Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Celoročně - stránka 89

Pažitková polévka s vůní česneku

Pažitková polévka s vůní česneku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malá mrkev, 3 lžíce nakrájeného pekingského zelí, 1 střední cibule, 1 velký brambor, 1 lžíce sádla, kmín, 1250 ml vody, 1 zeleninový bujón, sůl, 3 lžíce instantní světlé jíšky, 2 lžíce česnekové pažitky, 1 vejce

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Brambor a mrkev oškrábeme, brambor nakrájíme na menší kostičky a mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle. Pekingské zelí (lepší jsou tuhé části) nakrájíme na nudličky, nebo na drobno. Na sádle usmažíme cibu...

Knedlíky ze smažených rohlíků

Knedlíky ze smažených rohlíků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 starší rohlíky, 2 lžíce slunečnicového oleje, 200 g syrových brambor, 1 vejce

Na přípravu knedlíků jsou nejvhodnější rohlíky staré 2 - 3 dny. Rohlíky na prkénku nakrájíme na malé kostičky. Do teflonové pánve dáme 2 lžíce slunečnicového oleje, rozehřejeme ho a přidáme nakrájené rohlíky. Opékáme je pomalu do červena. Brambory...

Smažená kuřecí stehna s kostí

Smažená kuřecí stehna s kostí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí stehna, sůl, Na obalení - 1 vejce, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek jemné strouhanky, Na smažení - slunečnicový olej, sádlo

Kuřecí stehna s kostí omyjeme. Ze stehen odstřihneme kloub (nemusíme) a stáhneme kůži. Odkrájíme nežádoucí tuk a stehna opět omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Osušíme je a nožem podélně z každé strany 3 - 4x nařízneme. Stehna doře nasolíme z obo...

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Na vývar - 400 g hovězího žebra s masem, 2500 ml vody, 1 kulička nového koření, 4 kuličky pepře, 1 lžička soli, snítka libečku a celeru, 2 kostky hovězího bujónu, mražená zeleninová směs , Na játrové knedlíčky - 400 g mletých hovězích jater, 5 stroužků česneku, 1 zarovnaná lžička soli, 1 lžička sušené petrželky, 5 lžiček majoránky, mletý pepř dle chuti, 300 - 350 g jemné strouhanky

Do tlakového hrnce dáme studenou vodou omyté hovězí žebro. Přidáme nové koření, celý pepř, sůl, snítky zelených natí a zalijeme vše studenou vodou. Hrnec uzavřeme a vaříme 60 - 75 minut. Mezitím si připravíme játrové knedlíčky. Játra pomeleme na m...

Vepřové výpečky s cibulkami

Vepřové výpečky s cibulkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového plecka, 1 miska malých cibulek, 1/2 lžičky kmínu, 1 lžička soli, 3 stroužky česneku

Oloupání malých cibulek nám zabere více času, tak si je oloupeme jako první a poté je opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Česnek oloupeme a nasekáme na drobno, nebo utřeme. Vepřové plecko omyjeme, nakrájíme na kusy požadované velikosti a narovn...

Polévka z kuřecích žaludků

Polévka z kuřecích žaludků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kuřecích žaludků, 1 drůbeží bujón, 2 l vody, 1 lžička soli, 2 snítky libečku, 1 snítka celerové natě, 4 kuličky pepře, 1 malá mrkev, kousek celeru, zelená petrželka

Kuřecí žaludky očistíme a pečlivě propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Mrkev a celer oškrábeme a se zelenými natěmi umyjeme. Žaludky společně se zeleninou vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou a přidáme sůl a pepř. Hrnec uzavřeme a vaříme...

Kuřecí křidélka smažená

Kuřecí křidélka smažená

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí křidélka, sůl, Na obalení - 1 vejce, 4 lžíce hladké mouky, 5 lžic strouhanky, slunečnicový olej na smažení

Křidélka opláchneme pod studenou tekoucí vodou a dáme na prkénko. Ostrým nožem odstraníme konce křidélek, nebo je odtřihneme nůžkami na drůbež. Nožem je podélně z každé strany 3x nařízneme a uprostřed křidélka v místě kloubu kůži přeřízneme. Vejce...

Polévka ze zelí, mrkve a vloček

Polévka ze zelí, mrkve a vloček

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml ovesných vloček, 2 l vody, 1 cm plátek másla, 2 hrnky pekingského zelí, 2 brambory, 1/2 kořene mrkve, 2 kostky zeleninového bujónu, sůl, 2 plátky uzeného sýra, 1 lžička petrželové natě

Vločky opečeme na plátku másla a poté je zalijeme vodou. Vaříme asi 30 minut. Brambory a mrkev oškrábeme a očistíme zelí. Zelí nakrájíme na nudličky, brambory na kostičky a mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle. Jakmile máme vločky uvařené, ta...

 Krém z bílé čokolády

Krém z bílé čokolády

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g bílé čokolády, 100 ml smetany, 200 ml mléka, 1 lžíce Solamylu, 1 lžička vanilkového cukru, hořké kakao na poprášení

Čokoládu nalámeme na kostičky a dáme do kastrůlku. Přilijeme smetanu, přidáme vanilkový cukr. Z mléka odebereme dvě lžíce ve kterých rozmícháme Solamyl. Zbylé mléko přilijeme k čokoládě a na mírném ohni necháme čokoládu rozpustit. Když se směs za...

Královské vepřové plátky

Královské vepřové plátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové kýty, sůl, pepř, 1 velká cibule, lžíce hladké mouky, vývar, 100 ml bílého vína, 1/2 červené papriky, 2 lžíce kečupu, 80 g anglické slaniny, olej

Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Nadrobno nasekanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme masové plátky a z obou stran je opečeme. Pak zaprášíme moukou, podlijeme vývarem a dusíme pod pokličkou doměkka. Měkké plátky opatrně vyjmeme stranou,...

Polévka z mrkve a kapie

Polévka z mrkve a kapie

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce nastrouhané mrkve, 2 lžíce hrubé mouky, 1 plátek másla, 1/2 žluté kapie, 1 zeleninový bujón, 1 lžíce sušené petrželky, 750 ml vody, 1 houska, 2 lžíce slunečnicového oleje

Housku z předešlého dne nakrájíme na kostičky a na teflonové pánvi s rozehřátým olejem osmažíme. Mrkev oškrábeme a nastrouháme na slzičkovém struhadle. Kapii rozkrojíme, zbavíme semen, umyjeme a nakrájíme, nebo nasekáme na menší kousky. Na plátku ...

Bramborová polévka s tatarkou

Bramborová polévka s tatarkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 středně velké brambory, 2 lžíce mrkve, 1 vejce, 50 ml světlé instantní jíšky, 2 lžíce tatarské omáčky, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, čerstvá nebo sušená petrželka

Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky. Mrkev také oškrábeme, omyjeme a nastrouháme na slzičkovém struhadle. Zeleninu vložíme do hrnce, zalijeme 1 litrem studené vody, přidáme trochu soli a vaříme 15 minut. Jakmile jsou kostičk...

Zeleninová pánev s kuřecími prsíčky

Zeleninová pánev s kuřecími prsíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí prsa, 1 svazek naťové cibule, 200 g malých žampionů, 1 žlutá paprika, 1 bílá paprika, 2 červené kapie, 3 - 4 cibule, 3 malé mrkve, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce kremžské hořčice, 2 kostky zeleninového bujónu, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 2 velká rajčata, 2 lžíce slunečnicového oleje

Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Očistíme zeleninu a nakrájíme ji na kostičky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Oloupané středně velké cibule nakrájíme na půlkolečka. Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm...

Brokolicová polévka s vločkami

Brokolicová polévka s vločkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malá brokolice, 5 lžic ovesných vloček, 1 plátek másla, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, 1500 ml vody, 2 lžíce nastrouhané mrkve

Ovesné vločky přebereme. V hrnci rozehřejeme máslo a vločky na něm osmažíme a poté zalijeme vodou. Brokolici opláchneme pod studenou tekoucí vodou a rozdělíme na menší kousky. Košťál od růžiček nakrájíme a růžičky rozebereme na drobné kousky. Po 1...

Pečená bažantí stehýnka na divoko

Pečená bažantí stehýnka na divoko

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 bažantích stehýnek, 1 dcl olivového oleje, 1 větší cibule, 6-8 stroužků česneku, 6 bobkových listů, 10 kuliček pepře celého, 8 kuliček nového koření, 5 jalovcových kuliček , 1 lžíce soli - dle chuti a potřeby, 8 dkg anglické slaniny, 2 mrkve, 2 plátky bulvového celeru, 1 kořen kořenové petržele

Bažantí stehýnka pečlivě odblaníme a zbavíme nežádoucích kousků popř. tuku a zbytků opeření. Omyjeme, naskládáme do mísy, osolíme, zalijeme olivovým olejem, cibuli nakrájíme na kostičky či kroužky a dáme do pekáče, kam přidáme i pokrájený česnek...

Okurkový salát s kapií

Okurkový salát s kapií

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 salátová okurka, 1 - 2 stroužky česneku, 1 červená kapie, 1 střední cibule, 3 lžičky cukru krupice, 2 lžičky octa, 1/4 lžičky soli, 2 kapky slunečnicového oleje

Větší salátovou okurku oloupeme a nastrouháme na slzičkovém struhadle. Česnek oloupeme a nasekáme na velmi drobné kousíčky. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno. Červenou kapii omyjeme, odstraníme z ní semennou část a vnitřní blány. Pod tekoucí vo...

Knedlíky z rohlíků s bylinkami

Knedlíky z rohlíků s bylinkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 starší rohlíky, 1 lžička polohrubé mouky, 1 lžíce směsi čerstvé petrželky a majoránky, 1 lžíce sádla, 125 ml mléka, 1 vejce, 1 špetka soli do rohlíků, 1 lžička soli do vody na vaření

Starší rohlíky nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Majoránku a petrželku umyjeme pod tekoucí studenou vodou a nasekáme. Mléko dáme vařit, rozpustíme v něm 1 lžíci sádla a přidáme špetku soli. Nakrájené rohlíky zalijeme vroucím mlékem se sádlem a...

Krevety na másle s česnekem

Krevety na másle s česnekem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g zmražených malých krevet, 1 lžíce másla, 1-2 stroužky česneku, sůl dle chuti

Krevetky necháme volně rozmrazit. Na pánvi rozpálíme máslo a vhodíme krevety. Dusíme dokud se máslo s tekutinou zpět nevsákne do krevet. Poté přihodíme prolisovaný česnek (můžou být i plátky) a špetku soli. Necháme ještě minutku smažit a krevety v...

Bramborový knedlík s cuketou

Bramborový knedlík s cuketou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g cukety, 1 vejce, 1 balení bramborových knedlíků v prášku, 1 lžíce hrubé mouky, 2 lžičky soli

Mladou cuketu podélně rozkrojíme na 4 části. Prsty vyškrábeme střed se semeny a nožem odkrojíme zelenou část. Cuketu rozmixujeme se 100 ml vody na kaši. Přelijeme do odměrky a doplníme vodou na 400 ml. Cuketu vylijeme do zadělávací mísy, rozmíchám...

Luxusní svačinka

Luxusní svačinka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 dkg vepřové panenky, 1 cibule, 20 ml olivového oleje, 0,5 lžičky kari koření, 0,5 lžičky zázvoru, 10 ml worcesterské omáčky, 5 ml sojové omáčky, půl malé chilli papričky, 2 hrsti polníčku, 2 plátky chléba, 1 lžička Solamylu

Maso nakrájíme na nudličky a smícháme se solamylem, zázvorem, nadrobno nakrájenou chili papričkou a kari kořením. Cibuli nakrájíme na čtvrkolečka. Rozpálíme olej a krátce na něm osmahneme ochucené maso, přidáme nakrájenou cibuli a krátce restujeme...

Klužské ( Sedmihradské) zeli

Klužské ( Sedmihradské) zeli

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g kyselého zelí, 300 g vepřové plece, 200 g uzeného masa, 100 g domácí uzene klobásy, 50 g uzené slaniny, 50 g sádla, 1 větši cibule, 100 g rýže, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžička mleté pálive papriky , 250 ml sladké smetany, sůl podle potřeby, trochu strouhanky na vysypani pekáče

Údenú slaninu pokrájame nadrobno a opražíme. Škvarky vyberieme a odložíme. V masti, ktorá sa vyškvarila, udusíme na drobno pokrájanu kapustu, ktorú trošku podlejeme vodou. Na masti zapeníme cibuľu, pridáme červenú sladkú papriku aj podla chuti p...

Makrela na dijonské hořčici ma bílém víně

Makrela na dijonské hořčici ma bílém víně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 střední makrely, 2 cibule, 4 lžíce dijonské hořčice, 200 ml suchého bílého vína, sůl, pepř, olej na vymazání pekáčku, 4 snítky petrželky

Pekáček vymažeme nebo vystříkáme olejem a na dno rozprostřeme cibuli nakrájenou na půlkolečka. Ryby očistíme, lehce osolíme, každé makrele vložíme do bříška snítku petrželky a rybky narovnáme do pekáčku na cibuli. Smícháme hořčici s vínem, přidá...

Kotleta se sýrem a šunkou

Kotleta se sýrem a šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 menší plátky vepřové kotlety, 1 plátek uzeného sýra Krolewski 45%, 2 plátky vepřové královské šunky, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 špetky soli, 2 špetky mletého černého pepře, Na šťávu - 1/4 kostky hovězího bujónu, 1 lžička sladkéko kečupu, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžička kukuřičného škrobu, 100 ml vody

Smícháme si šťávu na přelití masa. Nakrájenou kotletu naklepeme a okraje nepatrně nařízneme. Mírně osolíme z obou stran, z jedné strany opepříme a potřeme hořčicí. V pánvi na rozpálený olej klademe maso potřené hořčicí dolů. Kotlety opečeme, obrát...

Langoše s eidamem

Langoše s eidamem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení droždí, 500 g hladké mouky, 400 ml mléka, 0,5 lžičky cukru moučka, 0,5 lžičky soli, 1 šálek slunečnicového oleje, 1 hlávka česneku, 15 dkg eidamu, 8 lžíc kečupu, 8 lžíc tatarské omáčky

Kvasnice najemno rozdrobím do čtvrtiny vlažného mléka smíchaného s cukrem a nechám vyběhnout. Tuto směs přidám k mouce smíchané se zbytkem vlažného mléka, dosypu sůl a vypracuji těsto. Těsto si dám na teplé místo (např. do peřin) na půl hodiny kyn...

Smažená hruška

Smažená hruška

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká středně zralá hruška, 1/2 lžičky koření na americké brambory, Na obalení - 1 vejce, 1 lžíce tatarské omáčky, 1 hrneček hladké mouky, 1 hrneček strouhanky, 2 dcl slunečnicového oleje

Větší hrušku ne moc zralou omyjeme pod tekoucí studenou vodou. Rozkrájíme jí na čtvrtiny, vykrojíme jádřinec a okrájíme slupku. Každou čtvrtku rozpůlíme, takže máme 8 dílků. Dle chuti posypeme kořením na americké brambory. Vejce rozšleháme vidličk...

stránka: