Vepřová panenka plněná marinovanými švestkami s ostrou švestkovou omáčkou
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Švestky naložíme na hodinu do části portského (lepší je přes noc - doba naložení švestek není započítána v době přípravy).
Protáhneme jimi panenku (50 g odložíme), ochutíme solí a pepřem, pokapeme olejem a dáme odležet 5-10 min. Maso zprudka opečeme na trošce oleje, nejlépe na vroubkované pánvi a 8-10 minut necháme v troubě (180 °C).
Kostky slaniny opečeme na zbytku oleje, vlijeme portské a svaříme. Přidáme vývar, šťávu z pomeranče, povidla, krájené švestky, dle chuti sůl, pepř a cukr. Svaříme na omáčku a zjemníme máslem. Omáčka by měla být hodně hustá.
Panenku přeřízneme nakoso a servírujeme ji položenou řezem nahoru na švestkové omáčce a posypanou mandlemi
Tip k receptu
Podáváme s různými druhy noků, karlovarským knedlíkem nebo různě upravenými bramborami.
hOJSADLO22. 09. 2011