Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 142

Česká čína rychlá a dobrá

Česká čína rychlá a dobrá

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,4 kg vepřového masa, 1 balení sterilované zeleniny (lečo,Moravanka, Kunovjanka apod.), špetka soli, 1 sáček slaných burských oříšků

Vepřové maso pokrájíme na nudličky, či malé kousky, požívám cokoliv, plecko, kýtu, ořez z křížových kostí /ten je nejlepší...) a hodím na pánvičku. Mnohdy není potřeba dávat vůbec omastek a když tak jen oříšek sádla. Maso prudce opeču a teplotu t...

Ořechové ze strojku podle prababičky

Ořechové ze strojku podle prababičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 100 g mletých vlašských ořechů, 250 g másla, 1 žloutek, 2 sáčky vanilkového cukru, 1 šálek cukru moučky

Na vál dáme mouku, krupicový cukr, mleté ořechy, změklé máslo, žloutek a 1 sáček vanilkového cukru. Ze všech těchto surovin dobře zpracujeme těsto. Do mlýnku na maso nasadíme nástavec na tvoření cukroví a vybereme hvězdičkový otvor. Těsto protlač...

Adventní česnečka

Adventní česnečka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 2-4 bílky, 1 malá mrkev, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžíce majoránky, 2 lžíce libečku, 4 stroužky česneku

Ze sádla a mouky připravíme světle zlatou jíšku, do jíšky přilijeme bílky a pilně mícháme, až nám vzniknou žmolky. Ihned zalijeme vodou, dobře rozmícháme, přidáme bujónovou kostku, jemně nastrouhanou malou mrkev, sůl a pepř. Asi 5 minut povaříme, ...

Studená zeleninová polévka

Studená zeleninová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l kyšky, 1 okurka, 2 rajčata, 2 červené řepy + listy z řepy, 1 svazek čerstvého kopru, 2 stroužky česneku, špetka pepře, špetka soli, 4 vejce uvařená natvrdo

Okurky, rajčata a řepu nakrájíme na malé kostičky, přidáme jemně nasekané listy z červené řepy, jemně nasekaný kopr, prolisovaný česnek, zalijeme kyškou, promícháme a dochutíme solí a pepřem. Při podávání dáme do polévky půlku uvařeného vajíčka.

Paštika z kuřecího masa se zeleninou

Paštika z kuřecího masa se zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 300 g vepřové plece, 300 g telecího masa z plecka, 30 hub, 200 ml smetany, 2 vejce, 200 g slaniny, 1 cibule, 2 lžíce másla, 0,5 dcl koňaku, 2 lžíce nasekané zelené petržele, pažitka, kopr, špetka pepře, špetka soli

Hřiby uvaříme ve vodě. Scezené hřiby jemně nasekáme, vývar odpaříme na 0,5 dcl. Kuře vykostíme, kuřecí prsa odložíme. Zbytek kuřecího masa, vepřovou a telecí plec jemně nasekáme na robotu. Přidáme vejce, koňak, smetanu, hřiby, vývar, osolíme, opep...

Husí játra v těstíčku

Husí játra v těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 500 g polohrubé mouky, 15 g droždí (kvasnic), 8 vajec, 350 g másla, 3 lžičky cukru, 4 lžíce teplé vody, Nádivka: 700 g husích jater, 300 g slaniny, 200 ml suchého bílého vína, pepř, sůl, tuk-olej na vymazání

Droždí smícháme se 4 lžícemi teplé vody, přidáme mouku, cukr, osolíme, přidáme vejce a vypracujeme těsto, které na 2 hodiny dáme odležet. Poté přidáme rozpuštěné máslo, vypracujeme těsto a uložíme ho na 2 hodiny do tepla. Játra vložíme do teplé vo...

Papriková polévka s topinkou

Papriková polévka s topinkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 papriky, 1,2 l hovězího vývaru, 150 ml smetany, 200 g Eidamu (Edam), 4 topinky z veky, bazalka, pepř, sůl

Do vařícího hovězího vývaru přidáme na nudličky nakrájené papriky a povaříme cca 5 minut. Přidáme smetanu a dochutíme bazalkou, osolíme a opepříme. Osmahneme na másle tenké plátky veky. Na topinky položíme jemně nastrouhaný sýr. Topinku vložíme do...

Selská paštika z vepřového masa

Selská paštika z vepřového masa

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g vepřových jater, 800 g vepřové krkovice, 1 dcl suchého bílého vína, 2 vejce, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 dcl mléka, 1 lžíce bramborového škrobu, 1 svazek zelené petržele, 200 g slaniny, muškátový ořech, pepř, sůl

Maso a játra pomeleme na mlýnku, přidáme víno, opepříme, osolíme, přidáme muškátový oříšek. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek a petrželku nasekáme a smícháme s masovou hmotou. Přidáme vajíčka, bramborový škrob, mléko, důkladně vypracujeme. Formu n...

Tvarohová pomazánka

Tvarohová pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tvarohu, 1 dcl zakysané smetany, 4 rajčata, pažitka, špetka pepře, špetka soli

Tvaroh promícháme se smetanou. Rajčata spaříme, odstraníme slupku a nastrouháme na hrubém struhadle. Promícháme je s tvarohovou hmotou a dochutíme solí a pepřem. Pomazánku rozetřeme na pečivo nebo na chleba a zdobíme jemně nasekanou pažitkou.

Králičí medailonky na růžovém pepři

Králičí medailonky na růžovém pepři

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg filetů z králíka, 1 konzerva bambusových výhonků, 4 listy čínského zelí, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžička soli, 2 lžíce olivového oleje, 1 kg brambor či hotové hranolky, 4 lžičky růžového pepře ve slaném nálevu

Fitety z králičího masa pokrájíme na větší kousky a vhodíme na rozpálený olivový olej. Mírně opečeme, přidáme okapané bambusové výhonky, pokrájené na kousky, pokrájené čínské zelí a necháme opékat za občasného míchání. Ochutíme solí a sojovou omáč...

Medailonky ve slaninovém kabátku

Medailonky ve slaninovém kabátku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřového masa, 200 g anglické slaniny, 1 dcl rostlinného olej, 1 lžičku pepře, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky kmínu, 1 konzervu brusinkové omáčky

Vepřové maso nakrájíme na medailonky a lehce naklepeme. Okořeníme pepřem, kmínem a solí. Obalíme slaninou - tu upevníme např. kovovou jehlicí nebo omotáme nití (pokud nití, stačí 2x omotat a nevázat). Medailonky zprudka z obou stran opečeme do zl...

Jogurtové řízky

Jogurtové řízky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 kousků kuřecích prsou (můžeme nahradit i kotletami či jiným masem), 2 kelímky hustého bílého jogurtu, 3 vejce, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, koření dle chuti, strouhanka, olej

Maso naložíme do připravené jogurtové marinády. Tu umícháme z jogurtu, vajec, česneku, soli a koření dle chuti (např. grilovací směs). Necháme uležet v marinádě nejlépe do druhého dne. Když řízek vyndáme, obalíme ho ve strouhance a smažíme klasick...

Salát z cuket

Salát z cuket

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cukety, 3 stroužky česneku, 200 g bílého jogurtu, 100 g sterilované kukuřice, špetku soli, špetku pepře

Cukety oloupeme překrojíme podélně nožem a nakrájíme na plátky. Přidáme lisovaný česnek, jogurt a kukuřici. Osolíme a opepříme. Vše důkladně promícháme.

Ananasovo - sýrová pomazánka

Ananasovo - sýrová pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g taveného sýra, 1 konzervu ananasu, 1 lžíci citrónové šťávy, 4 lžíce zakysané smetany

Sýr smícháme se smetanou. Přidáme citrónovou šťávu a vyšleháme do pěny. Přimícháme na kousky nakrájený ananas.

Mrkvový salát s celerem

Mrkvový salát s celerem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 mrkve, 1 bulvový celer, 2 dcl smetany ke šlehání (šlehačky), 1 lžičku cukru krupice, 1 lžíci citrónové šťávy, 2 lžíce majonézy, špetku soli, špetku pepře

Mrkev a celer nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme smetanu a majonézu. Dochutíme cukrem, citrónovou šťávou, solí a pepřem. Vše důkladně promícháme.

Zeleninový salát s žampiony

Zeleninový salát s žampiony

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 okurky, 1 pórek, 4 papriky (kapie), 1 lžíci citrónové šťávy, 1 lžíci olivového oleje, špetku soli, špetku pepře, 100 g nakládaných žampionů

Okurky nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka, papriky na proužky a žampiony na kostičky. Zakápneme citrónovou šťávou, olejem, osolíme a opepříme. Vše promícháme a podáváme.

Salát z medvědího česneku

Salát z medvědího česneku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g medvědího česneku, 150 g Eidamu (Edamu), 1 lžíci citrónové šťávy, 1 lžíci olivového oleje, špetku soli, špetku pepře

Mladé lístky medvědího česneku nakrájíme na proužky a přidáme najemno nastrouhaný eidam. Zakápneme olejem, ochutíme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a promícháme.

Květákový salát s jogurtem

Květákový salát s jogurtem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 květák, 1 cibuli, 200 ml bílého jogurtu, 1/4 lžičky soli, špetku pepře

Květák rozebereme na růžičky a uvaříme do poloměkka ve slané vodě. K vychlazenému květáku přidáme jemně nakrájenou cibuli a jogurt. Osolíme a opepříme. Vše promícháme.

Salát z kvašáků

Salát z kvašáků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g sterilovaných okurek v soli, 1 cibuli, 1 mrkev, 1 lžičku olivového oleje, 1 lžičku citrónové šťávy, špetku soli, špetku pepře

Sterilované okurky v soli a cibuli nakrájíme na kostičky. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Zakápneme olejem a ochutíme citrónovou šťávou. Osolíme a opepříme. Vše promícháme.

Omeleta s tuňákem

Omeleta s tuňákem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 50 g tuňáku, 4 lžíce smetany, 1 lžíci olivového oleje, špetku soli

Vajíčka rozšleháme se solí a usmažíme z nich omeletu. Smícháme tuňáka se smetanou a solí. Směsí potřeme omeletu a stočíme.

Paprika plněná paštikou

Paprika plněná paštikou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

16 paprik (kapií), 4 balení játrové paštiky, 150 g másla

Z paprik odstraníme semínka. Paštiky smícháme s máslem. Směsí plníme papriky.

Rybí pomazánka s vejci

Rybí pomazánka s vejci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzervy sardinek, 1 cibuli, 2 vejce, 50 g másla, 1 lžíci plnotučné hořčice, špetku soli, špetku pepře

Sardinky smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí a nadrobno nakrájenými uvařenými vejci. Přidáme máslo, hořčici, sůl a pepř. Vše rozmixujeme. Pomazánku mažeme na pečivo.

Odlehčená rýžová kaše

Odlehčená rýžová kaše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g dlouhozrnné rýže , 100 ml mléka, špetku soli, 2 lžičky medu, 1 jablko, 1 lžíci kakaa, 1 lžíci rozinek

Do osolené vroucí vody dáme rýži a necháme ji vařit, dokud se voda nevyvaří. Poté přidáme mléko a mícháme. Až se vyvaří přebytečná voda, přidáme med. Mezitím si nakrájíme jablko na drobné kostičky, které dáme do misky a zalijeme kaší. Posypeme roz...

Rychlé zapečené vepřové plátky

Rychlé zapečené vepřové plátky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 hrsti strouhaného sýra, 4 lžíce mleté papriky, 4 lžíce Vegety, 4 lžičky grilovacího koření, 2 cibule, 4 vepřové kotlety

Vepřové kotletky i s kostí lehce naklepeme, pokud solíme, jenom opatrně, další přísady již sůl obsahují. Posypeme Vegetou, grilovacím kořením, posypeme jemně pokrájenou cibulí a posypeme strouhaným sýrem, nejraději Eidam. Na okrajích poopravíme, a...

Vánoční štóla

Vánoční štóla

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

370 g hladké mouky (doporučuji s vlákninou), 150 g rozpuštěného másla a další pak na potření hotové štoly, 125 g cukru moučka a další na obalení štoly, 1,5 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 1 balení vanilkového cukru, 1 balení tvarohu (ve vaničce nedoporučuji), 2 vejce, dle vlastního uvážení: kandované ovoce , rozinky, sekané ořechy či mandle

Všechny sypké suroviny smícháme, včetně oříšků, mandlí, hrozinek a kandovaného ovoce, pak přidáme tvaroh, opět promícháme, přidáme vejce a rozpuštěné máslo - opět promícháme, pak prohněteme rukama a vytvoříme buď jeden velký bochánek, nebo dva mal...

stránka: