Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Houby - stránka 5

Houby s hovězím masem

Houby s hovězím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g brambor, 500 g brokolice, 400 g hovězího rostbífu, 200 g žampionů, sůl a pepř dle chuti, 2 lžíce oleje, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 250 ml zeleninového vývaru, 80 g ementalu

Brambory důkladně omyjeme a vaříme ve slupce přibližně 20 minut. Poté je slijeme, propláchneme studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na plátky. Brokolici opláchneme a rozebereme na malé růžičky. Houby také očistíme a nakrájíme na plátky. Maso omyje...

Vejce na hniličko s houbami

Vejce na hniličko s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hub dle vlastního výběru, 1 cibule, 3 lžíce másla, trocha citronové šťávy, 400 ml smetany, 4 vejce, svazek pažitky, sůl a pepř dle chuti

Čerstvé houby nejprve pečlivě očistíme a poté rozkrájíme na stejně velké kousky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky. V pánvi rozehřejeme máslo, na němž pak opékáme cibuli s houbami po dobu 10 minut. Pokapeme citronovou šťávou, aby houb...

Zapékané žampiony se smetanou

Zapékané žampiony se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší cibule, 40 g slaniny, 500 g žampionů, 1 lžíce oleje, 1/2 lžičky rozmarýnu, 1 lžička citronové šťávy, sůl a pepř dle chuti, 150 ml zakysané smetany, 1 žloutek, 1 lžíce posekané pažitky, 1 lžíce másla

Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Žampiony pečlivě očistíme a oloupeme. Větší hlavičky rozpůlíme, menší necháme vcelku. Předehřejeme troubu na 220°C (horkovzdušnou na 200°C). V kastrolu rozehřejeme olej a s...

Kuřecí prsa na hlívě ústřičné

Kuřecí prsa na hlívě ústřičné

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích prsou, 100 g slaniny, 200 g hlívy ústřičné, 100 ml sladké smetany na vaření, 2-3 stroužky česneku, 1 bobkový list, 150 ml drůbežího vývaru, trochu Vegety, 2 lžíce hladké mouky, 2,5 dcl zakysané smetany, trochu petrželové natě, trochu soli, 4-5 lžic rostlinného oleje

Očištěné maso jemně naklepeme a opečeme na rozpáleném oleji. Přidáme na nudličky nakrájenou slaninu a na menší kousky nakrájenou hlívu, prolisovaný česnek, bobkový list a vývar. Dochutíme vegetou a přikryté dusíme doměkka. Mezitím si připravíme zá...

Houbové taštičky

Houbové taštičky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g másla, 2 vejce, 200 g hladké mouky, špetka soli, Náplň: 16 větších hub, 1 lžíce másla, 1 snítka rozmarýnu, 1 snítka šalvěje, 75 g sýru riccota, pár kapek citronové šťávy, sůl a pepř dle chuti, 4 lžíce oleje na smažení

Rozehřejeme máslo. Oddělíme žloutky od bílků. Do mísy dáme mouku, žloutky, tekuté máslo, sůl a 5 lžic vlažné vody. Z přísad vypracujeme hladké vláčné těsto, zabalíme jej do fólie a necháme jej asi 30 minut odpočívat při pokojové teplotě. Houby o...

Knedlíčky s houbovou omáčkou

Knedlíčky s houbovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Knedlíky: 8 housek (ne čerstvých), 350 ml mléka, 1 svazek petrželky, 1 svazek pažitky, 1/2 svazku majoránky, sůl a pepř dle chuti, 3 vejce, Omáčka: 1 lžíce másla, 500 g žampionů, 400 ml zeleninového vývaru, 200 g zakysané smetany, sůl a pepř dle chuti, 1 lžíce instantní světlé jíšky, 1 svazek petrželky

Housky v míse nadrobíme a pokapeme horkým mlékem. Necháme zhruba 15 minut odpočinout, aby se mléko nasáklo do housek. Bylinky opereme, osušíme a nakrájíme nadrobno. K houskám přidáme nasekané bylinky a vejce. Osolíme, opepříme a vše dobře promíc...

Houbová omáčka s nudlemi

Houbová omáčka s nudlemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g žampionů, 2 mrkve, 100 g hlívy ústřičné, sůl dle chuti, 250 g širokých nudlí, 2 lžíce oleje, 200 ml smetany ke šlehání, svazek kerblíku, 1 lžíce nakládaného zeleného pepře, 1 kostka bylinkového bujónu, 1 lžíce bešamelové omáčky, 1 lžíce citronové šťávy, pepř dle chuti

Hlívu očistíme a osušíme. Žampiony rozpůlíme, hlívu nakrájíme nadrobno. Mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na jemné kostičky. V hrnci přivedeme k varu vodu s jednou lžičkou soli. Přisypeme nudle a na mírném ohni je vaříme na skus podle návodu n...

Rizoto s houbovou míchanicí

Rizoto s houbovou míchanicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g jakýchkoliv hub, 2 lžíce másla, sůl a pepř dle chuti, 2 lžíce piniových jader, 4 šalotky, 1 stroužek česneku, 4 snítky tymiánu, 400 g kulatozrnné rýže , 100 ml bílého vína, 1 l zeleninového vývaru, 30 g parmazánu

Houby očistíme, otřeme vlhkou útěrkou, popřípadě je rozkrájíme. V kastrolu rozehřejeme 1 lžíci másla a houby na něm opékáme asi 10 minut. Osolíme a opepříme. Piniové jádra v pánvi opražíme nasucho dozlatova. Šalotku a česnek oloupeme a nasekáme. T...

Houbová polévka s kyselým zelím

Houbová polévka s kyselým zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst sušených hub, 2 bobkové listy, 1 cibule, 10 kuliček pepře, trocha soli, 250 ml sladké smetany, 1 l mléka, 3-4 lžíce hladké mouky, 4-5 brambor, 1 hrst kyselého zelí

Houby propláchneme, zalijeme vodou a dáme vařit spolu s celou cibulí, bobkovými listy a kořením. Když jsou poloměkké, přidáme propláchnuté zelí a po chvilce i nakrájené brambory. Připravíme si zátrepku. Mouku a sůl smícháme s mlékem a smetanou. Kd...

Houbová sekaná z pekárny

Houbová sekaná z pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hub, 2 vejce, 2 cibule, 4 stroužky česneku , 150 g anglické slaniny, 1 ml mléka, 4 lžíce strouhanky, 1 lžička soli

Houby, anglickou, cibuli a česnek rozsekáme v mixéru. Dáme do pekárny, přidáme vejce, mléko, sůl a strouhanku. Zapneme program Těsto a necháme 10 minut promísit, pokud je směs řídká přidáme strouhanku, směs má být hustší. Vypneme program Těsto a z...

Čalamáda z hříbků

Čalamáda z hříbků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 l vody, 120 g soli, 1 kg i více hub, 4 dcl octa, 200 g cukru krupice, 20 kuliček nového koření, 6 listů bobkového listu, 1 kg papriky (kapie), 1 kg cibule

3 l vody, 60 g soli a houby uvaříme a propláchneme. Mezitím si svaříme 2 l vody, 60 g soli, krupicový cukr, ocet, nové koření a bobkový list. Papriku očistíme a nakrájíme na nudličky, cibuli na kolečka. Papriku a cibuli dáme do nálevu a asi 15 min...

Obalené žampiony s květákem

Obalené žampiony s květákem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 květák, 1 balení žampionů, 1/2 kg drobných brambor, troška Vegety, 3 vejce, 1 hrneček strouhanky, 1 hrneček hladké mouky, šálek rostlinného oleje

Květák rozdělíme na růžičky a ve slané vodě s vegetou chvíli povaříme. Brambory oloupeme a také je chvíli povaříme ve slané vodě. Brambory i květák necháme vychladnout. Brambory, květák a žampiony poté obalíme v trojobalu (mouka, vajíčko, strouhan...

Plněné kloboučky žampiónů s aioli

Plněné kloboučky žampiónů s aioli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 žampionů, Náplň: 1 lžíce oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 100 g anglické slaniny, 3 stroužky česneku, 1 plátek toastového chleba, 100 ml mléka, 1 hrst petrželové nati, špetka soli, špetka pepře, Aioli: 100 g majonézy, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíce citronové šťávy, špetka soli a pepře

Žampiony opláchneme pod tekoucí vodou a oddělíme nožičky od klouboučků. Troubu rozehřejeme na 160°C, plech vyložíme pečícím papírem a na něj naskládáme kloboučky žampionů, dáme péct do rozehřáté trouby na 10 minut. Mezitím, co se nám klouboučky ...

Houbová polévka s vínem a listovou čepicí

Houbová polévka s vínem a listovou čepicí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hlívy, 150 g žampionů, 150 g hříbků (čerstvých nebo mražených), 1 lžíce másla, 2 šalotky, 1 lžíce hladké mouky, 1 kostka zeleninového bujónu, 100 ml bílého vína, 200 ml sladké smetany, sůl, drcený kmín, pepř, 4 plátky listového těsta, 1 vejce, petrželová nať

Na rozehřáté máslo dáme restovat nasekanou šalotku, po chvíli přidáme všechny houby nakrájené na plátky a opečeme, zaprášíme moukou, zalijeme vodou, přihodíme bujónovou kostku, osolíme, opepříme, dáme i kmín a asi 15 minut povaříme. Poté přilijeme...

Brambory se žampiony

Brambory se žampiony

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 600 g žampionů, 1 svazek petrželky, 4 lžíce másla, špetka soli, špetka pepře, 1 lžíce sušené majoránky, 150 g sýra na strouhání (Edam)

Brambory oškrábeme, omyjeme a nahrubo nastrouháme. Žampiony očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Na 2 lžících másla opékáme syrové brambory přibližně 15 minut. Osolíme je, opepříme a vložíme do mísy. Na zbylých 2 lžících másla osmahneme pokrá...

Kroupová polévka s houbami a klobásou

Kroupová polévka s houbami a klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g krup, 100 g čerstvých nebo 20g sušených hřibů, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sádla, 100 g dietní klobásy, 1 cibule, troška mletého pepře, 1 lžíce zelené petrželové nati, troška drceného kmínu, sůl podle potřeby

Prebraté a umyté krúpy dáme variť do studenej vody, asi po 30 minútach pridáme posekané huby. Z masti a múky pripravíme rúžovú zápražku, do ktorej pridáme postrúhanú cibuľu a popražíme. Pridáme pokrájanú klobásu a zalejeme vodou. Prilejeme do vria...

Houbové carpaccio

Houbové carpaccio

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hub (žampiony), 1 lžíce citronové šťávy, 1 svazek bazalky, 1 rajče, 1 lžíce octa, špetka soli, troška celého pepře, 30 g parmazánu/parmezánu (v celku)

Houby očistíme, nakrájíme na jemné plátky, rozdělíme na čtyři talíře a pokapeme citronovou šťávou. Opereme bazalku, lístky nakrájíme na jemné proužky. Omyjeme rajčata a bez tvrdé části kolem stopky nakrájíme na malé kostičky. Ocet smícháme se solí...

Houbové placičky s citronovou šťávou

Houbové placičky s citronovou šťávou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 a 1/2 ks housky (tvrdé), 600 g hub (žampiony), 1 stroužek česneku, 1 svazek petrželové natě (petrželky), 1 vejce, 1 žloutek, 75 g tvrdého sýra (nastrouhaného), špetka soli, špetka bílého pepře, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 šalotka, 200 g sladké smetany, 1/2 lžíce citronové kůry, 2 lžíce citronové šťávy

Housky necháme změknout ve vlažné vodě, dobře je vymačkáme a roztráme na kousky. Očistíme houby a nasekáme je najemno. Česnek prolisujeme a přidáme k houbám. Opereme petrželku a lístky nasekáme na velmi jemné kousky. Smícháme s houskami, vajíčkem...

Vánoční hřibová polévka z Važce

Vánoční hřibová polévka z Važce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5 l vody, 6-8 brambor, 2 hrsti sušených hřibů, 100 g sušených švestek, 1 plátek uzené slaniny, 750 ml mléka, 2-3 lžíce hladké mouky, 3 bobkové listy, 8-10 kuliček pepře, sůl podle potřeby, 3 lžíce cukru, 2 lžíce octa, 1 kg vepřových žebírek

Do väčšieho hrnca dáme údené rebra, pridáme bobkový list, čierne korenie, zalejeme vodou a necháme 30 minút povariť. Potom pridáme namočené sušené hríby a ďalej varíme asi 20 minút. Pridáme nakrájané zemiaky a varíme pokiaľ nezmäknú. Na záver prid...

Bramborák plněný liškovou směsí

Bramborák plněný liškovou směsí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 větší brambory, 1-2 vejce, 100 ml piva, asi 4 lžíce hladké mouky, 4 stroužky česneku, majoránka, špetka drceného kmínu, talířek lišek , 1 červená paprika , 2 zralá rajčata, 1 malá cibule, 2 lžíce Worcesterové omáčky, 2 lžíce sojové omáčky, špetka pepře, olej

Oloupané brambory nastrouháme, přidáme pivo, vejce, mouku, 2 stroužky rozmačkaného česneku, majoránku, kmín a sůl a vymícháme těsto na bramborák. Postupně upečeme na oleji 4 velké bramboráky. Na lžíci oleje zpěníme cibuli, přidáme očištěné lišky,...

Francouzská celerovo - houbová polévka

Francouzská celerovo - houbová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sáček Francouzské polévky, 1 malý celer, 1 lžíce nasekané petržele, 1 lžíce Ramy, hrst sušených hub, 1 lžíce zakysané smetany

Celer oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozpustíme margarín, přidáme celer a opékáme ho při střední teplotě 6 – 8 minut. Houby nakrájíme na větší kousky a přidáme do hrnce. Směs posypeme petrželí a zalijeme litrem vody. Vše přivedeme...

Šťouchané brambory s houbami a cibulkou

Šťouchané brambory s houbami a cibulkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

asi 800 g brambor, talířek hub, 1 velká cibule, 2 lžíce sádla, drcený kmín, sůl, troška nasekané petrželky

Oloupané brambory pokrájíme na kousky, osolíme, okmínujeme a dáme vařit doměkka. Houby nakrájíme na plátky a cibuli nadrobno. Zatímco se brambory vaří, do pánve dáme rozehřát lžíci sádla a cibuli orestujeme dozlatova. Hotovou zlatavou cibuli si ...

Vepřové řízky na houbách a rozmarýnu

Vepřové řízky na houbách a rozmarýnu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové kýty (řízky), 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sušeného mletého rozmarýnu, 3 lžíce olivového oleje, 250 g hub (můžou být i žampióny), 1 stroužek česneku, 300 ml zeleninového vývaru, špetka soli, špetka pepře

Řízky opláchněte, osušte a lehce naklepejte klouby prstů. Každý přeřízněte napůl. Do mikrotenového sáčku nasypte mouku, rozmarýn, asi lžičku soli a špetku pepře. Přidejte maso a pořádně protřepte, až se celé pokryje moukou a kořením. Na pánvi...

Smetanová houbovka

Smetanová houbovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kořenové zeleniny, 1 kousek pórku, talířek hub, 1 cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 kostka drůbežího bujónu, špetka soli, špetka pepře, špetka drceného kmínu, 100 ml smetany ke šlehání (30%), 1-2 vejce, troška sekaného libečku

Do hrnce dáme očištěnou kořenovou zeleninu, kousek pórku a oloupanou cibuli. Zalijeme studenou vodou a zvolna uvaříme doměkka. Vývar přecedíme a vařenou zeleninu si dáme stranou. Čistý vývar znovu přivedeme k varu a přidáme do něj houby nakrájené...

Opečené bramborové tyčinky s houbami

Opečené bramborové tyčinky s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vařených pomletých brambor, hrst sušených hub, 2 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, 150 ml olivového oleje, 1 cibule, 1 balení tvarůžků, troška mletého pepře, sůl podle potřeby

Sušené huby na niekoľko hodín namočíme do vody, vyžmýkame a udusíme na spenenej cibuli. Potom ich posekáme, osolíme a pridáme k uvareným pretretým zemiakom. Primiešame vajcia, múku, posekane tvarůžky a mleté čierne korenie, vymiesime polotuhé...

stránka: