Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 85

Koláč s plněnými jablíčky

Koláč s plněnými jablíčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

12 menších jablek, hrneček nasekaných vlašských ořechů, 2 lžíce meruňkového džemu, 2 lžíce rumu, špetka skořice, 4 žloutky, 4 lžíce cukru moučka, 4 lžíce oleje, 4 lžíce polohrubé mouky, 2 lžičky kypřícho prášku do pečiva, 4 bílky

Jablíčka oloupeme, vykrojíme jádřince a naskládáme je na menší plech vyložený pečícím papírem. Ořechy smícháme s džemem, rumem a skořicí a vzniklou směsí naplníme vykrojené otvory v jablkách. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi...

Smetanová houbovka

Smetanová houbovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kořenové zeleniny, 1 kousek pórku, talířek hub, 1 cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 kostka drůbežího bujónu, špetka soli, špetka pepře, špetka drceného kmínu, 100 ml smetany ke šlehání (30%), 1-2 vejce, troška sekaného libečku

Do hrnce dáme očištěnou kořenovou zeleninu, kousek pórku a oloupanou cibuli. Zalijeme studenou vodou a zvolna uvaříme doměkka. Vývar přecedíme a vařenou zeleninu si dáme stranou. Čistý vývar znovu přivedeme k varu a přidáme do něj houby nakrájené...

Jablkovo – okurková omáčka

Jablkovo – okurková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší jablko, 1 sterilovaná okurka, 1 cibule, 1 lžička nasekaného kopru, 1 balení zakysané smetany, 3 lžíce majonézy, 2 lžičky strouhaného křenu, špetka soli dle potřeby, troška pepře bílého, troška cukru moučky

Jablko nastrouhejte a okurku a cibuli nadrobno nakrájejte. V misce smíchejte kysanou smetanu s majonézou, koprem a křenem. Přidejte nastrouhané jablko, nakrájenou cibuli a okurku a dochuťte solí, kořením a práškovým cukrem. Omáčku nechte a...

Plněná dýně

Plněná dýně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 středně velká tykev, 200 g vepřového mletého masa, 200 g hovězího mletého masa, 60 g rýže, 1 vejce, 30 g sádla, 1 cibule, troška mletého pepře, 50 g slaniny, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 250 ml zakysané smetany, 30 g hladké mouky, sůl podle potřeby

Tekvicu olúpeme a pri stopke odrežeme vršok. Dlhou lyžicou vyberieme vnútro. Mäso pomelieme, ryžu udusíme. Na masti zapeníme cibuľu, pridáme zomleté mäso a spolu udusíme. Po vychladnutí pridáme vajce, soľ, mleté korenie, tekvicu naplníme, p...

Smetanová mrkev na másle

Smetanová mrkev na másle

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 mrkví, kousek másla, hrst hrášku, 1 balení šlehačky, 1 lžíce hladké mouky

Mrkev nastrouháme na větších slzičkách na struhadle a na rozškvařeném másle chvíli, asi minutku, smažíme. Poté zalijeme vodou a pod pokličkou dusíme na mírném ohni téměř do změknutí. Ke konci přidáme hrášek. Mezitím si mouku rozšleháme v t...

Hovězí roládky s houbovou náplní a špenátem

Hovězí roládky s houbovou náplní a špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězího masa, 4 plátky anglické slaniny, hrst čerstvých špenátových listů, talířek hub, kousek pórku, 1 vejce, sůl, špetka pepře, špetka drceného kmínu, špetka mleté papriky, 1 cibule, 2-3 lžičky hladké mouky, olej

Nejdříve si připravíme náplň: Polovinu hub si nakrájíme na malé kostičky, pórek na nudličky. Na pánev dáme rozehřát lžičku oleje, vložíme na něj houby a pórek, orestujeme, přidáme trochu soli, pepře, drceného kmínu, odstavíme a vmícháme vejce. M...

Houbové pečenáčky

Houbové pečenáčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

větší lesní houby, hladká mouka, 2-3 vejce, strouhanka, sůl, špetka pepře, olej na smažení, 300 ml octa, 700 ml vody, 3 lžičky cukru krupice, bobkový list, nové koření, celý pepř, čerstvé snítky rozmarýnu, 1-2 cibule

Vybereme si větší houby, které nakrájíme na plátky silné asi 7 mm. Připravíme si trojobal - vejce rozšleháme s kapkou vody, osolíme je a lehce opepříme, dále si připravíme hladkou mouku a strouhanku. Plátky hub obalujeme v mouce, ochucených vejc...

Jednohrnec s růžičkovou kapustou a klobáskou

Jednohrnec s růžičkovou kapustou a klobáskou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g růžičkové kapusty, 500 g malých brambor, 200 g suché klobásy, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 2 špetky tymiánu, 1 list bobkového listu, 1/2 svazku hladké petrželky, špetka pepře, špetka soli

Kapustičky očistíme, odřízneme z nich ovadlé lístečky a kousky stonků a odložíme je do mísy. Brambory neloupeme, jen je dobře omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Klobásku zbavíme slupky a nakrájíme na širší nudle. Česnek oloupeme a nakrájíme n...

Přírodní vepřová kotleta s kapustovým zelím

Přírodní vepřová kotleta s kapustovým zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové kotlety bez kosti, špetka soli, špetka pepře, 1 hlávka hlávkové kapusty, 100 g slaniny, 1 cibule, 6 stroužků česneku, 1 kg brambor

Hlávkovou kapustu omyjeme a obereme z ní ovadlé listy. Kapustu nakrájíme na kousky. Mezitím si v kastrůlku osmahneme slaninu na kostičky, jakmile slanina pustí tuk, přidáme najemno nakrájenou cibulku a smažíme až cibule zesklovatí. Přidáme nak...

Barevný dort s želé a se šlehačkou

Barevný dort s želé a se šlehačkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hrnečku horké vody, 1/2 hrnečku oleje, 1/2 hrnečku moučkového cukru, 1 hrneček hladké mouky, 2 vejce, 1 lžička kakaa, 125 g másla, 100 g moučkového cukru, 250 g měkkého tvarohu, 1 lžíce rumu, 250 ml šlehačky, 1 sáček červeného želé na dorty, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva

Žloutky oddělíme od bílků a šleháme s cukrem do husté pěny. Do vyšlehané hmoty za stálého šlehání pomalu přiléváme olej a přisypáváme mouku s kypřicím práškem a kakaem. Nakonec přiléváme po troškách horkou vodu. Dortovou formu vymažeme tukem a vys...

Masová sekaná s houbami

Masová sekaná s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g mletého masa, talířek hub, 1 rohlík, šálek mléka, 1 vejce, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, 50 g libové anglické slaniny, sůl, troška drceného kmínu, troška kořenící směsi Domácí sekaná Rossk, lžíce oleje, 2 bobkové listy

Rohlík nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka. Houby nakrájíme na menší kousky a na lžičce oleje chvíli restujeme. Lehce je osolíme, okmínujeme a necháme vychladnout. Cibuli nasekáme a na pánvi ji na lžičce oleje orestujeme dozlatova. Do mís...

Rýžový věnec s mandarinkami

Rýžový věnec s mandarinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g rýže, 1000 ml mléka, 50 g másla, 50 g cukru moučky, 4 vejce, 4 mandarinky z konzervy, máslo a cukr na vymazaní formy, troška citronové kůry, špetka soli

Ryžu zalejeme vodou a povaríme asi 5 minút, odstavíme, dolejeme mlieko, pridáme maslo, cukor, soľ a strúhanú citrónovú kôru a na miernom ohni dovaríme. Vymiešame maslo za postupného pridavania žĺtkov, pridáme niekoľko kúskov posekaných mandarínok ...

Pohanková příloha

Pohanková příloha

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g pohanky (loupané), 150 g čínského zelí, 3 stroužky česneku, špetka soli, 2 lžičky másla

Pohanku propláchneme a uvaříme ji v osolené vodě doměkka (řiďte se návodem na obalu). Čínské zelí nakrájíme na tenké proužky a osmahneme na másle. Smícháme s uvařenou pohankou a prolisovaným česnekem a podáváme. Polijeme rozpuštěným máslem.

Pražský sýrový nákyp

Pražský sýrový nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g másla, 125 g hladké mouky, 500 ml mléka, 4 vejce, 200 g strouhaného sýra, 150 g šunky, troška mleté papriky, troška muškátového ořechu, mouka a tuk na vymazání formy, špetka soli

Na panvici roztopíme maslo, primiešame múku a za stáleho miešania trochu opražíme, rozriedime mliekom a uvaríme na hustú kašu. Do vychladnutej kaše zamiešame žĺtky, syr, jemne posekanú šunku, soľ, papriku, muškátový orech a tuhý sneh z bielkov. Ma...

Hrušky v krému

Hrušky v krému

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 čerstvé hrušky, 3 lžíce cukru krupice, 1/2 citrónu, 250 ml mléka, 1 lžíce másla, 1/2 sáčku pudinku s vanilkovou příchuti, 100 ml smetany ke šlehání , 50 g hořké čokolády, 8 piškotů, 1 žloutek

Hrušky olúpeme, nakrájame na štvrtky a podusíme v osladenej a citrónom okyslenej vode. V mlieku rozšľaháme cukor s maslom a pudingový prášok, miešame všetko nad parou, až dostaneme tuhú hmotu do ktorej vmiešame žĺtok. Vychladnutý krém nalejeme na ...

Pohanka s nivou o ořechy

Pohanka s nivou o ořechy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g pohanky, 80 g Nivy, špetka soli, 1 cibule, lžíce másla, hrst jader vlašských ořechů

Pohanku propláchneme, lehce posolíme, zalijeme vroucí vodou a uvaříme podle návodu. Mezitím ořechy rozsekáme v mixéru a nivu nastrouháme. Cibuli nakrájíme na malé kousky a osmahneme na másle. Uvařenou pohanku scedíme a smícháme s osmaženou cib...

Sloní žrádýlko

Sloní žrádýlko

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 špekáčky, 3 sterilované okurky, troška cibule, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce francouzské hořčice, trošku octa, 1 lžička cukru krupice, 10 plátků bagety

Špekáčky pomeleme, přidáme dle potřeby nasekanou cibuli a okurky a zamícháme v misce. Svaříme, nebo zahřejeme v mikrovlnce kečup, hořčici, trochu cukru a ocet, aby se tekutina spojila. Vše zamícháme. Podáváme na pokrájené čerstvé bagetě.

Třísýrové jáhly

Třísýrové jáhly

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g jáhel, 120 g Eidamu , 1 Hermelín, 40 g Nivy, 1 cibule, 1 lžíce másla, špetka soli

Jáhly osolíme a zalijeme vroucí vodou - podle návodu na obalu - a uvaříme. Cibulku nakrájíme na malé kousky a osmahneme ji na másle. Uvařené jáhly scedíme a promícháme s cibulkou. Všechny sýry nastrouháme a promícháme s jáhlami. Necháme 5 minu...

Kuřecí prsa po lovecku

Kuřecí prsa po lovecku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 1 šalotka, 1 cibule, 80 g anglické slaniny, 3-4 stroužky česneku, sůl, pepř, 2 kuličky jalovce, 300 g lišek , 2 vrchovaté lžíce borůvkového kompotu, 50 ml červeného vína

Na pánev dáme nudličky anglické slaniny, proužky cibule a pokrájené lišky. Necháme restovat asi 10 minut. Pak přihodíme šalotku nakrájenou na klínky a česnek nasekaný na plátky. Necháme zarestovat a přidáme nudličky kuřecích prsou. Směs osolíme, o...

Zapékané houbové kloboučky

Zapékané houbové kloboučky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kloboučků hub, špetka soli, 2 lžičky kmínu, 100 g strouhané Nivy, 50 g strouhaného sýra, 1 balení smetany, 2 plátky másla

Kloboučky očistíme a posolíme. Pekáček vymažeme jedním plátkem másla a vložíme do něj posolené kloboučky hub výtrusnicemi nahoru, pokmínujeme, dáme plátek másla a dáme do trouby vyhřáté na 200°C. Zmírníme na 170°C a necháme cca 10 - 15 minut, poto...

Uzené maso s fazolí a kroupami

Uzené maso s fazolí a kroupami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g uzené krkovice, 2 cibule, 300 g fazolí, 200 g krup, 2 lžíce oleje, 1 lžička kmínu, sůl, 2 lžíce sádla, 2 dcl vody

Kroupy a fazole namočíme každé zvlášť a potom uvaříme také každé zvlášť, propláchneme studenou vodou, smícháme a osolíme. Cibule oloupeme a 1 cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme a přidáme k fazolím s kroupami. Druhou cibuli nakrájíme na půlkolečka...

Kuřecí pekáček se zelím

Kuřecí pekáček se zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí stehna, asi 800 g brambor, 1/2 sáčku kyselého zelí, 4 stroužky česneku, 200 g anglické slaniny, sůl, troška drceného kmínu, 150 ml bílého vína, olej, pažitka

Pekáček vymažeme olejem, na dno rozložíme kyselé zelí, které můžeme trochu překrájet. Na zelí dáme oloupané brambory nakrájené na plátky nebo menší kostky. Vrstvu lehce osolíme a posypeme kmínem. Na brambory naklademe oloupané a na plátky nakráje...

Pórkovo - houbová polévka s pohankou

Pórkovo - houbová polévka s pohankou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší pórek, talířek hub, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, pepř, 1/2 šálku pohankové lámanky, 1-2 vejce, troška libečku, lžíce másla

Na másle zpěníme nadrobno nakrájený pórek, po chvíli přidáme plátky hub, ještě krátce osmahneme, zalijeme vodou, přidáme kostku bujónu, nakrájenou zeleninu, osolíme, opepříme a vaříme. Když jsou houby a zelenina měkké, vklepneme do polévky vejce,...

Opečené brambory s oreganem a česnekem

Opečené brambory s oreganem a česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g brambor, 6 stroužků česneku, hrst oregana, 40 ml rostlinného oleje

Brambory oškrábeme a nakrájíme na tenká kolečka. V hlubším širokém hrnci rozpálíme olej - opravdu je ho potřeba hodně a opečeme na něm brambory. Po chvíli přihodíme česnek a oregano a opékáme, dokud nejsou brambory pěkně zlaté. Celkem nám to b...

Pravá domácí křupavá cibulka

Pravá domácí křupavá cibulka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce másla, 1 lžíce rostlinného oleje, 2 velké cibule

Cibuli oloupeme a nakrájíme na opravdu malé kostičky. Pokud to jinak neumíme, prokrojíme cibuli asi 4x - podle velikosti a každý plátek krájíme na kostičky zvlášť. Na pánvi rozpálíme olej a máslo, vhodíme cibuli a stáhneme na nejmenší plamen. A ...

stránka: