Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 138

Vepřový plátek s nivou a žampiony

Vepřový plátek s nivou a žampiony

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky z vepřové kýty, 5 žampionů, 1 cibule, 1 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, kousek nivy dle chuti, 5 lžic bílého vína, mletý pepř, sůl

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Vyjmeme a odložíme do tepla. Do výpeku přidáme trochu oleje a necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Přidáme k ní plátky žampionů,podusíme, zalijeme vínem, uvedeme do varu, přidám...

Čočková kaše

Čočková kaše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky čočky, 2 ks jarní cibulky, 2 lžíce sádla, 1 lžíce strouhané housky, 2 lžíce másla, 4 lžíce sladké smetany, sůl

Čočku přebereme, opereme a dáme vařit. Až je čočka uvařená, prolisujeme ji sítkem, přidáme k ní předem osmaženou cibulku, lžici nastrouhané osmažené housky, kousek másla, 4 lžíce smetany, osolíme ji, zamícháme a povaříme.

Jehněčí ragú

Jehněčí ragú

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnky jehněčí kýty nakrájené na kostky, 1/2 hrnku vývaru, 1/2 hrnku bílého vína, 1/2 hrnku sladké smetany, 2 lžíce oleje, 1 lžička solamylu, citrónová šťáva z 1 plodu, kopr

Jehněčí maso opečeme na oleji, zalijeme je vývarem, přidáme víno a smetanu. Vaříme asi 10 minut, osolíme, opepříme a poté dusíme asi 30 minut. Před dokončením přilijeme citronovou šťávu a přidáme část sekaného kopru. Šťávu zahustíme solamylem rozm...

Teplé chlebíčky pro nečekanou návštěvu

Teplé chlebíčky pro nečekanou návštěvu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg strouhaného sýra, 3-4 vejce, špetka soli, špetka pepře, 1 balení veky, 1 hrneček mléka

Veku nakrájíme na plátky jako chlebíčky, pokud ji nemáme již v balíčku zakoupenou pokrájenou. Strouhaný sýr dobře promícháme s vejci, osolíme, opepříme a mažeme na plátky veky. Rozpálíme si tuk (nejraději sádlo) na pánvičce, druhou stranu namaz...

Maková náplň

Maková náplň

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 šálek máku, 1 šálek mléka, 1/2 šálku cukru , 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžičky rumu, 1 špetka skořice, 1 špetka citrónové kůry

Mák umeleme, zalijeme mlékem, přidáme cukr a máslo a za stálého míchání podusíme, až náplň zhoustne. Pak ji okořeníme a ochutíme rumem.

Salámovo-sýrová mísa

Salámovo-sýrová mísa

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g plátkovaného Eidamu, 2 balení Hermelínu, 1 čabajka, 200 g šunky, 200 g salámu Herkules, 200 g uzeného masa, 100 g Madelandu (plátky)

Plátky eidamu a šunky si srolujeme do ruliček; plátky salámu Herkules nařízneme od středu ke straně a vytvoříme z nich kornoutky; uzené maso nakrájíme na kousky; hermelín nakrájíme na trojúhelníčky a z madelandu vykrájíme vykrajovátkem nějaký tvar...

Plněné špalda placky

Plněné špalda placky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g špaldové mouky, špetka soli, 150 ml vody, 1 balení rajčatového protlaku, 50 g Nivy nebo i více (možné použití špenátu či jiných pochutin)

Z mouky, vody a soli vytvoříme těsto, rozdělíme na menší kousky které vyválíme na tloušťku asi 3 mm a dáme na pečící papír péct do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme asi 10 minut z jedné strany, otočíme a pečeme ještě dalších 5 minut. Placky ...

Fazolačka podle Tatiany

Fazolačka podle Tatiany

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení červených větších fazolí, 1 kg uzených kostí, 2 lžičky majoránky, 1 lžička kmínu (nejlépe mletého), 2 lžičky petrželové nati, 0,5 lžičky mletého pepře, sůl dle chuti, 2 lžíce instantní tmavé jíšky nebo mouka na zahuštění

Uvaříme si uzené kosti (v tlakovém hrnci to trvá asi 30 minut). Scedíme, kosti obereme, maso nakrájíme a dáme stranou (nikdy nepoužívám všechno maso, protože ho miluji jen tak s křenem a hořčicí). Ve vývaru z kostí necháme cca 1h uležet předem pro...

Tvarůžkové karbanátky

Tvarůžkové karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mletého masa, 1 balení tvarůžků, 4 stroužky česneku, 1 ks cibule, 100 g slaniny, špetka pepře, špetka soli, trochu strouhanky, 5 lžic olivového oleje

Mleté maso dáme do mísy, přidáme utřený česnek se solí, nadrobno nasekanou cibuli, namleté tvarůžky, na kostičky nakrájenou slaninu, trochu strouhanky dle potřeby, opepříme. Uděláme těstíčko a tvarujeme karbanátky, které opékáme z obou stran na ol...

Vepřová kýta z pánve

Vepřová kýta z pánve

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 1 lžíce Solamylu, 50 ml olivového oleje, 1 ks cibule bílé, 1 ks cibule červené, 1 ks papriky (kapie) červené, 1 konzerva červených fazolí ve slaném nálevu, 1 lžíce chilli omáčky sladké, 750 g vepřové kýty, 1 kostka bujón do polévek Magi

Vepřovou kýtu nakrájíme na větší nudličky,vložíme do misky a přidáme sojovou a worcestrovou omáčku,solamyl,promícháme a dáme uležet do chladna na 24hod.Elektrickou pánev zahřejeme na plný výkon,dáme olej,vložíme maso i marinádu.Opečeme ze všech st...

Šnečci se zelím v pekáči

Šnečci se zelím v pekáči

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hladké mouky, 1 vejce, 1 lžíce octa, 3 lžíce oleje, 125 ml vody, máslo na vymazání pekáče a potírání, 200 ml zeleninového vývaru z kostky, 250 g slaniny, 600 g kyselého zelí, 1 lžíce kmínu, sůl, mletý pepř

Mouku,vodu,vejce,špetku soli,ocet a olej smícháme a na vále vypracujeme pružné těsto.Zakryjeme ho zahřátým kastrůlkem a necháme 30minut odpočívat.Slaninu nakrájíme na kostičky a na velké pánvi krátce vyškvaříme.Zelí slijeme, přidáme ho ke slanině,...

Žampiónové špecle

Žampiónové špecle

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g špeclí, 200 g žampionů, 100 g šunky, 100 g Eidamu (Edam), špetka soli, troška másla na smažení

Žampióny opláchneme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Na rozpuštěném másle je krátce osmahnem spolu s nakrájenou šunkou. Vařené špecle přidáme ke směsi a lehce zahřejeme, aby se všechny chutě propojily. Na závěr ještě hotové jídlo podle chuti...

Opilá jablka

Opilá jablka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce bílého vína, 1 sáček vanilkového cukru, 2 jablka, olej na smažení, cukr moučka na posypání, tvaroh na dozdobení, brusinky na dozdobení

Jablka omyjeme, osušíme a nakrájíme na 0,5 cm silné plátky. Vykrojíme jádřinec. Ze surovin vymícháme hladké těstíčko a plátky jablek do něj namačíme. Smažíme je v pánvi na rozehřátém oleji dozlatova. Potom je naaranžujeme na jednotlivé talíře, poc...

Dětský svařáček

Dětský svařáček

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sklenka borůvkového kompotu, 1 celá skořice, 3 ks badyánu, 5 ks hřebíčku, 1 l vody, 1 citrón, 1 lžíce cukru krupice

Skořici, badyán a hřebíček svaříme ve vodě. Zatím si nazdobíme skleničky z varného skla. Okraje skleniček potřeme citrónem a pak je v misce s cukrem obalíme. Do každé z připravených sklenek vlijeme 50 ml borůvkové šťávy, kterou pak dolijeme odvare...

Foukanec

Foukanec

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 200 g polohrubé mouky, 3 vejce, 1/4 lžičky soli, 4 lžíce oleje

Celá vejce rozmícháme se solí(ne elektrickým šlehačem). Potom je zalijeme vlažným mlékem, zasypeme moukou a z této směsi umícháme těsto. Na pekáč do trouby dáme rozpustit tuk. Na něj nalijeme těsto a v troubě předehřáté na 250 C zprudka pečeme, ab...

Domácí nakládáné zelí

Domácí nakládáné zelí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 kg bílého zelí, 150 g mrkve, 250 g jablek, 100 g soli, 10 g kmínu, 5 g koprových semínek, 3 bobkové listy

Hlávky zelí očistíme, opláchneme a nakrájíme na tenké proužky(nastrouháme). Košťály odstraníme. Nastrouhané zelí smícháme se solí, koprem a kmínem. Přidáme nastrouhanou mrkev, jablka a několik bobkových listů. Zelnou směs vkládáme do sterilních ná...

Hovězí maso s hořčicí

Hovězí maso s hořčicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího masa, 30 g hladké mouky, 2 ks cibule, 1 kelímek plnotučné hořčice, špetka pepře, špetka soli

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme. Potřeme plátky masa hořčicí a z obou stran opečeme na rozpáleném oleji. Přidáme nadrobno nasekanou cibulku a dusíme. Poté podlijeme vodou a dusíme doměkka. Když je maso měkké, vyjmeme ho, omá...

Králík na rajčatech

Králík na rajčatech

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g králičího masa bez kosti, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 5 rajčat, špetka sušené bazalky, sůl dle chuti, pepř dle chuti, 1 lžíce hladké mouky

Maso omyjeme, naporcujeme a osolíme. Rozpálíme olej a osmahneme najemno pokrájenou cibulku dozlatova. Po obou stranách osmahneme maso, přidáme k němu prolisovaný česnek, podlijeme trochou vody a necháme dusit asi 20 minut. Mezitím spaříme rajčata,...

Ořechové placky

Ořechové placky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g mletých vlašských ořechů, 125 g hladké celozrné špaldové mouky, 25 g sušeného ovesného nápoje Oves Milk, 75 ml studené vody, 2 kapky citrónového oleje

Ingredience zalijeme vodou a zaděláme těsto. Dobře ho promícháme a dáme na vál, kam jsme nasypali trochu špaldové mouky. Těsto v mouce obalíme a uděláme váleček. Z něho nakrájíme šest kousků, které rozválíme na placky o síle cca 3 mm. Placky přene...

Rýže se sójovými nudličkami

Rýže se sójovými nudličkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení sojových nudliček, 2 ks jarní cibulky, 2 lžíce oleje, 4 rajčata, 1 rajčatový protlak, 2 stroužky česneku, špetka koření na pizzu, špetka soli, 1 lžíce cukru, 1 lžíce hladké mouky, čerstvá nať bazalky

Sójové nudličky dle návodu vaříme asi 20 minut v osolené vodě. Mezitím na oleji v hrnci osmahneme drobně nakrájenou cibuli a na kostky nakrájená rajčata, přidáme povařené sójové nudličky a dusíme zhruba 15 minut. Pak přidáme rajčatový protlak, cuk...

Cizrnový salát

Cizrnový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cizrny, 3 rajčata, 1 kelímek bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 2 ks sterilované okurky, 1 menší cibule, 2 vejce, špetka soli, špetka pepře

Cizrnu necháme v hrnci s vlažnou vodou, nejlépe do druhého dne nabobtnat. Druhý den přebytečnou vodu vyměníme za novou a cizrnu doměkka uvaříme. Zálivku připravíme smícháním jogurtu a majonézy. Přidáme najemno nasekanou cibulku a okurky. Podle chu...

Rybí guláš se žampiony

Rybí guláš se žampiony

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kapra, 500 g pangasia, 1 lžička mleté papriky, 100 g anglické slaniny, 2 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 2 zelené papriky, 3 rajčata, 1 kostka masoxu - vývar z ní, 200 g sterilovaných žampionů, 1 lžička kmínu, 2 stroužky česneku, špetka majoránky, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Rybí maso opláchneme, kapra vykostíme a obojí nakrájíme na kostky. Důkladně je posypeme paprikou, opepříme a necháme chvíli odležet v chladu. Slaninu nakrájenou na kostičky necháme zpěnit ve větším hrnci, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, kterou...

Sladkost z jablek

Sladkost z jablek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg jablek, 150 g cukru moučka, šťáva z 1 citrónu, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky)

Jablka oloupeme a vykrojíme jádřinec se stopkou.Vznikne otvor,který ještě trochu zvětšíme.Jablka omyjeme a klademe do hrnce jedno vedle druhého.Zalijeme vodou,až jsou celá potopená.Vaříme asi 10 minut.Přidáme citronovou šťávu,cukr a na velmi mírné...

Dort s rumovým drdolem podle rodiny Hrušínských

Dort s rumovým drdolem podle rodiny Hrušínských

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 500 ml sladké smetany, 4 žloutky, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce cukru krupice, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 balení piškotů cukrářských, 10-12 lžic rumu

V kastrůlku dobře rozmícháme mléko, smetanu, žloutky, vanilkový a krupicový cukr a mouku. Za stálého míchání uvaříme hustý krém. Formu na chlebíček vyložíme alobalem tak, aby nám konce přesahovaly přes kraj a na dno dáme první vrstvu- piškoty na...

Vepřová kýta plněná vejci

Vepřová kýta plněná vejci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové kýty, 50 g anglické slaniny, 2 vejce vařená natvrdo, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 kostka masoxu, 1 lžíce instantní jíšky, špetka soli, 2 lžíce oleje, mletý pepř dle chuti

Do vepřové kýty uděláme otvor, který důkladně vytřeme česnekem, osolíme, opepříme a vložíme do něj uvařená vejce. Otvor uzavřeme špejlí nebo zašijeme. Celou kýtu obalíme slaninou a ovážeme nití, aby slanina držela. Na olej dáme cibulku usmažíme do...

stránka: