Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 90

Slunečnicový chléb se sýrem z domácí pekárny

Slunečnicový chléb se sýrem z domácí pekárny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 dcl vody, 2 lžíce olivového oleje, 2,5 lžičky soli, 1 hrst kmínu, 1 hrst oregana, 2 hrsti lněného semínka, 60 dkg hladké mouky, 2 lžičky cukru moučka, 0,5 balení droždí, 2 hrsti slunečnicového semínka, 15 dkg eidamu

Do pekárny nalijeme 4 dcl vlažné vody a olej. Přidáme sůl, kmín, oregáno a lněné semínka. Nasypeme mouku, cukr a přidáme půlku droždí (pokud máme sušené, tak dvě lžičky). Zapneme program 1 (basic) a ve chvíli, kdy časovač ukazuje 2:17, přidáme do...

Roztocká bašta

Roztocká bašta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1.2 kg hovězí klížky, 4 cibule, 1 malá konzerva nakládaných žampionů, 1 červená a 1 zelená paprika, 3 lžíce worcesterské omáčky, 3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce Solamylu, 100 ml vody, sůl a pepř dle chuti

Maso očistíme a nakrájíme na kostičky jako na guláš. Oloupanou cibuli nakrájíme na plátky a papriku očistíme a nakrájíme na asi centimetrové proužky. Maso s cibulí vložíme bez omastku do tlakového hrnce a lehce osmahneme, až pustí šťávu. Poté vlož...

Snídaňová miska

Snídaňová miska

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 plátky veky, nebo toastového chleba , 50 g kozího sýru, 50 g Nivy, 50 g anglické slaniny, 100 ml smetany ke šlehání, 1 lžička tymiánu, sůl a pepř dle chuti, 2 lžíce brusinkové marmelády, troška másla na vymazání

Zapékací misku vymažeme máslem a na dno vložíme plátek veky, nebo toastového chleba. Smetanu smícháme s tymiánem, solí a pepřem a dvěma lžícemi zalijeme veku. Na plátek veky naskládáme polovinu anglické slaniny a polovinu obou sýrů nakrájené na pl...

Polévka z kukuřice

Polévka z kukuřice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1500 ml drůbežího vývaru, 3 cibule, 500 g mražené kukuřice (zrníček), 100 g sendvičové šunky, 10 ml sojové omáčky, 30 ml bílého vína, 1 lžíce Solamylu, špetka soli, špetka pepře, špetka chilli, 2 bílky

Do kuřecího vývaru dáme vařit na nudličky nakrájenou cibuli. Když je téměř měkká, přidáme kukuřici, na nudličky nakrájenou šunku, špetku pepře a chilli (nemusí být), lehce provaříme. Přidáme sojovou omáčku, víno. Ve 2 lžících vody rozmícháme solam...

Pstruzi po indicku

Pstruzi po indicku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 pstruzi, 100 g mandlových lupínků, 2 drcené hřebíčky, 1 citrón, 40 ml rostlinného oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička kari koření, špetka soli, špetka pepře

Vykuchané pstruhy umyjeme a osušíme. Mandle spaříme vařící vodou, oloupeme, nasekáme na malé kousky a osmahneme v rozpáleném tuku, jen lehce, mandle nesmí příliš zhnědnout, jinak by zhořkly. Z mouky, hřebíčků, soli, kari a pepře připravíme směs na...

Hráškový salát s estragonem

Hráškový salát s estragonem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g rýže, 2 vařené kuřecí křídla, 2 papriky, 2 lžičky lístků estragonu, 250 g hrášku, 10 ml rostlinného oleje, 10 ml octa, špetka pepře, špetka soli, 1 lžíce cukru krupice, 1 lžíce plnotučné hořčice

Rýži uvaříme v osolené vodě, pak ji propláchneme pod proudem studené vody, necháme okapat a vychladit. Studená křidélka zbavíme kůže, odkostíme a maso nakrájíme na kostičky. Papriky dáme na chvilku pod gril, oloupeme je a také nakrájíme na kostičk...

Šunkové brambory s pohankou

Šunkové brambory s pohankou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g brambor, 100 g šunky od kosti, 100 g eidamu (Edamu), 200 g pohanky, 50 g sádla, 4 stroužky česneku, 1 cibule, špetka kmínu, špetka soli, špetka pepře

Brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na plátky a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Pohanku propláchneme pod tekoucí vodou a uvaříme. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. Vše smícháme, přidáme utřený česnek, kmín a podle chuti osolíme a opepříme...

Bramborový salát s hráškem

Bramborový salát s hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g kořenové petržele, 50 g mrkve, 100 g bulvového celeru, 2 vejce, 750 g brambor, 100 g moravského uzeného nebo jiné uzeniny, 1 menší cibule, 250 ml nakrájených sterilovaných okurek, 200 ml majonézy, 200 g sterilovaného hrášku, 1 necelá lžička soli

Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Mrkev, petržel a celer očistíme a dáme vařit do osolené vody na 10 - 15 minut. Váha kořenové zeleniny je uvedená již očištěné. Cibuli, brambory a uvařená vejce oloupeme. Cibuli, zeleninu, uzené a okurky nakráj...

Oči

Oči

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vařené žloutky, 60 g másla, 60 g kokosové moučky, 150 g cukru moučka, 1 lžíce čokoládové polevy na zdobení

Žloutky rozmačkáme, přidáme moučkový cukr, máslo a kokosovou moučku. Vypracujeme těsto, utvoříme kuličky, do kterých vmáčkneme malý důlek a do něho kápneme trochu rozpuštěné čokolády. Necháme ztuhnout a podáváme. Nepečeme.

Staročeská bílá polévka z babiččina receptáře

Staročeská bílá polévka z babiččina receptáře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 l mléka, 250 ml sladké smetany, 1 hrneček krup 8 vel., troška kmínu, lžička soli, 3/4 l vody, 3 lžíce hladké mouky, 1 kg brambor, 4 lžíce sádla

Kroupy propláchneme a dáme vařit do osolené vody s kmínem až do změknutí. Pak přilijeme mléko - dříve by se připalovalo, přilijeme za varu smetanu rozvedlanou v hrnku společně s hladkou moukou. Brambory uvaříme ve slupce doměkka - nepříliš, aby...

Kuřecí játrová paštika se šalvějí

Kuřecí játrová paštika se šalvějí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla (200g na paštiku+50 g na zalití), 500 g kuřecích jater, 1 červená cibule nakrájená nadrobno, 200 ml drůbežího vývaru, 1-2 lžičky provensálského koření, 1 lžička soli a špetka pepře dle chuti, 100 ml smetany ke šlehání, 12 listů šalvěje

Játra důkladně očistíme a pokrájíme na kousky. V pánvi na 2 lžících másla zpěníme cibuli, přidáme játra, poté co se zatáhnou podlijeme vývarem a případně trochou bílého vína. Osolíme, opepříme, přidáme bylinky, přiklopíme a vaříme 10-15 minut domě...

Slezské vepřové na pivu

Slezské vepřové na pivu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové kýty, 1 lžíce sádla, 1 větší cibule, sůl, pepř, 200 g žampionů, 1 sklenka leča (směs rajčat a paprik), 1-2 chilli papričky (kdo nemá rád ostrá jídla, může je zcela vynechat), 120 g hrášku, mletá paprika , 250 ml světlého piva

Maso nakrájíme na nudličky. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přihodíme maso, osolíme, opepříme a za stálého míchání orestujeme. Přidáme lečo (lze použít i syrovou směs rajčat a paprik), žampiony nakrájené na klínky, nadrobno pokráje...

Kakaové cookies

Kakaové cookies

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 50 g kakaa, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžička skořice, 1 lžička jedlé sody, 1/2 lžičky soli, 150 g čokoládových vloček, 3 lžíce mléka, 2 vejce, 225 g másla

Troubu si rozehřejeme na 180°C. V jedné míse smícháme všechny suché ingredience a v druhé míse si vypracujeme mléko, máslo, vejce a čokoládové vločky dohromady. Potom přes síto přesejeme suché ingredience k mokrým a jemně, ale důkladně vypracujeme...

Szoldra

Szoldra

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 bílé klobásy, 20 g droždí (kvasnice), 100 ml polotučného mléka, 300 g polohrubé mouky, 2 žloutky, 60 g másla, špetka soli, 1 lžíce petrželově natě, 1 jarní cibulka, lžíce pažitky

V misce rozdrobíme droždí, přidáme asi 100 g mouky a 5 lžic vlažného mléka a zaděláme kvásek. Necháme vykynout. Přimícháme 1 žloutek, rozpuštěné máslo, sůl a vypracujeme hladké těsto. Na deset minut ho odložíme a poté vyválíme na dva pláty silné...

Losos na sezamu

Losos na sezamu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 porce lososa, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce sezamového oleje, 2 lžíce sezamu, šťáva z 1/2 citronu, sůl, pepř, provensálské koření

Připravíme si marinádu: v misce smícháme oba oleje, lžíci sezamového semínka, šťávu z citronu, sůl, pepř a provensálské koření. Omyté porce ryby vložíme do marinády a necháme nejméně 2 hodiny v chladu marinovat. Odleželé porce lososa grilujeme n...

Koňaková omáčka k fondue nebo grilování

Koňaková omáčka k fondue nebo grilování

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml majonézy, 10 ml koňaku, 3 kapky vanilkové esence, 1 lžička cukru moučky

Majonézu (nejlepší je domácí), koňak, vanilkovou esenci a cukr utřeme dohladka. Nepoužíváme ruční šlehač. Hotovou omáčku necháme dobře vychladit.

Kuřecí se sýrovo - ořechovou náplní

Kuřecí se sýrovo - ořechovou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 větší kuřecí prsa, 2 kousky taveného smetanového sýra, 2 lžíce sekaných vlašských ořechů, malý kousek pórku, sůl, pepř, troška hladké mouky, olej na smažení

Nejprve si připravíme náplň: pórek nakrájíme nadrobno a spolu s ořechy a špetkou pepře ho smícháme se sýrem. Do každého prsa ostrým nožem vyřízneme kapsu tak, abychom maso neprořízli, naplníme ji čtvrtinou nádivky a napovrchu maso osolíme, opepří...

Telecí roláda plněná uzeným masem a vejci

Telecí roláda plněná uzeným masem a vejci

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g telecího masa z plecka (upraveného na plát), 50 g sádla, 50 g uzené slaniny, 1-2 lžíce hladké mouky, Náplň: 200 g vařeneho uzeného masa ( nadrobno posekaného), 200 g vepřového masa ( nadrobno posekaného), sůl , pepř a sladká mletá paprika podle potřeby, 1 vejce, 1-2 postrouhané housky, 5-6 vajec uvařených natvrdo, 100 g strouhaného uzeného sýra, 1 červená paprika nadrobno posekaná

Mäso na plnku spojíme vajcom, postrúhanou žemľou a koreninami. Teľací plat osolíme, posýpeme struhaným syrom a natrieme zmesou posekaneho mäsa. Posýpeme pokrájanou červenou paprikou. Doprostred plátu pokladieme natvrdo uvarené vajcia, ktorým sme ...

Bramboroví ježci

Bramboroví ježci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 velkých brambor, 100 g anglické slaniny, 100 g Nivy, 100 g kozího sýra, 100 g eidamu , sůl a pepř dle chuti, 2 lžíce rostlinného nebo olivového oleje

Brambory si oloupeme a omyjeme. Rozkrojíme je na půl a položíme řeznou stranou dolů. Na hřbetech brambor nařízneme tři zářezy. Osolíme a opepříme. Slaninu, nivu, eidam a kozí sýr si nakrájíme na malé tenké kostky o velikosti půl centimetru a dle v...

Roštěnky na Hortobágyský způsob

Roštěnky na Hortobágyský způsob

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 hovězích roštěnek ( po 150 - 180 g), 100 g sádla, 1-2 lžíce hladké mouky, sůl, majoránka a drcený kmín podle potřeby, 2 stroužky utřeného česneku, 150 g červené pálivé papriky , 150 g zelené papriky, 200 g cibule, 150 g rajčat, 100 ml rajčatového protlaku, Na krupicové halušky :100 g krupice, 1 vejce, 50 g másla

Roštenky na okrajoch narežeme, jemne naklepeme, poprášime múkou a prudko opečieme na masti po oboch stranách. Opečené preložíme do kastróla. Na masti, v ktorom sa roštenky opekali, opražíme dozlatista najemno pokrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú š...

Holandská omáčka

Holandská omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml vývaru (z masa,ryb nebo ze zeleniny), 4 žloutky, 1 lžíce hladké mouky (nebo bramborový škrob), 80 g másla, 2-3 lžíce citronové šťávy nebo octa, sůl a pepř podle chuti, špetka citronové kůry

V troške studeného vývaru rozšľaháme žĺtky s hladkou alebo zemiakovou múkou. Zvyšný vývar necháme zovrieť, postavíme do vodného kúpeľa a za stáleho miešania prilievame rozšľahané žĺtky. Len čo omáčkazačne narástať a hustnúť, ihneď ju odstavíme, pr...

Bílé citrónové řezy

Bílé citrónové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

15 dkg hrubé mouky, 15 dkg hladké mouky, 2 lžíce cukru moučky, 10 dkg másla, 1-2 vejce, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 3-4 lžíce mléka

Všechny suché přísady smícháme v míse. Přidáme vlažné mléko, rozpuštěné vlahé máslo, vejce, těsto zpracujeme a vyválíme 3 stejné pláty. Upečeme každý zvlášť v troubě dorůžova asi při 180°C. V horkovzdušné troubě je výhodou, že je lze upéci najedn...

Játrový svítek

Játrový svítek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g jater, 30 g tuku, 2 housky, 2 vejce, sůl, pepř a majoránka podle chuti, 1 stroužek prolisovaného česneku, 2-3 lžíce strouhanky, špetka kypřícího prášku do pečiva, 1 lžička čerstvé petrželové natě

Pečeň zomelieme, blany a iné zvyšky dáme vyvariť do polievky. Po pečeni zomelieme žemle navlhčené mliekom alebo vodou. Zmäknutý tuk vymiešame so žĺtkami, pridáme zomletú pečeň, žemle, strúčik rozotretého cesnaku, štipku korenia,soli, majoranu a s...

Výborná medová roláda

Výborná medová roláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 vajec, 20 dkg cukru moučka, 4 lžíce včelího medu, 25 dkg polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva

Z 8 bílků ušleháme sníh, žloutky ušleháme s cukrem, přidáme tekutý med, jemně přimísíme mouku a kypřicí prášek (popř. sodu bicarbonu), lehce smícháme a dáme na plech na pečicí papír asi 15 - 20 minut péci v předtopené troubě na 150°C. Na plechu n...

Křupavé kuře

Křupavé kuře

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší kuře asi 1400 gr, 2 vejce, sůl podle chuti, 1 lžíce hladké mouky, 50 g mletých mandlí, 50 g nastrouhaného uzeného sýru (Oštiepok), 2 lžíce strouhaného parmazánu, 3 lžíce strouhanky, 1 lžička tuku na vymazání pekáče, 100 g másla

Kurča rozporcujeme, každé stehno rozdelíme na dve časti, ak chceme, môžeme niektoré časti kurčaťa aj vykostiť. Posolíme, obalíme v múke, rozšľahaných vajciach a v zmesi mandlí, strúhaného syra parmezánu a strúhanky. Pekáč vymastíme, poukladáme naň...

stránka: