Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 82

Modelovací medový marcipán

Modelovací medový marcipán

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g cukru moučka, 250 g sušeného mléka, 70 g tekutého medu, troška vody

Všechny ingredience v míse smícháme a podle potřeby přidáváme po kapkách vodu. Hmota musí být vláčná, ale dostatečně tuhá. Podle potřeby obarvíme, nejlepší jsou tekuté barvy a hned zpracujeme.

Šišky z mletého masa v zeleninové směsi

Šišky z mletého masa v zeleninové směsi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g mletého masa, 1 vejce, hrst strouhanky, troška vody, sůl, pepř, koření na mleté maso, 1 cibule, 2 rajčata, 1 červená paprika , 1 žlutá paprika , 4 lžíce kečupu, 2 lžíce sojové omáčky, asi 100 ml piva, olej, 100 g eidamu

Maso smícháme s vejcem, strouhankou, trochou vody, solí, pepřem a kořením na mleté maso. Pořádně propracujeme, aby se vše dobře spojilo. Hotovou směs rozdělíme na čtvrtiny. Z každé čtvrtiny uděláme placičku. Sýr rozkrojíme na čtyři hranolky a kaž...

Domácí jablečný džem

Domácí jablečný džem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg jablek, 1 chemicky neošetřený citrón, 900 g cukru , 300 ml vody

Nejdříve si připravíme sirup: vodu a cukr vaříme 20 minut v kastrolu (pozor, cukr nesmí karamelizovat). Přepůlíme citron a šťávu vymačkáme do mísy. Oloupeme jablka a odstraníme semínka. Jablka nakrájíme na kostičky, přidáme k citronové šťávě a d...

Vinné mořidlo

Vinné mořidlo

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml červeného vína, 250 ml vody, 3 cibule, 1 mrkev, 1/2 celeru, 1 petržel, 0,5 citrónu, 3 listy bobkového listu, 6 kuliček jalovce, 10 - 12 kuliček nového koření, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná)

Cibule rozkrojíme na osminky, kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a spolu s ostatními ingrediencemi smícháme a dáme povařit. Přidáme v závěru i nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z půlky citronu. Necháme vychladnout a používáme k moření masa.

Živáňská

Živáňská

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg vepřové plece (případně krkovičky), 1 kg brambor , 3 cibule, 1 hrneček sádla (případně oleje), 1 lžička soli, 1/2 moka lžičky pepře, 1 lžička mleté papriky

Maso si nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno a přidáme k masu. Oloupeme brambory, nakrájíme je na kolečka a přidáme k masu. Přidáme koření a vše dobře promícháme. Vezmeme alobal a vyrobíme z něj dvojitou kapsu, do které dáme masovou směs...

Brokolicová omáčka pro nejmenší

Brokolicová omáčka pro nejmenší

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g brokolice, 1 sklenka vody, 2 dcl mléka, 1-2 lžíce Solamylu, 10 g másla

Brokolici dobře pod tekoucí vodou omyjeme , odstraníme tvrdé části, rozebereme na malé růžičky, mírně podlijeme vodou a necháme dusit do měkka (bez pokličky). V hrníčku rozmícháme Solamyl s mlékem a zalijeme touto směsí brokolici. Přidáme máslo ...

Hnědé rohlíčky

Hnědé rohlíčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

140 g ořechů, 140 g cukru moučka, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, trochu čokolády

Na vále zpracujeme všechny suroviny ve vláčné těsto. Necháme v chladnu odpočinout asi 2 hodiny. Pak tvarujeme rohlíčky, které ještě než dáme na plech obalíme v pískovém cukru. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Když se nafouknou, tak je hned vytahu...

Jemná šunková pomazánka

Jemná šunková pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g šunky, 200 g Lučiny, asi 4 lžíce mléka, špetka soli, špetka pepře, 3-4 sušená rajčátka, asi 4 lžíce nasekané pažitky

Šunku nasekáme úplně nadrobno nebo umeleme na masovém mlýnku. V misce rozmícháme Lučinu s mlékem, solí a pepřem a vmícháme připravenou šunku. Sušená rajčata nakrájíme na malé kousky a přidáme do pomazánky. Nakonec vmícháme pažitku. Podáváme na p...

Tvaroháčky

Tvaroháčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g tvarohu, 4 vejce, 5 rohlíků, 70 g hrubé mouky, špetka soli

Žloutky utřeme s tvarohem, přidáme rohlíky nakrájené na kostičky. Osolíme a necháme chvíli odležet. Přidáme opatrně sníh z bílků a mouku. Utvoříme knedlíky, které vaříme v osolené vodě asi 15 min. Po uvaření roztrhneme knedlíky vidličkou - podávám...

Halali

Halali

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg mrkve, 700 g celeru, 500 g cibule, 5 lžíc soli, 7 lžíc cukru, 7 lžíc octa, 1 lžička nového koření, 1,5 lžičky pepře, 4 bobkové listy, trocha vody, 500 g kořenové petržele

Očištěnou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, podlijeme trochou vody přidáme koření a vaříme do měkka. Necháme vychladnout, vytáhneme bobkový list a rozmixujeme. Opět povaříme do zhoustnutí. Horké plníme do sklenic a sterilujeme 20 až 25 min...

Topinky z trouby

Topinky z trouby

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky chleba, 10 dkg másla, 30 dkg strouhaného Eidamu, 2 menší cibule, 1 lžička mleté papriky

Krajíce chleba, nejlépe staršího, namažeme máslem a pak je naskládáme na plech vyložený pečícím paapírm a posypeme strouhaným sýrem, najemno nakrájenou cibulkou a na závěr je posypeme mletou sladkou paprikou. Dáme zapéct do trouby, až topinky zrůž...

Malá šlehaná bábovka

Malá šlehaná bábovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 žloutků, 1 vanilkový cukr, 300 g cukru krupice, 400 g Lučiny, 0.25 l smetany, 1 lžíce citronové kůry, 300 g polohrubé mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, sníh z pěti bílků

Cukr, žloutky a vanilkový cukr ušleháme do pěny. Přidáme Lučinu, smetanu, citronovou kůru, mouku, prášek do pečiva a sníh z bílků a vše opatrně smícháme. Vlijeme do vymazané a vysypané formy a zvolna pečeme při 150°C asi 30 minut. Hotovou bábovk...

Super ořechová bábovka

Super ořechová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g Hery či másla, 120 g cukru moučka, 2 sáčky vanilkového cukru, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 2-3 vejce, 250 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 2-3 lžíce kakaa, 1 hrst sekaných vlašských ořechů

Rozpuštěné máslo či Heru ušleháme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, přidáme žloutky a mléko a pořádně našleháme. Prášek do pečiva zamícháme v míse do mouky, přidáme našlehané těsto a ušlehaný sníh z bílků. Můžeme dát část těsta stranou a v...

Výborný jablkáč

Výborný jablkáč

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg hladké mouky, 1 kostka Hery, 1 vejce, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce citronové šťávy, 8 lžíc mléka, 1 kg jablek, 2 sáčky pudinkového prášku, 9 lžic cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru

Mouku, heru, 8 lžic cukru, vejce, prášek do pečiva, citr.šťávu a mléko smícháme a vypracujeme tuhé těsto. Rozdělíme jej na 2 díly, z kterých vyválíme pláty o velikosti plechu.První přeneseme na vymazaný a vysypaný plech. Jablka okrájíme, nakrájíme...

Směs do salátu

Směs do salátu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg mrkve, 500 g celeru, 500 g petržele, 1,5 l vody, 0,5 l octa, 50 g soli, 300 g cukru , 30 kuliček pepře

Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostičky nebo nudličky a uvaříme doměkka. Naplníme ji do sklenic, zalijeme nálevem a sterilujeme 20 minut na 80°C. Zeleninu používáme do bramborového salátu, vlašského salátu, pod maso nebo jako přílohu. Nálev: Sva...

Ořechové řezy od babičky

Ořechové řezy od babičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 180 g cukru krupice, 180 g polohrubé mouky, 6 g kypřícího prášku do pečiva, 200 g másla, 100 g cukru moučka, 2 lžíce kakaa, 100 g mletých ořechů, 3 lžíce rumu, 1 balení čokoládové polevy

Žloutky s cukrem krupice utřeme do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme tuhý bílkový sníh. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C přibližně 20 minut. Hotový piškot necháme vychladn...

Cuketová polévka s chlebem

Cuketová polévka s chlebem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cukety, 1 l vody, zeleninový bujón, 1 cibule, 2 lžíce másla, lžíce krupičky

Na másle zpěníme cibuli a přidáme na kostky nakrájenou cuketu, dusíme chvíli s kostkou bujónu. Pak zalijeme vodou a asi půl hodiny vaříme. Rozmixujeme, zahustíme jíškou a ještě chvíli povaříme. Můžeme dochutit vegetou a zjemnit smetanou. Servíruje...

Kouskův candát na víně

Kouskův candát na víně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

čerstvý candát cca 2,5 kg, 2 dcl bílého vína, sůl, kmín, pepř, 1 stroužek česneku, 50 g másla, troška citronové šťávy

Z čerstvé vykuchané ryby odstraníme šupiny (oškrábeme nožem) a omyjeme ji. Osolíme, pokmínujeme, lehce opepříme a zakápneme citrónem nebo limetkou. Do břišní dutiny vložíme svazek petrželové natě spolu se stroužkem česneku. Do pekáčku i na rybu po...

Banánový dort od Irči

Banánový dort od Irči

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 piškotový korpus, 4 banány, 2 hrnky mléka, 2 lžíce cukru krupice, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 1 balení práškové želatiny, 1 balení smetany ke šlehání (šlehačky), 1 sklenice džemu

Z mléka, cukru a pudinkoveho prášku uvaříme pudink, ještě do horkého pudinku vmícháme namočenou želatinu a po vychladnutí smícháme s ušlehanou smetanou. Dortový korpus rozřízneme, spodní část potřeme džemem a poklademe na plátky nakrájenými banány...

Pórkový salát

Pórkový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 středně silné pórky, 3 větší rajčata, 150 g bílého jogurtu, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžíce olivového oleje, pepř, sůl

Do mísy nakrájíme bílé části pórku na co největší plátky, rajčata rozkrájíme na kolečka. Mezitím si v další míse připravíme zálivku z jogurtu, oleje a citronové štávy a nalejeme ji na pórek s rajčaty. Osolíme a opepříme podle chuti. Salát necháme...

Tvarohový dort s čokoládou

Tvarohový dort s čokoládou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g jemného tvarohu, 100 g změklého másla, 100 g mletých pražených oříšků, 100 g cukru krupice, 3 vejce, 2 lžíce strouhané housky, 1 sklenka ovocného kompotu, 1 nastrouhané balení čokolády na vaření, 1 lžíce oleje na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy

Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, přidáme ořechy, tvaroh, promícháme a nakonec jemně vmícháme strouhanou housku a tuhý sníh, který jsme vyšlehali z bílků. Dáme do vymazané a vysypané formy a zvolna pečeme při 150°C přibližně 30 minut. Proc...

Lokše

Lokše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg brambor, 150-200 dkg hladké mouky, špetka soli, 3 lžíce másla

Brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a po zchladnutí oloupeme. Oloupané brambory rozmačkáme, osolíme a podle potřeby přidáme hladkou mouku tak, aby vzniklo tužší těsto. Těsto pak rozválíme na placky o síle asi tak půl centimetru a nasucho je o...

Pórkové placičky

Pórkové placičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g pórku, 3 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce škrobu, sůl, pepř, 100 g uzeného masa, 2 lžíce strouhaného sýra, 2-3 lžíce piva, olej na smažení

Dobře omytý pórek nakrájíme na kolečka a krátce povaříme v osolené vodě. V misce rozmícháme vejce, mouku, škrob, přilijeme trochu piva, osolíme, opepříme a vmícháme povařený okapaný pórek, uzené maso nakrájené na nudličky a sýr. Hotové těstíčko ...

Hříbková kotleta po staročesku

Hříbková kotleta po staročesku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vepřová kotleta, 15 ml olivového oleje, 2 hrsti hub, resp. hříbků, špetka koření, nejlépe staročeského (směs), 2 lžíce másla, 20 ml smetany, špetka soli, troška pepře

Nejprve si očistíme hříbky a nakrájíme je na plátky. Kotletu naklepeme a okořeníme směsí staročeského koření. Na olivovém oleji orestujeme ochucenou kotletu z obou stran a pak ji necháme dodusit. V závěru přidáme máslo, které šťávu zvýrazní a lehc...

Zavařené vlašské ořechy

Zavařené vlašské ořechy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vlašských ořechů

Vlašské ořechy vyloupeme (z tohoto množství dostaneme dle obsahu 1 - 2 sklenice). Zavařovací sklenice vymyjeme horkou vodou a dobře vysušíme. Vyloupané ořechy do nich těsně naskládáme. Otevřené sklenice (bez víček) dáme cca na 1 až 2 minuty do mik...

stránka: