vlažnej vody pripravíme kvások. Múku osolíme, pridáme kvások a zvyšnú vodu. Vypracujeme cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme 45 minút kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát, polovicu na...

Jablečný páj s drobenkou podle Apetitu

Jablečný páj s drobenkou podle Apetitu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 190 g hladké mouky, 125 g másla, 1 lžíce cukru krupice, špetka soli, 2 lžíce ledové vody, Náplň: 1.3 kg jablek, 100 g cukru krupice, 100 g propláchnutých a okapaných rozinek, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky nového koření, 1 špetka mletého muškátového oříšku, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce rozpuštěného másla, Drobenka: 80 g másla, 80 g třtinového cukru, 90 g hladké mouky

Ingredience na těsto smícháme a jemně rukou vypracujeme hladké těsto. Zabalíme jej do potravinové fólie a dáme na hodinu odpočívat do lednice. Mezitím si oloupeme jablka a zbavíme je jadřinců. Nakrájíme na kostičky a vložíme do velké mísy. Přidá...

Houbová paštika - terina

Houbová paštika - terina

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čerstvých žampionů, 150 g čerstvých hřibů, 150 g uvařených kuřecích prsou, 1 větší cibule, 70 g uvařené rýže, 80 g uzené slaniny, 2 vejce, troška pepře a soli, špetka sušeného tymiánu, lístky čerstvého tymiánu a polníčku na ozdobu , 4 plátky anglické slaniny, 2 lžíce olivového oleje

Na mäsovom mlynčeku pomelieme 160g šampiňónov, hríby a vychladnuté kuracie prsia. Zvyšnú časť šampiňónov pokrájame na plátky, ktoré orestujeme v panvici na oleji. Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na oleji spolu s nakrájanou slaninkou.Po vychladn...

Oštěpkové tyčinky

Oštěpkové tyčinky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g másla, 150 g nastrouhaného uzeného sýru (Oštiepok), 300 g hladké mouky, 2 vejce, 150 g uvařených brambor, sůl a pepř podle chuti, troška kmínu na posypaní

Do preosiatej múky primiešame postrúhaný oštiepok, prelisované zemiaky, vajcia, pokrájané maslo, korenie a soľ. Vypracujeme cesto, ktoré necháme 1 až 2 hodiny odpočívať v chlade. Potom cesto rozvaľkáme, poskladáme na štvormo a dáme opäť na chvíľ...

Oštěpkové lívance

Oštěpkové lívance

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g nastrouhaného uzeného sýru (Oštiepok), 250 g polohrubé mouky, 20 g droždí (kvasnice), 400 ml mléka, 2 vejce, 20 g nastrouhaného parmazánu, 100 g na jemno nakrájené uzené šunky, 1 lžíce nasekané petrželové naťi, sůl , pepř a vegetu podle chuti

V 100 ml vlažného mlieka rozpustíme droždie, ktoré potom pridáme do misky spolu s múkou, so zvyšným mliekom, s nastrúhaným oštiepkom a s parmazánom. Pridáme žĺtky, petrželovú vňať, šunku a vyšľahaný sneh z bielkov. Ochutíme soľou, mletým čiernym ...

Knedlíky v hrnku

Knedlíky v hrnku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 rohlíků, 1 hrneček kravského mléka, sůl, 1 hrneček hrubé mouky, 2 vejce, kousek ztuženého pokrmového tuku

Rohlíky zalijeme mlékem, přidáme sůl, žloutky, mouku a přidáme sníh z bílků. Hrnky vymažeme tukem a do ¾ je naplníme těstem a vaříme 30 min. ve vodě pod pokličkou.

Brambory jachni (Řecko)

Brambory jachni (Řecko)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 100 ml olivového oleje, 4 rajčata, 1 cibule, 2 stroužky česneku, špetka soli, 1 sklenka vody

Brambory oloupeme a nakrájíme na 1 cm silná kolečka. Vložíme je do mísy, zalijeme vodou a necháme 10 minut odstát. Mezitím si oloupeme cibuli a zesklovatíme ji na rozpáleném olivovém oleji. Potě přidáme zcezené brambory a důkladně zamícháme. Nech...

Kuře s hříbky

Kuře s hříbky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti sušených hub, kousek sádla, 1 kuře, špetka soli, troška kmínu, 1,5 hrnečku vody

Dvě hodiny před pečením kuřete si namočíme houby do vody. Pak si kuře omyjeme a dáme do pekáčku, kam dáme trochu sádla, osolíme, pokmínujeme a přidáme houby i s vodou, ve které se máčely. Pokud bude vody málo, tak ještě trochu vody přilijeme (aby ...

Výborná domácí horká čokoláda

Výborná domácí horká čokoláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g hořké čokolády, 100 g mléčné čokolády, 250 ml smetany ke šlehání, 500 ml mléka

Smetanu dáme do kastrůlku a zahřejeme. Postupně do smetany nalámeme obě čokolády a za stálého míchání na mírném ohni vaříme, dokud se čokolády nerozpustí (nesmí být ve smetaně žádné hrudky). Když máme čokolády rozpuštěné, tak přilijeme mléko a pov...

Kuře na cibulce

Kuře na cibulce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 6 velkých cibulí, 5 stroužků česneku, 3 dcl drůbežího vývaru, 2 lžičky Solamylu, špetka soli, 1 ml rostlinného oleje

Kuřecí prsa omyjeme, lehce osolíme. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nakrájíme na plátky. Česnek na rozpáleném oleji dozlatova osmahneme, pak přidáme cibulku a necháme lehce zpěnit. Na cibuli dáme kuřecí prsa, zprudka osmahneme, pak ztlumíme "...

Sladký koláč z brambor

Sladký koláč z brambor

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg cukr krupice, 30 dkg vařených brambor, 60 dkg polohrubé mouky, 20 dkg ztuženého pokrmového tuku, 2 vejce, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sklenka ovocné marmelády

Brambory oškrábeme a uvaříme ve vodě (nedávat do ní vůbec nic). V tlakovém hrnci vaříme 10 minut. Pak ze všech surovin vytvoříme těsto, které vyválené dáme na plech a upečeme v předehřáté troubě při 180°C po dobu 35 minut. Upečené těsto můžeme pot...

Řezy od Nadi

Řezy od Nadi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 dkg másla, 25 dkg cukru krupice, 2 vejce, 20 dkg polohrubé mouky, 1 balení ovocné marmelády, 10 dkg kokosové moučky, 1 balení vanilkového cukru

Máslo, 10 dkg cukru a žloutky utřeme a poté přidáme mouku. Těsto rozetřeme na vymazaný plech, na něj rozetřeme zavařeninu a posypeme směsí z kokosové moučky, 15 dkg cukru a 1 vanilkového cukru. Na vrch dáme ušlehaný sníh ze 2 bílků. Dáme do vyhřát...

Zapékané brambory s česnekem

Zapékané brambory s česnekem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g cibule, 3-5 stroužků česneku, 3 lžíce slunečnicového oleje, 300 g brambor vařených ve slupce, 2 lžičky koření na americké brambory, 2 vejce, 50 ml mléka, špetka pepře

Brambory umyjeme a dáme vařit ve slupce. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a česnek si nastrouháme na jemné nudličky. Na oleji osmažíme cibuli do světlerůžova, do odstavené vmícháme česnek a promícháme. Přendáme jí do zapékací misky a...

Dršťková polévka s kapií

Dršťková polévka s kapií

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg drštěk, 3 velké cibule, 1-2 hlávky česneku, 1 lžička soli, 2 kostky masoxu, 1/4 lžičky mletého kmínu , 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 l vody, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce sádla, 3 lžičky mleté papriky, 1 červená kapie, 4 g majoránky, 1/2 lžičky mletého černého pepře

Dršťky očistíme a okrájíme případné nečistoty. Dobře je omyjeme a celé dáme vařit do tlakového hrnce. Jakmile se začnou vařit, tak je vypneme. Vodu slijeme a dáme opět čistou. Jak začnou vařit, tak opět vypneme a vodu slijeme. Ve třetí vodě dršťky...

Vinná omáčka

Vinná omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml bílého vína, 4 žloutky, 15 g cukru krupice, 2 vejce, troška citronové kůry

Ve vodní lázni utřeme žloutky s cukrem a postupně přidáváme ostatní přísady. Šleháme nad parní lázní, dokud nám omáčka nezhoustne (asi 15 minut).

Pikantní omáčka z vajec

Pikantní omáčka z vajec

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 dkg másla, 4 žloutky, 3 dcl hovězího vývaru, 5 lžic citronové šťávy, troška mletého pepře, špetka soli, 2 lžíce petrželové natě

Máslo a žloutky dáme do hrnce a šleháme ve vodní lázni asi 5 minut. Po troškách přidáváme vývar a nakonec přidáme citronovou šťávu. Na závěr přidáme koření (pepř a sůl) a nasekanou petrželku. Podáváme čerstvé.

Anglický biftek s vejci

Anglický biftek s vejci

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg sádla, 4 vejce, 0,6 kg hovězí svíčkové, 3 g soli, 1 g pepře - mletý, 1 dkg hladké mouky, 1 hrneček vody

Maso očistíme a nakrájíme na asi 10 plátků, které lehce (opravdu lehce) naklepeme. Každý plátek osolíme a opepříme a pak ho na rozpáleném oleji v pánvi osmažíme z každé strany (uvnitř musí být růžové, nikoliv krvavé) - každý plátek smažíme dle pot...

Domácí mléčná čokoláda

Domácí mléčná čokoláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

35 dkg ztuženého pokrmového tuku, 15 dkg cukru moučka, 15 dkg sušeného mléka, 5 dkg kakaa, 1 balení vanilkového cukru, 1 lžíce rumu

Práškový cukr, kakao, sušené mléko a vanilkový cukr smícháme a prosejeme. Pomalu přidáváme do rozehřátého tuku, který rozehřejeme ve vodní lázni. Vše dobře promícháme, aby ve hmotě nebyly hrudky. Hotovou hmotu nalijeme do formiček a necháme vystyd...

Chlupaté knedlíčky se slaninkou a červeným zelím

Chlupaté knedlíčky se slaninkou a červeným zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Knedlíčky: 60 g anglické slaniny, 1 menší cibule, 750 g brambor, 2 vejce, 250 g hrubé mouky, 1 špetka soli, 2 lžíce sádla, Zelí: 1 menší červené zelí, 1 lžíce drceného kmínu, 50 g slaniny, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, sůl dle chuti, špetka pepře, 1 lžíce octa, 1 lžíce cukru krupice

Nejprve si uvaříme zelí. Zelí si nakrájíme na malé nudličky a dáme do velkého hrnce, aby mělo při vaření dostatek místa. Přisypeme kmín, podlijeme mírně vodou a vaříme asi 30 minut, dokud není zelí měkčí. Vodu případně doléváme. Mezitím co se nám ...

Potage parmentier (Bramboračka podle Julie Child)

Potage parmentier (Bramboračka podle Julie Child)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700-900 g brambor, 1 pórek, sůl a pepř dle chuti

Brambory oloupáme a nakrájíme na kostky, dáme do hrnce. Pórek rozkrojíme podélně na polovinu a pořádně jej omyjeme. Nakrájíme na kolečka a přidáme k bramborům. Do hrnce přilijeme asi 1,5 litru studené vody. Brambory i pórek by měli být asi 1cm pod...

stránka: