Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Houby - stránka 2

Houbový svítek

Houbový svítek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g hub, 1 slepičí vejce, 40 g polohrubé mouky, 1/3 lžička kypřící prášek do pečiva, 1 lžička soli

Houby řádně očistíme, nakrájíme a podusíme. Po změknutí osolíme a necháme vychladit. Bílek vyšleháme se špetkou soli, přidáme mouku s kypřícím práškem do pečiva, zchladlé houby a žloutek. Těsto nalijeme do pekáčku a v troubě na 170 stupňů upečeme...

Hlíva s mrkví a hráškem

Hlíva s mrkví a hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hlívy ústřičné, 150 g mrkve, 150 g mraženého hrášku, 60 g másla, špetka soli, špetka bílého pepře, 1 kostka hovězího bujónu, 200 g zakysané smetany

Hlívu očistíme a nastrouháme, nebo nasekáme na drobno a mrkev nastrouháme na nudličky. V pánvi na rozehřátém másle hlívu s rozdrobeným bujónem restujeme asi 10 minut. Přidáme mrkev, hrášek a restujeme dalších 10 minut. Dochutíme solí a vmícháme sm...

Hlíva s ředkvičkou a vejci

Hlíva s ředkvičkou a vejci

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 200 g hlívy ústřičné, 1 lžíce másla, špetka pepře, 10 ředkviček, špetka soli, 2 vejce

Cibuli očistíme a nakrájíme na drobno, hlívu a neloupané ředkvičky nakrájíme na malé kousky. Na lžičce másla zpěníme cibuli, přidáme hlívu, ředkvičky, osolíme a restujeme do změknutí ředkvičky. Přidáme vejce, osolíme, opepříme a mícháme do ztuhnutí.

Hlíva s knedlíkem a vejci

Hlíva s knedlíkem a vejci

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hlívy ústřičné, 4 plátky houskového knedlíku, 4 lžíce slunečnicového oleje, 4 vejce, troška soli, troška pepře, 1 cibule

Oloupanou, nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme nakrájenou hlívu, osolíme, opepříme a restujeme asi 5 minut. Poté vsypeme na kostičky nakrájený knedlík a opečeme. Přidáme vejce a mícháme do ztuhnutí vajec.

Žampiónová omáčka s kuřecími nudličkami

Žampiónová omáčka s kuřecími nudličkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kuřecích prsou, 1 lžíce slunečnicového oleje, troška Koření na kuře, špetka kmínu, špetka soli, 250 g žampionových hlaviček, 150 ml vody, 1 lžíce másla, 1 vrchovatá lžička hladké mouky, 1 balení smetany ke šlehání (šlehačky)

Nakrájené žampióny orestujeme na másle, osolíme, přidáme kmín, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně a povaříme. Na oleji orestujeme nakrájené a okořeněné maso.

Houbová smaženice s vejci z Vysočiny

Houbová smaženice s vejci z Vysočiny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg hříbků, 4 lžíce krupice, 6 vajec, 3 - 4 lžíce másla, 1 cibule, troška pepře, troška soli, celý kmín dle potřeby

K přípravě používám mladší hřiby, či jiné houby tuhé konzistence. Očištěné houby omyjeme, pokrájíme na menší kostky a dáme vařit spolu se solí a kmínem. Nadrobno pokrájenou cibuli osmažíme dozlatova na másle (sádle) a vmícháme do vařených hub. ...

Houbová omáčka z mladých hřibů

Houbová omáčka z mladých hřibů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml smetany či šlehačky, 300 ml mléka, 6 lžic másla, 4-6 čerstvých hřibů (dle velikosti), 1 cibule, 80 dkg hovězího masa, troška soli, 1 lžíce octa, 1 lžíce cukru krupice

Maso dáme vařit do osolené vroucí vody, když je měkké, vyndáme jej na talířek. Na drobno pokrájenou cibulku zpěníme na másle, přidáme houby pokrájené na malé kousky, podlijeme vývarem z masa a podusíme doměkka. Omáčku připravíme ze smetany, mlé...

Krémová žampionovo- lišková omáčka

Krémová žampionovo- lišková omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g žampionů, 100 g Lišek obecných, 1 lžíce sádla, troška římského drceného kmínu , 3 lžíce hladké mouky, 600 ml vody, 220 ml polotučného mléka, 200 ml 12% sladké smetany, 1 lžička tekutého polévkového koření, 2 lžičky soli, troška bílého pepře , 100 g zakysané smetany

Houby očistíme, nakrájíme, osolíme a přidáme kmín. Sádlo rozpustíme a houby restujeme do měkka 7 minut (sádlo dobu zkracuje). Přidáme mouku, zalijeme vodou a necháme vařit 10 minut. Okořeníme solí, pepřem a polévkovým kořením. Mléko a smetany prom...

Hlívové plátky s nivou v alobalu

Hlívové plátky s nivou v alobalu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 25 dkg sýru Niva, 1 lžička soli, 1 lžička pepře mletého barevného, 1 lžíce majoránky, 4-8 ks hlívy ústřičné - dle velikosti

Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka asi 1,5 cm silná. Dáme do mísy, osolíme, přidáme majoránku a zamícháme. Hlívu rozebereme na plátky, osolíme a opepříme. Z alobalu vytvoříme mističky, do každé dáme porci brambor, plátek hlívy a poklademe je...

Bedla jako minutka

Bedla jako minutka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6-8 bedel, 50 ml slunečnicového oleje, špetka soli

Mladé čerstvé bedly očistíme a odřízneme dřeň. Hlavičky osolíme. Na pánvi rozehřejeme olej a houby opečeme prudce po obou stranách.

Guláš z hub

Guláš z hub

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cibule, 750 g hub, špetka kmínu, 1/2 lžičky mleté papriky , 1 lžíce hladké mouka, špetka pepře, 2 lžíce rajčatového protlaku, špetka soli, 60 g ztuženého pokrmového tuku

Na tuku zpěníme cibuli, přidáme nakrájené houby, česnek utřený se solí, kmín, sladkou papriku a dusíme 15 minut. Guláš zahustíme moukou - usmažíme ji, podlijeme, přidáme protlak a provaříme.

Houbová omeleta

Houbová omeleta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 8 žampionů, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 kalíšek drůbežího bujónu

Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozehřejeme na středně silném ohni olej, přidáme žampiony a prohřejeme je. Vejce rozšleháme metlou. Přidáme kalíšek bujonu a promícháme. Vejce nalijeme na žampiony a necháme ztuhnout 5 minut.

Vepřová plec s hlívou

Vepřová plec s hlívou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové plece, 1 cibule, 2 - 3 lžíce slunečnicový olej, sůl, mletý černý pepř, 100 g hlívy ústřičné, 3 lžičky houbového koření, 1 lžička sójové omáčky, hladká mouka

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Plátky z vepřové plece naklepeme, osolíme a opepříme. Nakrájenou cibuli usmažíme dorůžova, přidáme plátky masa, přiklopíme poklicí a na mírném plameni dusíme až do vydušení na tuk. Poté mírně podlijeme a maso...

Houby se sýrem

Houby se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 hrnku hub, 1 cibule, 1 lžička sádla, 3 lžíce strouhaného sýru, špetka soli, špetka pepře, špetka kmínu, 1 lžíce petrželové natě

Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na sádle. Přidáme nakrájené houby, osolíme, opepříme a okmínujeme a za občasného míchání dusíme, až se tekutina odpaří. Pak houby posypeme sýrem a zvolna pečeme, až se sýr roztaví. Na talíři ozdobíme petrželkou...

Staročeské houbové šišky

Staročeské houbové šišky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvých hub, 80 g másla, 140 g hladké mouky, 2 vejce, 150 ml smetany, špetka šalvěje, špetka pepře, špetka šafránu, špetka soli

Houby očistíme a omyjeme. Nakrájíme je nadrobno. Vypracujeme těsto z mouky, vajec, soli, šalvěje, pepře, šafránu a posekaných hub. Pořádně zpracujeme. Vytvarujeme z něj šišky a ty opečeme ze všech stran na másle, které jsme rozpustili na pánvi. Z ...

Houby s rajčaty

Houby s rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g čerstvých hub, 1 kostka masoxu, 1 lžíce másla, 3 rajčata, špetka pepře, špetka soli, 1 lžička nastrouhaného křenu

Houby očistíme a omyjeme. Pokrájíme na kousky. Houby krátce povaříme ve čtvrt litru vody, ve které jsme rozpustili masoxovou kostku. Poté vyndáme a necháme okapat. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozehřejeme máslo, vložíme na něj...

Houby na česneku

Houby na česneku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g čerstvých hub, 50 g másla, 5 stroužků česneku, špetka soli

Čerstvé houby očistíme a omyjeme. Poté je pokrájíme třeba na plátky, potřeme je utřeným česnekem se solí a na rozpuštěném másle osmažíme do měkka. Podáváme s čerstvým chlebem.

Škvarky z holubinek nebo z masáků

Škvarky z holubinek nebo z masáků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvých holubinek nebo masáků, 60 g slunečnicového oleje, 1 lžička kmínu, špetka soli

Holubinky nebo masáky (já raději používám masáky, ty poznám líp než holubinky) očistíme a omyjeme. Poté je pokrájíme na kostky velké asi tak 1 cm. Na rozpáleném oleji je orestujeme dorůžova. Okořeníme je kmínem a solí. Je to taková chuťovka k čers...

Houby na smetaně

Houby na smetaně

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg čerstvých hub, 2 cibule, 2 balení smetany ke šlehání (šlehačka), špetka soli, troška pepře

Houby očistíme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. Dáme je do pekáče a posypeme je nadrobno pokrájenou cibulí. Zalijeme smetanou a posypeme solí a pepřem. Dáme zapéct do trouby.

Bramborák z hub

Bramborák z hub

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g čerstvých hub, 500 g brambor, 40 g hladké mouky, 1-2 vejce, špetka soli, špetka majoránky, 200 ml slunečnicového oleje

Houby posekáme na jemno, podusíme a necháme vychladnout. Syrové brambory oloupeme a nastrouháme do mísy. Lehce je osolíme. Přidáme vychladlé houby, přidáme rozkvedlané vejce a mouku. Ze směsi tvoříme placičky a smažíme v rozpáleném oleji.

Žampiony plněné provensálskou zeleninou

Žampiony plněné provensálskou zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g žampiónů, 15 g cukety, 15 g papriky, 15 g cibule, 15 g Gorgonzoly, 5 g kapary, 1 lžíce majonézy a bílého jogurtu, sůl, pepř, rozmarýn

Žampiony očistíme a zbavíme nožiček. Necháme si předehřát troubu na 180°C, mezitím na drobno nakrájíme provensálskou zeleninu, orestujeme na olivovém oleji cca 3 min a nakonec přidáme na jemno nakrájený rozmarýn a dochutíme solí a pepřem. Orestova...

Hustá houbová polévka

Hustá houbová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce hladké mouky, 4 - 5 lžic slunečnicového oleje, 1250 ml vody, 1 kostka bujónu, 1 lžička koření na bylinkové máslo, 150 g žampionů, 150 g hlívy ústřičné, 1 hrst petrželové natě, 1/2 kořene mrkve, sůl

Hlívu a žampióny očistíme a nakrájíme na menší kousky. Oškrábanou mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle a zelenou petrželku nasekáme. Z mouky a oleje usmažíme světlou jíšku, zalijeme studenou vodou, rozmícháme a přivedeme k varu. Přidáme nakrá...

Žampiony s hlívou, kapií a vejci

Žampiony s hlívou, kapií a vejci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g žampiónů, 100 g hlívy ústřičné, 1 červená kapie, 1 cibule, 3 - 4 lžíce slunečnicového oleje, 3 vejce, 3 lžíce mléka, 1/2 - 3/4 kostky bujónu, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 menší mrkev, 1 hrst nakrájené zelené petrželky

Očištěné žampióny, hlívu a kapii nakrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli rozkrojíme na poloviny a nakrájíme na proužky. Oškrábanou mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle a petrželku nasekáme na drobno. Do misky rozdrobíme bujón, přidáme vejce, ...

Hovězí plátky se zelím a žampiony

Hovězí plátky se zelím a žampiony

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 plátky hovězího masa, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibule, 2 hrsti nakrájeného pekingského zelí, 2 hrsti nakrájených žampionů, sůl, pepř, hladká mouka

Na oleji usmažíme dorůžova oloupanou a na drobno nakrájenou cibuli. Vložíme maso, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Poté přidáme zelí a žampiony a ještě asi 15 minut podusíme. Zahustíme moukou rozmíchanou v troše studené vody a ...

Hovězí steak s orestovanými houbami

Hovězí steak s orestovanými houbami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 - 800 g hovězího roštěnce z mladého býka, 2 lžíce bílého octa, 2 lžíce oleje, 400 g směsi hub (hřiby, lišky), 2 plátky másla , 4 stonky majoránky, hrubá sůl, celý pepř

Maso naporcujte na čtyři steaky. Ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Zastříkněte velmi jemně octem a nechte asi 15 minut odležet. Houby očistěte. Velké překrájejte na menší kousky, malé nechte vcelku. V pánvi rozpalte olej. Dejte na něj steaky a...

stránka: