Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 89

Těstoviny s petrželí

Těstoviny s petrželí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení těstovin, 1 svazek čerstvé petrželové nati, rostlinný olej na smažení, 12 stroužků česneku, 1 lžička olivového oleje, Vegeta, sůl, pepř

Na pánvi osmahneme drobně nakrájený svazek petrželky, po chvíli přidáme namačkaný česnek, osolíme, přidáme vegetku a krátce podusíme. Do mísy dáme uvařené těstoviny, osmahnutou zeleninu několik kapek olivového oleje a dobře promícháme.

Hovězí na kyselých okurkách

Hovězí na kyselých okurkách

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězí roštěnky, 1 cibule, 5 sterilovaných okurek, 1 balení bílého jogurtu, 1 lžíce hladké mouky, 2 dcl červeného vína, 4 lžíce slunečnicového oleje

Maso nakrájíme na nudličky cca 2 cm a podusíme na oleji a cibulce. Když je maso téměř měkké, přidáme nadrobno nakrájené okurky a dodusíme doměkka. Zalijeme jogurtem rozkvedlaným s hladkou moukou, povaříme, zalijeme červeným vínem a prohřejeme.

Vepřová játra na slanině

Vepřová játra na slanině

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřových jater, 50 g slaniny, 2-3 špetky soli, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce sádla, troška pepře, 10 lžic masového vývaru

Odblaněná a na proužky pokrájená játra protáhneme proužky slaniny, opepříme a poprášíme hladkou moukou. Na pánvi rozpálíme sádlo, játra na něm po každé straně asi 3 minuty opékáme a přendáme je na teplou misku. Zbylou šťávu zaprášíme moukou, zasma...

Játrová paštika jako mozeček

Játrová paštika jako mozeček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení játrové paštiky, 2 menší cibule, 2 vejce, 3 špetky soli, 2 špetky pepře, 2 lžíce sádla

Na rozehřátém sádle zpěníme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme vyklopené paštiky, necháme je zřídnout a vmícháme rozšlehaná vejce. Dřív než vejce ztuhnou, osolíme a opepříme. Směs dosmažíme.

Polévka z kotrče skoro držťková

Polévka z kotrče skoro držťková

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce sádla, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 l hovězího vývaru, 2 stroužky česneku, 1/2 lžíce sladké papriky, lžíce majoránky, lžička drceného kmínu, petrželka, lžička pepře, sůl, 1 větší kotrč nebo více menších

Kotrč dobře očistíme od hlíny a jehličí, vykoupeme v několika vodách a rozkrájíme na menší kousky. Já ho ještě v cedníku proliju vařící vodou a nechám okapat. V hrnci rozehřejeme sádlo a zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Dozlatova osmaženou ci...

Houbový guláš s uzeninou

Houbový guláš s uzeninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g slaniny, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 1 lžička sladké mleté papriky , 500 g hub, 150 g uzeniny, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce hladké mouky

Na kostičky nakrájenou slaninu rozškvaříme, přidáme sádlo a drobně nakrájenou cibuli a usmažíme dozlatova. Vmícháme mletou papriku, přidáme nakrájené houby a dusíme. Na kostky nakrájenou uzeninu osmahneme na teflonové pánvičce, přidáme rajčatový p...

Banánové řezy I.

Banánové řezy I.

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 200 g cukru moučka, 100 ml rostlinného oleje, 600 ml mléka, 200 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa, 3 sáčky banánového pudinkového prášku, 2 lžíce cukru krupice, 1 kostka Hery, 3 banány, čokoláda na ozdobu

Žloutky s cukrem moučkou a vanilkovým cukrem ušlehejte do pěny. Postupně přidejte olej, 100 ml mléka, 1 lžíci kakaa a mouku prosátou s práškem do pečiva. Z bílků a zbylého cukru ušlehejte tuhý sníh a zapracujte do těsta. Těsto vlijte na plech vyma...

Tvarohový nákyp se šunkou

Tvarohový nákyp se šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g měkkého tvarohu, 1,5 dcl sladké smetany, 4 vejce, špetka soli, 1 lžička škrobové moučky, 150 g šunky, 1 lžíce tuku, 2-3 lžíce hladké mouky, hrst strouhaného sýra

V míse promícháme měkký tvaroh, smetanu a žloutky. Osolíme, přidáme škrobovou moučku a ještě dobře prošleháme. Šunku nakrájíme na proužky a vmícháme do tvarohu. Přidáme sníh z bílků a hmotu rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Zvol...

Zapečené bramborové knedlíky

Zapečené bramborové knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 bramborových knedlíků, 100 g slaniny, špetka soli, špetka pepře, 150 g dietního salámu, 2 mrkve, 10 ředkviček, 3 vejce, 5 lžic mléka

V pekáčku rozpustíme slaninu, kterou posypeme na kostičky nakrájenými knedlíky. Osolíme, opepříme, proložíme kolečky mrkve, ředkviček a salámu a přikryjeme další vrstvou nakrájených knedlíků. Zalijeme vejci rozšlehanými v mléce a dáme do vyhřáté t...

Párek v paprikové omáčce

Párek v paprikové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 frankfurtské párky, 100 g slaniny, 120 g cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička sladké mleté papriky, 4 dcl masového vývaru, 2 špetky soli, 1 lžíce slunečnicového oleje

V kastrole opečeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme drobně nakrájenou cibuli s utřeným česnekem a lehce osmahneme. Sejmeme z ohně, do teplého základu vmícháme papriku, zalijeme teplým vývarem, podle chuti přisolíme, dobř promícháme a povaří...

Párky v těstíčku

Párky v těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 debrecinských párků, 4 plátky tvrdého sýra, 2-3 vejce, 1 šálek hladké mouky, slunečnicový olej

Párky podélně rozpůlíme. Každou polovinu podélně prokrojíme, ale nedořízneme. Do vzniklého otvoru vložíme silnější proužek tvrdého sýra a na každém konci spíchneme párátkem. Poté obalíme v těstíčku z rozkvedlaných vajec a mouky. Smažíme na rozpále...

Kapucínské špekáčky

Kapucínské špekáčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g listového těsta, 8 špekáčků, 1-2 žloutky, 2 lžíce mléka, 8 plátků tvrdého sýra, 3 lžíce Dijonské hořčice, 1 lžíce sladké mleté papriky , 1 balení strouhaného sýra

Listové těsto vyválíme na plát asi 4 mm silný a nakrájíme jej na obdélníky o velikosti 9 x 12 cm. Obdélníčky potřeme na okraji žloutkem rozředěným mlékem. Špekáčky oloupeme, po délce rozřízneme, mezi dvě půlky vložíme vždy plátky sýra, který přede...

Zapékáné fazolové lusky s těstovinou

Zapékáné fazolové lusky s těstovinou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení fazolových lusků (250 - 300 g), 100 g rozdrobené nivy, 100 g eidamu na plátky, zakysaná smetana, 1 balení těstovin, 150 g másla (může být plátek od oka ukrojený tak, aby stačil na dno pánve), snítka libečku, snítka petrželky, sůl, špetka muškátového oříšku, špetka kari koření, špetka zázvoru, špetka zázvoru, vegeta

Fazolové lusky povaříme, necháme vychladnout a pokrájíme. Na pánev dáme roztopit máslo a lusky na něm orestujeme, osolíme, dáme trochu vegety, muškátu, zázvoru a kari, pár lísků libečku (ne moc, aby jídlo nezhořklo), lehce podlijeme a chvíli dusím...

Výborná chřestová polévka

Výborná chřestová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g chřestu, 0,5 lžičky tymiánu, 1-2 bobkové listy, 1 lžíce másla, 2 stroužky česneku, 400 ml drůbežího vývaru, 300 ml mléka, 1 lžíce hladké mouky, 0,5 lžičky citronové kůry, špetka muškátového oříšku, špetka soli, 1 lžička vegety nebo podravky, 2 lžíce smetany

Čerstvý chřest očistíme a nakrájíme na kousky, vložíme do hrnce, přidáme část nasekaného tymiánu, bobkový list,prolisovaný česnek a zalijeme kuřecím vývarem. Přivedeme k varu a pod poklicí asi 10 minut vaříme. Odstavíme, vyndáme bobkový list a něk...

Karbenátky z ovesných vloček

Karbenátky z ovesných vloček

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 2 dcl slunečnicového oleje, 10 dkg ovesných vloček, 1/3 l vody, kousek uzeniny, 1 slepičí vejce, špetka soli, špetka majoránky, 2 dkg másla, hrneček strouhanky

Na osmaženou cibulku na oleji dáme syrové vločky, nalejeme asi na 10 dkg 1/3 l vody a dusíme do husté kaše, přidáme vejce, sůl, majoránku, máslo (asi 2 dkg na 10 dkg vloček), uzeninu a uděláme bochánky, které obalíme v trojobale a usmažíme na oleji.

Brambory s houbami

Brambory s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g brambor uvařených ve slupce, 400 g nakrájených hub, 3 lžíce oleje, sůl, pepř, drcený kmín, špetka kari koření, kousek libečku, 50 g slaniny, 1 cibule

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na pánvi roztopíme olej nebo máslo a necháme zesklovatět cibuli, přidáme houby, lehce osolíme, okmínujeme a opepříme. Přiklopíme a c...

Špekáčky se sázenými vejci

Špekáčky se sázenými vejci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 120 g špekáčků, špetka soli, špetka pepře, 2 lžíce ztuženého pokrmového tuku

V pánvi rozehřejeme tuk, do něho vložíme oloupané a na silnější plátky nakrájené špekáčky a trochu je opečeme. Pak plátky špekáčků obrátíme, trochu opepříme, rozklepneme na ně vejce vedle sebe, osolíme a ve středně vyhřáté troubě pečeme tak dlouho...

Špekáčky opečené se slaninou, sýrem a okurkou

Špekáčky opečené se slaninou, sýrem a okurkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 špekáčků, 2-3 sladkokyselé okurky, 2 plátky tvrdého sýra, 8 tenkých plátků slaniny bez kůže, 4 lžíce plnotučné hořčice

Oloupané špekáčky po délce rozřízneme, ale nedořízneme. Vnitřek vymažeme hořčicí, vložíme plátky okurky, proužky sýra, stiskneme, zabalíme do plátků slaniny, spíchneme párátky a na grilu nebo v troubě opečeme dozlatova.

Olomoucká cibulačka

Olomoucká cibulačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g tvarůžků, 4 velké cibule, 4 lžíce sádla, hladká mouka, toastový chléb, 2 kostky hovězího bujónu, sůl, pepř

Cibuli nakrájíme na kolečka, zpěníme na sádle, zasypeme moukou. Orestujeme dozlatova a zalijeme 1l studené vody, přivedeme k varu, dáme bujony, osolíme, opepříme a vaříme 20 min. Před podáváním nastrouháme do talíře syreček, zalijeme horkou polévk...

Horalské nudle

Horalské nudle

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g těstovin, 200 g čerstvých hub, 120 g slaniny, 1,5 l mléka, 4 vejce, 1 lžíce tuku, 2 špetky soli, troška pepře

Na drobně nakrájené slanině osmahneme na plátky nakrájené houby, promícháme s uvařenými a okapanými těstovinami, ochutíme kořením, urovnáme do vymaštěného pekáče a zalijeme mlékem rozšlehaným s osolenými vejci. Upečeme ve středně vyhřáté troubě do...

Jelítková polévka

Jelítková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 jelítka, 4 plátky anglické slaniny, 1 cibule, 1 kostka masoxu, 2 stroužky česneku, troška pepře, 2 špetky soli, 1 lžíce majoránky, 3 lžíce krup

V hrnci dorůžova vyškvaříme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, zpěníme na ní nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Do hrnce vymačkáme obsah jelítek, krátce osmažíme a zalijeme vroucí vodou. Přidáme kostku masoxu, utřený česnek, pepř, sůl...

Řízek z nivy

Řízek z nivy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g Nivy, 100 g šunky, 2 vejce, 1 šálek hladké mouky, 1 hrneček strouhanky, slunečnicový olej, 1 lžíce petrželky

Nivu a salám rozemeleme, přidáme petrželku, promícháme a ze vzniklé hmoty tvoříme placičky, které obalujeme v klasickém trojobalu. Poté usmažíme po obou stranách v rozpáleném oleji.

Pajšlová polévka

Pajšlová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg plící, 3 l vody, 2 mrkve, 1 celer, 1 cibule, 1 lžička pepře, 1 lžička nového koření, 4 bobkové listy, 1 lžička soli, 100 ml acidofilního mléka, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce

Dobře omyté plíce dáme vařit do studené osolené vody spolu s očištěnoou celou zeleninou a kořením. Zvolna vaříme. Když je vše měkké, necháme vychladnout. Vývar scedíme a zavaříme do něho acidofilní mléko rozšlehané s moukou a alespoň 10 minut vaří...

Těstovinové lívanečky s klobásou

Těstovinové lívanečky s klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g vlasových nudlí, 6 vajec, 2 dcl mléka, 50 g polohrubé mouky, 1 klobáska, 50 g strouhaného sýra, troška pepře, 0,5 lžičky soli, slunečnicový olej

Vlasové nudle uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme dobře okapat. Vejce rozšleháme s moukou a mlékem, solí a pepřem, přidáme nadrobno nakrájenou klobásu a nudle a promícháme. Na rozpáleném oleji pak smažíme po obou stranách lívanečky. Posypeme...

Pivní polévka Gramatika

Pivní polévka Gramatika

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g suchého chleba, špetka soli, 1 l světlého piva, špetka kmínu, 2 žloutky, 0,25 l smetany, 1 lžíce másla, 1 lžíce petržele

Tvrdý chléb rozdrcený na menší kousky zalijeme pivem, přidáme kmín a máslo a vaříme tak dlouho, až se chleba rozvaří. Prolisujeme cedníkem, ochutíme petrželkou a nakonec vmícháme žloutky, rozmíchané ve smetaně. Pak už nevaříme.

stránka: