Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 139

Moravská čočková polévka

Moravská čočková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst čočky, 4 brambory, 2 mrkve, 1/4 celeru, 2 petržele, 1 cibule, 1 hrst hub, špetka soli, špetka pepře, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku

Do 1,5 litrů vody dáme trochu čočky, přidáme brambory nakrájené na kostičky, očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, pár sušených hub, sůl, pepř. Povaříme asi 20 minut. Zahustíme jíškou, kterou jsme připravili z oleje a mouky. Do talíře ještě přidám...

Sekaná z králíka

Sekaná z králíka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks králíka, 100 g uzeného špeku, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 vejce, 1 lžíce Solamylu, 100 g hrubé mouky, špetka soli

Králíka vykostíme a maso semeleme společně se špekem, cibulí a česnekem. Přidáme všechna vejce, solamyl, hrubou mouku a podle chuti sůl. Vše pořádně promícháme a ze směsi uděláme sekanou. Dáme do pekáčku, pečeme při střední teplotě a podléváme vod...

Beskydská játra

Beskydská játra

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce oleje, 500 g jater (vepřových nebo kuřecích), 3 cibule, 100 g anglické slaniny, špetka soli, špetka pepře, špetka grilovacího koření, 1 konzerva rajčatového protlaku, 4 vejce

Na kousky nakrájená játra osmahneme na oleji. Cibuli a slaninu pokrajíme. Obojí můžeme předem osmahnout. Orestovaná játra s cibulí a slaninou vložíme do pečící mísy s trochou oleje. Okořeníme, přidáme rajčatový protlak, promícháme a nahoru rozklep...

Bramborové placky se zelím

Bramborové placky se zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brambor, 100 ml mléka, špetka soli, špetka pepře, 3-4 stroužky česneku, 4 lžíce majoránky, 1-2 vejce, 100 g hladké mouky, 400 g kyselého zelí, olej na smažení, 1 špetka kmínu

Brambory oloupeme, nastrouháme a pokropíme horkým mlékem. Osolíme, opepříme, ochutíme kmínem, prolisovaným česnekem a majoránkou. Přidáme okapané, překrájené kysané zelí, vejce a tolik mouky, abychom těsto zahustili. Do rozehřátého oleje lžící kla...

Ořechové kuře

Ořechové kuře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 1 hrst mandlí, mleté vlašské ořechy, sušený zázvor, sůl, máslo, 250 ml sladké smetany

Celé očištěné kuře osolíme (i zevnitř), potřeme a vytřeme zázvorem. Pak ho prošpikujeme půlkami (nebo plátky) mandlí, potřeme sušeným zázvorem a mletými vlašskými ořechy. Na másle upečeme do zlatova a asi 15 minut před dopečením přidáme sladkou sm...

Pikantní kapr po "mlynářsku"

Pikantní kapr po "mlynářsku"

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks kapra, 1 palička česneku, sůl, citrón, pálivá mletá paprika, hladká mouka, olej na smažení

Očištěného kapra rozpůlíme, můžeme stáhnout z kůže, pak jej nakrájíme na proužky asi tak na dva prsty šířky. Očistíme česnek a prolisujeme ho. Jednotlivé porce osolíme, zakapeme citronem a vetřeme do nich prolisovaný česnek. Dáme odležet, nejlépe ...

Špekáčky v bramborovém těstě

Špekáčky v bramborovém těstě

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, sůl, 1 lžíce hrubé mouky, 3 žloutky, 4 ks špekáčků, sádlo na smažení

Brambory oloupeme,uvaříme v osolené vodě a horké prolisujeme.Přidáme mouku,žloutky,špetku soli a vypracujeme těsto,z něhož vyválíme plát,který rozkrájíme na obdelníky.Do každého pevně zatočíme špekáček,po stranách těsto dobře spojíme a opečeme na ...

Tvarůžkové syrníky

Tvarůžkové syrníky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 brambory uvařené ve slupce, 250 g měkkého tvarohu, 100 g olomouckých tvarůžků, 2 vejce, sůl, mletý pepř, 1/2 lžičky drceného kmínu, 3-4 lžíce krupice, 4 lžíce oleje

Uvařené brambory po vychladnutí oloupeme.Tvaroh podle potřeby prolisujeme přes síto do mísy.Přidáme nastrouhané tvarůžky,strouhané brambory,vejce,sůl,pepřa kmín.Potom směs podle potřeby zahustíme krupicí(záleží na vlhkosti tvarohu).Vše opatrně pro...

Guláš z kuřete

Guláš z kuřete

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 4 lžíce sádla, 2 cibule, sladká mletá paprika, 250 ml drůbežího vývaru, sůl, pepř, 1 lžíce hladké mouky, 120 ml smetany

Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle.Poprášíme ji sladkou paprikou a přidáme na malé kousky nakrájené kuřecí maso.Krátce ho osmahneme,podlejeme vývarem,osolíme,opepříme a dusíme.Měkké kousky kuřete vyjmeme,štávu zahustíme moukou rozmíchanou...

Randlová polévka

Randlová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce másla, špetka soli, 10 lžic krupice, 3 vejce, 2 lžíce oleje, špetka pepře, 1 mrkev, 1/2 bulvy celeru, 250 g růžičkových kapustiček, 100 g mraženého hrášku

Do velkého hrnce dáme vařit omytou a očištěnou zeleninu. Mezitím na pánvi rozehřejeme olej a máslo‚ přidáme krupičku‚ osolíme a jemně opepříme. Mírně opražíme a přidáme vejce. Když se vejce začne srážet‚ roztrháme hmotu na malé hrudky – randulce.

Květák na paprice

Květák na paprice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 1 cibule, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 kostka masoxu, 1 květák, špetka soli, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml mléka, 220 ml smetany

Přípravíme vývar z 1 kostky masoxu. Na másle necháme zesklovatět cibulku, přidáme papriku a jemně orestujeme. Zalijeme vývarem a vložíme syrový květák rozebraný na větší kusy. Osolíme a dusíme doměkka. Omáčku zahustíme moukou rozmíchanou v mléce a...

Maminčiny bramborové placičky

Maminčiny bramborové placičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 100 g hladké mouky, 80 g strouhaného sýra, 2 stroužky česneku, špetka majoránky, sůl, olej

Brambory oloupeme, uvaříme v osolené vodě a nastrouháme. Dodáme strouhaný sýr, utřený česnek, majoránku, sůl, mouku a uhněteme těsto. Z těsta vytvoříme placky a na oleji usmažíme.

Ořechové tyčinky se žloutkovou polevou

Ořechové tyčinky se žloutkovou polevou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

210 g másla, 210 g cukru moučky, 230 g mletých vlašských ořechů, 110 g hrubé mouky, 5 ks vajec, 1/2 sáčku kypřícího prášeku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru

Máslo, cukr dobře vymícháme, přidáme ořechy, mouku a z bílků sníh. Důkladně promícháme. Těsto dáme na vymaštěný a moukou vysypaný plech a dáme péct. Poleva: do nádoby dáme 210 g moučkového cukru, 5 žloutků a vanilkový cukr. Dokonale vymícháme a n...

Pangasius jinak

Pangasius jinak

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

75 dkg pangasia, 1 citrón, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžičky koření na ryby, 1 lžíce sladké chilli omáčky, 2 lžíce slunečnicového oleje

Pangasia překrojíme po páteři a pak na větší dílky.Vložíme do misky a zakapeme šťávou z 1 citrónu.Pak dáme koření na rybu,sojovku(používám Soy Sauce) a sladkou chilli omáčku.Promícháme a necháme asi 30minut odležet.Do pekáče dáme olej a okapanou r...

Pečená kachna II.

Pečená kachna II.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kachna, 1 cibule, máslo, hladká mouka na zahuštění sosíku, sůl, pepř

Omytou kachnu celou potřeme solí a pepřem i zevnitř. Cibuli nakrájíme na kolečka a na másle osmažíme. Vložíme kachnu a osmahneme rychle ze všech stran. Podlijeme vodou,přiklopíme a dusíme do měkka. Odklopíme. Šťávu z kachny rozmícháme s moukou a t...

Jitrnička (jelítko) - rychlá večeře

Jitrnička (jelítko) - rychlá večeře

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 jelita nebo jitrnice, trocha oleje, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, 4 krajíce chleba, křen

Z jelítka nebo jitrničky stáhneme střívka. Na oleji zpěníme pokrájenou cibulku a přidáme buď jitrnici, nebo jelítko. Prohřejeme a dobře promícháme s cibulkou. Vedle si připravíme obvyklým způsobem topinky, potřeme česnekem a masovou směsí. Posypem...

Bagačata

Bagačata

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 100 g umletých škvarků, 2 ks vajec, 3 stroužky česneku, 150 g polohrubé mouky, 2 lžíce olivového oleje, špetka majoránky, špetka soli

Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme najemno na jemném struhadle. Škvarky nameleme a přidáme k nastrouhaným bramborům, dále přidáme vejce, utřený česnek se solí, majoránku, mouku a uděláme těsto, které následně rozdělíme na menší díly a ty vyv...

Brambory s vejci a slaninou

Brambory s vejci a slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 100 g slaniny, 2 stroužky česneku, 6 ks vajec, 200 ml sladké smetany, 1 lžíce hladké mouky, 4 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 5 kuliček černého pepře, špetka soli

Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a dáme uvařit doměkka. Když jsou brambory napůl měkké, přidáme k nim bobkový list, nové koření a celý pepř a vaříme doměkka. Dále si dáme uvařit 4 vajíčka natvrdo. Ke smetaně přisypeme mouku a rozš...

Gloukačky

Gloukačky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 500 g kysaného zelí, 1 ks cibule, 50 g sádla, 1 sklenka vody, 200 g polohrubé mouky, špetka soli

Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno, sádlo si rozpustíme v hrnci a osmažíme na něm cibuli. Když je cibule osmažená, přidáme překrájené zelí, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme nahrubo na hrubém struhadle, pře...

Holeček

Holeček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 500 g kysaného zelí, 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce sádla, špetka kmínu, špetka soli

Brambory oloupeme, zalijeme vodou, okmínujeme, osolíme a uvaříme doměkka. Sádlo si rozpustíme, zpěníme na něm nadrobno nasekanou cibuli, když je cibule zpěněná, přidáme překrájené zelí, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Brambory i zelí scedíme a s...

Uhlířina s noky

Uhlířina s noky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 1 ks cibule, 250 g hrubé mouky, 2 ks vajec, 2 lžíce sádla, špetka soli

Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme. K mouce přidáme vejce, vodu, uděláme těsto. Když jsou brambory poloměkké, lžičkou dáváme do vody k bramborům malé porce těsta a dovaříme společně. ...

Lepenice

Lepenice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g brambor, 1 ks cibule, 300 g kysaného zelí, 100 g slaniny, 2 lžíce sádla, špetka kmínu, špetka soli

Brambory oloupeme, dáme do hrnce zalijeme vodou, okmínujeme, osolíme a vaříme doměkka, poté je scedíme, rozmačkáme. Cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme, orestujeme na rozpuštěném sádle, přidáme zelí, podlijeme vodou, podusíme doměkka. Slaninu nakrá...

Pomazánka z tvarohu

Pomazánka z tvarohu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tvarohu, 1 malá sklenka majonézy, 1 okurka, 1 mrkev, 1 cibule, 1 lžička Vegety, 1 lžička hořčice

Okurku a mrkev nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno. Všechny suroviny smícháme s tvarohem.

Košíčky s pečenou ořechovou náplní

Košíčky s pečenou ořechovou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 100 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 250 g másla, 1 vejce, 400 g hladké mouky, Náplň: 200 g cukru krupice, 2 sáčky vanilkového cukru, 250 g vlašských ořechů, 60 g hladké mouky, 250 g másla, 4 vejce, 2 - 8 lžíce rumu

Uděláme těsto z cukru moučka,cukru vanilkového, másla, vejce, toto utřeme a přidáme hladkou mouku. Necháme asi 60 minut uležet v chladu. Kousky těsta dáme do formiček, které nevymazáváme. Vložíme lžičkou náplň , kterou uhladíme a dáme péci. Upečen...

Jihočeský bramborový bác

Jihočeský bramborový bác

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 100 g anglické slaniny v plátcích, 1/2 veky, 4 lžíce hladké mouky, 4 lžíce vepřových škvarků, 4 lžíce mléka, 4 stroužky česneku, 2 vejce, sádlo důe potřeby, drcený kmín, sůl, pepř

Jednu polovinu brambor omyjeme a uvaříme ve slupce.Když brambory vychladnou,oloupeme je a nahrubo nastrouháme.Druhou polovinu omyjeme,oloupeme a zasyrova nastrouháme nahrubo.Potom všechny brambory smícháme,přidáme mouku,vejce,posekané nebo umleté ...

stránka: