Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 80

Bochník s ořechy a olejem

Bochník s ořechy a olejem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

320 ml vody, 2 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru krupice, 400 g hladké mouky, 1 lžička mletého kmínu, 2 lžičky instantního droždí, 100 g sekaných ořechů

Všechny ingredience dáme do pekárny /prve tekuté pak sypké/, mimo ořechů. Zapneme základní program a ořechy přidáme po zvukovém signálu.

Selský salát s bylinkami a ovčím sýrem

Selský salát s bylinkami a ovčím sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g ovčího sýra, 1 svazek pažitky, 1 snítka oregána (nebo majoránky), 2 snítky bazalky, 3 snítky tymiánu, 5 lžíc olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy, 1 okurka, 4 rajčata, 4 jarní cibulky, 1 zelená chilli paprička, 2 lžíce vinného octa, špetka pepře, špetka soli

Ovčí sýr nakrájíme na kostičky asi 1 cm velké. Opereme bylinky, pažitku nakrájíme na kousky, ze zbylých bylinek otrháme lístky a jemně nasekáme. Smícháme se 2 lžícemi olivového oleje a citronovou šťávou a nalijeme na kostičky sýra, 15 minut (nebo...

Pikantní vajíčka s hořčicí

Pikantní vajíčka s hořčicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 g Eidamu, 1 lžíce hořčičných semínek, 2 snítky bazalky, 1 lžíce másla, 150 g smetany, špetka soli, špetka pepře (česnekového), 4 vejce

Nastrouháme sýr, hořčičná semínka rozdrtíme v hmoždíři a bazalku nasekáme najemno. Troubu rozpálíme na 220°C. Čtyři varné formičky vymažeme máslem a vysypeme sýrem. Smetanu promícháme se sekanou bazalkou, drcenými hořčičnými semínky, solí, česne...

Pivní chleba se salámem

Pivní chleba se salámem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml světlého piva, 100 ml vody, 2 lžičky kmínu, 1,5 lžičky soli, 300 g hladké mouky, 200 g celozrnné mouky, 1 lžička instantního droždí, 100 g šunkového salámu nakrájeného na kostičky

Do pekárny dáme tekuté ingredience, pak sypké. Šunkový salám přidáváme až po zvukovém signálu. Zapneme pekárnu na základní program a pečeme.

Domácí preclíky s olejem

Domácí preclíky s olejem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 9 lžic slunečnicového oleje, 1 vejce, 1 lžička soli, 175 ml mléka, 1 sáček instantního droždí, 1/2 lžičky cukru krupice

Všechny suroviny dáme do pekárny, nejdříve tekuté, pak sypké a zapneme program Těsto. Po skončení programu necháme těsto v teple vykynout. Z malých kousků vyválíme tenké pramínky, ze kterých stočíme klasické preclíky nebo jiné tvary. Na plechu s ...

Stín smaragdu

Stín smaragdu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 cl peprmintového likéru, sklenka ledu, 2 cl Coca Coly, 1 cl limetové šťávy

Do sklenky s ledem nalijeme peprmintový likér, coca-colu a zakápneme limetkovou šťávou.

Rumové kuličky z tatranek

Rumové kuličky z tatranek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 tatranky, 200 g másla, 200 g cukru moučka, 100 g strouhaného kokosu, 40 g kakaa, rum dle chuti, strouhané ořechy, nebo kokos na obalení

Všechny ingredince dáme do mísy, tatranky nalámeme na kousky a hmoždířem, nebo rukou vypracujeme hustou hmotu. Z této hmoty poté vytváříme kuličky a obalujeme je dle chuti v kokosu nebo ořechách.

Třený jablkový koláč se sněhem

Třený jablkový koláč se sněhem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 žloutků, 200 g tuku, 300 g cukru moučka, 0,15 l mléka, 300 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 50 g sekaných ořechů, 2 kg jablek i se slupkou, 1 vanilkový cukr, 6 bílků, 150 g cukru krystal

Příprava jablečné náplně: Čistá jablka zbavená jádřinců pokrájíme na kousky a podusíme s vanilkovým cukrem. Příprava sněhu: Bílky s krystalovým cukrem ušleháme nad párou na tuhý sníh. Tuk ušleháme s cukrem přidáme žloutky, mléko a mouku s pr...

Studená buráková polévka s kefírem

Studená buráková polévka s kefírem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 3/4 l rajčatové šťávy, 175 g kefíru (dobře vychlazeného), 3 lžíce arašídového másla, 2-3 lžíce citronové šťávy, špetka soli, špetka bílého pepře, 50 g arašídů (nesolených), 1/2 lžíce petrželové natě, 1/2 lžíce pažitky, 1/2 lžíce kopru

Vejce vaříme na tvrdo 8 minut, ochladíme a oloupeme. Vyjmeme žloutky, rozmačkáme a spolu s rajčatovou šťávou rozmixujeme v mixéru na jemno. Přidáme kefír a arašídové máslo, vše dobře promícháme. Ochutíme citronovou šťávou, osolíme opepříme, pro oc...

Slané taštičky s tvarohem

Slané taštičky s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

75 g vařené šunky, 1 vejce, 1 svazek pažitky, 100 g tučného tvarohu, špetka soli, špetka pepře, 2 balení těsta na bagety, 1 lžička kmínu

Do náplně najemno nasekáme šunku. Oddělíme žloutek od bílku, opereme pažitku a nakrájíme na kousíčky, promícháme s tvarohem, přidáme žloutek, osolíme a opepříme. Rozehřejeme troubu na 200°C. Těsto rozválíme na tenké čtverce, do středu umístíme hr...

Dušená jablka s křupavou náplní

Dušená jablka s křupavou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 velká kyselá jablka , 1/8 l bílého vína, 100 g oříškové čokolády, 1/2 lžíce másla, 2 lžíce mandlových plátků, 1 lžíce cukru krupice

Omyjeme jabllka a oloupeme pouze horní poloviny. Vyřízneme jádřince. V dostatečně velkém hrnci uvedeme do varu víno, vložíme jablka a přikrytá poklicí 10 minut vaříme. Jablka se nesmí rozvařit. Mazitím čokoládu nahrubo nasekáme, na pánvičce rozpá...

Taštičky z listového těsta

Taštičky z listového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 plátky listového těsta, 2 jarní cibulky, 1 velký plátek sendvičové šunky, 100 g Lučiny, 1 lžička rajčatového protlaku, 2-3 lžíce smetany, špetka soli, špetka bílého pepře

Plátky listového těsta necháme asi 20 minut roztát. Omyjeme jarní cibulku, očistíme ji a i se zelenou natí nakrájíme na jemné proužky. Šunku nakrájíme na malé kostičky. Lučinu smícháme s jarními cibulkami, šunkou, rajčatovým protlakem, 1-2 lžícem...

Těstovinový salát s fazolemi

Těstovinový salát s fazolemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g těstovin, 300 g fazolí (mražených nebo nakládaných), 2 mrkve, špetka soli, 100 g sterilovaných okurek, 1 malá cibule , 3 lžíce vinného octa, 1 lžička kremžské hořčice, 100 ml masového vývaru, špetka bílého pepře, 4 lžíce kukuřičného oleje (nebo pšeničného)

Nudle a fazole vaříme společně v dostatečném množství osolené vody podle údajů na balení. Dáme do síta, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Omyjeme mrkev, oškrábeme a nastrouháme na jemné proužky. Okurky nakrájíme najemno. Vše smícháme...

Námořnické rybí filé

Námořnické rybí filé

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rybího filé, troška citronové šťávy, sůl, pepř, 1 pórek, 100 g strouhaného sýra, 200 ml zakysané smetany

Naporcované filé pokapeme citronovou šťávou, opepříme, osolíme. Rozložíme do vymazaného pekáče, poklademe kolečky pórku, nahrubo nastrouhaným sýrem a zalijeme kysanou smetanou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Podáváme s bramborovou kaší nebo bra...

Česnek na zimu

Česnek na zimu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg česneku, 1 l vody, 200 g soli

Oloupaný česnek naskládáme do skleniček od dětské výživy. Svaříme vodu se solí a česnek zalijeme. Česnek musí být potopený. Vydrží až dva roky a je vždy po ruce.

Houbové placičky s citronovou šťávou

Houbové placičky s citronovou šťávou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 a 1/2 ks housky (tvrdé), 600 g hub (žampiony), 1 stroužek česneku, 1 svazek petrželové natě (petrželky), 1 vejce, 1 žloutek, 75 g tvrdého sýra (nastrouhaného), špetka soli, špetka bílého pepře, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 šalotka, 200 g sladké smetany, 1/2 lžíce citronové kůry, 2 lžíce citronové šťávy

Housky necháme změknout ve vlažné vodě, dobře je vymačkáme a roztráme na kousky. Očistíme houby a nasekáme je najemno. Česnek prolisujeme a přidáme k houbám. Opereme petrželku a lístky nasekáme na velmi jemné kousky. Smícháme s houskami, vajíčkem...

Rajčatový salát s rýží

Rajčatový salát s rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g dlouhozrnné rýže, 250 g rajčat, špetka soli, 125 g hub (žampiónů), 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce estragonu, špetka bílého pepře, 1 lžíce destilovaného octa

Rýži vaříme 18 minut v 700 ml osolené vody. Mezitím spaříme rajčata vroucí vodou, oloupeme a oddělíme tuhé části okolo stopky. Poté je rozpůlíme, zbavíme zrníček a nakrájíme na větší kousky. Očistíme žampiony a smažíme je pouze na vymazané pánvi,...

Dušené hovězí nudličky se zeleninou

Dušené hovězí nudličky se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího masa, olivový olej, máslo, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, 1 žlutá paprika, 2 rajčata

Na směsi olivového oleje a másla zprudka krátce osmahneme na tenké nudličky nakrájené hovězí maso. Poprášíme ho sladkou paprikou a kořením (dle chuti - např. Solčankou) a podlijeme malým množstvím vody, aby se podusilo doměkka. Ke konci dušení při...

Segedín ze sójového masa

Segedín ze sójového masa

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení sojových kostek, 2 lžíce sojové omáčky, 1 kostka zeleninového bujónu (doporučuji bez GS), 1 cibule, 300 g kysaného bílého zelí, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1 lžička mleté sladké papriky, 2 lžíce hladké mouky

Sójové kostky nasypeme do mísy, rozdrobíme na ně zeleninovou kostku, pokapeme je sójovou omáčkou a zalijeme vroucí vodou, aby nasákly. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme slité sójové kostky, posypeme je mletou sladkou paprikou...

Chlebová polévka - žebrácká

Chlebová polévka - žebrácká

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 2 hrnky nakrájeného zbylého chleba, 2-3 brambory, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce másla, 1 sklenka zakysané smetany, 1-2 vejce

Do 1 l vody nebo vývaru z kostí dáme pokrájený chléb - nejlépe kůrky, česnek utřený se solí, jemně pokrájenou cibulku, na kostičky pokrájené brambory a osolíme. Polévku můžeme rozmixovat. Po odstavení z plotýnky přidáme kysanou smetanu s rozkve...

Králičí nudličky se žlutou rýží

Králičí nudličky se žlutou rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g králičího masa, 1 lžíce másla, 1 lžička bylinkové soli, 150 g parboiled rýže, 1/2 lžičky kurkumy, pár kapek sojové omáčky, 2 cherry rajčátka (na ozdobu)

Na másle krátce osmahneme na nudličky nakrájené králičí maso. Ochutíme ho bylinkovou solí, nasypeme k němu suchou rýži a přidáme kurkumu a sójovou omáčku. Vše dobře promícháme, zalijeme 500 ml vody a pod pokličkou na nejmenším plameni uvaříme vše ...

Přírodní vepřový řízek

Přírodní vepřový řízek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g vepřové kýty (3 plátky), olej, 1/2 kostky masoxu, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžíce másla

Vepřové řízky si naklepeme, osolíme, obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme na oleji, trochu podlijeme vodou (ale jen trochu aby byla jenom šťáva na polití), přidáme 1/2 masoxu a pod pokličkou dusíme doměkka. Když jsou měkké, rozšleháme si asi v...

Jablka s karamelem

Jablka s karamelem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 jablka, 3 lžíce másla, 3 lžíce cukru krupice, 1/2 lžičky skořice, 1 lžíce cukru moučka, 200 g smetany ke šlehání (šlehačky)

Omyjeme jablka a zbavíme je jadřinců. Poté jablka nakrájíme na tenké plátky. Troubu rozehřejeme na 220°C. Plochou formu vymažeme 1 lžící másla, rovnoměrně do ní rozložíme jablka, posypeme cukrem krupice smíchaným se skořicí a obložíme plátky zbylé...

Bylinková polévka s knedlíčky

Bylinková polévka s knedlíčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek petrželky, 1 svazek pažitky, 1 svazek bazalky, 1 svazek řeřichy, 2 cibule, 5 lžíc másla, 50 g strouhanky, 1 vejce, 1 žloutek, špetka soli, špetka bílého pepře, špetka muškátového květu, 3 lžíce hladké mouky, 1 l zeleninového vývaru

Opereme bylinky a lístečky nasekáme na drobnější kousky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na jemné kostičky. V hrnci rozpálíme máslo na středním plameni a na něm 3 minuty smažíme cibulku, až zesklovatí. Poté odejmeme třetinu kostiček cibule a přim...

Námořnické ragú

Námořnické ragú

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězí roštěnky, 1 cibule, 1 dcl oleje, 4 lžíce kečupu, 3 lžíce červeného vína, petrželka dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti, 1 vejce uvařené natvrdo

Roštěnku mírně naklepeme a nakrájíme na nudličky. Promícháme jí s několika kapkami oleje a necháme chvíli v ledničce odpočinout. Vložíme do pánve s rozehřátým olejem a zprudka, za stálého míchání opečeme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a smaží...

stránka: