Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 90

Nivový dresink

Nivový dresink

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 bílý jogurt, 1 zakysaná smetana, 2 lžíce mléka, Vegeta, 1 stroužek česneku, kousek Nivy

Česnek prolisujeme, nivu najemno nastrouháme, jogurt, smetanu a mléko smícháme, přidáme česnek, nivu a okořeníme vegetou.

Pomazánka z bílých fazolí a lososa

Pomazánka z bílých fazolí a lososa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva bílých fazolí, 1 lžíce vody, 1 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 150 g uzeného lososa, 1/2 citrónu, snítka kopru, pažitka, sůl, pepř

Fazole slijeme, propláchneme a rozmixujeme s vodou, olejem a česnekem. Část uzeného lososa si odložíme na ozdobu, zbytek nasekáme najemno. Lososa vmícháme do fazolové pomazánky, přilijeme šťávu z 1/2 citrónu, část nasekaného kopru, nakrájenou paži...

Kapr s bramborem

Kapr s bramborem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g brambor, 1 menší kapr, sůl, 4 stroužky česneku, 3 sušená rajčata naložená v oleji, 150 g másla, 150 ml červeného vína, petrželka

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Troubu rozehřejeme na 190°C. Vykuchaného kapra očistíme a osušíme. Utřeme česnek a kapra zvenčí i zevnitř osolíme a potřeme utřeným česnekem. Do vnitřku ryby vložíme sušená rajča...

Roládový houbový knedlík

Roládový houbový knedlík

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor uvařených ve slupce, 250 g hrubé mouky, 125 g krupice, 1 vejce, sůl, strouhanka, 1/2 cibule, 2 lžíce oleje, 300 g hub, 4 listy pórku, mletý kmín, tymián , oregano, muškátový květ

Cibuli zpěníme na oleji, přidáme houby, mícháme až se vypaří voda, pak je okořeníme, osolíme a dusíme ještě 15 minut. Listy pórku vložíme na 2 minuty do vroucí vody a pak propláchneme studenou vodou. Do mísy dáme najemno nastrouhané brambory, mouk...

Bramborové lívance s lososem

Bramborové lívance s lososem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g vařených brambor, 1 lžička sušeného droždí , 1,5 šálku hladké mouky, 1 dcl vody, tymián , sůl, pepř, olej na smažení, zakysaná smetana, plátky uzeného lososa

Uvařené brambory rozmačkáme a ve větší míse je rozmačkáme se sušeným droždím, hladkou moukou a vlažnou vodou. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho na teplém místě asi 35 minut kynout. Po vykynutí těsto vyválíme a hrnečkem vykrajujeme lívance, nec...

Výborný perník se švestkami

Výborný perník se švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 ml mléka, 1 velké vejce, 90 g rozpuštěné Hery, 2 lžíce rumu, 2 lžíce medu, 100 g hnědého cukru, 11/2 hrnku hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do perníku, 2 lžíce kakaa, 2 lžičky perníkového koření, asi 400 g švestek, 1 sáček dortového želé

V misce krátce prošleháme mléko s vejcem, rumem, Herou, medem a hnědým cukrem. Po chvíli přidáme mouku s práškem do perníku, koření a kakao. Těsto nalijeme na menší plech, vyložený pečícím papírem a poklademe půlkami švestek, řeznou plochou nahor...

Rychlý koláč s perníkem

Rychlý koláč s perníkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 vejce, 6 lžic mléka, 75 g změklé Hery, 250 g tvarohu, 1 sáček vanilkového cukru, 2-3 lžíce cukru moučka, strouhaný perník podle chuti

Na vál prosijeme mouku s kypřícím práškem, přidáme vejce, Heru a mléko a vypracujeme vláčné těsto. Těsto vyválíme buď jako kulatý koláč nebo obdélník, přendáme ho na plech, který jsme vyložili papírem na pečení. Tvaroh utřeme s vanilkovým cukrem...

Cuketové ragů

Cuketové ragů

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g cukety, 40 g tuku na smažení, 1 cibule, 20 g hladké mouky, 1 bílý jogurt, sůl, petržel, citronová šťáva

Cukety omyjeme a nakrájíme na kolečka. Na pánvi rozehřejeme tuk a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kolečka cuket, krátce podusíme a lehce poprášíme moukou, poté přilijeme bílý jogurt a přidáme jemně sekanou petrželku a sůl. Na mí...

Grilovaná zelenina

Grilovaná zelenina

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cuketa, 3 cibule, 3 papriky, 1 lžička soli, 1 lžíce provensálského koření

Zeleninu nakrájíme na větší kousky. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej. Zeleninu restujeme 3 minutky. Poté ji posypeme solí a provensálským kořením z obou stran a promícháme. Dáme na 5-10 minut na gril.

Zelenina v aspiku

Zelenina v aspiku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

20 g plátkové želatiny, 1 lžíce másla, 1 mrkev, 300 g brokolice, 2 žampiony, 140 g konzervované kukuřice, 2 vejce, 400 g zeleninového vývaru, 4 kuličky nového koření, 1 lžíce octa, 1 lžíce cukru, sůl, pepř

Želatinu namočíme do 200 ml studené vody a necháme asi 20 minut nabobtnat. Mezitím na pánvi rozehřejeme máslo a postupně na něm osmahneme na tenké plátky nakrájenou mrkev, brokolici rozebranou na malé růžičky, plátky žampionů a kukuřici. Vejce uv...

Dušený zajíc na houbách

Dušený zajíc na houbách

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 divoký králík cca 1200g, 100 g uzené slaniny, 200 g čerstvých hřibů, 1 větší cibule, 50 g sádla, 30 g hladké mouky, 1 lžíce mleté sladké papriky, troška mletého pepře, troška drceného kmínu, sůl podle potřeby, 250 ml masového vývaru, 20 mladých cibulek

Zajaca rozporcujeme, prešpikujeme prúžkami údenej slaniny, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a opražíme v rozohriatej masti zo všetkých strán. Potom pridáme cibuľu posekanú na drobno a očistené huby pokrájané na plátky, všetko spolu opraží...

Roládky s dvojí náplní

Roládky s dvojí náplní

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

40 ml mléka, 2 vejce, 200 g hladké mouky, sůl, 3 lžíce rozpuštěného másla, 3 lžíce nasekaných bylinek, 4 lžíce oleje, 150 g zakysané smetany, 200 g papriky nakrájené na kostičky, 6 lžic majonézy, 2 lžičky citronové šťávy, pepř, 200 g tuňáka v oleji, 1 cibule, 1 velká kyselá okurka

Z přísad na palačinky, kromě oleje umícháme těsto a necháme 30 min odpočívat. Na paprikovou náplň smícháme smetanu s 3 lžícemi majonézy, přidáme kostičky papriky, ochutíme lžičkou citrónové šťávy, solí a pepřem. Na tuňákovou náplň rozdrtíme vidlič...

Vinařský salát

Vinařský salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávkový salát, 150 g hroznového vína, 150 g dušené šunky, 1 šalotka, 150 g plísňového sýra, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, řapíkatý celer, špetka soli, 2 lžíce cukru krupice

Do misky nalijeme ocet a asi 6 lžic vody, přidáme cukr, sůl, a zamícháme. Pak nasypeme ještě nasekanou šalotku. Salát omyjeme a necháme okapat, jednotlivé listy natrháme na kousky, rozdělíme je do misek a vydatně pokapeme dresinkem, na závěr přid...

Tartaletky se sýrem

Tartaletky se sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g listového těsta, 200 g Hermelínu, drcený pepř, 1 žloutek, 1 lžíce medu, 1 lžíce másla, 1 snítka oregana nebo tymiánu

Listové těsto rozválíme na plát asi 5 mm silný a vykrojíme z něj 12 koleček větších než jsou kolečka sýra. Plech vyložíme pečícím papírem, dáme na něj kolečka listového těsta, potřeme je žloutkem a střed propícháme vidličkou. Na kolečka po potření...

Popovický guláš

Popovický guláš

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 100 dkg hovězího masa , 200 g chleba, 1 lžička kmínu, 1 lžíce křenu, 1 lžička majoránky, 1 lžička mleté sladké a 1 lžička mleté pálivé papriky, 1 lžička pepře, 1 sklenka piva, 1 lžička soli, 5 dcl masového vývaru

Hovězí maso přední pokrájíme na kostky. Oloupanou a nakrájenou cibuli osmahneme dorůžova, přidáme maso, mletý pepř, sůl, česnek a opečeme. Přidáme rajčatový protlak, orestujeme, zasypeme mletou paprikou a zalijeme vodou. Přidáme ještě kmín a dusím...

Těstovinový salát s mandarinkou

Těstovinový salát s mandarinkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 balení těstovin, 30 dkg šunky, 0,5 sáčku mrazeného hrášku, 1 konzerva mandarinek, 200 ml zakysané smetany, 1 šálek majonézy, 1 pórek, špetka kari koření, špetka soli, špetka bílého pepře

Těstoviny (nejlépe mašle) uvaříme, scedíme, dáme do mísy. Nakrájíme šunku na menší čtverečky, přidáme na kolečka nakrájený pórek, mražený hrášek, mandarinky i s trochou nálevu z mandarinek. Přidáme majolku a zakysanou smetanu, trošku kari, soli a ...

Zadělávaná kuřecí srdíčka

Zadělávaná kuřecí srdíčka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích srdíček, 250 g nahrubo nastrouhané mrkve, 250 g mražené kukuřice, 200 ml 12% smetany, 40 g hladké mouky, 6 lžic másla, 4 kuličky nového koření, 1 lžička pepře barevného, sůl, 1 lžička citronové šťávy, bylinky na ozdobu

Srdíčka očistíme, větší rozpůlíme a s pepřem a novým kořením ve vodě uvaříme doměkka, ke konci vaření přidáme sůl. Měkká srdíčka vyjmeme a vývar přecedíme. Na 2 lžících másla orestujeme mrkev a propláchnutou kukuřici. Z mouky a zbylého másla přip...

Studentská čína

Studentská čína

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sáček rýže, 1 kuřecí prso, 2 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce kečupu, 1 cibule, lžíce sojové omáčky

Na pánvi osmahneme na kostičky nakrájené kuřecí prso. Přisypeme cibuli nakrájenou nahrubo a necháme zlehka osmahnout. Na připravenou směs nasypeme uvařenou rýži. Dochutíme hořčicí a kečupem. Nakonec pokapeme sojovou omáčkou.

Pomazánka na chlebíčky

Pomazánka na chlebíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 dkg šunkového salámu v celku, 3 středně velké uvařené brambory, 1 střední cibule, 2 sterilované okurky, marináda: 2 lžíce sladkého kečupu, 1 lžička cukru krystal, 1 lžíce octa, 1 lžíce plnotučné hořčice, 0,5 lžičky mletého pepře

Šunkový salám, uvařené brambory a okurky nastrouháme najemno do mísy a přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a vše promícháme. Pak přidáme vychladlou marinádu (směs necháme pár vteřin spěnit na sporáku v kastrolku a necháme vychladnout) opět promíchá...

Pražský koláč

Pražský koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml mléka do těsta + 200 ml do krému, 1 vejce do těsta + 1 vejce na potření, 250 g majonézy, špetka soli, 250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 3 lžíce cukru krupice do těsta + 60 g na drobenku, 30 g droždí, 60 g másla na drobenku + 100 g do krému, 100 g hrubé mouky, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžíce Solamylu, 3 lžíce cukru moučka, 500 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 2 lžičky skořice

Do nádoby pekárny vlijeme 150 ml mléka, přidáme 1 vejce, majonézu, špetku soli, polohrubou a hladkou mouku, 3 lžíce cukru krupice a droždí a zapneme program těsto. Hotové vykynuté těsto rozdělíme na třetiny, z každé třetiny vytvarujeme kulatý ko...

Vepřová kýta s ananasem

Vepřová kýta s ananasem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového masa, 150 g ananasového kompotu, 50 g mandli, 1 lžíce Solamylu, 50 ml dezertního červeného vína, sůl podle potřeby, 5 lžíc olivového oleje, 1 lžíce petrželky, 1 lžička sojové omáčky

Mäso pokrájame na tenke rezance, osolíme, pomiešame s rozmočeným Solamylom a opražíme v rozohriatom oleji do zlata. Potom pridáme ananásový kompót pokrájaný na malé kocky a olúpané opražené posekané mandle, pokvapkáme vínom a dusíme do mäkka. Nak...

Koláč se smaženými jablky

Koláč se smaženými jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g jablek, 160 g másla, troška citronové šťávy, 125 g cukru krystal, 1 balení vanilkového cukru, 1 hrst citronové kůry, špetka soli, 3 vejce , 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 - 2 lžíce mléka

Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme části jádřinců a nakrájíme na tenké plátky, které pokapeme citrónovou šťávou. V pánvi rozpustíme tři lžíce másla a plátky jablek na něm krátce dozlatova opečeme. Necháme vychladnout. V misce rozšleháme zbyt...

Ovocný dort s želatinou

Ovocný dort s želatinou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

4 vejce, 200 g cukru moučka, 1,5 dcl oleje, 250 g polohrubé mouky, 1,5 prášku do pečiva, 1 lžička citronové kůry, 1 lžička pomerančové kůry, 2 hrnky borůvek, 1 malá sklenka ovocného kompotu (borůvkového), 1 hrst malin, 2 balení želatiny (červené)

Žloutky smícháme s cukrem a ušleháme. Přilijeme olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přisypeme pomerančovou a citronovou kůru a vmícháme sníh z bílků. Těsto upečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 30 minut. Necháme vychladnout. Při...

Hruškové vlnobití

Hruškové vlnobití

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce (rozdělená na žloutky a bílky), 2/3 hrnku cukru krupice, 1/2 hrnku oleje, lžíce rumu, 1 lžíce kakaa, troška skořice, 100 ml horké vody, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 5-6 hrušek, 2 hrsti rozinek, 2 hrsti sekaných vlašských ořechů, 1 balení čokoládové polevy

V míse chvíli šleháme žloutky s cukrem a olejem, po chvíli postupně přiléváme horkou vodu, přidáme kakao, rum a skořici. Do směsi vmícháme mouku s kypřícím práškem. Hrušky oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a vmícháme do těsta spolu s omytými r...

Mrkvová krémová polévka

Mrkvová krémová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mrkve, 2 brambory, 1 cibule, 1 kostka drůbežího bujónu, špetka soli, troška pepře, pár lžiček zakysané smetany, pár lžic rostlinného oleje, 2-3 listy petržele

Na rozpáleném oleji orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme mrkev a brambory nakrájené na kousky a všechno zalijeme vodou. Přidáme bujón, osolíme a uvaříme doměkka. Rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem. Na talíři ozdobíme smetanou a petrželkou.

stránka: