Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 83

Vařený krém na dort

Vařený krém na dort

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 300 g cukru krupice, 750 g másla nebo Hery

V páře ušleháme vejce s cukrem do tuhé pěny. Necháme chvíli vychladnout a postupně zašleháme máslo nebo Heru. Krém stačí na promazání a ozdobení dortu. Používám ho i na řezy, rolády a cukroví. Dá se různě obměňovat, třeba kakaem, oříšky, kávou. Za...

Slavnostní  studená roláda

Slavnostní studená roláda

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600g plátků šunky, 10 uvařených vajec natvrdo, 2 sterilované červené kapie, 8 menších sterilovaných okurek, 150 g Flory (light), 150 g taveného smetanového sýra, 1 lžíce nasekané pažitky, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce francouzské hořčice, sůl podle potřeby

Na krém použijeme Flóru a smotanový syr, který vymiešame do penista, pridáme majonézu, postrúhaných pět uvarených vajec, horčicu, posekanú pažítku a podľa potreby osolíme. Na alobal alebo potravinársku fóliu rozložíme plátky šunky do tvaru obdĺžní...

Vanilkové rohlíčky se sádlem

Vanilkové rohlíčky se sádlem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 100 g sádla, 100 g změklého másla, 100 g mletých oříšků, 1 vejce, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva

Všechny uvedené suroviny zpracujeme na vále. Těsto necháme v chladnu odpočinout, nejlépe do druhého dne. Tvoříme klasické vanilkové rohlíčky, které pečeme ve vyhřáté troubě přibližně na 150°C asi 15 minut. Ještě teplé obalujeme v cukru a necháme u...

Kuřecí křidýlka podle Viktora Preisse

Kuřecí křidýlka podle Viktora Preisse

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 kuřecích křidýlek, sůl, drcený kmín, 3-4 lžíce kečupu, 1 lžička chilli koření, šťáva z jednoho citrónu, olej

Omytá křidýlka lehounce osolíme, posypeme kmínem, pokapeme olejem a upečeme v rozehřáté troubě na 200°C dokřupava. V míse smícháme kečup, špetku soli, chilli koření a šťávu z citrónu. Horká upečená křidýlka vhodíme do mísy s připravenou směsí a ...

Kakaovo - tvarohový koláč

Kakaovo - tvarohový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

330 g hladké mouky, 40 g kakaa, 200 g Hery, 100 g cukru krupice, 5 vajec, 500 g tvarohu, 500 g bílého jogurtu, 3 sáčky čokoládového pudinkového prášku, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 100 g cukru moučka, 3 lžíce rumu

Uděláme si těsto z 280 g mouky, kakaa, Hery, 80 g krupicového cukru, vanilkového cukru, 1 vejce a přidáme 2-3 lžíce studené vody. 3/4 těsta dáme do dortové formy, těsto stejnoměrně vymačkáme po celém dnu i do krajů. Na náplň utřeme tvaroh s jogu...

Kuře na způsob vepřového

Kuře na způsob vepřového

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí stehna, 1 lžička kmínu, sůl dle chuti, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 600 g kyselého zelí, 2 lžíce oleje, 2 brambory

Stehna umyjeme ve studené vodě, osolíme, okmínujeme. Vložíme je do pekáčku, přidáme nakrájenou cibuli, česnek a asi 1,5 hodiny pečeme při 180°C. Zelí dáme do hrnce na zpěněnou cibuli, přidáme nastrouhané brambory, podlijeme vodou a vaříme doměkka....

 Koláč s dušenými jablky

Koláč s dušenými jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 80 g + 2 lžíce cukru krupice, 150 g + 50 g másla, 2 sáčky vanilkového cukru, 1 vejce, 1 kg jablek, špetka skořice

Vypracujeme hladké těsto z mouky, 80 g cukru, 1 vanilkového cukru, 150 g másla a vejce. Utvoříme bochánek a dáme ho asi na hodinu odležet do chladu. Jablka oloupeme a pokrájíme na malé kostičky. Dáme je do hrnce, přidáme 50 g másla, 2 lžíce cukru...

Pečená husa s nádivkou z uzeného kolena

Pečená husa s nádivkou z uzeného kolena

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 husa, 1/2 jablka, 1 cibule, 1 malé uvařené uzené koleno, 100 g včelího medu, sůl, pepř, kmín, 2 vrchovaté lžíce sádla, 4 stroužky česneku

Z husy odřežeme křídla a opálíme zbytek peří. Omyjeme ji a odstraníme zbytky tuku a krk. Posolíme, popepříme a posypeme zevnitř i zvenčí kmínem. Vložíme do ní pokrájená (oloupaná) jablka a očištěnou a nakrájenou cibulí. Koleno (pokud se nám nevejd...

Kapustové závitky s rajskou omáčkou

Kapustové závitky s rajskou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 střední hlávková kapusta, 100 g rýže, 2 cibule, 2 lžíce oleje, 200 g uzeného masa, 300 g vepřového mletého masa, 1 vejce, 140 ml rajčatového protlaku, pepř, sůl

Kapustu omyjeme, 8 velkých listů a srdíčko vložíme do misky a spaříme je osolenou vroucí vodou, po chvilce scedíme a necháme okapat. Rýži dáme do vroucí osolené vody, rychle ji přivedeme k varu a poté pomalu vaříme asi 10 minut. Neměla by být úpln...

Rýže s houbami a sušenými rajčátky

Rýže s houbami a sušenými rajčátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 šálek rýže , 250 g hlívy ústřičné, 250 g žampionů, 1 menší cibule, kousek pórku, několik sušených rajčátek, sůl, pepř, olej, kousek parmazánu

Nejdříve si dáme vařit rýži podle návodu. Zatímco se rýže vaří, nakrájíme si nadrobno cibuli, pórek na nudličky a hlívu i žampióny na kostičky. Na olej dáme zpěnit cibuli, přihodíme hlívu a dusíme. Po chvíli přidáme k hlívě pórek a žampióny. Vš...

Jogurtová prsíčka na cibuli

Jogurtová prsíčka na cibuli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí prsa, kelímek bílého jogurtu, sůl, pepř, grilovací koření, 1 lžička dijonské hořčice, 2-3 stroužky česneku, 1 velká cibule

Maso lehce osolíme a opepříme, nenaklepáváme. Jogurt rozmícháme se špetkou soli, grilovacím kořením, lžičkou hořčice a rozmačkaným česnekem. Do vzniklé směsi naložíme připravená prsíčka. Necháme v chladu uležet přes noc. Druhý den přendáme maso ...

Kapr v alobalu

Kapr v alobalu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 plátek kapra, 1 dkg másla, špetka soli, špetka pepře

Kapra osolíme, okmínujeme, pokapeme rozpuštěným máslem a zabalíme vzduchotěsně do alobalu. Zabaleného kapra vložíme do rozpálené trouby na 180°C a pečeme 12-14 min. Chutná překvapivě dobře.

Vejce s křenem

Vejce s křenem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 slepičí vejce, 4 dkg másla, špetka soli, 1 lžíce křenu

Do osolené, octem mírně okyselené vody, rozklepneme vajíčko a vaříme tak dlouho, až ztuhne bílek a žloutek je nahniličku. Vejce vyjmeme, necháme okapat, přendáme na talířek posypeme str. křenem a přelijeme rozpuštěným máslem. Rychlovka, ale dobrá...

Zapečený květák se sýrovou drobenkou

Zapečený květák se sýrovou drobenkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 květák, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička cukru krupice, 1 lžíce vinného octa, 1 konzerva fazolí, 1 hrst nasekané bazalky, 80 g studeného másla, 120 g polohrubé mouky, 50 g nastrouhaného Eidamu, špetka soli, špetka pepře, 500 ml rajčatového pyré

Troubu rozehřejeme na 200°C. Květák rozdělíme na malé růžičky, opereme je ve studené vodě a přesuneme do kastrolu s vroucí vodou okyselenou citronovou šťávou. Vaříme bez pokličky asi 3 minuty, osolíme a vaříme další minutu. Pak slijeme vodu, květá...

Cibulová polévka

Cibulová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 1 lžíce sádla, 8 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1/2 kostky masoxu, 2 plátky chleba

Na sádle do růžova osmažíme plátky cibule, přidáme lžičku hladké mouky a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažnou vodou (1l), přidáme koření, vaříme dále 1/4hod. Pak polévku přes síto propasírujeme, znovu povaříme, ochutíme masoxem a podáváme...

Krupicový knedlík s uzeným masem

Krupicový knedlík s uzeným masem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g másla, 2 slepičí vejce, 1 šálek krupice, 1 žloutek, 200 g uzeného masa, špetka soli, 1 lžíce petržele

Tuk utřeme s vejci a žloutkem, vmícháme krupici, usekané maso, sůl a sekanou petrželku. Z dobře promíchaného těsta tvoříme na prkénku posypaného strouhankou knedlíčky ve velikosti švestkových a vhazujeme je do vařící vody. Vaříme 20 min mírným var...

Zavařený hruškový čaj

Zavařený hruškový čaj

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg hrušek, 150 g čerstvého zázvoru, 170 g cukru krupice, 150 g včelího medu

Hrušky oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na malé kostičky. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Hrušky a zázvor nasypeme do hlubokého plechu, přidáme cukr a tekutý med a dobře promícháme. Pečeme asi 45 minut v troubě předehřáté na 180°C. Poté směs...

Dýňové omelety s ovocem

Dýňové omelety s ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g dýně, 80 ml sladké smetany, 3 vejce, 150 g polohrubé mouky, 2 lžičky vanilkového cukru, 1 lžička skořice, olej na smažení, ovocný džem, ovoce na ozdobu, špetka soli

Oloupanou dýni najemno nastrouháme nebo rozmixujeme. Vejce rozmícháme se smetanou, přidáme k dýni, přisypeme mouku, sůl a nakonec přidáme skořici a vanilkový cukr. Vše vymícháme v těsto. Na rozehřátém oleji smažíme omelety. Mažeme je džemem, pře...

Rychlé špagety

Rychlé špagety

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 balení špaget, 250 g mletého masa, 1 lžička olivového oleje, 1 šálek kečupu

Uvaříme špagety dle návodu. Rozpálíme si pánev s velmi malým množstvím oleje (lepší je olivový). Na pánev dáme mleté maso, osolíme, opepříme, zlehka maso opečeme, aby chytlo takovou hnědošedou barvu a přidáme kečup. Chvíli dusíme a mícháme, aby se...

Linecká srdíčka - vhodné pro děti

Linecká srdíčka - vhodné pro děti

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

210 g hladké mouky, 70 g ovocného cukru (fruktózy), 140 g másla, 2 vrchovaté lžíce karobu (nebo kakaa), 1 šálek nugety (na slepení), 1 balení bílé polevy (na ozdobu), 1 balení lentilek (na ozdobu)

Z uvedených surovin (kromě nugety, bílé polevy a lentilek) vypracujeme těsto, které necháme v ledničce alespoň hodinu odpočinout. Z těsta vyválíme plát, z kterého vykrajujeme srdíčka. Na plechu vyloženém pečícím papírem pečeme srdíčka asi 6 minut ...

Sýrový chléb

Sýrový chléb

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké pšeničné mouky, 7 g sušeného droždí, 0,5 lžičky cukru, 250 ml vlažné vody, 5 lžic olivového oleje, 2 lžičky soli, špetka pepře, 330 g ementálu, 1 žloutek a 1 lžíce vody na potření těsta

Z mouky, droždí, cukru, vody, soli, pepře a olivového oleje vytvoříme vláčné těsto, které alespoň 5 minut důkladně prohněteme. Z těsta vytvoříme bochánek, který necháme na teplém místě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to asi hodi...

Rosa

Rosa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 cl vermutu dry, 3 cl whisky, 2 kapky Fernetu, sklenka ledu

Do sklenky s ledem nalijeme vermut, whisky a pár kapek fernetu. Promícháme a podáváme.

Kuřecí maso v sýrovém těstíčku

Kuřecí maso v sýrovém těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 1 šálek oleje (na smažení), 1 lžička mleté sladké papriky, 300 ml bílého vína (přibližně, podle chuti), 1 vejce, 1 balení strouhaného sýra, 6 lžic hladké mouky

Maso podle potřeby očistíme, omyjeme a osušíme. Pak je nakrájíme na nudličky o rozměrech asi 2 cm na 5 cm a osolíme. Vejce rozšleháme s vínem. Sýr nastrouháme a spolu s moukou jej vmícháme do vinného vejce. Těstíčko ochutíme solí a paprikou. Všec...

Potahová hmota na dorty (marcipánová)

Potahová hmota na dorty (marcipánová)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cukru moučka, 150 g sušeného mléka, 25 g tuku (např. Omega), 1 bílek, 1 lžíce medu, 1 lžička mandlové esence, potravinářská barviva dle vlastního vkusu

Všechny ingredience na vále smícháme a propracujeme, průběžně myjeme ruce. Přidáme mandlové aroma. Potom rozdělíme hmotu na díly a obarvíme a to tak, že do těsta si uděláme prohlubeň, nasypeme barvu (množství podle intenzity odstínu, zhruba 1/2 lž...

Sádlová očka

Sádlová očka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g cukru moučka, 100 g hladké mouky, 100 g sádla, 100 g ovocné marmelády, hrst mandlí

Na vále zpracujeme prosátou mouku, cukr a sádlo na vláčné a tuhé těsto. Z těsta vytváříme stejně velké kuličky a uprostřed každé z nich vytvoříme pomocí konce vařečky dolíček, do kterého dáme trochu pikantní marmelády. Cukroví poklademe na plech v...

stránka: